Efekt Zinciri Hakkında

Merhaba Arkadaşlar,
Elimde bulunan pedallarımı maksimum verimle kullanabilmek için aşağıdaki gibi bir efekt zinciri kullanmayı düşünüyorum. Konu ile ilgili forumda konular olmasına rağmen benim aradığım cevaba yakın cevaplar yoktu (Genelde amfi var kabul edilerek kurulan setuplar için zincir örnekleri verilmiş benim asıl merak ettiğim amfi similatörlü bir setup nasıl olmalıdır). Konuyu bu yüzden açma ihtiyacı duydum. Elimdeki pedallar;
Dunlop Cry Baby Wah
6 Bant EQ
Tech21 Character Series California
Tech21 Sansamp GT2
DIBox
Chorus Pedalı
Reverb Pedalı
Analog Delay
Vokal Prosesör
Setup direk miksere girilecektir. Amfim yok. Ben şu sıra ile bağlamayı düşünüyorum.

Gitar > Vokal Prosesör (Gitar Sinyali direk THRU çıkıştan efektsiz) >Wah > EQ > Character Series California (Drive olarak) > GT2 (Kabin Sim.Kapalı) > Chorus > Reverb > Delay > DIBox (4x12 Kabin Similatörü) > PA Mikser

Setupta eksik gördüğünüz pedallar (bir compressor ile noise gate almayı düşünüyorum) ile başka sıralama önerisi olan arkadaşlardan cevap bekliyorum. Destekleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
 
Sansamplarla Di-box'a gerek yok. Eq pedalını sonrasında bağlarsan sinyalin sadece rengini değiştirirsniz, öncesinde bağlarsan gitarın daha çabuk drive alır, yani bir nevi boost olur. Kullandığın pedalların çoğu bende de var. GT2 ile California neden aynı setup da onu anlamadım? Duruma göre biri bypass mı olacak?
 
O iyi sonuç vermez. GT2'e ben de çeşitli drive pedalları bağladım genelde kötü sonuç veriyor. Yani ton çok yapaylaşıyor. Muhtemelen üstündeki kabin simülatörü daha çok kendi frekans aralığını filtrelemede başarılı. Eklemem gerek GT2 drive konusunda birçok pedaldan daha başarılıdır ve gayet tatminkar hi-gain sound alınabilir. Hatta direkt sisteme girdiğinde bile sonuçlar iyi olur. California'ı önüne koyman bu açıdan mantıklı değil. Gerçi California'nın da kendi kabin simülasyonu olduğu için uyum daha iyi olabilir. İnan bilemiyorum ama teorik olarak kullanımın yanlış.

Bu arada deneyimlerime göre tam tersi Character serisine basit overdrive takıldığında(boss od1 gibi) GT2'e göre daha iyi sonuç veriyor. Bende de Sansamp British mevcut, çok zevk aldığım bir pedal ve denemelerimde drive pedallarıyla daha iyi uyuştuğunu gördüm. Önerim 2sini de ayrı ayrı kullanman olur.
 
GT2'yi clean olarak kullanıp california'yı drive olarak kullanmayı düşünüyorum.
Bence de akıl karı değil. Kendi drive karakterini çok severim ama iki kanal kullanılacaksa başka bir yol denenmeli.
Eq'yu kesinlikle Gt-2'nin arkasına atmanızı önereceğim ben de ve belki @CoolDoG 'un gözünden kaçan bir şey; Reverb'ü en sona koymanız daha güzel sonuç verir. Yani di-box'tan sonra değil tabi ki, ondan önce.

Ben Gt-2 için yazdığınız 'cab sim kapalı' işini anlamadım yalnız. Böyle bir opsiyon yok diye biliyordum ben çünkü?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
arkadaşlar verdiğiniz bilgi ve tavsiyeler için gerçekten minnettarım. Ben belki forumda bazı kişilerde faydalanır maksadıyla biraz genel bilgi verdim. Benim elimdeki Tech21 Sansamp GT2 klon (MS Pozitron Shakti Twin) bu yüzden bu klon bypass iken california aktif olduğunda nasıl bir dizilim yapmam gerektiğini merak ediyorum. Yada bu şekilde kullanabilir miyim? Cevaplarınız için teşekkür ederim.
 
@forbidden_city de aynı pedalı kullanıyor, bence benden daha iyi yardımcı olur. Shakti pasifken, di-box da pasif yaparsın, California'yı tek kullanırsın işte, hatta california+di-box ile de şansını deneyebilirsin ama 2sini birlikte kullanman çok anlamlı değil.
 
Açılın ben doktorum:D Başından desene be abi. Klon pedal üzerinden çıkarım yapmak ne kadar doğruydu bilemiyorum zaten, neyse biz işimize dönelim.

Bu california bildiğim kadarıyla bir drive pedalı, haliyle bir amfinin clean kanalıyla güzel sonuç verir. Daha doğrusu bir preamp ile. Şimdi onun arkasına bir di-box ekleyip sadece drive'da çalacaksan beelki kotarabilir ama böyle bir kullanıma hiç gerek yok bence. Eğer pedalının drive karakterinden çok memnunsan amfiye gir diyeceğim ama elinde ms gt-2 varken o pedalı kullanmaman çok daha mantıklı.

Ha soruna cevap olarak, dizilimde yukardaki düzeltmeler dışında hiçbir değişiklik yapman gerekmiyor, neticede ms gt-2 true bypass zaten. Ancak şu var altını çizelim;

Eğer ki gt-2 kapalıyken, diğer drive pedalını kullanacaksan setup'ını amfiye input'tan girmelisin (fx pedallarını send return'den de girebilirsin ancak çok fazla kablo olacak malum, direk inputtan da girilebilir, asıl amaç drive pedallarının arkasında olsun chorus, delay, reverb vs. )

Ancak sen bu şekilde amfiyi kullanırken, yani input'a girmişken, dur şu pedalı kapatıp gt-2'yi açayım dersen. Gt-2'de preamp karakterli olduğu için, kullandığın amfi ile birlikte çakışır. Yani iki preamp kullanmış olursun. Gt-2'yi return'den bağlaman gerekir kısacası kullanacaksan. Ki zaten böyle yap yani bin tane avantajı var. Amfi fx loop'unu da kullanmaya gerek kalmaz bu sayede, kablo karmaşası olmaz. Detayına girip kafanı bulandırmak istemiyorum ama istersen yazarım da.

Haa dersen ki, ben amfi falan kullanmayacağım, mixer'e gireceğim arkadaş bunları niye anlattın; yukarıda da dediğim gibi elindeki drive pedalını bir preamp ile kullanmazsan (amfi ya da gt-2 türevi bir preamp) sonuna di-box bile eklesen güzel sonuç vermeyebilir. Yoksa teorik açıdan sıralamada bir değişiklik yapmana gerek yok ona özel olarak.

Şimdi işler daha saçma oldu sanki, yani benim twin alma amacım eğer parça clean içerecekse birini clean birini drive ayarlamaktı. Sen neden bir diğer pedala ihtiyaç duydun bunu hiç anlamadım :) Açıklayabilirsen sevinirim. Clean'ini de kötüledik tabi ama single manyetik, üzerine biraz eq ile oynama ve comp ile şöyle tonlar da alınabiliyor tabi. Yine de drive pedalı ile güzel sonuç vermiyor malesef.

(İyice kendi reklamımı yapar hale geldim ben de vallahi)

(1:37'de oldukça low-gain bir solo giriyor o da öteki kanal)

 
Sansamp California drive pedalı gibi de kullanılıyor ama temelde preamp+kabin simülatörü olan bir pedal. Bir nevi orjinal GT2 gibi ama sadece Mesa amfilerine simüle ediyor. Direkt line-in'e girebiliyorsun. Yeni çıkan serilerinde bir tuş eklediler, kabin simulatörü devreden çıkıp sadece pre-amp gibi davranıyor filan. Gerçi komiktir eskiden de bu pedallarla gelen kabin simülatörlerimiz faz farkı yaratmaz, hem amfi öncesinde hem amfisiz kullanabilirsiniz diyorlardı. Madem öyle neden kabin simülatörünü iptal eden bir tuş koydun. İşte bunlar hep kapitalizm.
 
Şimdi size şu şekilde ifade edeyim durumu. Ben genelde küçük sahnelerde amatörce canlı müzik yapıyorum ve mantık şu şekilde :) kendim evde sequencer yazılımları ile hazırladığım altyapıların üzerine gitar çalarak vokal yapıyorum. Dolayısı ile sahnede bir parçada sadece clean ve higain kullanırken hemen arkadan gelen parçada hafif bir drive kullanabiliyorum. Bu yüzden şarkı arasında ton değiştirmem mümkün olmayacak. Ben en son şunu düşündüm bir A/B switch ile DIBox'a gidecek yollarda california ile shakti ayırabilirim. Ne kadar haklıyım? :)

Bu arada kayıtlar harika :)
 
A/B switch'e gerek yok, shakti kapat, california aç yaparsın. Bence california'yı kullanmana bile gerek yok. Zaten shakti 3 kanallı. 3 ayrı ton ayarlayabilirsin.
 
Yok abi 2 kanallı arkadaştaki belli ki benimki gibi. Valla ben bu aletin böyle olduğunu bilmiyordum, o zaman drive'ı tatmin ediyorsa kullanılabilir elbet. Yani hiçbir preamp'e ihtiyaç duymadan kullanılacaksa tabi. Yine de bana başka seçenekler daha güzel olabilirdi gibi geliyor.

Mesela o hafif gain'li drive'ı gt-2'den alıp, üstüne booster açabilirsiniz. Boost olayında öyle pek kötü sonuç söz konusu değil, gayet mantığında işliyor.
Elinizdeki drive pedalından çok memnunsanız söylenecek bir şey yok tabi ama hani satıp, böyle seçeneklere de başvurulabilir.

Ayrıca arkadaş kapat aç yapmamak için A/B switch kullanmak istiyor sanırım. Tek pedalla işi bitireyim istiyor ki bu durumda mantıklı bir seçim eğer o Cali orada duracaksa :)

Parça aralarında ton değiştirmek istememeni anlıyorum hocam, haklısın, ses dengesi de değişebilir, tekrar soundcheck de alınamayacağı için işler zorlaşır hepten. Ancak benim önerim budur. Bir clean ton, bir ortalama gain (mesela british ve clean seçeneklerinde drive saat 1-2 yönünde, hem kompresyonu yüksek hem alabildiğine temiz bir sound alıyorum ben bu ayarlarda) üstüne de sert ritmlerde ya da lead'lerde bir booster. Bence mis gibi olur.

Hatta soloda üstüne bir de comp eklerseniz hiç sıkıntı kalmaz.
 
Bir an acaba ben de mi bir çeşit Ömer karakteriyim diye düşünmeye başlamıştım. Yoksa bir 4. daha mı var. Belki de onca zamandır kandırıyorum sizleri. Hmm.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst