Sap Ayarı Ve Köprü Yüksekliği

Merhaba arkadaşlar, kısa sayılmayacak bir süredir gitar çalıyorum. Cort X6 gitarımı çevremde luthier olmadığı için bakımını tamirini kurcalaya kurcalaya bir şekilde öğrendim. Sap ayarını da daha önce kendim ufak oynamalarla yaptım. Ancak son zamanlarda bazı perdelerdeki aşırı cızırtı moralimi bozdu. Şu an gitarımın telleri olması gerektiğinden çok daha yüksekte olmasına rağmen;
1. perdesinin en üst mi telinden ses alamıyorum, la telinde aşırı cızırtı yapıyor
11. perdede hiçbir telde bend yapamıyorum
15. perde alt mi telinde bend yaptığımda en yüksek gainde bile sustain 2 saniye kadar
12. perdeden sonraki nerdeyse bütün tellerde sustain çok düşük

tellerimi köprüden yükselttiğimde teller zaten aşırı yüksek olduğu için çalmak aşırı derecede zorlaşıyor. Tellerimi alçaltmak ve bu cızırtıları gidermek için nasıl bir sap ayarı yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim, luthiere götür gibi önerilerde bulunmazsanız sevinirim, böyle bir imkanım yok çünkü.

wvy3yz.jpg

w17R7j.jpg

wLGjGo.jpg

KryGym.jpg
 
Öncelikle floyd yaylarının vidalarını hafif gevşetmeniz gerekmekte, yaylar gereğinden fazla asılmış telleri, sap ayarını bozan durum bu olsa gerek, daha sonra sap tam düz olacak şekilde sap ayarını tekrar yapın.
 
Aynen katılıyorum. Bir kaç gün önce açıldı bu başlık demek için geldim ama gerek yokmuş, hatta fotoğrafla sorulması daha iyi olmuş asıl sorun ortaya çıkmış.
Kolay gelsin :D
 
sapin dumduz olmasiyla cok az relief veya fazla relief olmasinin farki nedir? fazla sustain isteyen orta tuseli gitarindaki fret seviyeleri uygun sayilan bir metal gitaristti icin..
 
Truss rot vidasını saat yönü tersinde biraz gevşetin ve tekrardan deneyin derim. Durumda hiçbir değişme yok ve hala sorun devam ediyorsa geçmiş olsun derim
 
sapin dumduz olmasiyla cok az relief veya fazla relief olmasinin farki nedir? fazla sustain isteyen orta tuseli gitarindaki fret seviyeleri uygun sayilan bir metal gitaristti icin..

Sustain elde etmekte bir farkı olacağını zannetmiyorum ama solo gitar olarak düşünüldüğünde daha rahat bir çalım için hafif eğimli bir sap ayarı + telleri iyice sapa yaklaştırabilirsiniz. Sustain için bringe manyetiğinin tele yakınlaştırılması ve tel cinsi daha bariz çözümler olacaktır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Köprüyü düzelttim ve orta perdelerdeki cizirti büyük oranda gitti. Ama su an teller yüksekte duruyor indirmek için truss rodu ne yönde cevirmem gerek?
 
Oradan indirdiğimde teller ses çıkmayacak seviyede cizirti yapıyor

O zaman ya çok fazla indiriyorsunuz ya da sap ayarınız bozuk, sap ayarı tam ise en alt mi telinin 1. ve 24. perdelerine aynı anda basıldığında 12. perdede tel ile fret arasında çok ufacık bir boşluk olmalıdır ne değmeli ne de boşluk büyük olmalıdır, bu şekilde kontrol edin dediğimin dışındaysa eğer sap ayarını yapın o zaman tel yüksekliğini tekrar ayarlayın tamamdır.
 
Yakından görebilsem yardımcı olabilirdim. Şu an düzgün bir şekilde ölçerek bana 17. fretin tele olan yüksekliğini söyleyebilir misiniz?

Sap ayarı için kabaca Kalın mi teli 1. perdeye kapo koyun, 17. perdeye basılı tutarken 7.-8. fretlere bakın. (Sap ayarını hep buralardan kontrol edin, yoksa hatalı olur.) Yok denecek kadar az boşluk olmalı ve sadece el ile hissedebilmelisiniz, hissedilecek veya görülecek kadar çok boşluk varsa sap ayarınız bozulmuş demektir. Yapışıksa ve hiç hareket etmiyorsa(ki bu sizin durumunuzda imkansızdır.) zaten 8.-10. perdeler sonrası çok cızırtı olmaz ve tel yüksekliği düşük olur, asıl sıkıntı ilk perdelerde görülür.

Ayrıca ufak tefek cızırtılara takılmayın, ben cızlamayan gitar görmedim, çünkü yok. Özellikle G teli her zaman ufak tefek cızlar, A teli ufak tefek cızlar, genelde 12. perde sonrası ince 3 telin çok cızlamaması öngörülür fakat tuşenize göre durum değişir.
 
0.8 mm kadar bir boşluk var 7-8. frette ama tellerim biraz yüksek duruyor ve sap ayarı vidasini gevşetip köprüyü indirmeyi düşünüyorum sizce işe yarar mı?
 
Bu bahsettiğiniz boşluk; kapo1.+17. sonrası "7. frettin tele olan uzaklığıysa" çok fazla boşluk var. Neredeyse 1mm boşluktan bahsediyorsunuz, belirgin bir bow oluşmuş. Hatta tam saptan, köprüye doğru yandan bakarsanız, eğimi görürsünüz. Bu eğim bütün sorunlarınızı net olarak açıklıyor diyebilirim.

Sapınız şuan biraz yamulmuş. Öncelikle Alyan ile bir çeyrek sağa(saat yönüne) çevirmelisiniz. Ardından 2-3 dk bekleyip kontrol edin, boşluğun olmaması gerek, sonrasında da köprüyü de sağa çevirerek indirip daha rahat bir ayar yapabilirsiniz.

EDIT: Yalnız lütfen çok ama çok çok dikkatli kontrol edin, ezbere iş yapmayın, bahsettiğim tanımlara dikkat ederek ölçüm yapın. Bu konular bisiklete binmek gibidir, bilmeyen için karambol, bilen için 1 dakikadır.
 
Son düzenleme:
Floyd Rose üzerinde gerilim varken (teller takılıyken) yükseklik ayarı yapmak Floyd Rose'un "knife edge" denen kısmına zarar verebilir.
O nedenle yükseklik ayarı yaparken daha dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
 
Söylediğiniz gibi sağ tarafa çevirdim teller alçaldı şahane oldu 7-8. frete değmek üzere ama ilk perde iptal oldu bu sefer ses alamıyorum bir sonraki adımı da söylerseniz sorunum çözülmüş olacak
 
1. Perdeden ses alamazken vida sikmak yerine gevsetmek gerekir

Arkadaşın ilk bahsettiği durumda kesinlikle sapta bow var dediğinizi yapabilir ama önce sapın düz olduğundan emin olmak lazım, şu an bile eğimden bahsediyor, dediğinizi yaparsak, bütün teller yükselecektir ve sap da eğim iyice artacaktır.

@sknmk_
Öncelikle tekrar belirteyim, buradan anlatmak zor oluyor, gitarı direkt elime alıp görmem gerek, belki 1/16lık truss-rod ayarları yapılması gerekiyor olabilir. Fakat şimdi hafif telleri yükseltebilirsiniz.
Aslında yapılması gereken, öncelikle hiç boşluk kalmayacak kadar düz bir sapa ulaşmak. Telleri ona göre ayarlamak, halen hafif cızırtı varsa 1/8 ayarında truss rodu gevşetmek(sola çevirmek) olmalıdır.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst