Topraklama Sorunu

Merhabalar,

Elektrik - elektronikten anlayan arkadaşların yardım edebileceğini düşündüğüm bir konuyu paylaşmak istiyorum.
Oturduğum evin prizlerinde topraklama bağlı değil. Genelde mutfakta veya banyoda topraklama bağlıyorlar
fakat burada hiçbirinde yok. Ev eski değil 2008 veya civarında bir tarihte inşaatı tamamlandı.
Elektronik eşyaların ve bizim sağlığımızın tehditinin yanı sıra en çok dip gürültüsünden şikayetçiyim.
Bildiğimiz single manyetik dip'i değil tabiki, parmağımızla jack'ı veya gitardaki herhangi bir demir aksamı
tuttuğumuzda giden dip ses. Bu direk topraklamanın olmadığını gösteriyor. Tabi ki gitarın toprağı sorunsuz.

Daha önce kaldığım evde mutfaktan 6-7 metre uzatma çekerek hallediyordum. Fakat burada böyle bir şansım
bulunmuyor.

Tek avantajım, evim zemin katta. Bir ihtimal toprak hattı çekilmesi kolay olur sanırım. Fakat bu yapılabilr mi?
Nasıl bir masrafı olur veya acaba apartmanda toprak hattının temeli varsa çekilebilir mi? Ya da araya başka
ekipmanlar sokarak bu sorunu çözebilirmiyiz (gerçi hiç öyle birşey istemiyorum diğer elektronik eşyalar yine sakat konumda kalıyor)

Öneri ve görüşlerinizi bekliyorum.
 
Kendim bahçeli müstakil bir evde oturuyorum. Ben de aynı konudan muzdaribim. Eğer sizin de en azından birkaç metre öteden bahçe gibi bir yere ulaşma şansınız varsa, en kötü ihtimal şunu deneyebilirsiniz: Büyük peynir tenekeleri var ya hani, onu açın. Yani teneke kutu görünümüne değil, levha biçimine getirin. Toprak hattını kullanacağınız cihazın gücüne göre en az 2.5 luk kabloyu bu levhaya tutturun. Kolay olması bakımından, levhanın bir köşesine delik açıp kablonun izolasyonunu da yeterli miktar soyarak bu levhaya dolayabilirsiniz. Levhayı toprağa yeterli bir derinlikte yatay olarak gömün. İmkanınız varsa üstüne kömür de atıp tekrar toprak ile kapatın. Kablonun ucunu da eve getirin.

NOT: Bu yöntemde salça veya konserve kutusu kullanmayın; zira onların içinde de dışında da bir yalıtkan malzeme var. Onu kazımakla uğraşmayın bir de :)

NOT2: Bazıları evdeki doğalgaz veya su borularının da toprak olarak kullanılabileceğini söylüyor. Teoride doğru; fakat sakın denemeyin. Sağlıklı değil. Hatta bu konuda bir yönetmelik bile var kullanılamayacağı ile ilgili.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Yazdığınız yöntemi "son çare" olarak kenara yazıyorum. Bahsettiğim gibi tüm evin toprağı yok, yapmışken sadece bir cihaza yapmak istemiyorum.
Televizyon , buzdolabı vs. onların da canı var. Yazık. Sanırım elektronikçi çağırmam gerekecek. Veya UPS miydi, o tarz birşeyler de önerenler oluyordu.
 
Kaçak akım rölesi, adı üstünde, bağlı bulunan hatta bir kaçak meydana geliyorsa (örneğin prizin canlı ucuna dokundunuz, çarpılıyorsunuz) bu esnada devreyi açan bir sigorta gibi düşünülebilir. Sizdeki ürün ise gerilim dalgalanmalarına/parazitlere ve aşırı akıma/kısadevreye karşı dahili sigorta ile (örn. 10A) koruma sağlıyor. Kaçak akım rölesinin yaptığı işi yapamaz ne yazık ki :)
 
2008 de yapılan bir evde topraklama hattı yoksa gidin şikayet edin efendim. Topraklama hattının tutarlılığı veya sağlamlığı konusunda ülkemizde sıkıntı mevcuttur ancak olmaması hiç bir şekilde kabul edilemez, burada gitardan öte can sağlığı tehlikesi mevcuttur. Çok ciddi bir durumdur. Eğer bir adet prizinizi duvardan ayırıp fotoğrafını çekerseniz size kesin olmamakla birlikte topraklama hattı var veya yok diye bilgi verebilirim. Buna göre çözüm üretebiliriz.. Bu işlemi yaparken elektriğinizi sigortadan kesiniz lütfen.
 
Topraklamanın amacı cihazın içerisinde olabilecek bir kaçak akımdan kullanıcıyı korumaktır. Buzdolabı, çamaşır makinesi gibi metal yüzeyli cihazlarda bu amaca yönelik kullanılır. Televizyon, ses sistemi gibi sinyal işleyen cihazlarda istenmeyen parazit sinyalden kurtulmak için de uygulanır. Kaçak Akım Koruma Rolesi' de yine topraklama gibi zorunludur. Gelen akımla giden akımın arasında fark olduğu zaman atar mA' düzeyinde hasasstır. Evde çocuk varsa korumalı priz ve KAKR kesinlikle olmalıdır. Akım korumalı prize gelince şebekeden gelen ani voltaj yükselmelerine karşı elektronik cihazları korumak amacıyla üretilir. Topraklama ile alakası yoktur. Zaten sizin sorununuz istenmeyen parazit sinyalden kaynaklanıyor. Sıfırlama yapılabilir (topraklama iletkeninin nötr hattına bağlanması) normalde nötr hattında elektrik yoktur, ancak trafodan kaynaklanan akım dengesizliği durumunda tehlikeli sonuçlar doğurabilir, bunu da tavsiye etmiyorum. En basiti gidip bir elektrikçi ile anlaşın bütün apartman olarak Toprak hattı yaptırın, bu işler boşlamaya gelmez, yaz aylarında aşırı akımdan elektrik kontağından yangın çıkabilir. Bu yöntemlere alternatif olarak yine topralama yaptırın. Filtre devresi de iş görmeyecektir.
 
Geri
Üst