Hangi pedalı&prosesörü alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Öncelikle merhaba;
Başlıktanda anlaşılacağı gibi processor arayışındayım 2.el almayı düşünüyorum eğer sıfırı ile arasında pek bir fiyat farkı yoksa.. Ton geçişleri kolay olsun istiyorum boss gt-100 gibi arkadaşımda vardı onu kullandım ve çok hoşuma gitti ama malum pahalı bir alet maksimum 800 TL verebilirim diye düşünüyorum kendi biriktirdiğim para doğrultusunda,tonlar mümkün olduğunca dijitallikten uzak ve doğal bir ses olmalı ve ayarlarıydı menüsüydü osuydu busuydu kafa kurcalamak yerine gayet rahat ve açık olan bir cihaz istiyorum az önce de belirttiğim boss gt-100 örneği gibi o tarz bişey istiyorumda denilebilir.Bana tonlar gayet doğal,menüsü açık ve anlaşılır, ton geçişleri kolay geldi, bu aleti de yorumlarsanız sevinirim.Birde wah pedal özelliği de olsun istiyorum kafam fazla karıştı çok fazla alete baktım hangisi daha iyidir bilemiyorum,tavsiyelerinizi bekliyorum.Cihazların artıları ve eksileri nelerdir? Ne zorlukları var? İlerde sorun yaratır mı? Geniş kapsamlı yazarsanız,bilgilendirirseniz sevinirim.
 
Boss GT serileri aşırı dijitaldir ve kullanımı pek kolay da değildir. Bir ton yazabilmek için saatlerini harcar ve zibilyon tane parametre içinde boğulursun, sonuçta da hiçbir sonuca ulaşamayabilirsin; kullandığım için söylüyorum.
Boss ME-70 ve ME-80 daha pratik ve daha doğal cihazlardır, evde ve stüdyoda kullanacaksan ihtiyacını fazlasıyla görür ancak sahne planın varsa seni yarı yolda bırakabilir; bunu da kullandığım için söylüyorum.
Son olarak hiç kullanmadığım ama sürekli övülen ve göklere çıkartılan POD HD-500 modeli var. Biraz komplike ama diğer alternatiflere göre daha tatmin edici olduğunu duydum. Genelde yorumlar çok kaliteli ve doğal (doğallık kavramı kişiden kişiye değişir) bir cihaz olduğu yönünde.
Bunlar benim bildiklerim ve duyduklarım, seçmek tamamen sana kalmış.
Ne yaparsan yap denemeden, sadece tavsiye ile enstruman ve yardımcı cihaları alma (y)
Hatta aklıma gelmişken forumda gördüğüm bir kaç ilanı da fiyatları konusunda fikir vermesi açısından ekleyeyim,
POD HD-500: Satılık - Pod Hd500 | turkrock.com
Boss ME - 70: Satılık - Boss Me70 Processor | turkrock.com
Boss GT-100: Satılık - Boss Gt 100 | turkrock.com
Hatta oldu olacak tanıtım videoları için kaynak sayfa da ekleyeyim :p
Gitar Teknikleri
/
Prosesör-Synthesizer Tanıtımı


/ gitarteknikleri.com

Bu sayfada bir çok marka ve modelin ayrıntılı tanıtımları var (y)
 
Son düzenleme:
Bu lamba konusuna bende takıldım, processor hakkında bilgi verirsen sevinirim.
 
Boss ME ve GT serileri aynı mantıkla ve elektronik tasarımla çalışan aletler değil mi? Nasıl oluyor da GT serileri aşırı dijitalken ME'ler daha doğal olabiliyor?

Bir GT serisinde zibilyon tane efekti aynı anda kullanmaz, bir parametrenin ayarını da manasız yüksekliklere çekmezseniz gayet hoş ve NORMAL bir ton alabilirsiniz. Bir cihazda fazlaca parametre olması her presette tamamını ayarlamayı gerektirmez.

Hiçbir prosesör güzel bir lambalı amfi tadı veremez ama iş rock / metal / blues / jazz ton varyasyonlarına ve efektlere geldiğinde elinizin altında bir prosesör olması son derece pratik ve görece defalarca kez ucuz. Ben evde amfi açamadığım için ve GT-8 vst'lere göre çook daha iyi tuşe tepkisi ve amfi tonuna yakın ton verdiğinden artık sadece GT-8-bilgisayar bağlantısı kullanıyorum. Ev içi amatör işler için gayet yeterli. Ha belki (hatta yüksek olasılıkla) HD500 daha iyi bir prosesördür ama bu iş fiyat/performans işi olacaksa GT-8'ler bence şu an ikinci elde halen 3 kuruşa 5 köfte veren taş gibi sağlam ve kullanışlı cihazlar. Bilinen markaların üst düzey prosesörlerininden birini ikinci elini bütçenize göre alın. Tecrübelerinizi paylaşın :)
 
Sitede tam istediğim gibi rack aletler olduğu halde Vox Tonelab LE'mi satmaya kıyamadığımdan elimde tutuyorum.. GT8 ve sonrasında çıkan neredeyse bütün prosesörler istediğini verir.. Öyle sabahlara kadar ton ayarı kurcalarım sıkıntısı hiçbirisinde yok, özellikle aradığın spesifik bir şey yoksa, zaten Türk metodu deneme yanılma ile 2 günde en kralı çözülüyor ;) .. GT100'ü sahnede kullanan bir eleman gördüm, Ali Altay'ın arkasında çalıyordu, sadece GT100 ve İbanez gitarla döktürdü, Cem Karaca, Erkin Koray vs şarkıları.. Sadece Korg Toneworks AX3000'le sahneyi dolduran eleman biliyorum, 7-8 sene önceydi, Umut Mutku'ydu galiba, hatırlamıyorum ama bayılmıştım, cayır cayır heavy metal çalıyorlardı.. Suitcase'in gitaristi sahnede Nova System, beraberinde 1-2 pedal ve Dunlop Wah kullanıyordu, brit çok iyi tonlar almıştı.. Neredeyse 3-4 yıl öncesine kadar çıkan (Digitech Rp12, Rp20, 2020, 2012, Zoom 505, 1010, 3030,4040,8080,3000s,G9, pod 2.0 ve sonrası -pod HD serisi kullanmadım-, Korg Toneworks, Pandora, Rocktron, Vox Se, Le, Nova System) çoğu floor pros'ları - bazıları çöp resmen - deneme fırsatım oldu, evde ve işyerimde 2 pros'um var, kullanırken hiçbirinde öyle kasıldığımı hatırlamıyorum.. Yalnız Digitech'lerde ısınma ve çip sorunu oldukça duyduğum ve yaşadığım şeylerdi.. Spdif bağlantısı ile bilgisayara bağlanmayı sorun etmeyeceksen eski Vox'ları SE ve LE ilk sırada tavsiye ederim ton olarak.. Ama USB bağlantısı hakikaten kolaylık, Pod X3 live, Boss GT10 ve sonrası, Zoom G9.2TT, usb bağlantılı çok güzel aletler, fiyat olarak da size uygun.. youtube amatör kayıtlardan dinleyip karar verebilirsiniz..
 
ME ve GT serilerinin her ikisi de elektronik olmasına rağmen ME modelleri parametrelerden arındırılmış, bunun yerine manuel eq katı bulunan ve preampı devre dışı bırakılarak pedal setup şeklinde kullanıma olanak sunan cihazlardır. Ana sesin üzerine istenilen efekti anlık olarak kullanmak mümkündür. GT modellerde ise bunu ancak 2 adet CTL pedal ve dışarıdan eklenebilen ilave pedallarla yapmak mümkün ancak bunun için de yazdığınız her tona bu pedalları önceden ayrı ayrı atamak ve kaydetmek gerekiyor; anlık değişiklik yapmak mümkün değil.
Parametre konusu ise tam bir kabus. Tabi ki her tona tüm parametreleri kullanmak gibi bir zorunluluk yok ancak o cihazdan gelen teneke sesini gerçek bir sese dönüştürmek için de o parametrelerin çoğuna ihtiyaç var. Youtube' da iyi bir ton alabilmek için kaç ayrı parametre kullanıldığına, tek kanal-çift kanal tonların nasıl yazıldığına dair pek çok video var. Bu videoları izleyip, aslında cihazın parametreleri olmadan ne kadar kötü bir sese sahip olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.
Sesin dijitalliğine özellikle girmiyorum çünkü bu gerçekten göreceli bir kavram, kulağın algılama hassasiyetine göre kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor.
Ben uzun süre tecrübe ettim ve ME serilerinin (70 ve 80) kullanım kolaylığı ve işlevsellik olarak daha iyi cihazlar olduğunu düşünüyorum. (Kendi görüşümdür, kimseyi bağlayıcılığı yoktur, üzerinden tartışılacak bir şey değildir)
Not: Bahsettiğim özellikleri GT-10 modeli ile kısıtlıyorum. GT-8 i bu kapsamın tamamen dışında bırakıyorum çünkü araştırdığımda, kullanım şekli ve yapısının ME serilerindeki özellikleri de barındırdığını fark ettim. Bu anlamda GT-8 de oldukça kullanışlı bir seçenek olarak görülebilir.
 
Boss gt-10,zoom G9.2TT bu iki aletin işlevselliği ve doğallığını merak ediyorum doğrusu ara ara sahne alan birisiyim daha yeni gerçi ama ilk sahnede dediğim gt-100 ü kullanmıştım ve wah efektleri olsun her şeyi bana çok doğal ve temiz gelmişti dijitallikten çok çok uzaktı diyebilirim. Processorların yapıları ve kullanılan şeyleriyle ilgili pek bir bilgim yok açıkçası sadece sesin dijitallikten uzak olması gerektiğini biliyorum önemli denilecek bilgiler arasında bir bu var doğrusu.. Bu iki processoru karşılaştırmaya alırsak artılar ve eksiler nelerdir bir de Vox ToneLab SE.. Bu üçünün artıları ve eksileri nelerdir?
 
Selamlar herkese. Açıkçası satılık G9.2tt ilanım olduğu için epey tereddüt ettim yazma konusunda, ama neticede forumdur bilgidir dedim :)

UlusBaran, ben de çok arada kaldım zamanında prosesörler arasında, epey de bir deneme yaptım elimdeki almadan. Objektif olarak değerlendirecek olursak,

Boss GT-10 kullandığım kadarıyla GT-8'in kolay kullanımlısı olmuş. Ekstra özellikleri var tabi ama tonal anlamda en ufak bir fark göremedim ben arada. İkisi de efekt anlamında çok başarılı pedallar, ama konu preamp olduğu zaman "bence" sınıfta kalıyorlar. 2 sene GT-8 kullandım, 50 patch kullanıyorsam 48'i preamp katı devre dışı bırakılmış şekildeydi. Ha memnun muydum, evet ki 2 sene kullandım :) Tabi bu arada GT-8 de 10 da kullanımı epey zor aletler. Eğer sahnede kullanmayacaksan evde bir yerden sonra insanın canı ayar yapmak istemiyor. Boss'ların bir artısı da tuşe tepkisi, Line 6 ürünlerinde bunu yakalayamadım ben mesela.

Vox Tonelab SE, şimdiye kadar kullandığı en "crunchy" prosesör. Artık lambasından mıdır nedir, inanılmaz keyifli çatlak tonlar alıyorsunuz. Yüksek gain'de ise bana beklediğimi veremedi, lambaya rağmen. Ama yine de güzel alet, yurtta oda arkadaşımda vardı, 1 sene hemen her gün kurcaladım. Efekt konusunda birşey diyemiyorum, çok başarılı değil bence. Tuşe tepkisi Boss GT-8 ile hemen hemen aynı.

Zoom G9.2tt, açıkçası şimdiye kadar kullandığım en ideal prosesör. Tuşe tepkisi gayet iyi, efektleri özellikle Z pedala alışınca çok keyifli. Bir Boss GT-100 kadar çok efekt yok belki, ama yetiyor da artıyor bile. Ancak iş doğallığa, özellikle yüksek gain'de doğallığa gelince, eline su dökebilecek bir orta seviye prosesör tanımıyorum. Alışması kolay, PC bağlantısı kısmı da Boss'lardan daha rahat.

Toplamak gerekirse, çok efekt istiyorum, ton ayarlamak için de uğraşırım sıkılmam diyorsan Boss GT-8/10 iyidir. Ancak doğal bir tonum olsun diyorsan, Tonelab SE ya da Zoom G9.2tt. Yüksek gain'de doğal ton istiyorum diyorsan "bence" tek alternatifin Zoom G9.2tt. Bu arada yüksek gain'de Line 6 ürünleri de iyidir, ancak agresif ton ksımında OK, fakat doğallık konusunda ben pek tutmuyorum.

Son olarak, bu saydığım prosesörler arasında beni analog pedal kullanmaktan vazgeçiren tek prosesör G9.2tt.
 
Selamlar herkese. Açıkçası satılık G9.2tt ilanım olduğu için epey tereddüt ettim yazma konusunda, ama neticede forumdur bilgidir dedim :)

UlusBaran, ben de çok arada kaldım zamanında prosesörler arasında, epey de bir deneme yaptım elimdeki almadan. Objektif olarak değerlendirecek olursak,

Boss GT-10 kullandığım kadarıyla GT-8'in kolay kullanımlısı olmuş. Ekstra özellikleri var tabi ama tonal anlamda en ufak bir fark göremedim ben arada. İkisi de efekt anlamında çok başarılı pedallar, ama konu preamp olduğu zaman "bence" sınıfta kalıyorlar. 2 sene GT-8 kullandım, 50 patch kullanıyorsam 48'i preamp katı devre dışı bırakılmış şekildeydi. Ha memnun muydum, evet ki 2 sene kullandım :) Tabi bu arada GT-8 de 10 da kullanımı epey zor aletler. Eğer sahnede kullanmayacaksan evde bir yerden sonra insanın canı ayar yapmak istemiyor. Boss'ların bir artısı da tuşe tepkisi, Line 6 ürünlerinde bunu yakalayamadım ben mesela.

Vox Tonelab SE, şimdiye kadar kullandığı en "crunchy" prosesör. Artık lambasından mıdır nedir, inanılmaz keyifli çatlak tonlar alıyorsunuz. Yüksek gain'de ise bana beklediğimi veremedi, lambaya rağmen. Ama yine de güzel alet, yurtta oda arkadaşımda vardı, 1 sene hemen her gün kurcaladım. Efekt konusunda birşey diyemiyorum, çok başarılı değil bence. Tuşe tepkisi Boss GT-8 ile hemen hemen aynı.

Zoom G9.2tt, açıkçası şimdiye kadar kullandığım en ideal prosesör. Tuşe tepkisi gayet iyi, efektleri özellikle Z pedala alışınca çok keyifli. Bir Boss GT-100 kadar çok efekt yok belki, ama yetiyor da artıyor bile. Ancak iş doğallığa, özellikle yüksek gain'de doğallığa gelince, eline su dökebilecek bir orta seviye prosesör tanımıyorum. Alışması kolay, PC bağlantısı kısmı da Boss'lardan daha rahat.

Toplamak gerekirse, çok efekt istiyorum, ton ayarlamak için de uğraşırım sıkılmam diyorsan Boss GT-8/10 iyidir. Ancak doğal bir tonum olsun diyorsan, Tonelab SE ya da Zoom G9.2tt. Yüksek gain'de doğal ton istiyorum diyorsan "bence" tek alternatifin Zoom G9.2tt. Bu arada yüksek gain'de Line 6 ürünleri de iyidir, ancak agresif ton ksımında OK, fakat doğallık konusunda ben pek tutmuyorum.

Son olarak, bu saydığım prosesörler arasında beni analog pedal kullanmaktan vazgeçiren tek prosesör G9.2tt.
Gt-100 de ki wah efektleri beni çok tatmin etti metal onları olsun crunch olsun clean olsun drivesinden cleanine kadar tatmin etti açıkçası g9.2tt de böyle midir yani wah pedal efektleri hem dolu dolu hemde doğal mıdır dediğine göre aralarında en doğal olanı ya vox ya da zoom.. G9.2tt deki ton geçişleri rahat mı yani footswich bakımından sadece internette görebildim processoru kıyaslayabileceğim tek processorda gt-100 böyle de bu aletin üstüne yok diyormuş gibi oluyorum ama yanlış anlaşılmasın kullandığım ve kıyaslayabileceğim tek alet olduğu için böyle :D
 
Dostum ikisini kıyaslayabilirim, ve her zaman da sonuç G9.2tt lehine olacaktır açıkçası. Çünkü ton biraz da kişisel bir zevk olayı, bana güzel gelen sana güzel gelmeyebilir neticede. Ancak sorduğun sorularda, footswitch olsun, patch delay olsun GT100 de G9.2tt de çok başarılılar. Exp. pedal konusunda, Zoom bir adım önde bence, özellikle Z Pedal'a alıştığın zaman, vazgeçemiyorsun :) Bir de footswitch konusunda, Zoom'un düğmeleri daha analoga yakın "çıt çıt" sesi çıkarma bakımından :)

GT100 çok iyi prosesördür, o ayrı, ancak doğallık dendiği zaman Vox Tonelab SE ve Zoom G9.2tt bir adım önde.
 
Dostum ikisini kıyaslayabilirim, ve her zaman da sonuç G9.2tt lehine olacaktır açıkçası. Çünkü ton biraz da kişisel bir zevk olayı, bana güzel gelen sana güzel gelmeyebilir neticede. Ancak sorduğun sorularda, footswitch olsun, patch delay olsun GT100 de G9.2tt de çok başarılılar. Exp. pedal konusunda, Zoom bir adım önde bence, özellikle Z Pedal'a alıştığın zaman, vazgeçemiyorsun :) Bir de footswitch konusunda, Zoom'un düğmeleri daha analoga yakın "çıt çıt" sesi çıkarma bakımından :)

GT100 çok iyi prosesördür, o ayrı, ancak doğallık dendiği zaman Vox Tonelab SE ve Zoom G9.2tt bir adım önde.
Dostum Z pedal nedir? Kusura bakma bunlara fazla yabancıyım
 
Estağfurullah,soralım ki öğrenelim.
Z Pedal, G9.2tt'de bulunan, sağdaki Exp. pedalının aşağı yukarı ile birlikte sağa sola da hareket edebilmesi ve bu sağ-sol harekete de ayrı bir efekt verilebilmesi.

Aşağıdaki linkte anlatımı mevcut.

 
Estağfurullah,soralım ki öğrenelim.
Z Pedal, G9.2tt'de bulunan, sağdaki Exp. pedalının aşağı yukarı ile birlikte sağa sola da hareket edebilmesi ve bu sağ-sol harekete de ayrı bir efekt verilebilmesi.

Aşağıdaki linkte anlatımı mevcut.


Bu videoda tuşeler bana aynı geldi acaba bu çalan kişinin aynı tuşeyi kullanmasıyla mı alakalı yoksa processordaki tuşeyi algılamama gibi bir durum mu onu çözemedim sağa sola oynaması o kadarda gerekli gelmedi bana :Dd o efektleri kullanmadığımdan dolayı... Peki bu sağa sola oynamasını kapatabiliyor muyuz?
 
IR kullanabileceğin pedal,zoom prosesörden kabin simulasyonlarını kapatıp epsiden ir kullanırsan çok gerçekçi sonuçlar alırsın.
pedal satup bile bağlayabilirsin buna.Evde monitöre sahnede direk mixere.
 
Bu videoda tuşeler bana aynı geldi acaba bu çalan kişinin aynı tuşeyi kullanmasıyla mı alakalı yoksa processordaki tuşeyi algılamama gibi bir durum mu onu çözemedim sağa sola oynaması o kadarda gerekli gelmedi bana :Dd o efektleri kullanmadığımdan dolayı... Peki bu sağa sola oynamasını kapatabiliyor muyuz?

Tuşe konusunda bir kavram karmaşası var galiba, en net haliyle basma ve vurma şiddetini sese yansitabilme diyebilirim.

Z pedal kapatilabiliyor tabi ki. Pedalı ilk aldigim zamanlarda kapalı kullanıyordum fakat bir yerden sonra kapatma kilidini açtım ve bir daha kapatmadım :)

Verebileceğim en güzel tavsiye, deneme yapman. Ancak prosesor denemesi yapmak da biraz zor, sende bir süre kalması gerekiyor ki iyice kurcala. Dükkanlarda deneme yapmak zor biraz bu yüzden.
 
Bazi yerde çok övüyorlar HD500'ü, bazı yerde de parasını haketmiyor diyorlar. Kısa bir süre inceleme fırsatım oldu, ilk dikkatimi çeken ne kadar kaliteli bir prosesör olduğuydu, malzeme kalitesi ve işçilik bakımından. Ama bana göre HD500 yerine X3 Live da deneyebilirsin, klasik Line 6 hakkında izlenim verir.
 
Geri
Üst