Altyapı üzerine gitar çalmak isteyen beri gelsin.

Bu başlıkta, vakit buldukça hazırlamaya çalışacağım altyapılar üzerine, sizlerin gitar veya her hangi bir entsrüman ile ekleyeceğiniz yorumları duymak istiyorum. Bunun için aşağıdaki linkten wav dosyasını bilgisayarınıza indirmeniz ve tabi ki, en azından orta düzey bir kayıt sistemi kurmuş olmanız gerekiyor.
Gönderdiğiniz ses kaydı veya video ile birlikte, kayıt yaparken hangi ekipmanlarıı, hangi programları kullandığınızı, nasıl bir yol izlediğinizi de anlatırsanız ses kayıt teknolojilerine ilgi duyan bir çok kişiye güzel bir kaynak oluşturmuş oluruz diye düşünüyorum.
Miksaj ile ilgilenenlere, Reason formatında şarkıyı gönderebilirim. Böylece ilgilenenler kendi miksaj bakış açılarını da bizimle paylaşmış olurlar.
Burada paylaşacağım altyapılar alıntı değildir, bana aittir. Kendi altyapılarını da paylaşmak isteyenlerin de buna dikkat etmesini istiyorum. Örneğin bilindik bir grubun popüler bir şarkısını bu başlıkta pylaşmayalım. İş baştan aşağı bize ait olsun.
Şarkının mp3 versiyonunu bu başlıktan dinleyebilirsiniz.
Kayıt yapmak için ihtiyacınız olan 24 bit wav dosyasını indirmek için :

http://dosya.co/8020b3a8c8ceeea6/77.wav

İlk şarkı 70'lerin dizi müzikleri ile trip-hop tarzının bir karışımı gibi oldu. Umarım beğenirsiniz.

Pedallarımızı, amfilerimizi, gitarlarımızı oyuncaklarımızı gösterdik, bolca konuştuk. Şimdi bunlarla ne yapabildiğimizi gösterelim bakalım. Ortaya ne çıkacağını çok merak ediyorum. Kolay gelsin!

:android: 27/07/2013 Yeni şarkı "Kaçış Planı" (120 bpm)
indirmek için: http://dosya.co/f39b198ca4217ecc/Kacis_Plani.wav
dinlemek için:
:android: 27/07/2013 Yeni şarkı "Tavşan Kardeş" (120 bpm)
indirmek için:http://dosya.co/38e6d40e8a2d239d/Tavsan_Kardes.wav
 
Son düzenleme:
Sabah sporumuzu da yaptık. :D Affınıza sığınarak gerçekleri yansıtması açısından böyle bir başlık seçtim kayda. :)



Kullandığım ekipmanlar; Line6 Pod x3 live, Sx Sst57 Strat kopyası.

Kaydı Cubase 5.1 ile aldım. X3 ile USB üzerinden hem wet (dinlemek için) hem dry (asıl kullandığım bu) 5 kanal (2 sağ-2 sol ritm, 1 lead) olarak kayıt aldım. Daha sonra bu dry kanallar üzerine sırasıyla TSE 808 (ücretsiz Tubescreamer simulasyonu), Lepoulin HyBrit (ücretsiz Marshall JCM simulasyonu), Lepoulin IR yükleyicisi (adını unuttum) üzerinden yanlış hatırlamıyorsam Catharsis/Sperimental paketi içindeki Framus 4x12 kabin simulasyon impulse ını kullandım. Daha sonra panlamaları yapıp master kanal üzerine Izotope Ozone (benim gibi fakirler için mastering vst si :D ) açıp bir preset üzerinde kurcalayıp (rock excitation-widening gibi bir şeydi yanlış hatırlamıyorsam) en son çıktısını aldım.

Ondan sonra kaydı Goldwave ile açıp sesi yükseltmek için birkaç işlem yaptım. Genel olarak izlediğim prosedür şöyle, sesi yükselt - compressor vasıtasıyla peakleri düşür - sesi tekrar yükselt. Kaydın dinamiklerini çok bozmamak için tek sefer yaptım ama pek dinamik bir kayıt olmadı aslında. :D

Hiç beklemediğim bir tarz gelince ters köşeye yattım abi, senin altyapı bayağı bir evrim geçirdi kusura bakma. :) "Low gain"e çok alışık değilim, HyBrit'i de ilk kullanışım olduğundan biraz deneysel oldu sonuç (isim buradan geliyor). :D Ellerine sağlık. :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Valla ilk akoru duyunca ben de ters köşeye yattım, ellerine sağlık, çok değişik fikirler eklemişsin kayıt üzerine. Ama altyapının biraz fazla önünde çaldığın gitarlar. ;)
 
Hocam genellikle ben de senin yöntemi kullanıyorum kayıtlar için. Izotope ile sesi zaten yükseltmiyor mu mastering'de ? Goldwave nedir nasıl kullanılır bir anlatır mısın ?

Ozone un daha çok master kanal üzerinde equalizer, harmonic exciter, dynamics ve stereo imaging kısımlarını kullanıyorum, maximizer da açık ama çok etki etmeyecek şekilde, aşırı peakleri kesmek için.

Goldwave dijital ses editleme programı, Audacity, Adobe Audition gibi. Bir nevi ses Photoshop'u :D Nasıl kullanılır anlatmak zor, yapılabilecek şey çok. :)
 
Altyapı beni komple ters köşeye yatırdı :)
Üzerine çalmaya çalıştım ama ilginç bir fikir çıkaramadım açıkçası, bir dahaki altyapıda görüşmek üzere :D
 
Kafamda bir kaç fikir oluştu lakin kayıt ekipmanım yok ne yazık ki :(
Bir arkadaşım mix ve kayıt konularında baya kendini aşmış durumda umarım bu aralar bana uğrar da kaydedebilirim.
En kötü ihtimalle telefonla affınıza sığınarak doğaç takılıcam üzerine.
 
HD500 ü ses kartı olarak okutabilirsem Cubase programına amatörce bişeyler yamaya çalışacağım. :D

Driver'ı Line6 in sitesinden indirip kurduktan sonra, Cubase'i açmadan usb yi bağla, sonra Cubase'den Devices->Device Setup->Vst Audio System->Yukarıdan ASIO Pod vs.vs. :D-> OK. Daha sonra yine Devices->VST Connections, buradan da bus ayarları.

Kanalları açtıktan sonra da soldaki panelden inputu, Vst Connectionsta açtığın buslardan seçiyorsun. Kayda hazır. :) Afiyet olsun.
 
Geri
Üst