Cover Için Kayıt Sistemi Düzenlemesi

Arkadaşlar metallica iron maiden gibi fazla detay tonlar istemeyen grupları cover yapıcam ama yinede net ses almak istiyorum , HD kameram var fakat nasıl bir sistem kuracağım bilmiyorum , internette coverlarda

Gitarı Amfiye , Mikrofonu amfinin önüne , mikrofonuda pc ye takarak cover yapanlar var 2. seçenek
Gitarı , Ses Kartına takarak program ile fakat ben bunu sevmiyorum çok dijital .

amfi ve gitarım var kablolarda son kalite , ekstra 300 tl bütçem var USB Ses kartı ve Mikrofona sahip değilim , nasıl birşey önerirsiniz ?
 
300 Lira bütçe ile alacağınız ses kartı ve mikrofonla yapacağınız kayıtta çok kaliteli ve analog olmayacak. Artı olarak çokda uğraştıracak.
Ha illa öyle yapacam derseniz, 150-200 lira arası bi M Audio fast track alırsınız, 100-150 lira aralığındada bi dinamik mikrofon işinizi görür.
Ama ben yaklaşık 2-3 yıldır direk ses kartına girerek alıyorum kayıtları. Hani o programları kullanmıyorum ama geçmişte kullanarak kayıt almışlığım var. Öyle çok aham şaham birşey değil tonal açıdan ama vasatta değil.
 
Zincirde mikrofon için preamfi belirtmemişsiniz, belki biliyorsunuzdur ama yine de belirtmek istedim seskartı ilk mik. arasında bir preamfi olmalı.

Bakmadım ama 300tl'ye herhalde bir en ucuzundan seskartı ve sm57 mikrofon 2. el falan bulunabilir. sm57 pek hassas bir mikrofonda değildir amfi sesi biraz açılacak yani komşu falan problem olmasın? kulaklığında idare eder birşey olması lazım yoksa kaydettiğiniz başkaların sistemin istediğiniz gibi duyulmaz...

vst gitar programları ilk çıktığı zamanlarda nefret etmiştim ama o zamandan beri çok gelişti. Pratik, rahat, komşuya gürültü derdi yok...tonlarda aslında programlara biraz hakimiyet kazanınca hiçte fena olmuyor. Hakimiyetten kastım her program her tonu süper vermiyor, tarzınıza göre programları seçmelisiniz. Diğer yandan evet analog en güzeli ama gelecekte bu programlar daha da yaygınlaşacak, bence biraz içine girmeli herkes yavaş yavaş. Benimde tavsiyem bilgisayardan yana.
 
Ben kesinlikle evde kayıt için başlangıç seviyesi bir ses kartı ve yazılımları tavsiye ediyorum. Tabiki de hepimiz güzel güzel lambalı amfilerimizi mikrofonlayıp kayıt yapmak isteriz ancak teorik olarak güzel olan bu fikir pratikte bu derece güzel gelmeyebilir. Öncelikle sahip olduğun amfinin preamfisinde öte kabinlerinde iş bitiyor. Dolgun tonlar alman için kesinlikle 4x12 kabinleri ileri seviye mikrofonlarla mikrofonlaman gerekiyor. Ve madem seviyeyi bu kadar yüksek tuttuk. O zaman ses kartınızın da mikrofon preamfinizin de yüksek kalite olması gerekir. Hatta kullandığınız jacklarınızın hepsinin tanesi 100lira üstü olanlardan olması gerekir. Tabi bu işlerin düzgün işmelesi adına güçlü bir bilgisayar ve kaliteli refesans monitörleri ve ya kulaklıkları da şart oluyor. Kısaca şöyle baktığınızda bütçenin hayli yüksek olması gerekicek. Ki profosyonel olarak bu işi yapmıyorsan bu kadar masraf ne kadar mantıklı olur tartışılır. Öyleki amfi dahil tüm ekipmanları hesaplarsan kafadan 7000lira gibi birşey çıkar.

Yok ben kendi pratik amfimi idareten sm57 ile kaydedip araya preamp koymadan ses kartına giricem dersen de belki evet analog bir kayıt elde edersin ama kesinlikle o kafanda hayal ettiğin tonun zerresine dahi ulaşamazsın emin ol.. Bu doğrultuda 2 tavsiyem olucak. Birincisi eğer illaki analog bir drive soundu arıyorsan Sansamp gt2 ve ya Triac gibi bir pedaş alıp direkt ses kartınıa girip kaydedebilirsin ki inan beklenilenden çok daha iyi bir sound elde ediyorsun. Ama benim tavsiyem bu işlere yeni de başlıyorsan hem öğrenmen adına hem de daha komplike bir ses elde etmen için basit bi ses kartı ve pod farm guitar rig gibi yazılımlarla gayet güzel cover kayıtları yapılabilir. Lepou ve guitar hack impulses olaylarını da mutlaka netten araştır çok işine yarayabilir.

Son bir fikir ise denemedim ama güzel sonuç alanlar olduğunu biliyorum. Gitarınızın fx send inden ses kartına girip yazılımlarla üzerine kabin smilasyonu kullanırsanız yine hiç fena olmayan kayıtlar yapılabiliyor..

Ben kendim uzun zamandır Pod Farm kullanıyorum idareten kayıtlar yapmak adına. Örneğin şu videoyu hazırlarken gitarlar için yalnızca Pod Farm kullandım. Biraz fikir verir umarım.

 
Şu analog - dijital olayına neden bu kadar takılıyorsunuz anlayamıyorum. Analog sinyal herkesin bildiği gerilime denir. Yani sinyalin bir nevi doğal hali. Bu sinyalden bilgisayar anlamaz. Çünkü gerilimi ölçemez. O yüzden saniyede belirli sayıda örnekler alınarak gerçek sinyal sayısal olarak (0 ve 1'lerle) yeniden oluşturulur. Haliyle gerçek ile dijital arasında bir miktar fark olsa da 24bit çözünürlükte gerçeğe çok yakın bir sinyal elde edilir (o yüzden çoğu kişi 32bit kullanmaya gerek görmez).

Siz ister amfi mikronlayın ister tüplü amfi kullanın ister takla atın bilgisayarda ANALOG KAYIT diye birşey alamazsınız. Yani elde edeceğiniz ürün dijital olacaktır. Örneğin dinlediğiniz CD'lerin hepsi dijitalken o albümler için kalkıp "çok dijital hacı beeaaa" diyor musunuz?

Hayran olduğumuz grupların kullandıkları analog-dijital çeviricilerin yine hayran olduğumuz mesa boogie'lerden marshall'lardan daha pahalı olduklarını farkettiğimiz an milletçe titreyerek kendimize geleceğiz.

rasho10 kendi yaptığı kaydı koymuş. Mis gibi kayıt işte. Maliyet neredeyse sıfır. Benim koyduğum linkte adam oturmuş anlatmış bir de. Daha iyi master of puppets tonu için kaç bin lira harcayacaksın?

Not: İlk mesajın ilk cümlesindeki "fazla detay tonlar istemeyen" bölümünü beynim direkt pas geçmiş. İkinci defa okuyunca idrak edebildim. Adam, Metallica, Iron Maiden tonlarına fazla detay istemeyen tonlar demiş, ben oturmuş analog - dijital anlatıyorum.
 
gerçek bir gitar tonu amfiyi mikrofonlayıp efektsiz olarak kayıt edersin iyi bir ses karti araciliği ile.. ki iyi bir ses kartı sadece 300 liraların üstünden başlıyor. + amfiyi mikrofonlayacağin mikrofon da çok önemli bir detay.. sonra sound unu cubase vs. yardımı bir program ile efektlendirip, renklendirebilirsin,

ya da elindeki pedalı vs usb yardımıyla bağlayıp direkt olarak yine cubase vs. üzerinden işleyeceksin..

dijital mijital takılma. iyi bir dav programı desteği ile gayet tatminkar sonuçlar elde edebilirsin.. artık hala analog candır diyen adamı odunla dövmek istiyorum.. geçti bitti o devirler.. yakında dijitalciler v.s software ciler diye iki kesim tip kalacak. iyi gitar, iyi jaklar, iyi kablolar, ortalama bir ses kartı ve usb giriş çıkışı olan bir pedal, veyahult amfiyi mikrofonlayip tatmin edici sonuçlar alabilirsin.
 
kayıt ta gayet başarılı bu arada.. ufak oynamalarla albümlerde dinlesek, bir allahın kulu çıkıp bu dijital yaftasi yapiştiramaz, aksine vay ton hangi kafa amfiden geliyor diye kafa patlatıp goygoy yapmaktan gitar çalmayı unutan tipler de olacaktır.
 
Yok aksine sarkinin kendi gitar soundunu izotope ile olabildigince azaltip ve sarkinin kendi sesini de oldukca kistim ki kendi gitar soundum ortaya ciksin diye. Sarkinin orjinalini dinledikten sonra benim kaydi dinleyip davul-gitar sesleri arasindaki farki kulaginiz yeterince hassas ise bence farkedebilirsin bluescaster. Suan duydugun tum ritim ve lead gitarlar benim kayittan geliyor.Hatta gerekirse midi alt yapi ile uzerine benim gitarlari seslerini koyup gonderebilirim.
 
artık hala analog candır diyen adamı odunla dövmek istiyorum.. geçti bitti o devirler.. yakında dijitalciler v.s software ciler diye iki kesim tip kalacak. iyi gitar, iyi jaklar, iyi kablolar, ortalama bir ses kartı ve usb giriş çıkışı olan bir pedal, veyahult amfiyi mikrofonlayip tatmin edici sonuçlar alabilirsin.

Analog sisteme inananlar zaten bu muhabbetlere girmiyorlar. Ama kimileri idareten değil, idealindeki ton peşinde ve bu insanları odunla dövmek değil sevgiyle yanaklarını okşamak lazım :) Türkiye'de gitarı bu derece ciddiye alan insanların olması bence çok güzel, yoksa ülkeye kimse kaliteli gitar veya ekipman sokmazdı cahil kalırdık dünyaya. ha gıcıklık yapanları vardır ayrı bende sinir oluyorum gösterişçi tiplere.

Politikası bir yana; bence ileride analog/dijital'den ziyade modelleme/dijital klonlama tartışmaları oluşacak. Yani biri herşey sıfırdan bilgisayar içinde yaratılmış sound, diğeri gerçek ekipmandan örneklenmiş.
 
ya tabi ki. sakın ola yanlış anlaşılmasın. zamanında ben de analog kullandım. tamamen zevk, kulak rengi, ve alışkanlık meselesidir..

lafım sadece dijital imkanları inatla görmeyip, yok sayip analog candır mantiği ile yaşayan arkadaşlara.. yoksa saygı duyarım tabii ki.
 
ha pardon ben direkt kayıttan gelen ses bizzat kendi gitar soundunuz sandım ama şarkıya ait soundmuş direkt.. hal böyle olunca açıkçası rifflerdeki sound unuz çok kısık ve geride kalmiş. o yüzden kayit kalitesi hakkında sağlıklı bir yorum yapamayacağim.


Konunun cok disina cikmak istemiyorum ancak yanlis anlasilmanin duzeltilmesi adina kaydimin yalnizca gitarlarini kaydedip koyuyorum buraya bluescaster icin. Sadece ugrasip emek verdigim bisey icin 'gitar soundu tamamen sarkidan geliyor, gitariniz cok kisik gelmis' denilince haliyle bir savunma mekanizmasi oluyor..

Aslinda bu bir acidan da iltifat niteliginde. Zira bunun sarkinin kendi gitar soundu olduguna bile inandirabilmis :)

Linki soyle ekliyorum

https://soundcloud.com/rsngrgnl/holy-diver-cover-only-guitars
 
Axe fx ve Kemper Profiling Amp gibi cihazlar da yeni bir donem acti denebilir aslinda. Yazilim ve prosesor mantigini bir kac gomlek yukari cektiler ki kesinlikle muzisyenler icin altin degerinde bu. Oyleki sundan fazla degil en fazla 4-5 sene sonra Axe fx kalitesindeki cihazlar simdiki podlarin fiyatina kadar gerileyecek ve seviye cok guzel yerlere gelecektir.
 
abi axe fx i bilmiyorum da, bu kemper in içerisinde kuvvetli bir software desteği var. yoksa olmaz zaten.. yani kemper için de dijital cihazdır diyebiliriz.

ki artık yıl 2013 yani. her şeyin içerisinde yazılım var, daha da neler neler göreceğiz bakalım.. heyecanla bekliyoruz :)
 
Yine daha gelişme potansiyeli bence devam ediyor...yani kaç yıl oldu bilmiyorum ama modellemeler ilk çıktığında bu işlerin biraz içindeydim ve o dönem nefret etmiştim. Şimdi durum çok farklı tabii.

Bilgisayar ve çiplerin gelişimleri ile paralel gidiyor üreticiler çünkü düşük latency/gerçek zamanlı kullanamadıktan sonra bir kıymeti yok.

Bugün kullanıcılar amfi tonlarından ziyade daha çok kabin simulatörlerinin gelişmesini istiyorlar, mesela malum sürücü ileri/geri hareket eder ve bu dinamik bir etki yaratır bunu pek duyamayız dijitalde. Gitar daha vurgulu duyulur analog'da bu nedenle. Veya sürücülerde kullanılan malzemeninde (genelde kağıt türevleri sanırsam) tona etkisi vardır, özellikle sürücü zorlandığında (stüdyolarda bu şekilde kayıt etmeyi tercih edenler bol) bu renk çok belli eder kendini bu da yok gibi birşey bilgisayarda (axe fx 2'de sanırım var ama o da dünya para tabii)...

Çok sağlam stüdyolarda o nedenle evet modellemeler kullanılıyor ama daha çok analog ekipmanlara destek amaçlı. Yani 20 tane kafa/kabinle uğraşacaklarına 1-2 analog ekipmanı kaydediyorlar, daha fazla renk gerektiğinde çıplak sinyale yapıştırıyor vsti'ı ve iş hem hızlı hem güzel çözülüyor. Veya tam tersi, müzisyen evdeki kayıtlarını stüdyoya getiriyor ve analog ekipmanlı soundu dijitalle içiçe geçiriyorlar.

Incık/cıncık gibi gelsede böyle şeyler bir araya gelince gerçek güzellik oluşuyor, 10 kat pahalı gitar 10 kat iyi değildir ama sonuçta daha iyidir mantığı...neyse sonuçta analog ekipman 10 numara olmadıktan sonra dijital en güzeli :)
 
Geri
Üst