Compression pedalları ne iş yapar?

Arkadaşlar bu konuda beni aydınlatabilir misiniz? Bildiğim kadarıyla ses şiddetini alt ve üst sınırlarda sabitleyip, pena dinamiğine karşı verilen ses yanıtını belirli sınırlar dahilinde tutmaya yarıyor, yani gitara abandığımızda da, hafif çaldığımızda da belirli standartlarda ve şiddette ses çıkmasını sağlıyor, yanlışım varsa düzeltin....Ancak benim kafamı karıştıran yukarıda açıkladığım şey tuşe dediğimiz şeydir ve aslında bu gitaristlerin istediği bir şeydir, peki o zaman bu compression pedalının fonksiyonu nedir?
 
Dediğin gibi dinamikleri ayarlıyor....Ama yüksek overdrive ile kullanılmasına pek anlam veremiyorum zira ses zaten yeterince bozulmuş kompres edilmiş, dinamikler arası fark azalmış, akıcılık sağlanmış oluyor...Eğer cleanlerde ve hafif overdrivelarda kullanılırsa (özellikle canlı çalarken) gitar pasajlarında akıcılık,dolgunluk sağlanmış olur. İyi marka bir kompresör alınırsa sesi çok renklendirmez, daha naturel, transparan bir dengeleme sağlar.Tuşen kötüyse kompresörün yapacağı çok bişey de yoktur aslında çünkü kötü çaldığın yerleri de göstericektir. Fakat dikkatli kullanılmalı. Fazla compression fazla makyajlı hatun gibidir, doğal durmaz ...Hafif kullanılmalı :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Güzel cevaplar.....Teşekkürler....Özellikle dinamik konusu düşünüldüğünde akla ilk gelen şey Since I've been loving you'nun giriş solosu ve aslında şarkının tamamı, muhtemelen Jimmy Page burada compression kullanmamıştır diye tahmin ediyorum, çünkü bunu çalarken bazı yerlerde tellere abanmak gerekirken, bazı yerlerde de okşar gibi çalmak lazım geliyor. Bu hissiyatı da lambalı bir Marshall'la çok iyi alabiiyorsun. Ama compression kullanırsan bi anlamı kalmayacaktır diye düşünüyorum. Amma velakin, bol tappingli hard rock sololarında bayağı bir anlamlı olabileceğini düşünüyorum. Sustain ayarı bu anlamda çok işe yarayabilir....
 
peki yazdığınız şekilde sesi fazlaca değiştirmeyen bi comp. tavsiye eder misiniz?
Mesela dynacomp ve supercomp arasında hangisi kabuldur.Superin daha çok ayara izin vereceğini düşünüyorum.
 
assault demiş ki:
peki yazdığınız şekilde sesi fazlaca değiştirmeyen bi comp. tavsiye eder misiniz?
Mesela dynacomp ve supercomp arasında hangisi kabuldur.Superin daha çok ayara izin vereceğini düşünüyorum.

fiyat araligin nedir? transparan bir kompresor istiyorsan aradigin sey mxr degil onu soyleyeyim bastan. o tarz kompresorler kendi karakterlerini de sese katarlar. cok seveni vardir. ama transparan degildir.
 
bir kez aldım ama kullanmadım ihtiyacım olmadı , biraz gürültü yapan bir alet.cleanler dışında pek kullanım ihtiyacı doğurdunu zannetmiyorum.sağlam bir ekipmanda hiç gerek olduğunu düşünmüyorum.
 
Sesi fazlaca değiştirip değiştirmemek senin alacağın cihazın üzerindeki parametreleri ne kadar çok ya da az kullanacağına bağlıdır. Ayrıca kompresörü gain pedalının önüne veya arkasına koymak ta ayrı sonuçlar verir ve isteğe bağlı olarak ta doğru bir harekettir. Kompressör aslında gitaristler için çok önemli bir dinamik pedaldır: ritm için gitarınızı çalarken soloya geçişte kompresörü açarak daha fazla gain elde edip daha rahat solo atabilirsiniz. Feedbackleri ve nota uzunluklarını artırabilirsiniz.
 
Geri
Üst