Vintage Gitarlar Neden Daha Iyidir?

Arkadaşlar, bu soruya ne gibi cevaplar verirdiniz merak ediyorum sadece. Ahşap, boya, elektronik vs konularında ne gibi durumlar değişiyor. Herkes "ağaç kuruyor" falan diyor. Evet doğrudur ama 74 model Fenderle 2014 model Fenderin seslerini aynı koşullarda insanlara dinletsem, mesela şu forumun 80% i bunu anlayabilir mi? (ben zannetmiyorum). Mesela elektronik kısmında ne gibi durumlar değişip etki yaratabiliyor? Hatta yüzeysel değilde detaylı bilgi verebilecek birileri var mıdır? Yoksa vintage gitarlara verilen para sadece psikolojik mi? antika değeri mi?
 
Güzel soru(y) Şimdi mesela 74 model bir fender ile 2014 model bir fender karşılaştıralım.Bunların ağacından ,manyetiğinden ve bunun gibi bir çok yönden aynı olduğunu farzedelim.yanyana koyalım bu iki gitarı.Görüntüleri bile birebir aynı olsun.Burdan bir vatandaş her ikisinide biraz çaldıktan sonra "Abi bu vintage , bu yeni seri !" diye şak diye farkedebilir mi?
 
vintage gitar kullanmadım ama bir gitarın sesini etkileyen onlarca faktörden söz edilebilirken vintage olmasının ne kadar etkili olabileceğini bilemiyorum ve düşününce bana pek etkili gelmiyor daha çok psikolojik bi durum gibi geliyor
 
Vintage gitarların tamamı iyi değildir, sadece belli dönemde belli usta luthier tarafından üretilen gitarların vintageları iyidir. Yani örneğin 54 Fender USA çok iyi bir gitardır, komple el ile üretilmiştir, herşeyinin itinayla seçildiği söylenir ama 1970den kalma Rus yapımı vintage gitar iyi değildir. Sadece antika değeri vardır.

Üstünde nitro olmayan hiçbir gitarın ağacı kurumaz, isterse 1000 senelik olsun. Gitarın ağacının kuruması olayı genel olarak yalan bir olaydır. Zaten nemli ağaç üretimde kullanılmaz ve fırınlanırlar. Ağaçta önemli olan kesim noktası ve şeklidir ve tabii bir de cinsidir. Daha önemlisi bunun hangi sap ile ve manyetikle kombinlediğinizdir.

Elektronik mevzusu tamamen saçmalık. Tam tersi o kadar eski gitarların potanslarının değişmesi gerekir, hatta metal kısımları da genel korozyona uğrar ama manyetikleri el sarımı ve yine usta elinden çıkma olduğu için değerlidir.

Kabaca gitarın eski olması iyiliğini göstermez, o dönemin koşulları neyse ona göre değerlendirilir. Örneğin 70 dönemi CBS'e aittir. Fenderciler çok sevmez bu dönemi. Kalitenin genel olarak düştüğünden bahsedilir. Ben severim o ayrı ama 70 sonu, 80 başı kötüdür.
 
Son düzenleme:
Vintage gitarların tamamı iyi değildir, sadece belli dönemde belli usta luthier tarafından üretilen gitarların vintageları iyidir. Yani örneğin 54 Fender USA çok iyi bir gitardır, komple el ile üretilmiştir ama 1970den kalma Rus yapımı vintage gitar iyi değildir. Sadece antika değeri vardır.

Üstünde nitro olmayan hiçbir gitarın ağacı kurumaz, isterse 1000 senelik olsun. Gitarın ağacının kuruması olayı genel olarak yalan bir olaydır. Zaten nemli ağaç üretimde kullanılmaz ve fırınlanırlar. Ağaçta önemli olan kesim noktası ve şeklidir ve tabii bir de cinsidir. Daha önemlisi bunun hangi sap ile ve manyetikle kombinlediğinizdir.

Elektronik mevzusu tamamen saçmalık. Tam tersi o kadar eski gitarların potanslarının değişmesi gerekir, hatta metal kısımları da genel korozyona uğrar ama manyetikleri el sarımı ve yine usta elinden çıkma olduğu için değerlidir.
bi düşününce 54 fender ile 2014 fender(gerekirse modifiyeli aynı tarz için) aynı ekipmanla kullanılınca nasıl bir fark oluşur ya da arada fark oluşur mu
 
Kim çaldığına göre değişir, amatör kişi anlamaz, şarap gibi düşünebilirsin. Gitar olayını bilen biri anlar. O dönem Fenderler çok değerli ve iyidir. Yakın kalitede yok mu? Var. Tabii şu an satıldığı miktarlar bence etmez(25bin dolarlar filan), o fiyat tamamen antika ve nadir olduğu için araya giriyor. Çünkü sayıları az. Sadece koleksiyoner alır. Yoksa o paranın 1/5'ine gerçekten çok iyi, seni çok daha fazla tatmin edecek gitarlar alabilirsin.
 
elle manyetik sarım olayını da bilen birisi varsa açıklasın bir zahmet.şahsen elimle bir kere söktüm 15 dakkamı aldı tek manyetiği sökmem.
 
Aslında onun 2 tipi var, biri analog makineyle sarım işini gerçekleştirmek, bu durumda tel açısını ayarlıyorsun, hızı, gerginliği kontrol edebiliyorsun, tel kısmını el ile tutuyorsun, arada ölçüm alıyorsun filan. Diğerinde ise otomatik makineye talimat verip sarıyorsun. Sonra bitince cihazdan alıyorsun. Bildiğim kadarıyla tamamen el ile makinesiz sarmayı yapan psikopat kişiler de mevcut ama ömür törpüsü ve çok gerekmiyor, hatta ben sonuçlarının da iyi olacağını düşünmüyorum.
 
Son düzenleme:
1-Kapitalist sistemin "daha çok" isteği yüzünden butiklerin bile kaliteden ödün vermesi sebebiyle.
2-Charvel gibi kramer gibi stil ve belirli tarzı olan modellerin günümüzde schecter gibi tarzlara kayması.karakter kaybetmesi.Bu tarz firmaları bünyelerine katan büyük firmaların üretim ve satış politikaları.
3-tabi ki yıllanmışlık ve vintage hissi
Benim düşüncelerim bu yönde.
 
1-Kapitalist sistemin "daha çok" isteği yüzünden butiklerin bile kaliteden ödün vermesi sebebiyle.
2-Charvel gibi kramer gibi stil ve belirli tarzı olan modellerin günümüzde schecter gibi tarzlara kayması.karakter kaybetmesi.Bu tarz firmaları bünyelerine katan büyük firmaların üretim ve satış politikaları.
3-tabi ki yıllanmışlık ve vintage hissi
Benim düşüncelerim bu yönde.

Eski işçilik anlayışının olmadığı markalar için haklısın. A markasını B markası satın alıyor ve A markası artık A olmaktan çıkıyor ama A adı altında piyasada satılıyor. Aslında vintage olayı daha çok Fender, Gibson gibi markalarda öne çıkıyor gibi. Ama dediğine benzer durumlar bu markalarda da var. Mesela Gibsonın 2000 lerde bir dönem yaptığı gitarlar gerçekten parasını haketmiyor. Youtubeda videosu bile var fabrikada nasıl yaptıklarının. Adamlar gitarı hafifletmek adına tahtaların içini oyuyor. Kanımca Gibson karakteristiğini değiştiren bir durum bu. O zaman 90larda bile yapılan Gibson daha kalitelidir diyebilirz. Ama soundu duyunca buna tepki verilir mi verilmez mi onu bilemiyorum, zaten sormak istediğim de bu. Ton olayı daha çok kişisel bir durum, ekipmanda çok etkileyen bir faktör.
 
Gibson ve Epiphone farkı bile sesten anlaşılmıyor. Hatta millet Gibson diye aldıkları sahte gitarlarla tutuşmuş şekilde dönüyorlar kazıklandık diye. Ya da almadan önce bu sahte mi diye istişare yaparak almaya girişiyorlar.

Olay tamamen isim. Mesela Gibson Standard var 5 6 bin TL ama Custom gelince ismine oluyor 8 9 bin TL. Signatureden bahsetmiyorum bile.

Olayı ben kral çıplak anektoduna benzetiyorum. Bazen görüyorum şöyle vintage şöyle yıllık ağaç falan diye 10 bin TL'ye (atıyorum) fiyat biçilen bedava verseler içimden kargo parasını sen karşılarsın dimi diye sorasımın geldiği gitarlar görmüşlüğüm var :LOL:
 
Son düzenleme:
Bir süredir kendime güzel bir akustik gitar bakıyorum.
Bir sürü "solid top" gitar denedikten sonra gidip lamine kapaklı olduğunu denedikten sonra öğrendiğim bir gitarın tonunu çok beğenince biraz araştırmaya giriştim.
Gezinirken bu başlıktaki konuya yakın olduğunu düşündüğüm şu iki siteye denk geldim, belki ilgilenenler olur:

http://www.acousticguitarforum.com/forums/archive/index.php/t-276907.html
http://www.thefinancialist.com/the-vintage-guitar-markets-roller-coaster-ride/

Bundan 50 yıl önce üretilen bir gitar şu an çok değerli olabilir ama 2014 üretimi bir gitar bundan 50 yıl sonra değerli olur mu onu bilemiyorum işte... :rolleyes:
 
Son düzenleme:
Vintage kelime anlamı ile üertildiği dönem içerisinde çok başarılı ve üstün nitelikteki ürünlere verilen addır..Örneğin 1970 model bir murat 124 vintage değil iken 1974 mercedes 450 sl vintage dir...Yani üretildiği yıllara göre üst seviye..Aynı şekilde 1950 1960 yıllarında üretilen Fenderler o zamana göre eşsiz,ergonomik ve çok başarılı gitarlar olduğundan ve de günüzmüzde kolleksiyon değeri olduğundan vintage dır...Günümüz gitarlarından iyi gitar mıdır..Değildir aslında..Boyasıda diğer aksamıda eskimiştir..Bir algı yönetimi ile ikonlaştırılmışlardır..Görsel olarakta hoşlar...Yaşanmışlık hissi de var..Çoğu plsebo aslında...
Aynı gitarı benzer malzemelerle üretince aldığınız sonuç arasındaki fark inanın hissedimeyeceğiniz niteliktedir..Şöyle ki kullanılan tüm malzemelerin bozulması söz konusudur..Örneğin bakalit pickguard vs çürür elinizde kalır...Kapasitörler gider..Ürünlerin abartı değeri sadece ve sadece o çağın ilerisinde olmasına bir de kolleksiyon değerine bağlıdır.İşi süsleyip güzel pazarladınız mı alın size uçuk değerler..
Yalnız burada eklemek istediğim o dönem kullanılan boya ve diğer aksamın yapım şekli o akla kazınmış tonu verir..Benzer boya ve malzemelerle NOS new old stock yaptığınız bir alet muhtemelen aynı karakterde tonda ve nispeten daha başarılı olacaktır...
Örneğin Fenderin kullandığı maple ve alder çok yaygın ve ucuz malzemelerdir..Nitro boyalar o zamanın otomotiv sektörünün standardıdır..Adam kolay ulaşılabilir ekonomik malzemelerle devrim gibi gitar yapmıştır..Aynı spec üretilen reissue aletler aynı hissi verir..Tek farkı üzerindeki malzemenin daha yeni ve sağlam olmasıdır...Ağaç gibi organik malzemenin bir ömrü vardır...
Şimdi üretilen ve başarılı olmuş , tutulan ve kabul gören gitarlarda 50 yıl sonra vintage olacaktır...Her eski vintage değildir.
Bu algı yaratma da pazarlamının da ,kahraman yarat şeklinde pazarlama taktiğinin de rolü de büyüktür...
 
Evet aslında her eski vintage değildir, çok doğru. İllaki 70lerde de (kendi içinde) daha düşük kaliteye inildiği zamanlar olmuştur şu anda olduğu gibi. Fakat gerçekten bu zamana göre daha iyi tonlar veren aletler de yapılmıştır. Mesela Fenderin 70lerdeki bazı Bas gitarlarının şimdiye kıyasla daha güzel tonlar verdiğini deneyimleyen insanlar var.
 
Amerikan kültürü o kadar yeni ki cola şişesine müze kurup, binaların taşlarını özel yöntemlerle eskiterek kendine bir tarih inşa etmeye çalışıyor. Bu paralelde vintage enstürman olgusu da patlamasını yaşıyor. Yine de bu dediklerim olayın sadece bir yönü. İyi mal her zaman değerini ve alıcısını bulacaktır.
 
Arkadaşlar, bu soruya ne gibi cevaplar verirdiniz merak ediyorum sadece. Ahşap, boya, elektronik vs konularında ne gibi durumlar değişiyor. Herkes "ağaç kuruyor" falan diyor. Evet doğrudur ama 74 model Fenderle 2014 model Fenderin seslerini aynı koşullarda insanlara dinletsem, mesela şu forumun 80% i bunu anlayabilir mi? (ben zannetmiyorum). Mesela elektronik kısmında ne gibi durumlar değişip etki yaratabiliyor? Hatta yüzeysel değilde detaylı bilgi verebilecek birileri var mıdır? Yoksa vintage gitarlara verilen para sadece psikolojik mi? antika değeri mi?



1890 yapımı bir klasik gitar.
Zaten videoyu izleyince tonu hakkında bilgi sahibi oluyoruz.bu işin koleksiyonunu yapanlarda var ama çok iyi tonlar almak istiyenlerde alabiliyor.
İnsanlara dinletsen bu konu hakkında bilgi sahibi olanlar anlar ama geri kalan kesim hakkında birşey diyemiyeceğim.
Şimdi sen 1890 da yapılan bir klasik gitarla 2010 üretimi bir klasik gitarı dinlesen anlayabilecekmisin ? Büyük ihtimalle anlayacaksın ama elektro gitarda iş değişiyor maalesef manyetik ve amfiden dolayı.

buda 2008 bir manuel reyes aradaki fark çok belli değil mi ?
 


1890 yapımı bir klasik gitar.
Zaten videoyu izleyince tonu hakkında bilgi sahibi oluyoruz.bu işin koleksiyonunu yapanlarda var ama çok iyi tonlar almak istiyenlerde alabiliyor.
İnsanlara dinletsen bu konu hakkında bilgi sahibi olanlar anlar ama geri kalan kesim hakkında birşey diyemiyeceğim.
Şimdi sen 1890 da yapılan bir klasik gitarla 2010 üretimi bir klasik gitarı dinlesen anlayabilecekmisin ? Büyük ihtimalle anlayacaksın ama elektro gitarda iş değişiyor maalesef manyetik ve amfiden dolayı.

buda 2008 bir manuel reyes aradaki fark çok belli değil mi ?


Katılıyorum klasik gitarda vintage olayı tutuyor olabilir ama elektro gitar çok başka bir durum, elektronik aksam manyetiklerdeki bobinler muknatıslar, yıllandıkça oksitlenir nemli yerdeyse paslanır bozulur, vintage görünüm yeni elektronik aksam eyvallah ama tamamiyle vintage gitar, yemez bence.
 
Geri
Üst