Gitar Ile Kayıt Alma Ve Kaydı Notaya Çevirme

Öncelikle Merhaba;

Bazı videolarda görüyorum adamlar gitar çalıyor arkalarında bir mac bilgisayar ve adamın bastığı her notayı piano roll a yazıyor.
Bende mesela gitarı jak ile bağladım pc ye çalmaya başladım mesela mi notasına bastım bunu direk tab şekline veya piano roll a dökecek bir program varmı?

Konuyu en iyi anlatıcak olan videoda burada :D


Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
 
Öncelikle Merhaba;

Bazı videolarda görüyorum adamlar gitar çalıyor arkalarında bir mac bilgisayar ve adamın bastığı her notayı piano roll a yazıyor.
Bende mesela gitarı jak ile bağladım pc ye çalmaya başladım mesela mi notasına bastım bunu direk tab şekline veya piano roll a dökecek bir program varmı?

Konuyu en iyi anlatıcak olan videoda burada :D


Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Çok yararlı bir konu olmuş takipteyim çok severim vst'ler ile uğraşmayı :)
 
Logic Proya özel bir durum değil bir kaç DAW yazılımında da buna benzer nota yazma programı paket içeriğinde hazır geliyor, olmayanlara da harici olarak nota yazma programı alınıp kullanılabilir ama buradaki mesele o değil, mesele gitardan gelen sinyali midiye dönüştürecek bir donanım olması lazım, bu vermiş olduğunuz videodaki program en dandik çözümlerden biri ve anca o videodaki gibi yavaş yavaş tın tın çalarsanız notaları algılayabiliyor, bir solo atayım filan dediğiniz zaman nota yazamıyor.

Bu konuda yazılımlar yeterli seviyede değil, donanım şart, en iyilerinden biri de Fishman Triple Play donanımı, bu ürün yanında nota yazma programı ve sanal enstrümanlarla beraber geliyor ya da midi gitarlar var onlardan birine bakmanız lazım, örnek olarak you rock guitar gen2 modeline, hızlı çalıp nota yazdırmak istiyorsanız You Rock Guitar gen 2 daha iyi çünkü kendisi aslen midi klavye mantığı ile aynı çalışıyor, gitardan gelen sesi midiye dönüştürme işlemi değil, fishman triple play gibi pahalı bir cihazda bile hızlı solo atıp kaydedebilen henüz görmedim, hep o videolardaki gibi yavaş yavaş çalıyorlar ama şöyle bir şey yapılabilir, kaydetmek istediğiniz şeyi yavaş çalıp logic, pro tools, cubase, Studio One ya da benzeri bir DAW programında hızlandırma şansınız var, ayrıca bu iki cihazdan birine sahip olabilirseniz tüm sanal enstrümanları da kullanabilme şansınız oluyor, bas gitar mı lazım, vst'den bir bas seç tamam, bateri filan da çalanlar var da onda biraz daha uzun zaman pratik yapmak gerekiyor, aşağıdaki videolarda örnekleri var, umarım yardımcı olur.






YGR Gen2 modeli midi klavye olarak düşünün ama Türkiyede satılmıyor ne yazık ki, yurt dışından getirtmeniz laızm.
Fishman Tripla Play ise gitara takılan bir manyetik, gitardan gelen sesi midi sinyale çevirip bilgisayara yolluyor, hatta Fenderin bu sistem gitara entegre şekilde sattığı bir model vardı Fender Fishman TriplePlay Stratocaster ismi ile satılıyor.
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Teşekkürler cevaplarınız için, bu işi böyle tuner manığıyla çalışan bir programla çözemeyiz yani :D

bir sorum daha olacak cubasede yeni proje açıyorum productiondan blues rock production seçiyorum davul gitar bas kanalı ayrı ben burda açılan gitar yerine kayıt alamıyorum sesi algılamıyo audio track acıp kayıt etmem gerekıyo burda audıo track acmadan gitar kanalına kayıt nasıl alabilirim
 
Konu açıldıktan sonra bende biraz araştırma yaptım fakat gecikme olayı ve sizinde dediğiniz gibi tek tek tane tane basmak gerekiyor. Bu tür programlarla piano roll üstüne yazmak akıllıca olmayabilir fakat üstüne nasıl bir şey yazılabilir bir projenin az çok fikir verebiliyor. En hoşuma giden tele az veya çok vurunca midinin dinamiklere göre çalması oldu. Migic guitar, jam origin midi guitar ve reaper içinde zaten bulunan bir yöntem denedim ama hepsinde az da olsa gecikme var ve tek tek çalmak gerekiyor. Midi klavye şart gibi.
 
Polifonik olarak sağlıklı kayıt yapabilmeniz için çalgınızdaki tellerden ayrı ayrı MIDI sinyalleri yollamalısınız. Tek bir audio kablosu ile tek bir sinyal yollarsınız ve yazılımlar/donanımlar bunu ayırmaya uğraşır,çoğu zaman da sonuç pek tatminkar olmaz. Ama videodaki iOS uygulaması oldukça başarılı görünüyor. Bunun dışında;

MIDI için tasarlanmış bir çalgınız yoksa ve MIDI'yi illaki telli bir çalgıdan yollamak istiyorsanız eğer, Roland GK serisi manyetikleri takabileceğiniz her türlü çalgıdan DAW'ınıza MIDI sinyali yollayabilirsiniz. İlk akla gelenler GK-3 ve GR-20,GR-55,VG-88,VG-99 gibi Türkiye'de de kolay ulaşılabilecek donanımlardır.

Tek başına manyetik bir işe yaramaz bu arada. Ses modülüyle birlikte alırsanız, bilgisayarınıza bağlayıp MIDI'lerinizi tuşlu çalgı yerine gitarınızla yazabilirsiniz. Eğer eski bir synthsizer pedalı ise MIDI/USB kablosu kullanmanız gerekebilir. Yenilerde zaten USB seçeneği mevcut. Yukarıdaki açıklamalara ek olarak bunlar söylenebilir.
 
İlk mesajdaki MIDI Guitar adlı uygulama Mac AppStore'de de mevcutmuş,yeni farkettim. Süre kısıtlamalı olarak ücretsiz. 6 telde birden tınlayan akorlarda tuşeyi ayarlayamadığım zaman saçmaladığı olsa da, genel olarak son derece başarılı buldum. Ancak bend,vibrato gibi teknikleri algılamıyor haliyle. (MIDI manyetik algılıyor) Artikülasyonlar için hassasiyeti arttımak ya da azaltmak gerekiyor. Ama herşeye rağmen bu kadar pratik bir uygulamanın el altında olması son derece güzel. 104 tl gibi bir full versiyon fiyatı var. Notaları gitarla buradan yazıp, pitch bend ve modülasyon kısımlarını otomasyonla hallederim diyen için, MIDI klavyesi olmayana kat kat ucuz bir çözüm. Tavsiye ederim. İlk mesajı atan arkadaşa da teşekkür ederim, sayesinde farketmiş oldum :)
 
Geri
Üst