Custom Gitar Kriterleriniz Nelerdir ?

custom gitar nedir? custom bir gitarda aradığınız özellikler nelerdir. burada ve birçok sitede gördüğüm üzere hiç alakasız gitarlar custom adı altında lanse ediliyor. sizce bir gitarın custom olması için sapının tıraşlanması, kafa kısmının formunun değiştirilmesi ve manyetik takviyesi bir gitarı custom yaparmı. ben yaptım oldu diyenler, ellerinde gerçekten custom gitarları bulunanlar lütfen paylaşsınlar hep beraber öğrenelim. eski ve hurda gitarlarında vintage adı altında anılması gibi bu konudada bir yanlış anlaşılma var sanırım.
 
Custom=Özel Yapım anlamında kullanıldığını düşünürsek, seri üretim değilse Custom'dır. Eğer seri üretim bir gitar alınıp sonradan sağıyla soluyla oynandıysa bu onu özel yapım yapmaz, haliyle Custom demek ancak ilgi çekme çabasından kaynaklı bir hareket olur.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
güzel yazmışsın dostum. birde firmaların seri üretim custom modelleri var. yada standart modellerinin kendi customshoplarında üst segment olarak seri üretimleri.
 
Gitarı yapan kişi CNC'yi ne kadar kötülüyorsa, üstüne basa basa kullanmadığını söylüyorsa o gitar o kadar customdır(!) Şaka bir yana gerçekten bu custom meselesi beni bayağı rahatsız eder oldu son zamanlarda, 2 manyetik değiştirip sağını solunu rastgele zımparalayınca custom gitara sahip olduğunu sanan vatandaşlar çokça türedi. Custom gitar kişiye özel olarak üretilmiş gitardır. Buyrun bol parmak izli custom makine, Epidemic Guitars - Sentinel.

TR42M.jpg
 
Bence boyayı-cilayı tamamladıktan sonra masa kenarına, gömlek düğmesine, pantolon fermuarına ve bilimum boya kaldırıcı yerlere sürtüp yapmaları lazım o "relic" işlemini. Zımpara yapınca hemen anlaşılıyor eskitme yapıldığı :)
 
Amerikadan almaya çalıştığımız konsepti uzun süre saçma sapan yaşadık bizim ülkede, neyseki günümüzde birşeyler değişiyor...

Öncelikle Amerikadaki (Avrupa içinde kısmen geçerli) marangozluk anlayışı bizden çok farklı; evlerin çoğu zaten ahşap adamlar kültür olarak (yetenek değil!) bizden çok farklı bir noktada, bunun üzerine birde orta sınıf evlerde garaj olduğu için orada garajında siparişle uygunda fiyatlara gitar yapan çok insan var. Bizde çimento bulmak ne kadar kolaysa farklı ahşapları orada marketten bulmakta o derece kolay.

Yani işler bizim ülkede daha külfetli; atölye kiralamak, tremolo vb. parçaları daha pahalıya bulduğumuz için Custom daha pahalıya geliyor. Kişilerin geneli ulaşamadığında da özentilik oluyor ve ark.ların dediği gibi terimler laçka oluyor.

Bu laçkalığın bir başka sebebi ise 2. el ürün satabilme beceriksizliğimiz. Şişik fiyata satırım-kazıklarım umudunda şatafatlı laflarla dolu ilanlar kaynıyor ortalık, işin komik yanı bu salaklar bekleye bekleye negatif psikoloji ağır basıyor ve sonunda yok fiyata birine satıp en ağır kazığı kendileri yiyorlar :)
 
Şu gitarın rengi gibi renk, şu gitarın kasası gibi kasa, şu gitarın işlemesi - inlayı - bindingi gibi süsü vs vs diye talep edip aldığım gitar benim için custom gitardır .Ondandır galiba piyasadaki "custom" adı altında satılan hiçbir gitar rüyalarımı süslemiyor
 
CNCde yapılan gitar custom olabilir. Handmade (el yapımı) ile custom (özel üretim) farkını yanlış anlamayın. Custom gitar demek en basit anlamıyla seri üretimde standart olarak kullanılmayan her türlü elektrik, elektronik ve ahşap kesim şekillerin farklı bir birleşimle üretilmesidir. Birkaç gitarımı piyasadan alıp, üzerinde elektrik aksamını değiştirdiğimde custom da denebilecek bir gitar yapmış oluyorum (modifiye de deniyor). Custom gitarlarda özellikle bir gitaristin ergonomisine uygun yapılmış kesim içerir ve ağacı da, gitarın şekli belki de standart görünse bile farklıdır (signature modeller de denir). Ahşap seçim ve kesim şekli custom konusunda en önemli konudur. Gerisi modifiye de denebilir sanıyorum.

Genellikle custom gitarlar hem modifiye hem de signature olan bir kişiye özel üretilmiş modellerin karışımı gibi oluyor. Bazen de az tutulan veya çok fazla taleple ufak değişiklik istenen bir gitar modelini, firma ufak bir farkla piyasaya sunar ve bir anda "özel" olur.
 
custom , standart ürün bandı dışında belli bir amaçla veya belli bir kişiye özel olarak seri modeller dışında üretilen gitardır. el yapımı veya CNC olması bir şeyi değiştirmez. misal standart bir ibanez rg550 nin stok ekipmanından farklı olarak firma belli bir amaca veya kişiye yönelik olarak olarak standart üretim ekipmanlarından ve tekniğinden farklı olarak daha kaliteli veya farklı ağaç , farklı manyetikler , farklı sap profilleriyle seri üretime geçmeyecek şekilde bir 550 üretmişse bu 550 custom olur. sizin stadart bir 550yi alp orasını burasını değiştirmeniz sadece sizin gözünüzde custom yapar.bence fabrikadan çıkışından sonra yapılan değişiklikler firma tarafından yapılmıyorsa custom sayılmaz. çünkü o gitar o şekilde üretilmemiş sonradan olmuştur. adı üstünde " özel üretim" diğeri modifiyeye girer.
 
cnc konusunda haklısın. teknolojinin niğmetlerinden faydalanmak gerek tabiki. ancak modifiye konusu customla bağdaşmıyor bence. bir gitarı kişiselleştirmek yada kendi çalımımıza göre en uygun hale getirme çabası custom değildir. şahsi fikirlerim tabiki bunlar. herşeyi bilen adam ben değilim. mesela şimdi benim elimde bir greco strat var. kendi manyetikleri çok naturel ses vermesine rağmen o mükemmel tonun yanında inanılmaz bir dip gürültüsü vardı. ekranlamayla falan çözülemedi. jeff beck strattan çıkma lace senor manyetikler taktım köprüdede duncan stk serisi. pickguard yuvaları küçük geldiğinden onuda değiştirdim. orjinal hali kalmadığından bu gitara vintage diyemem. uyguladığım değişiklikler sebebiyle custom greco da diyemem. ancak piyasadı bazı arkadaşlar gibi kasayı biraz eskitip saptaki markayıda silersem vintage handmade custom diye okutabilirim :)
 
yalnız şunu da belirtmeden edemeyeceğim , gitar firmaları ticari bir oyun olarak "custom" muhabbetini oldukça çok kullanır oldular. yani custom standart birbirine girmiş durumda. normal modelin inleylerini değiştirip custom etiketi yapıştırıyorlar. bir de custom gitar iyi olacak diye bir şey yok. custo olsun diye yapılan değişiklikler belki size uymayabilir. söz gelimi custom shop bir fenderden ise standart bir fender size daha rahat gelebilir. gitar tam bir elbise gibidir , pahalı ve kaliteli kumaştan üretilebilir ama üzerinize oturmadıktan sonra 10 liralık tişört kadar rahat ettirmez adamı.
 
o yüzden custom gitar yaptırılmıyormu zaten. mesela ben paf tonlarını seviyorum ama fender clean tonlarınıda. kasa tipinden dolayı telede rahat edemiyorum. gibson sapları rahatsız ediyor köprü sisteminde tune-o matic sürekli tel koparıyor. ama gibson tonlarınıda seviyorum. ibanezin drive tonları tatmin edici ama clean tonlar için aynı şeyi söyleyemem. kötü markalarmı değiller. sadece bana göre değiller. bilmem anlatabildimmi :)
 
Herkes hemfikir gibi o nedenle biraz zorlayalım :)

X fender modelinde tam istediğim gövde tahta ve renk var, bu gitarı aldım sonra kalan parçaları sağdan soldan toplayıp belki bulduğum sapı az oydurup tam istediğim gitarı yaptım veya yaptırdım...öyleki fendere custom sipariş versem çıkacak zaten gitar bu gitar olacaktı.

Yani kapsamlı ve pahalı vs bi olay sözkonusu, 2 manyetik değil yani topu topu. Bunu hangi kulvarda görürsünüz? :)
 
mertay bence o modifikasyon oluyor :) benim bakış açım şöyle : lamborghini murcielago yu alsam bu standart oluyor üzerine eklediğim her şey modifikasyon. lamborghini murcielago sv ise yine murcielago ama fabrikadan yani üretilen yerden özel çıkıyor o zaman bu custom :) ben niye arabayla örnek verdim ya :confused: :cautious:
 
Geri
Üst