Ibanez Rgt320q Sorunu Ve Çözüldü

Merhaba arkadaşlar. İkinci el aldığım rgt320q ile ilgili bir sorunla karşı karşıyayım. Aslında ilk sahibi yakın tanıdığım olduğundan gitarı sorunlu satmayacağına eminim. Neyse ben soruna gelmek istiyorum. Gitarı Antalya'dan aldım. Deneyerek aldım ve hiçbir sorunu yoktu. Fakat birkaç aydır çalınmadığı için olsa gerek tremolo birazcık yukarı kalkmıştı ama ayarını yaptırırım demiştim basit birşeydi. İstanbul'a geldim ve Fatih Abi ile 1 haftadır çalışmamıza rağmen telin yüksekliğini ayarlıyoruz orada her şey çok güzel oluyor,tremoloyu sonuna kadar zorluyoruz ne akort kaçıyor ne bir şey. Ama Osmanbey'e geldiğimde hoooop teller nerdeyse klavyeye sıfır. İki gün önce düzelttik dedik tam bu sefer de akort tutmadı. Kaçıp durdu. Bugün tekrar hallettik eve geldim tekrar ve şimdi yine aynı sorunla karşı karşıyayız. Gitarı hardcase den çıkardiktan 9 dakika sonunda Si ve sol telleri 12.perdeden sonra basılmıyor. Öbür tellerden de çok verim alamıyorum tabi. Sıcaklıktan diye düşündük değişimden fakat ben stüdyoya veya bir programa çıkarsam illaki hava değişimi olacak ve beni yarı yolda bırakacak gibi geliyor. Böyle bir sorun yaşayan varsa lütfen yardımlarınızı bekliyorum. Şuan ağlamak üzereyim böyle güzelim bir gitarda bu sorunla karşılaşmak ... :banghead:
 
Bana durum sap ayarı ile ilgili gibi göründü, truss-rod (türkçesini unuttum) ile ilgili bir hadise gibi ve bunu kendiniz halletmeye çalışmayın güvenilir bir ustaya anlatın durumu fazla gererseniz ciddi sorun olabilir. Sap ayarı genelde oturup oturmadığını anlamak için 1-2 güne ihtiyaç duyabiliyor.

muhtemel ama daha ufak ihtimal bu tremoloda tel uçlarını kesmeden yerleştirebilirsiniz, belki yeterince sıkılmadığı için tel yuvasından biraz kaçmış olabilir ve gerginlik düşünce tremolo kendini az geriye atıp tellerin hizasını bozmuş olabilir.
 
Eğer anısal ve duygusal kısımları bir tarafa bırakıp meseleyi daha net ve öz bir şekilde anlatırsan eminim pek çok kişi fikir verecektir:)
Mesela si ve sol telleri 12. perdeden sonra basılmıyor ile ne demek istiyorsun ? Teller klavyeye mi yapışıyor ? Yoksa çok mu yükseliyor ?

Benim aklıma ilk gelen yaylarda bir enayilik olabileceği. Neticede tel gerilimini asıl dengeleyen unsur yaylardır.
Hava değişimi meselesi olduğunu sanmıyorum. Ama eğer mesele hava değişimi ise en azından sen evden gitarı dışarı çıkartmadıkça evde yaptığın ayarın (mantıken) tutması lazım. Doğru düzgün çalışan ve tam dengeye gelmiş bir oynar köprü sisteminde aynı set tel takımı kullanıldığı sürece köprünün denge halinde durabilmesi gerekir.

Bu noktada aklıma gelen bir diğer şey, RGT üzerindeki sistemde birden fazla opsiyon olduğu. Sanırım Edge Zero sistemi köprüyü sadece tek yönlü kullanmaya filan da olanak veriyor. Benim Edge Zero ile doğrudan kullanıcı olarak tecrübem yok, ama o ayarlara da bakmak lazım, sorun onlar ile ilgili de olabilir diye düşündüm.

Daha küçük sorun olmakla birlikte, akort tutmaması meselesine de değineyim. Bu durumda da iki şüpheli var aklıma gelen:

1) Eşikteki kilitler (yalama olmuş, iyi kapanmıyor olabilir...)
2) Köprünün üzerinde durduğu çubuklar ile köprü arasındaki sürtünme yüzeyindeki problemler nedeniyle köprü eski konumuna gelmiyor olabilir. Ancak, RGT üzerindeki köprü sisteminde bu sürtünme yüzeylerinin teflon bir parça ile korunuyor olması lazım. O parçalarda sorun varsa değiştirilebilir.

Aklıma gelenler bunlar. Resim, görüntü vs olursa herhalde daha kolay tanı konulur. İlla ki birileri bir açıklama getirebilecektir diye düşünüyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Burda Tünel'de Fatih Yılmaz var çok iyi luthier. Onla uğraşıyoruz gitarla. Hani gitar resmen inat ediyor. Napacağımızı şaşırdık.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
O zaman şöyle açıklayayım. Birazcık duygusal olmuş evet :) 12. perdeden sonra teller yapışıyor sapa. Burguların oradaki sap ayarından yapıyoruz ayarları. Ama birden teller yapışıyor sapa. Dediğiniz gibi Taksim'den Osmanbey'e geldiğim anda değişiyor sap bu böyle olmamalı. Üzerinde edge pro sistemi var.
 
Akord ederken burgular harhangi biri diğerlerinden daha zor veya kolay dönyormu? gerdikten sonra burgu bir süre sonra gerilime dayanamıyorda olabilir?
 
Sap geriye atıyorsa (teller sapa değmiş oluyorsa) tel gerilimi bir sebepten düşüyor demektir. Gerilim ya burgulardan ya tremolodan (tel gerginliğini koruyan 2 taraftan birisi) dolayı demek düşüyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
kilitli zaten burgularla pek işim olmuyordu. Direk köprüden akort ediyordum ki zaten akort edemeden aynı sorunu yaşıyorum. Neyden dolayı anlayamadık bir türlü. Saatlerce Atölyede kaldı yine de sorun çıkmadı. Eve geldiğim zaman gidiyor......
 
Burgu kaçırırsa eşikteki kilitler yeterli olmaz. Burgudan akord yapıldıktan sonra eşiği kilitleriz ama bu burgulardaki gerilimi azaltmaz, o gerilim burguyu kendi kendine döndürüyorsa akord kaçar.

Tabii gitarı görmeden sorun şudur diyemem ama bu ihtimali bence değerlendirin.
 
Tabiki. Rıfat turen'e götürmemi söyledi Cenk Eroğlu. Fatih abi de meşguldu benle baya bir ilgilendi artik biktirmiyim dedim ben de :)Gittim fredler bayagi yipranmis. Bir de sap içe bükülmüş tekrar. Bunun sebebi de Antalya'da kalmisti gitar bayabir zaman. Oyle kotu bir ortamdan buraya geçince alışması gerekiyormus (fatih abi de demisti). Sap ayarı olmadıgi icin de surekli akort kacırıyormus.Biraz bekledikten sonra ayarlar tekrar yapılcak iki gune. Şuan zaten Rıfat bey'de gitar. Boylelikle sorun çözulmus oldu. Basitmiş aslinda çözüm biraz benim pinpirikliğimden kaynaklandi :)
 
Bence başlığı tekrar eski haline getirmende fayda var. Sonuçta bu bir forum ve insanlar buraya çözüm aramak için de geliyor. Bu sorun başka bir kişinin de başına gelebilir. (her ne kadar herkesin başına gelebilecek cinsten olmasa da :) ). Bence böyle bir sorunu yaşayan başka arkadaşlara yardımcı olabilecek bir başlık. Kalabalık yapmasın düşüncen güzel fakat başkası yaşadığında o da gelecek başka başlık açacak, asıl öyle kalabalık olacak. Amma çok başka dedim ben de :) . Neyse bu da benim kendi düşüncem sildirmek istiyorsan da sildirirsin, silah dayayıp kalacak diye direteceğimiz halimiz yok ya :)
 
Geçmiş olsun :) ileride tekrar veya benzer sıkıntılar olmaması için ayarın yapıldığı teller eskidinde aynı marka ve kalınlığı düzenli kullanmanız çok faydalı olur.
 
Haklısın :) Değiştiriyorum başlığı tekrar :)

Evet artık dilim yandı zaten :) Ama İbanezler benim en sevdiğim gitarlar olmuştur.. Bu gitarı aldıktan sonra bir ara stres içindeydim :D Allahtan şimdi çok iyi. Sapasağlam :) Teşekkürler yorumlar için :)
 
Haklısın :) Değiştiriyorum başlığı tekrar :)



Evet artık dilim yandı zaten :) Ama İbanezler benim en sevdiğim gitarlar olmuştur.. Bu gitarı aldıktan sonra bir ara stres içindeydim :D Allahtan şimdi çok iyi. Sapasağlam :) Teşekkürler yorumlar için :)

Evet Ibanezleri bende çok seviyorum. :D Cayır cayır ton geliyor. :D Paul Gilbertte Ibanezi kullanan en sevdiğim gitaristlerden birisidir.
 
Geri
Üst