Hangi akustik/klasik gitarı alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Önce ne istediğini, kim olduğunu falan da bilmek gerekiyo gerçi ama kim olursan ol ince kasa gitarlarla ilgileniyosan herşeyden önce ikinci el Kore Ovation'lara bakman gerek sonra da Yamaha APX serisi ki 700ün altı beş para etmez gene... Dreadnought kasa düşünüyosan Ibanez'in AW serisi (özellikle AW40 candır, eskileri daha güzeldi ama yenileri de fiyatını hakeder), Cort MR (özellikle Kore yapımı olanlar!) ya da Earth (200 ve üstü) Lag (200 serisi ve üstü)... Bunlardan güzel gitarlar çıkar. Daha ince, ufak gitar düşünüyosan da Cort SFX serisi iyidir, ama tabi her durumda ikinci ellere bakman daha iyi, hatta Cort alacaksan kesinlikle eski Kore yapımlarından bulmaya çalış.
 
bu paralara çıkbiliyorsanız kesinlikle 2. el alın derim.Kötü kullanılmış demeyin şu an 2000 tl param olsa bile Türkiye şartlarında 2. el gitar alırdım.turkrock alım-satım forumlarına bakın sahibinden.com a garaj.org daki ilanlara bakın sıfır gitar almayın paranıza yazık.
 
Selamlar,yazım biraz uzun olacak baştan söyleyeyim :) Asıl amacım fikir-öneri almak ama paylaştığım bilgilerlede öneride de bulunmuş olacağımı düşünüyorum.

Şimdi arkadaşlar 1300-1700 TL arası bir bütçe ile elektro-akustik gitar(dreadnought kasa) almayı düşünüyorum yazın sonlarında,dikkat ettiğim unsurlar arasında tabii ki önce ses rengi geliyor,biraz tok bir sesi olsun istiyorum(country,folk,blues için) o yüzden dengeli bir ses ya da parlak tiz sesleri olan bir gitar istemiyorum,uzun süre araştırdım markaları,kullanılan ağaçları,ağaçların tonlara etkilerini,manyetikleri.Seçtiğim gitarların "bana göre" iyi ve kötü yanları sizlere sunmak istiyorum ve sizden önerilerinizi bekliyorum.

Not:Gitarların hiç birini denemedim,youtube vb benzeri sitelerdeki tanıtımlarını izledim.

MARTİN - DX1E (1600-1800 TL arası)
Türkiye'de Martin marka satan 2 mağaza bulabildim,birisi kıvılcım müzik diğeride rekor müzik, ikisininde elinde yok ama siparişe ekleyebileceğini söyledi bi mağza,Martin'in kendi sitesinde yazan fiyat 889$,Türkiye'de ki satış fiyatı tahminime göre 1000$ dan aşağı olmaz (dolar yaza düşerse bu gitarı 1700 lira civarına alabilirim gibi geliyor,tabii tahmin)
Artı Yönleri
Yani pek anlatmaya gerek yok "Martin",Martin'de ki sesin çok ayrı bi rengi var,tam blues,country,folk için bence, solid sitka spruce(ladin) kullanılıyor ön yüzünde,yan ve arkada HPL(High pressure laminated) maun kullanılıyor,elektronik olarakda Fishman Presys Plus w/Tuner.
Eksi Yönleri
Diğer Martinlerin aksine Meksika üretimi.
Sap'da Stratabond denilen bir malzeme kullanılıyor
(Stratabond : Maun ağacına alternatif lamine parke sisteminde hazırlanmış sıkıştırılmış ahşap parçalarından oluşan panellerdir.Sunta veya playwood ne kadar ahşap sayılırsa bu malzemede o kadar ahşap sayılır. Yani gerçeğinin yerini tutmaz. [Bu bilgiyi el yapımı gitar üreten Orhan Ümmetler'den aldım] )

Daha sonra klavye ve köprü'de ise Richlite denilen bir malzeme kullanılmış.
( Richlite : Bir tür abanoz takliti yapay bir malzemedir.Selülozik fiber ve fenol reçinesinden imal edilir. Çok ince katmanlar halinde bir birine yapıştırılarak abanoz kıvamuna getirilir.Kötü tarafı ahşap malzeme değildir ve asla yıllanma süreci yoktur, gitarı aldığınızda ses ne ise 40 yıl sonra da değişen bir şey olmaz. Ayrıca ahşap malzeme moleküler sürtünme nedeni ile müzikal ortamlarda eşşiz bir malzemedir. Bu malzemede böyle bir durum söz konusu değildir. Ahşapmış gibi davranan bir malzemedir açıkçası. İyi tarafı böyle bir malzemede çalışma olmaz, yani enstrümana çok iyi bakmak üzerine titremek gerekmez, malzeme kötü ortam şartlarından kolaylıkla etkilenmez.)
Beni eksi yönde en çok etkileyen özellikleri sap ve klavyede bu malzemelerin kullanılmış olması,çalınabilirliği ne kadar etkilediği,ve hiç yıllanmayacak olması,1700 liraya yakın bir para verip gerçek bir ahşap malzeme kullanılmamış olması,sırf adı olduğu için böyle fiyata deyip deymeyeceği.Ama eğer maun-gül ağacı gibi bir kombinasyon yapılsa hiç düşünmeden alırdım,tabi o zaman fiyatda değişirdi gerçi

TAKAMİNE - EG530SSC ya da SC (1300 TL - Zuhal Müzik)
Takaminenin ayrı bir tonu var kabul etmek lazım,güzel ama sanki D kasa ya da Jumbo farketmiyor hep bir parlak sesi var,tok bir sese denk gelemedim ben hiç.

Artı Yönleri
Çin üretimi değilK Kore üretimi.
Ön Kapak : Solid Spruce (Tek parça Ladin)
Arka K. : Sapele ( Afrika Maunu) , Takamineni kendi sayfasında EG530SSC modeli değil EG530SC modeli var ,Zuhalde gösterilen SSC modelinde Solid Sapele yazıyor Takaminenin webde yazan SC modelinde lamine Sapele yazıyor arka kapak için.
Yan : Sapele
Sap : Bilmiyorum
Körpü-Klavye : Rosewood (gül ağacı)
Preamp: TK40

Eksi Yönleri
Aslında eksi yön değilde tam olarak Sapele ağaç kullanılan gitarların ses rengini çözemedim,tanıtım videosundaki sesi parlak geldi bana dediğim gibi,ve amfili performansı ile amfisiz performansı arasında ses rengi açısından çok fark var,amfi ile çalınınca sanki elektro gitar gibi bir sesi oluyor,orjinalliği gidiyor gibi geldi bana.

LAG - T400DCE ( 1313 TL - Zuhal )
Tanıtım videosunda izlediğim kadarıyla tonu çok hoşuma gitti,istediğim tarzda tok bir sesi var,tabi yanıltan etmenlerde olabilir bu hep aklımda.

Artı Yönleri
Ön Kapak: Solid Sitka Spruce (Sitka ladini)
Yan ve arka : Indonesian Rosewood (Endonezya Gül ağaçı,bildiğim kadarıyla bu ağaç pahalı normal gül ağacından)
Köprü-Klavye : Indonesian Rosewood
Sap : Maun
Preamp : StudioLâg Plus & Nanoflex Piezv (üzerinde 5 ayrı ses tonu kanalı var,pedal niyetine,bu çok hoşuma gitti,amfili sesi çok natural)

Eksi Yönleri
Fransız bir marka olmasına rağmen gitarların Çin'de üretilmesi. (Özellikle Çin'de üretiliyor olmasından hiç bi yerde bahsedilmemesi garip geldi bana)
Onun dışında eksi bi' yönü yok aslında,tonu hoş.

PARKWOOD - PW360M (1507.53 TL - 4C Müzik) , PW560 (1459.76 TL - 4C Müzik)
Parkwood gitarlar aslında Cort'un elektro akustik bir modeli,ama 2006'dan itibaren Cort'dan ayrı bir marka adı altında yüksek kaliteli gitarlar olarak satılmakta.

Artı Yönleri
Gitarın tamamının tek parça (solid) ağaçtan kullanılması.Gitarda kullanılan malzemelerin gerçekten kaliteli olması. Mydükkanda her ne kadar PW360 modeli için endonezya PW560 model içinde çin üretimi yazsada,benim öğrendiğim kadarıyla Parkwood gitarlar Kore'de üretiliyor. Ve ilginçtir diğer ülkelerde 1200$ a satılan bir parkwood bizim ülkemizde 800$ civarında satılıyor, diğer markaların tam tersi

PW360M modeli :
Gövde: Solid Sitka Spruce(ladin)
Yan ve arka: Solid Maun
Sap: Maun
Klavye ve Köprü : Rosewood
Preamp:Fishman Premium SOB

PW560M (aslında kullanılan malzeme olarak daha pahalı bir gitar,diğer sitelerde de 360M'den daha pahalı gözüküyor ama 4C Müzik'de nedense daha ucuz )
Gövde: Solid Sitka Spruce(ladin)
Yan ve arka: Solid Rosewood
Sap: Maun
Klavye ve Köprü : Rosewood
Preamp:Fishman Premium SOB

Eksi Yönleri
Diğer gitarlara göre fiyatına baktığımızda kullanılan malzeme gerçekten harika,ama çok aşırı tiz sesleri var ve bas sesleri kayboluyor gibi geldi bana izlediğim tanıtımlarda.Nasıl bir üretim süreci var onu da merak ediyorum.

Evet arkadaşlar farkındayım çok uzun yazdım diyebilirsiniz "eee arkadaşım zaten bu kadar araştırmışsın burada ne işin var?" diye. Eğer bu gitarlardan birini kullanmış olan arkadaşlar varsa tavsiyelerini ve düşüncelerini öğrenmek istiyorum ya da gitarları karşılaştırmalarını, başka önerebilecekleri gitarlar varsa onları da söylerlerse sevinirim,ayrıca bilgide paylaşmış olduğumu düşünüyorum.

Teşekkürler.
 
Dostum bunların hepsi tiz ses verir, tok ses istiyosan ses tahtası sedir olan modellere bak. Sedirin nasıl ses verdiği hakkında fikir sahibi olmak için Glen Hansard'ın Once filmini ya da YouTube'da herhangi bi vidyosunu izle, özellikle Say It To Me Now...
 
Geri
Üst