Bariton Gitar Ne Işe Yarar

İnternette araştırdığımda çok açıklayıcı bir kaynak bulamadım. Normalden daha büyük olan bariton gitarların farkı nedir normal gitarlardan? İşlev açısından? Yani sadece daha mı büyük eller kollar rahat etsin diye? Teşekkürler cevaplarınız için.
 
Baritone gitarlar düşük akortlarda kullanılmak için tasarlanmıştır. örneğin 25.5 scale bir gitarla 27 scale bir gitardaki aynı e teli nin gerilimleri farklıdır.Bu bize neyi sağlar?
Öncelikle kısa scale gitarlarda düşük notalara akort ettiğinizde tel salınımı artacaktır.Yeterince gergin olmamakla beraber ton konusunda da kayıplar yaşanacaktır.
Baritone gitarlarda ise tel gerilimi normal düzeyde olacak ve de düşük akorlarda ton kaybı olmadan ses alma imkanınız olacaktır. Standart akor sistemi için baritone kullanmak ne derece mantıklı tartışılır.24.75 scale bir gitarda blues çalmak bend yapmak 25.5 scale bir gitara kıyasla farkedilebilir şekilde daha kolay ve verimli olduğunu göz önünde bulundurarak 27 scale gitarda da normal akor sisteminde bendler oldukça zorlayıcı olacaktır.Tabi birazda bunlar kullanıcı zevkine göre değişiklik gösterir
 
Skala uzadıkça telde hissedilen tansiyon artacak ve teller daha kontrollü salınacak. Yani uç bir örnek vermek gerekirse, aynı kalınlıktaki teli 34 inç skalada ve 24,75'lik skalada aynı notaya akortlarsan, 24,75'likteki 34'e göre (yani daha uzun skalaya göre) paket lastiği gibi salınacak. Yaygın skalalarda (25.5 -24.75) (özellikle drop akortlarda) iyice çamurlaşan bas sesler iyi bir bariton bir gitarda jilet gibi çıkacaktır. Bence skalayı uzatmadıkça 7. ve 8. telin bir esprisi kalmıyor. 2002 Yapımı Ibanez RG1077XL çalma fırsatım oldu bir keresinde, UV777 o gün gözümde yalan oldu.

Hatta bariton yetmez deyip iyice abartmak isteyenler için Music Man'in "Silhouette Bass" diye bir modeli var, Petrucci'nin 27,5'luk bariton gitarları olmasına rağmen 29-5/8"'luk skala'da A'dan A'ya akortladığı bir gitardır. Aşağıdaki videoda 16.50'de görebilirsiniz.



Uzun lafın kısası, gitarım bas sesleri iyi çıkarsın, çamurlaşma olmasın, kalın teller drop akortlarda çamurlaşmasın, paket lastiği gibi de gevşek hissedilmesin diyorsanız bariton gitar sizin işinizi görür.
 
Peki neden Gibson Les Paul'ün sesi Strat'tan daha tok çıkar . Sonuçta Strat daha baritone bir gitar :) ( Cevap Humbucker değil bu arada )
Aslında bunu sss ve hh gitar olarak kıyaslamak biraz sıkıntılı. Süperstrat olsa mesela. İbanez gibi. Neden ibanez daha baritone iken gibsonun tonu daha koyu daha creamy? Bunun bir çok faktörü var. En büyük faktör sapın skalası tabiki. Gibson'un o slash, gary moore tonu 24.75" skalasından çıkar. İbanez, jackson gibi gitarlarda ise standart ölçek 25.5". Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi tel gerilimi arttıkça ton daha tiz çıkar. Gibsonlarda tel gerilimi daha düşüktür skalanın daha kısa olması dolayısıyla. 2.si gibsonlar maun ağacından yapılırken ibanezler ıhlamur, fenderler kızılağaç ve dişbudak ağacından yapılır. Maun daha bas frekansları hissettiren yüksek resonant bir ağaç iken görece kızılağaç daha midli dişbudak ise daha tizdir. Gibsonun daha koyu olmasının bir diğer etmeni ise, manyetikler. Manyetikler de kendi aralarında çıkışına ve hangi frekansı daha iyi ilettiğine dair birbirinden ayrılır.
 
Peki neden Gibson Les Paul'ün sesi Strat'tan daha tok çıkar . Sonuçta Strat daha baritone bir gitar :) ( Cevap Humbucker değil bu arada )

Daha baritone diye bir şey yok, ya baritondur ya değildir. Anlamadığınız nokta şu baritonda tona karakterini veren akordun düşük olması, uzun scale düşük akortta tellerde gerekli gerilimin oluşmasını ve tonun net kalmasını sağlıyor.
 
konu hortlamış resmen. Les Paul'lerin standart ağacı mahogany (maun) olduğundan dolayı daha dolgun bir tona sahip. Aynı zamanda titreşen ağaç miktarı da strat a göre daha fazla. "etli butlu" dediğimiz tonun kaynağı bu yani.

@songlessbird

Maun'dan yapılan Stratda var ama tonu Les Paul gibi değil, iki gitarında solid body olması dışında aralarında benzer bir nokta yok dolayısıyla tamamen farklı sese sahip iki enstrüman bunlar.
 
Geri
Üst