Hangi elektro gitarı alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Rg serilerinin tamamı böyle. rg15XX den rg35XX e kadar.. Dükkanda falan denemişliğimden söylemiyorum(gerçi çok denedim). 6-7 senedir arkadaşlarda, stüdyolarda başka tanıdık grupların elemanlarında en çok karşılaştığım gitardır prestige rg ler. Son 1 senedir kullandığım kendi gitarımdan daha çok elime almışımdır rg leri. Gitar kötüdür demiyorum özellikle bu gitarın tonunu arayanlar da var dedim zaten. Ha sen çıkıp yok bunların tonu bahsettiğinin zıttıdır dersen ben de sana sorarım kaç tane rg denedin "sağlam" diye.

Sen "üst" seviye bütün rglere "ağacı kalitesiz" gibi laflar edersen kimse seni ciddiye almaz. Bunlar basit gitarlar değil. Tonları sana uymayabilir eyvallah, zaten bunlar genelde shred ağırlıklı kullanılan gitarlar. Kimse lp gibi kamyon tonları beklemez zaten.
 
Bi de RGleri sadece basswooddan ibaret saymak... Basswooda civciv demek... Üff bunlar nasıl öznel değerlendirmeler... Yıllarca Ibanez kullandım, bazı şarkılarda Les Paul'u bırakıp Ibanez'i taktım aynı amfiye, biri aslanken diğeri civciv hissiyatı vermedi bana hiç bir zaman, acaba diyorum hiç mi anlamıyorum bu işten... =)

Nedir bu alaya almalı konuşmalar? Sen biliyorsun ya bir tek herşeyi en doğru şekliyle. les paulu bırakıp rg taktım demişsin, neden taktın bir açıklasana? sırf rg ye haksızlık olmasın diye mi yoksa ton farkı olduğu için ve yazdığım gibi birçok kişinin tercih ettiği bu gitarların lead kanalda shred solo tonunu duymak istediğin için mi? Civciv-aslan karşılaştırmasını hacim yönünden yaptığımı belirttim.. Yıllarca tecrübe ettiğim bir şey bu. Evet öznel bir değerlendirme yaptım tıpkı senin "bana vermedi civciv sesini" dediğin gibi.


Rg leri ıhlamurdan ibaret saymadım, nerden çıkardın bunu? En çok tercih edilen modelleri ıhlamurdur. Bir rg350- rg1550-2550-3550 vs. 100 kişide varsa 3620 gibi maun gövdeli veya herhangi ash gövdeli rg ler artı eksi 10 kişide vardır. O yüzden bu seriler üzerine yorum yaptım yapmaya da devam edeyim.

Kendi gitarım da ıhlamur. musicman jp6. Çok fark var rg ler ile arasında. Bu farkın manyetiklerden kaynaklandığını kabul etmiyorum çünkü rg lerin de türlü manyetiklisini elime aldım (almaya da devam edeceğim sanırım sağdan soldan, bu işlerin içinde oldukça) hepsi genelde belli bir karakterde tınlıyorlar.. Belki jp nin sapı kuşgözü olduğundan dolayı olabilir bu fark(sap ağacının tona etkisinin gövde kadar olduğu tartışılıyordu bir başlıkta) gerçekten çok farklı bir tınısı var rglere göre özellikle bir power akor bastığımda gümbür gümbür geliyor, herhangi bir bend rg lerdeki gibi kısa sürede sönümlenmiyor ve bu jp6 da aldığım natural harmoniklere alıştıktan sonra rg lerin aslında ne kadar sönük harmonikler verdiğini anlayabildim.. amfiyle ekipmanla da ilgili tabi ama bahsettiğim şey bir les paul ile fender arasındaki tını farkı hangi ekipmanda olursa olsun farkedilir ise işte ben de rg leri hangi ekipmanda olursa olsun tanıyorum direkt aynı şey gibi pod processörleri ne zaman duysam tanırım mesela.
 
Sen "üst" seviye bütün rglere "ağacı kalitesiz" gibi laflar edersen kimse seni ciddiye almaz. Bunlar basit gitarlar değil. Tonları sana uymayabilir eyvallah, zaten bunlar genelde shred ağırlıklı kullanılan gitarlar. Kimse lp gibi kamyon tonları beklemez zaten.

Ortada alışkın olduğun bir malzeme varsa ve sen bu malzemenin seni hiç memnun etmeyen daha kalitesizine rastlıyorsan ona dandik dersin haklı olarak, ve birisi hayatı boyunca senin o dandik dediğin şeyi kullanmışsa sadece, o da kızar sana.

Prestige ibanezlerin ağaçları bana göre dandik. Çünkü kendi gitarım da ıhlamur ama çok çok daha yüzümü gülümseten bir gitar gerek tonu gerek çalım hissiyatı.
Suhr gitarlarının da çoğu ıhlamur, tom anderson gitarlar da. Bu gitarlarda kullanılan ağaçlar eğer rgler ile aynı kalitedeyse herkez alsın rg taksın 300 500 liralık manyetik ne gerek var 3-4 katı para vermeye.. Üstelik ben dahil çoğu kişiye bunların tuşesi daha rahat geliyorken.
 
Hissiyat kişiden kişiye değişir. Musicman ile rgler arasında köprü, manyetikler, burgular, üst eşik vs tonlarca fark var ve sen sadece " bunların gövdeleri ıhlamur ve Musicman tonu daha iyi geliyor o zaman rg lerde kulanılan ağaçlar boktan" diyorsun. Kaldı ki butik gitarlarla fabrikasyon gitarları karşılaştırıyorsan yandık ki amfi mevzusuna girmedim bile.
 
Hissiyat kişiden kişiye değişir. Musicman ile rgler arasında köprü, manyetikler, burgular, üst eşik vs tonlarca fark var ve sen sadece " bunların gövdeleri ıhlamur ve Musicman tonu daha iyi geliyor o zaman rg lerde kulanılan ağaçlar boktan" diyorsun. Kaldı ki butik gitarlarla fabrikasyon gitarları karşılaştırıyorsan yandık ki amfi mevzusuna girmedim bile.


Üst eşiği kaale almaya gerek yok. Aynı malzemedenler. Köprü olayında ibanezin köprülerinin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Burgular konusunda da tona ne gibi bir artı veya eksi sağladıklarını bilmiyorum ama gövde ağacının 100 de biri olmaz herhalde. kaldı ki belki ibanezlerin burguları daha iyi olabilir tona katkıları konusunda.
Vs. kısmında da bişi kalmıyor zaten.. manyetik konusunu bir önceki mesajımda yazdım ne türlü türlü manyetiklisini denedim dedim bu rg lerin.. Amfi ne alaka onu anlamadım ağac kalitesini tartışırken.
Ben suhr ların ağaçlarının çok daha kaliteli olduğunu vurgulamak istedim. O gitarlar butik olduğu için değil parasının hakkını verdikleri için o kadar pahalılar ve kullanılan ağaçlarının kalitesi de en önemli etkenlerden.. Evde gitar yapan çok arkadaş var. Bunlar da butik kategorisinde ama nedense bir fabrikasyon rg seviyesinde bile olmuyor bazıları. Olay butik ya da fabrikasyon olmalarında değil yani.
 
Anlıyorum ama bu tamamen zevk meselesi. O kadar rg deneyip sevemiyorsanız sizi iten başka birşey var demektir. Beğenmezsiniz, eyvallah ona sözüm yok ama ağaçları kötü demek saçma .Bunlar ucuz gitarlar değiller, ne kadar fabrikasyon olsalar da belli bir standartı tutturmak zorundalar. Yoksa bu zamana kadar mimlenirdi zaten. Kaldı ki her modelde iyi-kötü gitarlar çıkar, ama yıllardır bu işin içinde olan, belirli birikimi ve tecrübesi olan kimseden bu prestige rg ler şöyle kötü boyle dandik gibi laflar duymadım.
 
s prestigeler maun gövde olduğu için çok ağır oluyor. ağırlık problem değil demiş arkadaş ama sahnede veya evde ayakta saatlerce çalan insan için hafiflik önemli.
 
ince olduğu doğru ama maun olduğu için ağır. deneme imkanın varsa deneyebilirsin. internetten araştırdığında da tanıtım videolarında ağır olduğundan bahsedilir.
 
mydukkan'daki bir yorum ;

Mustafa Kutlu

Gitarın çok hafif olduğunu da belirtelim arkadaşlar. Sahnede saatlerce çalan ya da provada çalanlar için bence önemli bir ayrıntı..S prestige ile js1200 e bakmıştım zuhalde. S prestij o kadar ağır geldiki js1200 den sonra..
 
Geri
Üst