Dershaneler Kaldırılacak (mı?)

Fetoş serhat dershanelerinden süper para kazanıyor... Kaldıramazlar. Hem dershaneler de çalışan bir sürü öğretmen var, onlara ne olacak peki?
 
ekmek tatlandırıyor dershane kaldırılacak derken yaklaşan secimler öncesi de tribünlere oynuyor Davos olayında olduğu gibi. Ülkemizde son 8 yıl göz önüne alınırsa iktidaar partisini belirleyen faktörün malum cemaat olduğu da oldukça açık bir şekilde görülür. Dershanelerin kapatılma mevzu bence öyle hadi hop kapatalım denebilecek kadar basit ve yüzeysel bir konu değildir. Eğitim denilen şey sanki ülkemizde çok üst düzeydeymiş gibi birde burdan vurulmaya çalışılıyor. Dershanelerin ne kadar eğitim verdikleri tartışılır ama nedense sınav birincileri hep ismi şu yada bu önemli değil dershaneden çıkıyorsa bence Milli eğitim bakanının oturup önce bunu düşünmesi lazım yada başbakanın. Evet dershaneler bazı rant çevrelerinin ekmeğine yağ sürüyor olabilir ama düzen buyken ve bu düzen bıçak gibi kesilip atılamayacağına göre direkt kaldırılması bence oldukça mantıksız ve ara form öğrencileri yani geçiş dönemi öğrencileri ve eğititimciler için oldukça zor bir dönem olacaktır.
Bu konu üzerine birçok şey yazılabilir aslında. Dershanelerde çalışan öğretmen profilleri incelendiğinde % 80 gibi bir çoğunluğun fen- edebiyat fakülteleri mezunu olduğu göz önüne alınırsa tabiri caizse tepeden indirilerek yapılacak olan bir dershane reformu bir çok kişinin işsiz kalmasına ve yeni mezun olacak öğrencilerinde istihdam açığına yol açmasına yani dolyısıyla da işsizler ordusuna yeni elemanlar oluşturmaya yaramaktan başka hiçbir işe yaramayacaktır. Yani RTE nin savunduğu eğitim reformu gerçekten insanca bir yaşam ve gelişmiş bir toplum için yapılacaksa sadece dershaneler babında değil, tüm eğitim sisteminde yapılması gerekir. Yani okul öncesinden işe başlama çağına kadar bireylerin eğitimlerinin ve aldıkları eğitimlerin onlara meslek kazandıracağı şekilde reformların yapılması gerekir. Şu an bu reformu yapmaya iktidarın ne ruhu ne de ülkemizin maddi imkanları el vermeyeceği için dershanelerin kapatılması mevzuna şu an için karşıyım...
 
Öss kalkmadikca dershanelerin kapatılması rekabet ortamını yok etmekten başka bir şey değildir. Öss de çift dikiş yapmış birisi olarak devlet okullarının sınava yönelik taktiklerinin dershane gibi bu konuya kanalize yapıların yanında çok geride olduğunu düşünüyorum.
 
Dershaneye duyulan ihtiyaç kaldırılmalı. Okulların diploma basan yerler olmadığı insanların bir şeyler öğrenmek için gittikleri yer olduğunu topluma göstermek gerekiyor.
 
Geri
Üst