Gitar Fret Duzenini Degistirmek

Merhaba arkadaslar
Elimde kiytirik bi elektro vardi. Perdesiz elde etmek istedim. Perdelerini sokup tesviye yaptim. Sedefler uc verince 3 mm cam kaplattim ve esikleri yukselttim. Su an istedigim sonuca ulastim ancak;
- gitar dandik oldugundan midir bilmiyorum sustain tat vermiyor.
- ilter kurcalanin "külot" grubuyla coverladigi "ben ne bicim serseriyim" klibinde kullandigi baglama perdeli diye dusundugum gitar cok hosuma gitti.
Bu iki sebepten camin uzerine medium fret yapistirmayi dusunuyorum. Ne onerirsiniz?
Cok tesekkurler simdiden.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
Bi de diyelim ki perdeleri baglama duzenine gore caktim. Akor basmak istesem sapitir mi? Mesela ilk 3 perde: sib, sib2 ve si. 1. Perdeden bareli bi akor bassam ( gitar duzenindeki fa yani) napar?
 
Bağlama zaten tampere sistemli olduğundan akorlarda sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum, sadece başlarda biraz perdelere doğru basmak zor olabilir. onun dışında aynı sesi alırsın yani. İlter Hoca'nın o gitarı benim de dikkatimi çekmişti. Bir de perdesiz gitarda cam kısmını anlamadım. Abanoz daha iyi bir fikir olabilir. Son olarak biliyorsunuz bağlamada perdeler metal değil, plastik ip gibidir. Perdesiz gitara bağlama perdeleri bağlanabilir bence; İlter Kurcalanın öyle bir vidyosunu görmüştüm ama kaldırmış sanırım kanalında bulamadım şu an, Sanırım kilot grubunun bir cover vidyosuydu.
 
Doğrudur. Genelde gibson la görüldüğü konusunda hemfikiriz. Ancak bir televizyon programında bağlama düzeninde yapılmış bir fenderle çaldığını hatırlıyorum. Üstelik baya da sohbeti yapıldı.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Dogrudur hocam erkin babada ben de gordum fender. Aksam cam duzeninin nasil oldugunu fotograflicam. Evet agac olsa daha iyiydi ama akis oyle oldu. Tempere olayi beni mutlu etti abiler. Simdi ilk once lehim teli ile deneme yapicam ( icses: sapik misin lan) sonra baglama ipi denicem.
 
6318c06a8c4d49f3799faee3901c7bdc.jpg


1f035ee97da738250db093cc4a92d6f9.jpg


2b8e5292f715680971e6c4ffb8d292ad.jpg


Cam kaplama bu sekilde.
 
Adam baya camekan yapmış. Çok enteresan. Bağlama perdesine grçmeden gitarın tesviye/action ayarını iyice yapın, yoksa ciddi sustaşn sorunu oluyor. Bunun dışında bağlama perdesi gayet güzel çalışıyor. Kolay gelsin.
 
Bağlama düzeninde perdeleri yerleştirdim. Perde olarak olta misinası kullandım. İki sarım sardım. Nefis oldu. Bi kere klavye yumuşacık sliding bile yapıyo. Sustaini bozansa daha önce bi arkadaşın değindiği gibi sap ayarının bozuk olması. Daha doğrusu çok çok afedersiniz gitar b.k gibi olduğundan öyle oldu. Ama aliexpressten fretless neck aliyim onla deniyim diyorum. Param olursa izmirde olduğumdan erkan sızarlar ustaya double gitar yaptıracağım ve birinin perde düzeni böyle olacak. Hepinize teşekkürler.
 
Geri
Üst