Hibrit Amplifikatör Projem

Selamlar,

Evet, ben de nihayet bir hibrit amplifikatör projesine giriştim. Hayırlı uğurlu olsun :D Her ne kadar geçenlerde durum güncellemesi olarak "bitmeden bir şey paylaşmayayım" demiş olsam da (Hakan Ağabey bilir), tartışma ve fikir alışverişi olması bakımından buraya bazı detayları yazmaya karar verdim.

Evvela, projeye ilişkin detayları aşağıdaki adreste kaleme almaya başladım. Arzu edenler forum başlığından veya blog üzerinden takip edebilir:
http://rohatinhibritamplifikatorprojesi.blogspot.com.tr/

Buraya da zamanla birkaç tasarım detayı, püf nokta vs. aktaracağım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Bende asagidaki amfinin 15Wattlik versiyonu var, analog devre kismini adapte edebilirsin istedigin gibi.
iyi bir baslangic noktasi olabilir:

http://www.valvetronix.net/docs/AD15_30Servicemanual.pdf
Teşekkürler; ama ben kendim sıfırdan yapacağım. Deneyerek, görerek... Güç katı konusunda sıkıntım yok çok şükür, deneyimliyim; fakat tüplü pre kısmını sıfırdan tasarlıyorum. Hatta tasarım büyük ölçüde bitti de, muhtemelen Bayram'dan sonra ilk prototipi yapıp çalıştırırım.
 
Çıkış empedansı olayında söylediğimi bir düşün, DF düşük olduğunda karakter alltube ampliye çok yakın olur gibime gelmekte. Hemde adil bir şekilde lambayla transistoru dovusturmus oluruz :D
 
Pre katının tasarımını tamamlamış bulunmaktayım. Hesaplar ve simülasyon ortamındaki sonuçlar tam beklediğim gibi. Frekans cevabı da oldukça makul geldi. Son şema ilişikte var. İlgilenen arkadaşlar inceleyebilir ve sorularını bu başlık altında sorabilir. İnşallah önümüzdeki hafta baskıdevresini de yapıp çalıştıracağım.
 

Dosyalar

  • RHA-10 - Pre Schematics.pdf
    62.7 KB · Gösterim: 237
İlk kattaki kazanç yüksek ve asimetrik kırpma var (asimetrik kırpma = çift numaralı harmonikler = sert [harsh] distorsiyon tonu). Bu katta hem kazanç düşük olsun, hem de ilk kata göre nispeten simetrik kırpmaya gideyim diye başlangıçta zaten 100k seçmiştim. Sonradan frekansı cevabı eğrisini çıkarttığımda 50-150Hz civarının biraz fazla kalktığını gördüm. 82k yapınca biraz oturdu gibi.

Aşağıda DC ve AC yük eğrileri var. Sanırım demek istediklerim daha iyi anlaşılacaktır grafikler ile.

İlk kat için çıkarttığım DC ve AC yük eğrileri şöyle:
p1.png


İkinci kat için ise şöyle:
p2.png


Sarıyla çizilenler, 2Vpp giriş sinyali için çıkış sinyalinin değişim aralığını gösteriyor.
 
Ekleme:

Üçüncü kat için de şunları söyleyeyim: İlk iki katta temel frekanslar iyice kırpılıp harmonikler ortaya çıktığı için bu katta kazancı olabildiğince düşük tutarak harmonikleri kuvvetlendirmeye gittim. Dikkat ederseniz katotta bypass kondansatörü yok.

Ayrıca, 3. katın yük doğrularından da görüleceği üzere, kesime yakın noktada çalıştırıyorum. Buraya gelene kadar sinyal tekrar orijinal fazına döneceği için (çünkü ilk katta 180, ikinci katta da birinciye göre 180 derece döndü), hoparlörü ileriye doğru ittiren bileşenleri bu noktada kırpmaya uğratarak (yine asimetrik kırpılma ve sert ton) tonu sertleştirmeye gittim. Diğer bileşenler ise, yukarıda bahsettiğim şekliyle, pek fazla kırpmaya uğramadan kuvvetlendirilecektir. Bilmiyorum, doğru bir yaklaşım mı. Çalıştırınca göreceğiz.
p3.png
 
Önceki şemada bir çizim hatası yaptığımı fark ettim. Ayrıca besleme trafosu bulma sorunundan dolayı, bulabildiğim trafoya göre devreyi uydurma gibi bir durum söz konusu oldu. Bu yüzden amplifikatör 10W değil, 5-6W civarı bir çıkışa sahip olacak. Pre katının son hali ilişikte mevcut.

Pre devresini gerçekleştirdim (İlişikte yapılmış haline ait resimler var). Osiloskopta görüntülediğim sonuçlar gayet makul. Lâkin henüz gitar sinyaliyle deneyemedim (İş yerinde olduğum için). Güç katını bitirene kadar, ilk denemeleri elimdeki 5150III'ün return girişine uygulayarak yapacağım. Denemelere ilişkin ses kayıtları ve fotoğrafları da bu haftasonuna kadar paylaşacağım inşallah.
 

Dosyalar

  • RHA-10 - Pre Schematics _ rev1.pdf
    64.9 KB · Gösterim: 201
  • CYMERA_20141030_153625.jpg
    CYMERA_20141030_153625.jpg
    207.5 KB · Gösterim: 310
  • CYMERA_20141030_153638.jpg
    CYMERA_20141030_153638.jpg
    245 KB · Gösterim: 301
  • CYMERA_20141030_153700.jpg
    CYMERA_20141030_153700.jpg
    200 KB · Gösterim: 551
Son düzenleme:
Efendiler;

Az evvel küçük bir deneme videosu çektim kıytırık telefonumla. Bu iş için mesaiye geldim bak kıymetimi bilin :D

Ses ile görüntü arasında senkronizasyon yok ne yazık ki :) İdare edin artık.

NOTLAR:
1) Güç katını henüz bitiremediğimden bendeki 5153'ün RETURN girişini kullandım. Zaten dikkat ederseniz yeşil kanal (Clean) aktif ama effect loop'u açınca kanalın bir önemi kalmıyor tabii.
2) Mavi LED yanınca YARDIR modu aktif oluyor. İnşallah şu kıytırık kalitedeki videoda ses farkını ayırt edebilirsiniz.

 
Son düzenleme:
Geri
Üst