Ses Kartı Veya Prosesör?

Arkadaşlar merhabalar kullanım amacıma yönelik olarak ses kartı veya prosesör alıp almamak arasında kararsız kaldım. Amacım tamamen amatör olarak gecikmesiz gitar kaydı alabilmek, başka bir şey değil. İyi bir ses kartı için kesenin ağzını açmak gerekiyor, ve bazı prosesörlerde ses kartı özelliği var. Analog pedal sistemimi bir amfi simülatörüne girip kayıt almak istiyorum. Eğer ses kartı alırsam bunu yapabilmek için, guitar rig-amplitube gibi bir program indirmem ve başka bir kayıt programıyla birleştirmem gerekecek. Pedalları bilgisayardaki simülatöre bağlamak da sağlıklı sonuç verir mi bilemiyorum denemedim hiç. Prosesör alırsam içindeki amfi simülasyonlarını kullanıp doğrudan kayıt programıyla kayıt alabilirim diye düşündüm. Ayrıca pedal taşımaya üşendiğim zamanlarda stüdyoya vs alıp gitmek veya gecenin bi vakti sessizce çalışabilme olanağı olduğundan prosesör biraz daha mantıklı geldi ancak emin değilim.

Hangisini tavsiye edersiniz veya önerebileceğiniz başka bir yol var mı ? Prosesörle kayıt almayı deneyenler varsa sonuçtan memnunlar mı acaba söyleyebilirseniz çok memnun olurum :)
 
Minimum Pod Xt, olmadı X3 veya HD alırsan, USB'den ses kartı gibi bağlaylıp sıfır gecikmeyle istediğin sonuca ulaşabilirsin, gitar hariç birşeye ihtiyacın kalmaz. Gayet güzel ve kesin bir çözümdür, X3'de bas simülatörleri ve hatta mikrofon girişi de mevcut, o sebeple vokal kayıdı da alabilirsin. Evde komple kayıt, demo şansın olur. Tabii tonlar ve duyum için en azından 5"'lik bir referans hoparlöre yatırım yapmanı öneririm. Bu sayede güzel bir sistemin olur.

Tabii daha pahalı çözümler mevcut ama mesajından anladığım kadarıyla sana en uygun çözüm budur. Diğer bahsettiklerinden tatminkar sonuç alamazsın. Daha doğrusu daha iyi çözümler varken pek önermem. Prosessöre pedal bağlamak da çok iyi bir yöntem değil, ben o şekilde iyi bir sonuç hiç alamadım.
 
Pod HD fena bir sey. Gitari birakmis olmama ragmen gozumu alamiyorum.
Manyak kayitlar aliniyor ton konusunda Axe FX gibi bir sey denebilir.
Eski X3 Live kullanicilarindandim ama bu HD serisi feci gercekten.
 
Aslında gitarist, pratiklik ve ucuzluk açısından düşününce Pod ...'lar ok'dir.
Ses kartı üzerinden gitmek biraz daha müzisyen işi. Daha maliyetli, külfetli belki ama önü çok daha açık.

Görkem,
Pod HD için gitarist olmana gerek yok. :)
Doubleshot, BBE Wah, vs. gibi pedalları ben gitardan çok synth'lerim için alıyorum, çılgın sonuçlar çıkıyor.

Pod HD'yi Moog'a da bağlayabilirdin pekala.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Teşekkür ederim yorumlarınız için;

@Kahnn merhaba kullandığım ekipman imzamda yazıyor aslında onları kayıtta kulanabileceğim ve beni idare edebilecek bir sistem oluşturma peşindeyim :) Pod HD veya XT kullanım amacıma göre biraz profesyonel ve tuzlu aletler olur çünkü yalnızca amfi simülatörlerini kullanmayı düşünüyorum ama daha önce pedallarımla bu tarz bir olayı denemediğim için denemiş olanlardan fikir almak istedim. Bütçemi ikinci elde 400-500 civarı ayırdım. Ses kartı özelliği olduğunu bildiğim daha ucuz aletler de boss me-25, zoom g2nu,G3... Gene benzer bi fiyat aralığında düşünüyorum aksi halde ses kartı almak daha mantıklı geliyor.

@CoolDoG gerçekten podlar çok iyi aletler olsa da fiyat olarak aşıyor beni :rolleyes:
 
Tamam işte, ben de o yüzden önerdim ve daha ucuzunu bulamazsın dedim. xt 250 TL x3 300-350 TL civarına bulabilirsin. Başka birşeyleri yönelmen zaman kaybı olur.
 
Sağlıklı bir değerlendirme yapabilecek kadar kaliteli donanımım olmadı hiç, ancak ben şöyle bir ekipman ile güzel sonuçlar aldım:
25th Anniversary ve modifiye bir Strat => Analog pedallar => Konnekt Live ses kartı => software amfi simülatörü ( Amplitude idi galiba)

Çok az bir süre ME25 de kullandım, elimde V-Amp 3 de var. Açıkçası bu tip 'kombo,' 'ikisi-bi-arada' cihazlardaki ses kartlarından birşey beklemediğim için o şekilde denemedim bile. Hatta elimdeki V-Amp'in ses kartı bile yok, hiç dert etmedim.
CoolDog'un söylediği son derece pratik ve düşük maliyetli, tabii. İçinde kalacaksa, 450TL'ye kadar ikinci el Pod'lardan al, dene, beğenmezsen satarsın.
Ben, ses kartı edinmeni öneririm. Yalnız bunu söylerken de özellikle Konnekt Live (450TL civarı) veya onun upgrade'i olan Impact Twin (550TL'ye bu sitede var) düşünüyorum. M-Audio, Focusrite, vs. markaların düşük bütçeli ıvır-zıvırlarını değil.
Bu kartları stand-alone (bilgisayarsız olarak) da kullanabiliyorsun. Üzerinde DSP olarak reverb, compressor mevcut.

Benim bildiğim, izleyeceğim yol bu olurdu ama umarım yanlış yönlendirme yapmıyorumdur.
 
Evet tabii @Kahn, profesyonel çözümler sonsuz kombinasyon sahiptir ama tek cihazla işi bitireceğim dersen yapacağım belli. :)

Şu an impact twin kullanıyorum, sanırım her türlü şeyi denemişimdir. Pod Xt'im de var ve pratik kullanışlı bir cihaz, analog pre-amp+kabin sim., çeşitli software simülasyonları gibi farklı şeyler de denedim. Açıkçası bunlar Pod'u farklı biryerde tutarım, çünkü hep iyi sonuçlar aldım. Oldum olası software amfi simülasyonları ile anlaşamadım, zorlarsan ton tutturuyorsun fakat yeterli dinamiği vermiyorlar, yani tam gitar çaldığını hissetmiyorsun. Tabii unutmamak lazım, bunların hepsi bütçe demek.

Twin'in üzerinde efektler var fakat onlar kayıda yansımıyor, aman diyeyim.
 
daha önce bir arkadaşım garagebandi modelini hatırlamadığım edirol marka bir ses kartı ve samson monitörler ile analog pedal bağlayarak denemişti ve sonuçtan çok memnun kaldığını söylemişti, açıkçası merak etmekteyim ben de bu konuyu. Bilgisayarıma amplitube 2 ve 3 indirdim. fırsatı bulduğum bir zaman öncelikle arkadaşımdaki ses kartıyla deneyeceğim, bu arada podları da bir kovalayacağım sanırım ikisini de bir şekilde karşılaştırdıktan sonra kafamda bir şeyler oturacak. Ses kartı almam tabi ileriye dönük olarak da daha faydalı olacaktır. Önerileriniz için teşekkür ederim:)
 
Pod serisi ve ses kartı kıyaslaması yapılmış. Eğer pod x3 ve ya xt almak gibi bir planın olacaksa Line6 UX1 ve üst modellerine bakabilirsin. Pod Farm ve Gearbox programları beraberinde geliyor bu ses kartı ile. Ortalama başlangıç seviyesi bir ses kartı denebilir. Aynı zamanda yukarıda yazdığım yazılımlar sayesinde tonedirect mantığında 0 gecikme ile çalıp kayıt yapabiliyorsun. Öyle ki UX1'lerin ikinci elleri 200-250tl civarında yani son derece uygun. Şimdilik böyle bir cihazla ilerleyip bütçeyi geliştirdikçe daha iyi cihazlara geçebilirsin bence.
 
@CoolDoG
O ilk paragrafındaki içeriği her mesajımda vurguladım zaten. Aynı şeyi söylüyoruz.
Yalnız, software'ler üzerinden yeterli dinamiğin çıkmadığı konusuna katılıyorum. Elimdeki görece ucuz ekipmanda bile onu hissettirdi Amplitude benzeri yazılımlar. Ses kartından ref. monitörüne kadar eldeki ekipmanın kalitesi yükseldikçe fark daha da iyi anlaşılacaktır.
Impact'in / Konnekt'in DSP efektleri de iyidir ayrıca. Kayda da yansır, istersen. Aman deme. :)

@blueorangeflames
Standardı çok düşük tutmamak lazım; Samson monitörlere, eski edirol kartlara pek takılma derim. Kişisel görüşüm ve deneyimim, Line6'nın kayıt ekipmanları konusunda da negatif. Onları satarken de sorun yaşaman olası.
Onun yerine, CoolDoG'un önerdiği ikinci el Pod'lara bak. Bir süre dene, olmadı yine zarar etmeden satarsın, belki o arada para biriktirip daha iyisini alırsın veya üzerine bir ses kartı eklersin.
Ya da bir Impact Twin alıp Amplitude + analog setup'ın ile bir süre kullanıp / test edip, beğenmezsen aldığın fiyattan satar, Pod'lara yönelirsin.
Her iki yolda da amaç: Al, dene, beğenmezsen zarar etmeden sat ve başka bir kombinasyona yönel.
 
@CoolDoG
O ilk paragrafındaki içeriği her mesajımda vurguladım zaten. Aynı şeyi söylüyoruz.
Yalnız, software'ler üzerinden yeterli dinamiğin çıkmadığı konusuna katılıyorum. Elimdeki görece ucuz ekipmanda bile onu hissettirdi Amplitude benzeri yazılımlar. Ses kartından ref. monitörüne kadar eldeki ekipmanın kalitesi yükseldikçe fark daha da iyi anlaşılacaktır.
Impact'in / Konnekt'in DSP efektleri de iyidir ayrıca. Kayda da yansır, istersen. Aman deme. :).

Hocam Konnekt DSPler kayıda yansımaz, post-fx'dir. :) Yanlışınız var. Ne compressor, ne reverb, ne eq. hiçbiri kayıtta duyulmaz, sadece monitörden duyarsın fakat kayıda kuru hali gelir.
 
O zaman karta DSP efekt koymalarının anlamı ne?

Güzel soru, senelerdir biz de çözemedik. :) Aslında amaç sadece duyarken bir şekilde demo ya da deneme şeklinde ayar yapmak. Örneğin vokal kendini daha rahat duysun, hatta mixe yakışmayacak kadar saçmalanabilsin fakat kayıda yansımasın düşüncesi var. İçlerinde software plug-in de geliyor, aynı ayarı cubase'den yüklediğinde aynı sonucu alıyorsun ama esas duyduğun kayıda yansmıyor.
 
Hayır, hardware olarak yeralan efekti kayda da aktarmak için elektronik anlamda büyük bütçeli bağlantılara gerek yok ki!? Niye öyle bir saçmalık yapsınlar, anlamıyorum.
Sözünüze güveniyorum ancak mantığım kabul etmiyor.
Araştırıp geri döneceğim.
 
Hayır, hardware olarak yeralan efekti kayda da aktarmak için elektronik anlamda büyük bütçeli bağlantılara gerek yok ki!? Niye öyle bir saçmalık yapsınlar, anlamıyorum.
Sözünüze güveniyorum ancak mantığım kabul etmiyor.
Araştırıp geri döneceğim.

Yani, elimde twin impact mevcut zaten, ben olanı söylüorum, kullandığım bir kart. Yıllardır da kayıtın içindeyim. :) Araştırın tabii. Dediğim gibi o efektler monitörleme amaçlıdır. Kayıt, zaten ciddi bir mix-mastering sürecinden geçer, herkesin monitörleme mixi kayıda yansısaydı, kayıtlar çöp olurdu ama tabii benim gibi birçok kullanıcının da yıllardır sevmediği bir olaydır bu olay. Bence de kayıda istenildiği takdirde yansıtılabilmelidir.
 
Elinizde I. Twin olduğu, yeteri bir süredir kullandığınız, vs. yukarıdaki mesajlardan anlaşılıyor zaten.
"Sözünüze güveniyorum ancak..." diye böyle bir mesajın üzerine gel şimdi aynı şeyleri üst üste birkaç defa daha yazar mıyız karşılıklı diye endişelenmiyor da değilim açıkçası :D ama izin verin bir araştırayım.
 
Kendi Konnekt Live'ımı sattığım arkadaştan şöyle bir argüman geldi:
- O arkadaşın asio kontrol panelini iyi incelemesi lazım. Fabrik c live ve Fabrik r live ayarları hem imput hem output için geçerlidir. Mixer kısmında atamaların yapılması gerekiyor.

Bir deneyin bakalım.
Başka bir arkadaşım ise TC Electronic'ten brand bazında nefret ettiği için "TC'dir, yapar; ondan beklenir," dedi. :D Yalnız kendisi RME kullanıyor.

Ben araştırmaya devam ediyorum.
 
Konnekt Live'i bilmiyorum, Twin için konuşmuştum. Reverb yansımıyor, ben herşeyi denedim zamanında. Hatta metodu varsa seve seve öğrenirim, yeni birşey öğrenmiş olurum ama forumlarda da bunun için çözüm üretilemedi okuduğum kadarıyla. :)

Bu arada RMEler donanımsal olarak destek verir, yani içinde direkt dsp çipleri mevcut, ondan dolayı RME ile yapılıyor olabilir.
 
Geri
Üst