Önemli Olan Insan Mı ?

Birkaç gündür Twitter'da ve forumdaki birkaç konuda karşılaştığım bir konuya değinmek istiyorum. Bir sürü kişi ülkenin bölünmesinden ve kötü gidişatından şikayet ediyor, ama bu konudan şikayetçi olanlarda ortak gördüğüm durum çoğu kişinin ırkçılık ve faşizan bir temelden yola çıkarak yorumlar yapıyor olması. Bence ırkçılık insanlık ayıbıdır, kimse kimseden daha üstün olmadığı gibi hiç bir ırk da bir diğerinden daha üstün değildir, her zaman için önemli olan "insan" olmaktır, ne ırk ne din ne de başka bir ayırıcı unsur değil. Ayrıca bir bölünmeden bahsediyorsak eğer ülkeyi bölen yegane şey ırkçılıktır, bu bir birikim şeklinde bu güne kadar geldi ama zararın neresinden dönülse kardır diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Birkaç gündür Twitter'da ve forumdaki birkaç konuda karşılaştığım bir konuya değinmek istiyorum. Bir sürü kişi ülkenin bölünmesinden ve kötü gidişatından şikayet ediyor, ama bu konudan şikayetçi olanlarda ortak gördüğüm durum çoğu kişinin ırkçılık ve faşizan bir temelden yola çıkarak yorumlar yapıyor olması. Bence ırkçılık insanlık ayıbıdır, kimse kimseden daha üstün olmadığı gibi hiç bir ırk da bir diğerinden daha üstün değildir, her zaman için önemli olan "insan" olmaktır, ne ırk ne din ne de başka bir ayırıcı unsur değil. Ayrıca bir bölünmeden bahsediyorsak eğer ülkeyi bölen yegane şey ırkçılıktır, bu bir birikim şeklinde bu güne kadar geldi ama zararın neresinden dönsen kardır diye düşünüyorum.
Kişilerin insan olmaktan anladığı değişebilir bu noktada. Irkçılık da bir insanlık ayıbı diyorsan, karşındaki ırk "senin kendi ülken var, benim yok, bana toprak ver" diyebilir. Nitekim diyor da, insanlık o ırka o toprağı vermek midir? Bu topraklarda kardeşçe yaşayabilmek midir? Yoksa insanlıktan çıkıldığı nokta "bana da toprak ver" isteğinin yapıldığı nokta mıdır? Yani kaygınız insanlığı sorgulamak mı bilemedim ben şimdi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
O zaman ülkenin gidişatından şikayet etmeyin mi diyorsunuz? Ne yani ülkenin hali çok mu iyi? Şimdi biz ırkçı mı olduk...:p
Şaka bir yana bence iki kavramı birbirine karıştırıyorsunuz. Ülkenin kötü gidişatı ile ırkçılık ayrı kavramlar.

Ben ülkenin kötü gidişatıyla ırkçılığı karıştırmadım siz yanlış anlamışsınız. Dedim ki bölünmekten şikayet edenler ırkçılık yaparak bunu dile getiriyor, ırkçılık bir ülkeyi bölmez mi ? Asla ülkenin hali iyi demedim ayrıca bu konuda demogoji yapmanın da bir alemi yok, aksine ülkenin durumunun çok kötü olduğunu daha önce bu forumda defalarca dile getirdim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Kişilerin insan olmaktan anladığı değişebilir bu noktada. Irkçılık da bir insanlık ayıbı diyorsan, karşındaki ırk "senin kendi ülken var, benim yok, bana toprak ver" diyebilir. Nitekim diyor da, insanlık o ırka o toprağı vermek midir? Bu topraklarda kardeşçe yaşayabilmek midir? Yoksa insanlıktan çıkıldığı nokta "bana da toprak ver" isteğinin yapıldığı nokta mıdır? Yani kaygınız insanlığı sorgulamak mı bilemedim ben şimdi.

Konu bu değil ama bu olarak varsayıp cevap veriyorum. Ne demişim yukarıda "bu bir birikim şeklinde bu güne kadar geldi ama zararın neresinden dönsen kardır diye düşünüyorum" karşıdaki toprak istiyorsa bunun sebeplerini bir düşünmek de gerek, "aa toprak dedi saldırın" demek yerine. Ben de karşıyım toprak verme konusuna ama durumu bu dereceye getiren geçmişten bugüne yapılan ayrımcılıktır, bunu da gözardı etmemek gerek. Kimisi çıkıp diyor ya "onlar elektrik parası ödemiyor biz ödüyoruz" diye, önce gidip İzmir'e Aydın'a baksınlar sonra da doğuya baksınlar sonra da ben bu durumda olsam ne yapardım diye sorsunlar. Bu iş ironi ile olur ancak. Sonuç olarak yukarıda da dediğim gibi toprak verme konusuna ben de karşıyım bu bir tarafta dursun, söylemek istediğim şu karşınızdaki türk, kürt yada ermeni değil önce insandır bunun unutulmaması gerektiğini düşünüyorum.
 
Anladığım kadarıyla, faşizan bir isteğe karşı çıkmak için faşizan bir tavır takınılıyor demek istemişsiniz. Doğru anladıysam evet haklısınız. Enternasyonalizm bunun tam karşıtıdır ve olması gerekendir bence, umarım o günleri de görürüz.
 
"Emanet bende olsaydı çok kişi yaralanırdı bugün" diyo. Yani potansiyel SERİ KATİL davranışı. Başka söze gerek yok; bu insanla konuşmak, file kanat takıp uçurmakla aynı. Uzak durmak lazım, hayatlar bu kadar ucuz olamaz. Tam tersini yapan yine ırkçı davranışlar ve saldırılar da bununla aynı bence. Toprak verme meselesine gelince, buna da sadece gülerim. Verin bakalım toprağı, bu feodal düzen devam ettikçe orada değil insan artık ağaç bile yaşayamaz hale gelir, herkes açlıktan ölür. Kölelik-ağalık düzeni varken orada hiçbirşey düzelmez, düzelmesi de büyükbaşların işine gelmez. Zaten bu yüzden özellikle devam ettiriliyor. Olan yine garibana oluyor tabi...
 
Ayrıca ırkçılığı çok çirkin buluyorum, ancak bir yandan da evine Türk Bayrağı asan insanın da ırkçılıkla alakası olmadığına inanıyorum. Bu normal bir davranış biçimi, bir ülkenin tek bayrağı olur, yoksa tek ülke olamaz. Başka bayraklar altında yaşamak isteyen hemen bir bayrak yapıp sallarsa işimiz var. Mesele bayraklar değil müzik mağduru'nun belirttiği gibi insandır. Önce beraber, birbirimizin özgürlüğüne kastetmeden, eşit yaşamayı becerebilmeliyiz. Ancak söylediğim gibi ideolojilerde boğulmadan, hırsıza hırsız, katile katil diyebilmeliyiz, kim olursa olsun...
İnsan olmanın sınırları da budur işte...
 
Bayrak asmak ırkçılık değil milliyetçiliktir. Nedense bu olgu bir tek bizim toplumumuzda kötü anlaşılıyor. Elin Amarigalısı ağzını gevrete gevrete "dis is the emerikın veeey man!!" diyebiliyor biz Türküz dedik mi hooop diyorlar. İnsanların bir arada güçlü bir şekilde yaşaması için ortak bir çatıya ihtiyaçları var nerede toplarız biz bu kadar adamı bu memlekette??? Osmanlının yıkılmasına yakın da bir sürü akım denenmemiş midir zaten? Yani bence bu konular çok derin ve içinden çıkılması zor konular en azından benim için öyle. Kimse de bu sorunlara kalkıp aşırı hümanist yollarla çözümler üreten bir ütopyadan bahsetmesin lütfen!!
 
Yukarıdaki videoda sağlam bir ırkçılık örneği var mesela.
Protestolarda ırkçılık yapıldığına inanmıyorum, bundan nemalanmak isteyen bazı gruplar yapıyor. Onlar da destek görmemeli tabi. Yoksa 2. bir 80 dönemi hayatlarımızı bitirir
 
Son düzenleme:
Geri
Üst