Havya Alırken...

40 watt ortalama 15-20 liralık bir alet yeterli olur, işin piri waller ama günlük kullanmayacağımız için ona o kadar para harcamanın alemi yok:) lehim teli de önemli, kurtel iyidir 60/40 0.75mm olsun ki başımız ağrımasın
 
30W'lık Pro's kit havyayı tavsiye ederim. Hızlıca ısınan yanmaz uçlu (en azından zor yanan diyelim) güzel bir havya.

Onun dışında:

Havya teli olarak da Pro's kit kullanıyorum. O da bence gayet iyi.

Havya ucu temizlemek için sünger alsanız iyi olur.

Lehim pompası olarak da aşağıdakiler pahalıca olan çoğu pompadan daha iyi.

Metal-Lehim-Pompasi-Lehim-Sokucu__69259719_0_zpsa1fb3d95 (1).jpg
 
Son düzenleme:
Baba tabanca gibi olanlar var, onlardan alma sakın. Tetiğe basmadıkça ısınmıyor, ayrıca ince yerlere giremiyorsun. İnce olanlardan al. Lötfet var pasta, ondan kullan. Bir de temizlemek için sünger ve lehim pompası alırsan seti tamamlamış olursun :)
 
Sünger önemli, havyayı temiz tutmazsan başarılı bir lehim işi çıkaramazsın ve bolca pratik yap hoca, komik gelebilir ama lehim gözüktüğü gibi kolay bir iş değil:)
 
Birkac tane ornek toplayip kullandim ve en temiz cikan yuzde 63 sn olan teller. Kucuk yesil tuptekilerden kullaniyorum ben. Kesinlikle cok rahat kullanimi. Havyada ise ucunun temiz olmasi daha onemli, yani atin gitsin performansi dusunce. 40watt ideal. Bir de kiskac temin ederseniz boncuk boncuk lehimler cikarirsiniz :D.
 
Tek bildiğim şey şu ki; bu işi yaparken bir kere paraya kıy ve iyisini al.. Aman diyeyim.Nasılsa nadir kullanırım deyip o tahtı saplı , ucu bildiğimiz inşaat çivisinden yapılmış havyalardan uzak durmakta sağlık için büyük yarar var.. Elde patlaması ve yaralanmalara yol açması an meselesi..
 
Benim tavsiyem ise ilk olarak @diabolique in dediği gibi 5 lira gibi çok düşük fiyatlılardan almayın. Aletin tutma yeri bile ısınıyor. Bi yerden sonra tutamamıştım havyayı. İkinci olarak ya havyayı tutan yaylı zımbırtıdan alın yada bütünleşik olan ve ısısı ayarlanabilen 35-40 liralıklardan alın. Çok rahat ettiriyor ve daha güvenli.
 
Eğer amaç elektromekanik (potans, switch vs..) lehinlemek ise havya 40 watt ve üzeri güce sahip olmalı. Kesinlikle çok ucuz havyalari edinmeyin, arkadaşlarda söylemiş zaten. Bir kere alayım bir daha sorun olmasın diyorsan Ersa tavsiye edebilirim. 40 wattlik kalem modeli 100 tl civarı. Havya ucunu temizlemek içinse en başarılı olan bulaşık teli.
 
İki ekleme de ben yapayım.
Havyayı temizlemek için bulaşık teli kullanabilirsiniz, gayet iş görüyor.
Lehim pompası aldığınız setin içinde yoksa Koçtaş'tan alabilirsiniz, 10 lira gibi bir şeydi fiyatı.
 
uç kısmı yeterince ince olursa daha iyi olur sanıyorum. benim gibi ince işlerde zaman zaman dengesizleşen biriyseniz devre üzerindeki birkaç elemanı birbirine lehimleyip isyan edebilirsiniz :D
 
Ersa, hakko, pace, metcal, Jbc, weller gibi kaliteli markalardan biri tercih edilmeli. Aksi halde lehim teli iyi ısınamadığı için içerisindeki flux yeterince aktif olup yüzeydeki oksiti temizleyemez ve lehim akışkanlığı ve yüzey tutuculuğu düşük olur. Lehim yapmak işkenceye dönüşür ve kişiyi daha fazla pasta dediğimiz flux kullanmaya iter. Lehim sonrası oluşan flux kalıntılarını ise temizlemek zorlaşır. Yani mümkün mertebe kaliteli bir havya almak gerekiyor, sadece kullanım kolaylığı açısından değil, kaliteli bir lehimize içinde bu gerekli.
 
Sadece lehim yapacaksan iki adet uç var. (yuzey montaj için sıcak hava ucu ve normal uç)
Normal ucu kullanacaksın.
Soğumasını beklemene gerek yok bu arada uç değiştirmek için.
Tüm uçları sırayla kullanacak ne iş yapacaksın metak ettim
:)
 
Geri
Üst