neck-thru vs. bolt on farkları, karşılaştırılması

sapa kararlılık katmak için araya manun yada abanoz koyabiliyorlar. bendeki gitar gibi 10 yada daha fazla ağaç olabiliyor. ve bunların türleride farklı olabiliyor.
 
sapa kararlılık katmak için araya manun yada abanoz koyabiliyorlar. bendeki gitar gibi 10 yada daha fazla ağaç olabiliyor. ve bunların türleride farklı olabiliyor.


Benim anlamadığım kısım gövde ağacı kısmıydı. Şöyle bi açıklama buldum: "5 piece maple/walnut neck-thru, mahogany sides, maple top ebony board"

Bu mantık ile gövde 7 farklı birleşimden oluşuyor anladığım kadarıyla. Saptan gelen 5 parça akçaağaç-ceviz ve gövdenin kanatları maun. Peki 3 parça bi yekpare (yekpare demek ne kadar doğruysa artık) gitar ile 7 parça yekpare gitar arasında ne gibi farklar olabilir? Kullandığınız için fikirleriniz önemli benim için.
 
benim kullandığım iki gitarda asım can gündüzün grandmaster serilerinden biri halen elimde yaklaşık 4-5 yıldır. benim kıyaslamam çok doğru olmaz çünki özel yapım bir gitar. bir markanın üzerinden ele almak gerektiği kanaatindetim. birbirine yakın modellerde aynı markanın ürününü kıyaslamak gerekir. benim kullandığım gitarın sesleri çok parlak ve sustainli. sesler birbirine karışıp çamurlaşmıyor. drive tonlarında clea tonlardada. köprünün de sebebi var bunda. alt perdelerin çalımı çok rahat çünki sapla kasanın birleşme yerinde bir kalınlık yok.
 
aslında sitede bu konuda çok bilgili arkadaşlar var. kendileri gitar yapan arkadaşlar var. onlar daha çok yardımcı olacaklardır. benim yorumum kişisel görüşlerimden öteye gitmez. teknik detayları iyi arkadaşlar var.
 
Zamanında neck thru jackson soloist serisi gitar denemiştim. Oldukça iyi bir sustaine sahipti. Floydrose lu bi gitardan beklenmiyecek kadar (sabit köprülü bir gibson un yanında).
Ama bunun sadece neckthru olmasından kaynaklanmadığını düşünüyorum. Gitarı elinize alıp çaldığınızda kaliteyi direkt olarak anlıyorsunuz. Herzaman dinlemediğim bir tarza hitap etmesine ramen, herşeyiyle ,sahip olduğu kalite takdiri hakediyordu. Ama kendi gitarlarım bolt on bağlantıya sahip. Mesela şu an kullandığım gitarım bolt on maple neck.
Ve sustain konusunda hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Yani sustain olayı sadece bağlantı şekline bağlı değil. Ama size aralarında fark olarak söyleyebileceğim, jackson ın neckthru bağlantısının, bağlantı noktasında , tam da ulaşılması zor perdelerde, ayrı bir ince yapı sunarak çalımı kolaylaştırmasıdır. Bolt on bağlantılı gitarlarda bunu görmeyiz.
 
Geri
Üst