50w Amplinin Sesini Açmak

Selamlar;

Evde 50W 5150 mkIII amplifikatörüm ve 2x12'' Celestion V30 yüklü kabinim var. Kayıt için sesi yeteri kadar açamadığımı düşünüyordum; zira alt ve üst komşularımız yaşlı insanlar ve onlar rahatsız oluyor diye korkuyordum. Ses, amplide 1-10 arası kademelere bölünmüş ve odayı titretmeye başladığı için hiçbir zaman 0.5 i geçemedim :)

Bu akşam şöyle bir deneme yaptım: Nazgûl manyetiğiyle alıp burada da yayınladığım bir DI kaydı vardı. Bunu ampliye girdim, sesi de 0.5 in altında, yani kimseyi rahatsız etmeyecek kadar açtım. Alt komşuya indim, duyulmuyor. Kardeşime de telefonda yavaş yavaş açmasını tembihliyorum. En sonunda alt komşuda duyulmaya başladı ama duyma sınırı. Yani dikkat kesilirseniz duyuluyor (Kardeşim ise telefonda beni duymuyor, "ney?" "nöy?" diye bağırıyor :D ) .Amcayla teyzeye sordum: "Bu ses sizi rahatsız eder mi?" Aldığım cevap "Ya yok evladım sen işine bak, merak etme rahatsız olursak kapını çalarız". "Tamam" deyip eve çıktım, bir de baktım ki, ses 1 olmuş, oda gümbürdüyor :) Kendi konuştuğumuzu kendimiz duymuyoruz :) Demek oluyor ki, ben haftasonu gündüz sesi 1,5 - 2 arası açabilirim :)

Sorum şu: 50W amplisi olup da ev ortamında sesi açabileniniz var mı? Varsa nasıl bir ton alabiliyorsunuz? Tatmin edici oluyor mu?

NOT: Bu haliyle akşam vakti küçük bir kayıt aldım, yorumlarınızı bekliyorum
 

Dosyalar

  • Nazgul_deneme(4).mp3
    288.2 KB · Gösterim: 198
Son düzenleme:
Neden atteunator kullanmıyorsunuz? Gerçi mikrofonlayıp kayıt alacaksanız her türlü zor, sonuçta asgari bir ses seviyesi istiyor. Belki Palmer PDI-03 tarzı bir alet edinilebilir sırf kayıtlar için.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Neden atteunator kullanmıyorsunuz? Gerçi mikrofonlayıp kayıt alacaksanız her türlü zor, sonuçta asgari bir ses seviyesi istiyor. Belki Palmer PDI-03 tarzı bir alet edinilebilir sırf kayıtlar için.

DI box kullanmak istemiyorum. Kendi yaptığım bir attenuator de var zaten; zayıflatma oranı arttıkça tizlerden yemeye başlıyor. Onun için onu da kullanmak istemiyorum.
 
Ben Marshall 2266 kullanıyorum, kabin de 4x12 Greenback yüklü Marshall 425. Amfi 50 Watt, ama clean kanal 36 Watt olarak çalışıyor.

Bulunduğum binada en üst katta oturuyorum, yan komşum amfiye çok uzak arada, 1 oda 1 salon 2 mutfak var. Alt komşum yalnız yaşayan yaşlı bir kadın. Amfimin olduğu odanın altı, komşumun yatakodasına denk geliyor. Gündüzleri sıkıntı yok yani. 5/10'u sıkıntısız görüyorum ama kendim rahatsız oluyorum o ses seviyesinde. En sevdiğim tonları 2,5-3/10 civarında tutturduğumdan pek de zorlama ihtiyacı hissetmedim. Ama arada geliveriyorlar bana da, günde bir 10-15 dakika falan takılıyorum 5/10 seviyesinde. Bir Les Paul'um olsa 4'ün altına inmem o ayrı tabi :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Aslında amplifikatörlerin bu şekilde aynı ayarda aynı ses seviyesini vereceğini düşünmek yanlış. Ben sadece fikir edinmek için böyle bir konu açtım. Ama görünüşe göre 3 bile sizin için yeterli oluyormuş. Gönül ister ki speaker'ı canavar gibi titreşime sokalım :)
 
Tabi canım, şöyle en az 40 metrekarelik bir yerde falan olunca yüksek sesin tadı apayrı oluyor, ama oda küçük olunca da çok tatsızlaşıyor.

Bir de şöyle bir durum var, kafanızdaki ton belli ise, yani ne istediğinizi biliyorsanız problemlerin etrafından dolaşmanın türlü türlü yolları var. Mesela Fulltone OCD, herhangi bir attenuatore göre beni memnun eden tona daha çok yaklaştırıyor. Ya da yeni bir takım tel, en baba treble booster'dan kat kat iyi duyuluyor yerine göre. Hatta çalarken kabine göre oturduğunuz konum bile tonu çok etkiliyor. İşin volume kısmına gelene kadar, kullanıcıyı istediği tona yaklaştıracak bir sürü hamle var. O yüzden hep diyorum, şahsi görüşüm watt olayına çok fazla takılmamak gerek.

Tabi bunlar kendi zevkim doğrultusunda edindiğim tecrübeler. Hani bir Djent'çi olaya çok farklı yaklaşabilir, "O Master açılacak aga!" diyebilir. Hatta dedikten birkaç saat sonra "ya gerek yokmuş aslında" da diyebilir :) Ben dedim mesela :)
 
Kendi yaptığınız atteunator volume box mu yoksa hakikaten power amp ile kabin arasına mı koyuyorsunuz?

8ohm yük için tasarladığım basit rezistif bir attenuator. Takribi 15dB gibi bir zayıflatma için yaptım. Fazlasında tizleri yemeye başladığı için 15 civarında bıraktım. Girişi amplinin 8ohm speaker çıkışına gidiyor, çıkışı da speaker'ları paralel bağlanmış kabinime gidiyor.
 
Son düzenleme:
... yeni bir takım tel, en baba treble booster'dan kat kat iyi duyuluyor yerine göre. Hatta çalarken kabine göre oturduğunuz konum bile tonu çok etkiliyor. İşin volume kısmına gelene kadar, kullanıcıyı istediği tona yaklaştıracak bir sürü hamle var. O yüzden hep diyorum, şahsi görüşüm watt olayına çok fazla takılmamak gerek.

Tabi bunlar kendi zevkim doğrultusunda edindiğim tecrübeler. Hani bir Djent'çi olaya çok farklı yaklaşabilir, "O Master açılacak aga!" diyebilir. Hatta dedikten birkaç saat sonra "ya gerek yokmuş aslında" da diyebilir :) Ben dedim mesela :)
Tel konusunda katılıyorum. Tel biraz eskimeye başladı mı tonu öyle bir etkiliyor ki (Şöyle bi' güzel ağız dolusu "b.k gibi!" diyesim var :) ). Gitarın ağacı, manyetiği vs. bir anda hikaye oluyor. Çalarken kabine göre oturduğunuz pozisyon, elbette sesin kulağınıza geliş biçimini etkilediğinden önemli. O yüzden ben yeni bir gitar aldığım zaman bütün alet edevatı salona götürüyorum; çünkü benim odadan daha büyük ve tenha :) Orda sesi bir kereye mahsus 0,6-0,7/10 yapıp yaklaşık 3m öteden dinleyerek ton ayarlamasını yapıyorum (Odanın içi zangırdıyor, o ayrı :) ). "Heh, tamam" dediğim EQ değerlerini kaydediyorum ve onun üzerinden aylar boyu çok da oynamıyor ondan sonra. En fazla bass veya mid oynuyor. yerine göre. Yakın mikrofonlama yaparken de tek derdim, monitör kulaklıkta o tonu duyana kadar mikrofon konumunu ayarlamak; ama ses kısık olunca tondan çok hışırtı duyuyordum :) Çok iyi bir djentçi olduğum söylenemez; ama her zaman kendi kendime "O master volume açılacak ulan!" dediğim olmuştur :) Çalıştığım fabrikada sene sonu müzikal aktiviteler oluyor, orda 70 lik tel takıp F#'a düşüp master'ı da 5/10 yapıp chugging'in dibine vurmayı planlıyorum :)

Demek ki komşularla iyi ilişki ve empati kurmak attenuator kullanmaya alternatif olabiliyormuş. Hem daha ucuz.
Hakikaten öyle :) Evde kayıt işine başladığım ilk zamanlarda sesi 0,5 yaptığım zaman kendim korkmaya başlıyordum, onlara sorduğumda da "Yoo bize bir şey gelmiyor evladım" diyorlardı; ama içim rahat değildi. Şimdilik ne attenuator'e gerek kaldı, ne de DI box'a :)
 
Nasıl bir fabrikaymış o :D
Dual rectifier + 2x12'' Celestion V30 var attenuator ile birlikte kullanıyorum ama ona rağmen ses 1/10 felandır gece 22.00 dan sonra çalamıyorum çok ses çıkıyor. Yerler komple halı kabin yere temas etmiyor vb.
 
Nasıl bir fabrikaymış o :D
Dual rectifier + 2x12'' Celestion V30 var attenuator ile birlikte kullanıyorum ama ona rağmen ses 1/10 felandır gece 22.00 dan sonra çalamıyorum çok ses çıkıyor. Yerler komple halı kabin yere temas etmiyor vb.

Benim 15dB lik rezistif attenuator de bir işe yaramıyor zaten. Gene ses açamıyorum. Yaptığımızla kaldı öyle.
 
Bende ki 100w alen geere Attenuator kesinlikle işe yarıyor ama ses yine de yüksek ayrıca v30 lardan güzel ses almak için illa ki o titreşimi yaratmak lazım ama tadından yinmiyor eve gidip çalasım geldi :D
 
Geri
Üst