Bankamatik Dolandırıcılığı

Arkadaşlar merhaba, başıma bir olay geldi paylaşmak istedim çünkü böylesini hiç bilmiyordum. Daha önce bankamatıiğin üzerinde türlü türlü dolandırıcılıklar gördüm ancak bu kadarını gerçekten bilmiyordum.
İzmirde bankamatiğe kartımı taktım etrafta kimse yoktu geç saatti. Sonra paramı çektim kartımı aldım ve paşa paşa gittim belki pek çoğumuzun 2-3 günde bir yaptığı sıradan bir işlem.
Çarşamba günü İzmirden memleketim fethiyeye geldim pamukkale gece 01.00 arabasıyla. Hiçbirşeyin farkında değildim tabi.
Cuma günü hem kiramı yatırmak hemde @scalloped ile bir alışveriş için hesabımı kontrol edeyim dedim. Bir de baktımki hesapta 6 lira para kalmış tabi anlamadım nasıl olduğnu ve hemen hesap hareketlerine baktım.
Perşembe günü saat 19.37 civarlarında bankamatiğmin günlük limiti olan 1500 lira paramı çekmişler istanbuldan.
Kalan parayı da saat 00.00 ı geçince 00.30 civarlarında çekmişler yine istanbulun başka biryerinden.
Görür görmez işlemleri başlattım ben bunu fark ettiğimde Cuma günüydü ve saat 16.00 civarıydı hemen müşteri hizmetlerini aradım gerekli işlemleri yaptılar. Sonra merkezdeki şubeye gittim diğer işlemleri yaptım. Ordan da asayişe gittim ama asayişte o gün işimi halletmediler şubeden almam gereken şeyler varmış güyya. Herneyse cuma akşamı babamın arkadaşlarından birkaç tanesine durumu açtık başkomserle konuştular benim işi cumartesi günü işleme koydular.
Bugün pazar daha olay taze yani. Bakalım ne olacak bende bilmiyorum. Pazartesi günü de işbankasının fethiye şubesindeki müdürle konuşucam.
Parayı geri alabilirmiyiz bilmiyorum kart bankamatik kartıydı yani internetten de alışveriş yapılabilecek bir kart değildi. Kartımı kimseye de vermişliğim yok. Kaybetme filan zaten söz konusu değil kart hala bende, tabi iptal filan edildi ama aslı duruyor cebimde hala. Bankamatiğe soktuğumda kartı kopyalayan bir cihaz varmış güyya ama arkadaşlar anlamanıza imkan yok yani hiçbir girinti çıkıntı yoktu bankamatikte çok iyi hatırlıyorum nasıl korunucaz bundan dedim. Hergün yeni birşey çıkıyor bizde bilemiyoruz artık dediler..
 
Geçmiş olsun.

Sistemi geçen hafta bir haber programında gördüm. Aynen yeşil ışıklı kart girişinden kullanıyorlar. İçinde kopyalama yapan bir sensör var. Çok basit bir çip gibi birşey. Kart sokulan yere geçiriliyor ve kalın da değil. Yani kartı takarken farketmek imkansız.
 
Büyük geçmiş olsun, geçen sene bu zamanlar hem annemin hem de benim kredi kartımdan yüklü miktarda harcama yapılmıştı. Hem de yurtdışından. Şikayetimizi yaptık iade edildi neyse ki. Gerekli araştırma yapıldıktan sonra sizin de paranız iade edilir diye düşünüyorum sonuçta sizin bir hatanız yok.
 
Geçmiş olsun.

Sistemi geçen hafta bir haber programında gördüm. Aynen yeşil ışıklı kart girişinden kullanıyorlar. İçinde kopyalama yapan bir sensör var. Çok basit bir çip gibi birşey. Kart sokulan yere geçiriliyor ve kalın da değil. Yani kartı takarken farketmek imkansız.

Yahu her bankamatikte güvenlik kamerası yok mu? Adamlar bunu yaparlarken farkedilmiyorlar mı? Üçkağıtçılık ne kolay gelmiş ülkede be?
 
"aptal hırsız banka soyar, zengin hırsız banka kurar. "
Büyük geçmiş olsun. Geçen ay bir arkadaşımın başına da böyle bir olay geldi. kopyalama, bağdat caddesindeki atm den yapılmış oha dedik artık.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim.
@hackeiommi Evet var güvenlik kamerası her bankamatikte asayiş şube onları inceleyecekmiş.
@metalupyourass Umarım dediğniz gibi olur ve param iade edilir zira işbankası köklü bir banka. E işbankasının kendi bankamatik kartını işbankasının bankamatiğnde de gönül rahatlığıyla kullanamıycaksak ne anladım ben o işten yastık altında saklasayalım o zaman. Adı üstünde bankamatik kartı.
@andysat işlemler ne kadar sürdü merak ettim açıklaman beni biraz olsun rahatlattı
@Kutay_ evet hocam benimki de izmirin baya merkezi biryerinde kopyalandı. Yani öyle olduğnu düşünüyorum orda kullanmıştım en son
 
Şifreyi de kopyalıyorlar yani o zaman?

O kadar kafayı iş bulmaya, kurmaya çalıştırsalar hayırlı insan olurlar ama işte tipleri bozuk insanların...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
@Racsen Onu ya kamera koyup görüyorlarmış ya da bankamatiğin klavyesinin üstüne bişey koyarak bastığın tuşları görüp tek tek deniyorlarmış zaten o da 4! den 16 tane rakam eder çok zor olmaz. En güzeli şifrenizi yazarken klavyenin üstüne bir dikkat edin ve de şifrenizi girerken sağ elinizin üstünü sol elinizle kapatarak kamera hilesinden de korunmaya çalışın.
 
@metalupyourass Umarım dediğniz gibi olur ve param iade edilir zira işbankası köklü bir banka. E işbankasının kendi bankamatik kartını işbankasının bankamatiğnde de gönül rahatlığıyla kullanamıycaksak ne anladım ben o işten yastık altında saklasayalım o zaman. Adı üstünde bankamatik kartı.

Aynen bizim kartlar da iş bankasıydı, bir ay içerisinde halletmişlerdi yanlış hatırlamıyorsam.
 
Geçmiş olsun..
güvenlik sorunu ve yükümlülük bankanın kendisine ait.paşa paşa paranı ödemek zorunda.o kadar kolay kopyalanabilen bir sistemi atm ye kurmayacak yada kurduysa ve müşterisi bir şekilde soyulduysa bankanın güvenlik açığıdır..sonuna kadar hakkını ara ve bir avukata danış.paranı öderler...
 
@andysat @metalupyourass umarım dediğniz gibi olur benim o paraya bu ara ihtiyacım var aslında malum kirayı yatırıcam. Ama konuşucam artık bir şekilde..
@aumit ben gerekli işlemleri başlattım hocam bencede dediğniz gibi olmalı zira bankamatik kartını gönül rahatlığıyla bankamatiğe takamamak ne demek o zaman bankamatik kartı ne işe yarar bunu sorgularım insanlar bankamatik kartını niye kullanır? Yani faizi yok birşeyi yok üstümde taşımıyım güvenli olsun diye bankamatiğe yatırıyorsunuz onu da çalıyorlar. Bu kadarcık güvenliği sağlayamıycaklarsa aldıkları o kadar komisyon işletim ücretleri neyin bedelidir?
arkadaşlar açıklamalarınız beni biraz olsun rahatlattı çok teşekkürler
 
@antbalci abi buraya muhakkak yazacağım hiç şüpheniz olmasın. İnan ben de çok merak ediyorum bu iş tam olarak nasıl yapılmış. Korunmak için şimdilik yukarda söylediklerim kadarını biliyorum fazlasını öğrenirsem onları da yazarım
 
En son duyduğum bir habere göre tuş seslerinden şifreyi çıkartabiliyorlarmış. Geçmiş olsun.

Benim de anlamadığım nereden nasıl işlem yaparsan yap IP üzerinden yada kayıtlardan kameralardan istedikleri herkesi rahatça bulabiliyorlar. Bu işi yapan adamların nasıl bir tanıdık çevresi var ki bulunmaları uzun sürüyor yada bulunamıyorlar. Daha da ilginci bunu iş haline getirip sürekli yapabiliyorlar...
 
Peki şifreyi ses ile veya kamera görüntüsü ile ele geçirdin. Başka bir atm cihazına ne menem başka bir kart takıp o şifre ile parayı çekebiliyorsun? Bunun kabartma harfleri var, arkada manyetik bandı var. (?)
 
Aynı şey benim de başıma 1.5 ay önce geldi, iş bankası'na aitti kartım (bunu söylüyorum çünkü iş bankası hariç her banka şu ana kadar yaşanan bu tür işlemlerde kolaylıkla mağdurların paralarını iade etmiş araştırdığım kadarıyla) kopyalanıp içindeki bütün param çekilmiş. Şikayette bulundum iş bankasına bana polise veya savcılığa gitmememi sigorta şirketinin kolaylıkla parayı ödeyeceği söylendi araştırıldıktan sonra. 1 hafta içinde haber alırsınız dendikten sonra 2 hafta geçti ve bankaya tekrar gittiğimde bana bu işle onların değil çağrı merkezinin ilgilendiğini söylediler. Çağrı merkezini aradığımda canım arkadaşım bana günde kaç tane mail aldıklarını hepsine (hemen) dönüş yapamadıklarını, bu dolandırıcılığın çok yaygın olduğunu söyleyip en az 1 ay beklersiniz dedikten sonra telefonu kapattım. Yaklaşık 5 gün sonra tekrar aradığımda işlemin sigorta şirketine ulaşmadığını öğrendim tekrar ve toplamda 1 ay sonucunda şans eseri bir gün aradığımda gayet "cool" bir şekilde "sigorta kabul etmemiş sizin işi" dendi çağrı merkezi tarafından. Daha sonra başka bir iş bankası şubesine gittiğimde ilk bankadaki çalışan ve benim işlemi başlatan arkadaşın bana "yanlış" çağrı merkezinin numarasını verdiğini öğrendim. Daha sonra işleme tekrar başlamamı önerdiler ve hala bekliyorum. Açıkçası paramı geri vereceklerini hiç ama hiç sanmıyorum ve işin kötü tarafı o parayla ilk elektro gitarımı alacaktım bu olay yaşanmadan 1 gün önce...
 
En son duyduğum bir habere göre tuş seslerinden şifreyi çıkartabiliyorlarmış. Geçmiş olsun.

Benim de anlamadığım nereden nasıl işlem yaparsan yap IP üzerinden yada kayıtlardan kameralardan istedikleri herkesi rahatça bulabiliyorlar. Bu işi yapan adamların nasıl bir tanıdık çevresi var ki bulunmaları uzun sürüyor yada bulunamıyorlar. Daha da ilginci bunu iş haline getirip sürekli yapabiliyorlar...

Sayın hocam, şifreyi girerken telefondaki gibi numaralara farklı ton-ses vermiyor. Sabit ses veriyor.. yani 1-2-3-4.. rakamlarının tuş sesleri aynı.
İkinci husus ise CCTV ile kameralar izleniyor diye biliyorum.

@sandimas6 ; Sayın hocam, Öncelikle geçmiş olsun.. Dolandırılmak,Nitelikli dolandırılmak ciddi anlamda suç ve mağduru da bir o kadar çıkmaza sokan, planlarını alt-üst eden bir durum ki kendimden biliyorum. Hayat istemesekte bir takım acı deneyimlerle ders çıkarmamız için zorluyor bizi. Size tavsiyem yine ATM'ler ile bilgi sahibi olmanız için araştırma yapma yönünde. Hiç yoksa paranızı korumak adına. Bu suretle de ben aldığım bilgileri sizinle paylaşmak isterim.
lzMQzg.jpg


Gördüğünüz gibi tipik bir atm var .. Önce kartınızı sokmadan önce kart soketini tutup sarsın. Eğer biraz bile olsa açıklık var ise o atm'yi kullanmayın.
İkincisi, eğer ekran ve klavyede bir sorun var ise (Ekranın kenarları hasarlı, klavye tuşları bozuk ise) ya da içinize sinmemiş ise o atm yi kullanmayın.
Para göndereceğiniz adresin mutlaka doğrulamasını alın.(Hesap sahibinin adı,IBAN Nosu,Hesabın açıldığı İl gibi) Not: Makbuzu atmayın !!
Kuytu-Köşe mahallelerdeki(Zaten bankalar önlemini almak üzere koymuyorlar oralara ;)) atm'leri kullanmayın.
Genellikle banka atmlerini (Binada stabil olan diyeyim artık) kullanmaya gayret edin.

İnanın bana, bu önlemleri alırsanız potansiyel olarak paranız daha güvende olacaktır. Geçmiş olsun. Saygılar.
 
Geri
Üst