Hangi pedalı&prosesörü alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Pedala dair bir bilgim yok ama ben her daim bir gitaristin setup'ında booster bulundurması gerektiğini düşünüyorum bu tarz çalımlarda. Normal ritm çalarken gain'leri fullememek lazım diye düşünüyorum aynı zamanda. Ortalama bir gain ve solo vakti booster'ı açıp çalmanın en sağlıklısı olduğunu düşünüyorum. Yalnızca gain açısından değil, midler de biraz öne çıkacağından 'solonun duyulmaması' problemi de ortadan kalkar hem.

Ha bana sorarsanız ben kendim yine aynı tarz çalan biri olarak drive'ı distortion pedalı yerine preamp kullanarak alıyorum ama zevk renk meselesi. Alttaki kayıt video mikrofonu ile kaydedilmiş ve üzerinde hiç oynanmamış, post editing yapılmamış bir kayıt. Daha sağlıklı ses kayıtları/videolar için soundcloud ve youtube hesaplarıma bakabilirsiniz. H&K Tubeman (Joyo vintage overdrive ile birlikte boostluyorum) ve Ms Pozitron Gt-2 olmak üzere iki ayrı preamp kullandığım, 2 tane farklı setup'ım var. Tubeman biraz cep yakar, lambalıdır. Öteki ise meşhur Sansamp Gt-2'nin biraz modifiye edilmiş klonu, çok başarılıdır. İki preamp'in de avantajı her yere kendi tonunu götürüyorsun, amfi kullanmaya gerek kalmıyor -power katı haricinde-.

(Burada Tubeman var)
 
Wampler Pinnacle üzerinde boost olayı da var da, çıt çıt şeklinde, ayakla becerilecek bir şey değil. Ama Wampler Pinnacle Deluxe var ki bu arkadaş 2 switchli. Boost olayını ayakla kullanabiliyorsunuz.

Benim dememle iş yapmayın. Çünkü büyük ihtimalle bu pedalı deneme şansınız pek yok. Güzelce araştırın ve başka önerisi olan arkadaşların dediklerini de araştırın. Bu işin doğrusu yanlışı olmadığı gibi deneme yanılma tarafı vardır. Belki de kullandığım en iyi drive pedalı Pinnacle'dı. Çok versatil ve öneriririm.
 
Şimdi bir düşünelim, Slash diyince, Van Halen diyince yalnızca 'lead' tonu mu geliyor aklımıza? Hayır. Cayır cayır seksenler kokan ritm tonları da geliyor elbet.

Yukarıda yazdıklarımızdan çıkarılacak sonuç: Boss ds-2 bizce -ya da Mert ne der bilemem, benim kendi fikrim- kötü bir drive pedalı. Güzel tuşeyle çalınırsa kotarabilir belki ama yani bunca güzel pedal varken -gerekirse uygun fiyata da bulunur- tavsiye etmiyorum ben. Ben Wampler kullanmadım ama yani güzel bir pedalsa, o drive karakterini beğendiyseniz soloda da benzer bir ton duymak isteyebilir kulağınız. Yani Wampler ile Ds-2 arasında kıyaslanmaz derecede fark var gibi duruyor zaten. Ds-2'yi elden çıkarıp uygun fiyatlı bir ts türevi pedal koyabilirsiniz. Yani zaten buraya gelme sebebiniz 'van halen tarzı tonlar için ne yapayım' ve bu konuda kabul edelim en büyük etken drive pedalı. E elinizde de var zaten ds-2. Haliyle değiştirmeniz gerekli ki istediğiniz tona daha çok yaklaşabileseniz, yani bunu biz demiyoruz aslında siz diyorsunuz :)

Tüm bunların dışında, bir pedalı kapatıp ötekini açmak TEK TUŞ ile yapılmıyorsa sahnede hoş durmaz. Ses bi anda clean'e geçecek bir kere, artı vakit kaybettirecek, çok sakat iş (aynı anda tek ayakla ikisine de basabilme durumunuz olabilir belki aslında :D).

Durumlar böyle, her şeyi bir kenara bırakırsak Boss'un blues driver haricinde hiçbir drive pedalını sevmem zaten, hi-gain açısından 'dandik' buluyorum.
 
Evet, daha Marshall tarzı drive pedalları. Benim internette izlediğim ve okuduğum yorumlar sonrası illa drive pedalı alacaksanız, bakmanızı önereceğim 'MI Audio crunch box' tır mesela. Plexitube'du sanırım o da hoşuma gitmişti ama o da çok tuzludur. Ds-2'yi her türlü elden çıkarın da, kendinize daha uygun bir pedal bulun kesinlikle.

Bende mxr distortion iii var, biraz daha kapalı bir tonu var gibi aslında ama ben onu da çok severim, kompresyonu falan tam yerinde bana göre. Bunda da yine gain'i yüksek tutup, yanına bir booster koyulduğu zaman her türlü iş görür.
 
Kaan'a katılıyorum ve önerileri de bence en az Pinnacle kadar uygun sana. Eğer pahalı dersen, haklısın. Dinlemekle olmaz nerede südenerim bunları dersen, malesef, ülkede yok.

Ben senin yerinde olsam, Mooer marka pedalları tek tek incelerim. Dore Music satıyor. Fiyatlarına göre harika pedallar. Mesela Kaan Crunchbox önermiş, ki sana çok uygun, onun kopyası Mooer Cruncher pedalıdır ve gayet güzeldir. Bir sürü Mooer drive pedalı var. Youtube'dan incelemeni ve denemeni öneririm. Kendi gitarınla ve mümkünse amplinle.
 
Almışken en iyisini alayım diyorum fiyat sınırlamam yok yani yeterki aldıktan sonra pişman olmayayım fiyat göz önünde bulundurulmassa benim çaldığım tarza en uygunu hangisidir ?
 
Arkadaşlar hırçın,keskin,hızlı ve seri rifflerde yakıp yıkan son perdelerde dahi kendini belli eden coşturacak bir wah pedal arıyorum. Sivasta olduğumdan dolayı gidip deneyemediğim için sizlerin düşüncesini almak istiyorum. Rock Metal çalıyorum gruplardan örnek isterseniz; Avenged Sevenfold, Godsmack, Metallica, Vai vs birçok gruba gidiyorum ama wah pedalında istediklerimi anlamışsınızdır.Şimdi size ekipmanlarımdan bahsediyim.
Amfi: Marshall 15DFX
Gitar: Ibanez GRG170DX, Schecter Synyster Custom
Efekt Pedalı: MXR Fullbore Metal, Mxr KFK 10 Band EQ, Boss Compressor Sustainer CS-3, Sansamp Tri-ac, Digitech Whammy, Ibanez Weeping Demon WD-7
Şuan kullandığım wah pedalı Ibanez WD 7 ondan pek verim alamıyorum. Ben mi ayarını yapamadım bilmiyorum ama beni hiç tatmin etmiyor.Kafamda 3 tane wah pedalı var;
1 - Jım Dunlop Cry Baby 535Q
2 - Morley Bad Horsie 2
3 - MXR MC-404 CAE

Aklımda bunlar var ama siz ne düşünüyosunuz neler öneriyosunuz ?
 
Son düzenleme:
Geri
Üst