Eriyen Fretler Ve Değiştirme Zamanı

Şimdi bir araba dolusu konu açılmış. Çoğunu inceledim de, mecburen başlık açma gereği duydum. Yönlendirebileceğiniz konu başlığı olursa eyvallah, derhal silerim bu konuyu.

Gitarı alalı 2 yıl civarı oldu. Bugün temizlerken fark ettim ki artık fretlerde erime başlamış. 12. perdeden ilerisi ve alt iki tel ile pek işim olmadığı için 12 perdeye kadar ve özellikle üst tellerin geldiği yerlerde biraz düzleşmeler başlamış. Şimdi sorular şöyle:
- Fretleri ne zaman değiştireyim? Yani fretin dümdüz olmasını mı bekleyeyim, yoksa düzleşmeye başladıysa hiç bekleme, değiştir" mi diyorsunuz?
- İstanbul'da önerebileceğiniz ustalar kimler? Avrupa, Asya fark etmez. Takribi fiyat bilginiz de varsa şahane olur.

İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz :D
 
2 yıl fret değişimi için baya erken bir süre gibi. Fret değiştirmek yerine tesviye daha iyi bir girişim olur. Görselde fretler eğer klavyeye yapışmamışsa tesviye kurtarır ki 10 senelik gitarı tesviye ile sıfırladığımı bilirim. Süreç olarak oyuklanma başladıysa tesviye zamanı gelmiştir. (Biliyorsunuz tesviyede de gitarın sapı düz duruma getirilip, bütün fretler aynı yükseklikte olacak şekilde törpülenir.) Fret değişimi baya zahmetli ve son yapılacak işlem. İstanbulda Ekrem Özkarpat Usta bence bu konularda iyidir.
 
Küçük bir erimedir. Tesviye ile düzelir bir sorun varsa. Tellerinizi çok paslanmadan değiştirdiyseniz, bakımlarını yaptıysanız 2 yıl çok uzun bir süre değil. Çalımınıza engel ya da cızırdama yapmıyorsa kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu işlemi hiç yaptırmadığım için tavsiye veremiyorum ama Tünel'de Fatih Yılmaz keyifli bir insandır bir baksın yapılacak işlemi size söyler. Tesviye ile halledilir büyük ihtimal.
 
Eğer çalımda ya da bendlerde sorun çıkarmıyorsa, @arkham_rock un da dediği gibi tesviye işi kurtarır. Fretler kömürleşecek kadar paslanıp yıpranmadığı sürece fretleri değiştirmeye gerek yok. Tünelde Alphan ya da Fatih abi dersen gösterirler onlar iyidir bu konularda.
 
Geri
Üst