Hangi amfiyi alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Bence burda amfinin kullandığı hoparlörün ve frekans kalitesi önemli. Line6 Spider 4 15 ilk amfimdi ve ilk başladığım günlerden 6 ay sonra dijital gelip satmıştım. Şimdi Laney Cub Head ve Cub Cab lambalı amfi kullanıyorum 2. amfim olarak. Laneylerin hoparlörü çok güçlü. Ben p20 modelini denedim mağazada sesi yarıdan fazla açıyodum hiç bi bozulma yoktu seste çokta yüksek geliyordu harbi 15 watt yani. p35 alırsan ses yükseliği konusunda sıkıntın kalmaz. p serisinin tanıtım videosu.Gayet başarılı bence. Eğer klasik bir tavsiye istiyorsan Marshall 50 wattlara bakabilirsin. Ya da metal dediğin için Blackstar olabilir. Çok sevdiğim amfilerdir Blackstarlar. Veya Kustom KG212FX e bakabilirsin. Elemanlar aralarda çalıyor o çaldığı bölümleri bulup seslerini dinleyebilirsin. Ancak gitarın çok etkisi soundda. RG350 olsa çok güzel tonlar alırsın düşük bir bütçeyle. Senin kafanı karıştırmış gibi olmayım çok fazla marka model söyledim ama şunları düşün; Laneyin hoparlör gücü gerçekten yüksek, Blackstar ve Kustom (Kustom bildiğim kadarıyla) hi gain amfiler metal için uygun, Marshallda adı vardır sesi vardır. Ben şahsen Kafa kabin hariçlerini pek beğenmiyorum Marshalların. Umarım aradığını bulursun. Ama gitarınıda değiştirmen lazım amfiden sonra. Amfi gitardan daha önemli birşey.
 
İşte bu dijital gelme olayı, eskiden gelen bir efsane aslında yok böyle birşey. Günümüzde kullandığımız cihazların hemen hepsinde sinyal sayısal olarak işleniyor bunlar dijital gelmiyor ampli mi dijital gelecek.
 
JimRoot hocam öncelikle çok teşekkürler ilgin için. Laney amfileri hiç kullanmamama rağmen içimde bir sempati var. Prism serisi hoşuma gitti açıkçası. p20 ile p35 arasındaki farklar neler hocam ? sadece ses seviyesi mi acaba ? Hocam amfimi değiştirip arkasından gitarımı değiştirmeyi düşünüyorum zaten. Fakat öncelikli olarak amfi değiştirmem gerek çünkü şuan kullandığım amfi beni gitardan soğutabilecek kadar kötü :)
 
Öncelikle farkları şöyledir; P20 de 8" hoparlör olup 15 wattır, P30 ise 10" hoparlör olup 30 wattır. Hoparlör büyüdükçe sesin dolgunluğuda artacaktır. Ki birde watt gücünün verdiği rahatlık daha güzel bir performans vereceğini düşünüyorum. Hoparlörün etkisi olmasaydı şu an kullandığım amfi ev amfisi olmasına rağmen 2 adet 12" Celestion hoparlör koymazdı Laneyci abilerimiz. :) Dediğim gibi amfi gitardan daha önemli. Ses seviyesi düşüp seste doğallık ve biraz daha kalite istiyorsan Laney Cub Serilerine bakabilirsin. Bendede Laney Cub Head + Cub Cab var ve oldukça memnunum.
 
Gitar amplileri için 12" speaker makbuldur zira frekans cevabına bakıldığında alt kesim frekansı yaklaşık 70-75 hz, üst kesim 5000 hz olduğu görülür, gitarın ürettiği sinyalin frekans değeri bu aralık içindedir.
Burda kritik nokta alt kesim frekansı çünkü speaker küçüldükçe alt kesim frekansı artar mesela 8" speaker alt kesim frekansı 100-110 hz civarıdır. Fakat transistorlü ampliler alt frekansları başarılı yükseltiğinden 8" speakerlara surulduklerinde sonuç cokta kötü olmaz. Fakat lambalı amplilerde çıkış trafosu üzerinde alt frekans kaybı olur yani alt frekans cevabı başarılı degildir bu yüzden 10"-12" gerekliliktir.
 
Gitar amplileri için 12" speaker makbuldur zira frekans cevabına bakıldığında alt kesim frekansı yaklaşık 70-75 hz, üst kesim 5000 hz olduğu görülür, gitarın ürettiği sinyalin frekans değeri bu aralık içindedir.
Burda kritik nokta alt kesim frekansı çünkü speaker küçüldükçe alt kesim frekansı artar mesela 8" speaker alt kesim frekansı 100-110 hz civarıdır. Fakat transistorlü ampliler alt frekansları başarılı yükseltiğinden 8" speakerlara surulduklerinde sonuç cokta kötü olmaz. Fakat lambalı amplilerde çıkış trafosu üzerinde alt frekans kaybı olur yani alt frekans cevabı başarılı degildir bu yüzden 10"-12" gerekliliktir.


12" speakerı olan bütçeme uygun bir amfi önerebilir misiniz hocam peki ?
 
Eğer lambalı ampli alma planın yoksa gerçekten 12" diye kasma. Bende lambalı ampli var mesela ama yine en cok marshall mg15 i kullanıyorum şimdide line 6 spider IV almayı düşünüyorum. Bana cok dijital geldi laflarina kulak asma herkes ipoddan, mp3 playerlardan müzik dinliyor kimsenin bu bana cok dijital geldi dedigi yok.
 
şuanlık lambalı düşünmüyorum zaten. çok sık amfi değiştiremeyeceğim için dijital bir amfi aldıktan sonra ilerleyen zamanlarda dijitalliği sıkıntı olur mu diye düşünüyorum sadece. birde marshall mg50dfx hakkındaki düşünceleriniz neler hocam ?
 
bir süre sonra sesinin tatmin etmemesinden korkuyordum fakat galiba roland cube 30x alacağım büyük ihtimal. Zaten konserlerimize bu amfilerle çıkmayacağım sadece evde çalışmak için ve grupla çalışırken kullanacaktım. roland 30x'in bana uygun olacağı kanısına vardım. Hayırlısı bakalım. :) ilginiz için ayrıca teşekkürler izzzyy hocam :)
 
bir süre sonra sesinin tatmin etmemesinden korkuyordum fakat galiba roland cube 30x alacağım büyük ihtimal. Zaten konserlerimize bu amfilerle çıkmayacağım sadece evde çalışmak için ve grupla çalışırken kullanacaktım. roland 30x'in bana uygun olacağı kanısına vardım. Hayırlısı bakalım. :) ilginiz için ayrıca teşekkürler izzzyy hocam :)

Marshall mg15 ide Line 6 spider4 15 ide Roland Cube 20 xl yide uzun süre kullandım sonuç olarak bunların içinde roland doğru seçim derim bence :) memnun kalırsın diye umuyorum.
 
hocam ev kullanımı için ampli yerine iyi bir ses kartı almanı önerebilirim. hem ilerisi için yatırım olur, hem de ücretsiz ampli + kabin simülasyonları var, hem de (ampli simleri için konuşuyorum) bazıları ücretli alternatiflerinden çok daha iyiler. eğer bu konuda detaylı bilgi istersen elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim.
 
Kulagin duyabilecegi maksimum(20khz) ve minimum(12-20Hz) frekanslar bellidir. Hal boyle iken belirli bit derinligi ve siklikla olusturulmus/islenmis kesikli/sayisal sinyalleri bir defa kulaginiz orijinal surekli sinyalden ayirt edemez bu sadece ses icin degil butun sinyaller icin boyle( buna Nyquist-Shannon teoremi der murekkep yutmus abiler) bir matematiksel zorunluluk. Ustelik sinyaller ustundeki sinyal/gurultu oranini arttirmak icin baska bir ton matematiksel cambazlik yapmak da mumkun, bunlar ozellikle bilgisayar grafiklerinde/oyunlarinda karsina cikmistir (anti-aliasing vs). Hal boyleyken bana cok dijital geliyor diyen insanlardan biraz daha aciklama beklemek sanirim hakkimiz. Bunlari yapan elektrik muhendisleri oyle boyle degil cok akilli adamlardir karsilarinda iki susup bir konusmak gerekir (bak sana cevap yazan Izzzyy oyledir mesela.)

Yani dijitallikle ilgili kisitlamalar sayet varsa aslinda cogunlukla cihazdan degil insanin kendi kulagindan ileri gelir. Eee dedigim gibi kulagi yaniltmak da cok zor degil lakin iyi convert edilmis MP3'u de CD'den; CD'yi de plaktan ayiracak delikanli cok azdir(bence yoktur ya neyse).

Valla yazlikta kullanmak icin vakti zamaninda bir spider III 75 amfi aldim, 1x12 hoparloru vardi, bulursan siddetle tavsiye ederim eminim spider IV daha da iyidir. Oncelikle her turlu pedal ile cok iyi anlasti oyle ki TSL 100 de bir turlu adam gibi wahlamayan crybaby bulbul oldu. Clean sound isini bir kenara birakiyorum lakin benim ne zevkim, ne bilgim o yonde degil. Ama high gain metal, su bu icin bence son derece yeterli bir amfi ve ben cok zevk aldim (ustelik her distortion modeli icin bir yesil bir de kirmizi diye iki ses rengi var ustunde kendinden tuner var, reverb, delay vs efektleri de var).

Roland'i bilmem (JC 120 haricinde) ama bence butun opyisonlar gayet yeterli gelecektir. Bu ister Line 6 olsun, ister Roland, ister Ibanez TBx ister bir baskasi. Ne alirsan al kulagina hos geleni al ve gule gule kullan.
 
'kulağına hoş geliyorsa ne olursa olsun sorgulamadan kullan' felsefesini maalesef bunu takip etmeyip senelerdir sonuç alamayan birisi olarak sonuna kadar destekliyorum. ben 2009'da askere gitmeden önce ampli simülasyonları ile 'eğer profesyonel olursam gitar tonlarım bunlar olacak' dedirten tonlar bırakıp sonra analog sevdasına kapılmış biriyim. şimdi ise halen uğraşıyorum analog ekipman ile (mesa rectiifer'ım var boru değil hocaaa :))

çok bilimsel, net bir açıklama yapamayacağım bu konuda ama, neden bilmiyorum, analog ekipmanla devam etme dürtüsü simülasyonlarla daha iyi ton almama rağmen devam ediyor. sanırım sebep bu hocam, bu dünya çok farklı, daha kötü tonu bile tercih ettiririyor dijital mükemmelliğe :) analog fanatiği falan değilim baştan belirteyim, guitarampmodeling.com müptelasıyım, yanlış anlaşılmasın :)

eksik bilgimin yeteceği kadar bir listeleme yapacağım bu tercihimin sebepleri ile ilgili, ve bilinsin ki ölene kadar iyi ton alamasam da analog ekipman (+ lanet olsun ki dijital kabin simülasyonu) ile devam edeceğim. bu davamın tam olarak inan(ma)dığım sebep(ler)ini aşağıda sıralıyorum:

1) daha organik ton: evet, ben direct injection + kabin sim kullanıyorum. yani ne demek, sinyal yolum %100 analog değil... ulan olabilir mi böyle bir şey, kandırmayalım birbirimizi, Allah'ın belası bir şehre gelmiş bulunduk ve neredeyse hepimiz maksimum 9 minimum 6 işlerde çalışıyoruz ve apartmanlarda yaşıyoruz. sessiz olmak zorundayız! yani sinyal yolunun kabin kısmının analog olmasından feragat etmek zorundayız neredeyse hepimiz... ben buna rağmen %100 olmasa da en azından preamp + poweramp kısmının analog olmasının gerekliliğini savunuyorum. bi bildiğimiz var değil mi, çok farklı simülasyon denedik. buna ek olarak dijitalin analogu ağır şekilde döveceği tek alan kabin simültasyonudur! hayatta en az bulabildiği şeyin özgüven olduğu bir insan olarak bunun tartışmasına ölümüne girerim, buyrun gelin, 'challenge accepted' :)

2) emek vermeden daha kötü, emek vererek daha iyi ton: 7 yıl uğraştım 7 KHz üstünün gereksiz olduğunu anlayana kadar (evet bu benim salaklığım, burayı karıştırmayın). anladıktan sonra ne oldu? 2009'da askere gitmeden önce kaydedip 'işte budur' dediğim tonlar bana şimdi 'bu muymuş' dedirtiyor. analogun potansiyeli her zaman daha fazla... 2006'da başladım bu işe ve 7 Khz üstünü tıraşlamayı bugün akıl ettim (evet gerizekalıyım, evet bugüne kadar 10 KHz üstünü tıraşlıyordum ve bence mesa ile, bogner ile kapışacak tonal ampliler ve mesa amplinin bizzat kendisi ile aldığım tonlar pek bir şeye yaramıyordu, ta ki bugüne kadar). yarın ise 200 hz ve altı ile ilgileneceğim kısmet olursa :)

3) işlemci yükü: kayıt yapanlar için bu madde. acayip işlemcilerimiz olsa da bu yükün ne kadarını bilgisayar dışına yıksak bizim için daha iyi, çünkü en az 4 kanal gitar kaydı yapacağız, ki ampli kısmı bu olayın en karmaşık kısmı. sevgili arkadaşlar, ben nebula 3 pro'ya 100$+ para verip nebula kabin sim kullanırken çalışan iki adet nebula'nın %20 işlemci yeidğini gördükten sonra 'yaşasın insanların statik dediği impulse responselar' dedim (yine 'boru değil' sözünü kullanacağım, işlemcim core i7) :) tabi ki bu dediklerim dijital ampli satın alacaklar için geçerli değil, onlar zaten bu yükü dışarı yhıkmış durumda olacaklar...

saat 5, kafa bir milyon, yanlış bir şeyler yazdıysam affola. ancak ben analog sevdasına yıllarımı + sinir sistemimi heba ettiysem bir bildiğim var demektir veya ben bu işle boşuna uğraşıyorum (ikincisi daha muhtemel görünüyor :)).

sıkıntılıyım bu konuda, sıkıntımın sebebini de söyleyeyim, 70 milyonluk ülkede (resistif bile olsa) dummy load yaptıracak insanı zor buldum (cihan düşmez hocam sağol varol). isterdim ki abd gibi evde kayıt yapan insalar için kusursuza yakın (gitar hoparlörü gibi davranan, reaktif olarak bahsedilen) dummy loadlar yapılsın (ve ben elimden geldiği kadar yardımcı olayım) ama yok. olmuyor... bu şartlara rağmen kabin almak zorunda değilsiniz.. 0 gürültü ile lambalı ampli ile kayıt yapabilirsiniz (ve tecrübeli biri olarak bana güvenebilirsiniz, peeeh...) :)

kendimce anlatmaya çalıştım, 'neden analog' sorusunun cevabını, tabi ki koşullardan dolayı soru 'neden yarı analog' a dönüştü, e bu kadar oluyor kusura bakmayın...
 
Ertan3324 sinyal yolu üzerinde herhangi tek bir dijital cihaz olması, o duyulduğu iddia edilen dijital sesi duyman için yeterlidir lakin yok böyle birşey. Osmanburak hocam yine herzamanki pointi bulmuş çıkarmış ortaya :D yalnız birşeyi duzelteyim; yapma hocam alelade bir muhedisiz valla öyle pek bir numaramız yok yani.

Hodrimaiden evet bir süre sonra seni tatmin etmeyebilir fakat bunun sebebi dijital olması değil. Bu ampliler kaç bit çözünürlükte sinyal işliyor o bilgiye ulaşamadım fakat kulağın farkedemeyecegi çözünürlükte olduğu kesin, o dijital geldi kulağıma olayları eskide kaldı. Günümüz teknolojisinde sayısal ses ve görüntü işlemede ulaşılan çözünürlükler gözün, kulağın farkedebilecegi boyutları aştı. Kaç kişi analog cihazla müzik dinliyor, kaç kişi dijital ile dinleyip tatmin olmuyor? Valla ben ipod nano 6 G ile kendimden geçiyorum :D
 
dün ne kadar sıkılmışım ya, bu yazıyı niye yazdım diyorum şimdi, baya uğraştım dün :) benim olay biraz inat meselesine dönüştü aslında, çok dikkate almayın yazdıklarımı, tarafsız olamıyorum ben, olamam da bu saatten sonra :) dün harddiskimin derinliklerinden 2009'dan kalma sperimental impulse responselardan marshall kabin simini bulup ağır eq uygulayarak gereksiz tizleri kesebildim, evet gerçek ampli kullanıyorum :)

izzzyy hocam dediğin aynen doğru. sonuçta kabin mikrofonlasak bile analog dijital çevrimi ile bu şekilde bilgisayara aktarıyoruz. ses kartından gelip bilgisayarda saklanan bir sinyalin analog olması söz konusu değil.

dijital-analog ampli olayına gelecek olursak (artık amp simülasyonu demiyorum, dijital ampli diyorum, çok geliştiler) TSE X50'yi her denediğimde sanki sübliminal mesaj olarak bana 'sat mesa'yı, takıl bana hayatını yaşa' diyor :) evet, adam akıllı bir mixte dijital ve analog ayrımının fark edilmesi mümkün değil. sadece mix olayı da değil, ben dijital ampliler ile öylesine gitar çalarken de gayet fazla zevk alıyorum.

neyse artık benim bu işleri bırakıp gitar çalmayı öğrenmem lazım :)
 
Ben bizzat kullandım randall v2xnm veya combo modelini alabilirsin evde de çalışabilirsin konsere de çıkarsın hertürlü prosesöre pedal kombinasyonuna uygun. Ben bu amfiyi satıp avt-50 aldım pişman oldum. 250-350 arasında bulabilirsin cebinde paran bile kalır.
 
Fender American Standart Strat ım var manyetikleri texas special SSS amfi roland microcube kullanıyorum artık değiştirmek istiyorum Fender Hot Rod Delexu III düşünüyorum amfi olarak, bütçem 1.750 - 2.200 arası sizlerinde önerisi nedir acaba ?
 
Geri
Üst