creative ile ilgili

Roni, Tomshardware'de bu aleti test edenler muzisyen degiller!! Onlar oyunlardaki performansi, DVD seyrederken ki olaylardan bahsediyorlar. Yani onceden kayit edilmis medyalari dinliyorlar, oysa muzik kartlarinda olay A/D gecisinde mesele oluyor, onu test etmiyor bu tip siteler ;) Creative'in EMU serisi haric, urunlerinden uzak durun derim, sonra burada gelip dert yanmayin ;)
EMU'lar guzel, onlara diyecek lafim yok, bir tane aldim zaten kendime :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
sagol burak .benimde tahminim böyleydi.toms u merak etmistim bu kartı övmesinin arkasında birsey mi var diye.zira ben zaten m audio aldım.
 
3rd. 3th değil.

Düzeltmesem olmaz sanki :roll:

Neyse, ukalalığım bir yana, İngilizcede ordinal numaraların kısaltmaları 1st 2nd 3rd 4th 5th... 21st, 22nd diye gider... (First Second Third Fourth Fifth ... Twentyfirst, twentysecond... vesaire..)
 
şu creatiive ses kartı..
emu nasıl hakkaten..
kendime ev için bi tane alayım diyorum..
evde amatör kayıt falan..
emu'ları kim satıyor... henüz çok araştırmadım ama..
ya da başka kartl önerisi olan var mı?

..eywallah
 
Emunun bir Türkiye distribütörü yok. Ben bulamadım en azından. Yurtdışından getirtebilirsin imkanın varsa. 1212m aldım, memnunum. Ne için kullanılacağına göre değişir tabi.
 
ya benim bu konuyla iligli meraklarım var. su an creative live! kullanıyorum.genelde mikrofondan kayıt(vokal ve amfiden) acid/cubase gibi programlarla hard diske aktarıyorum latency sorunlarım yok.kalite kabul edilebilir olcude...(studyo kalitesinide biliyorum :) )
gidip profesyonel 500 ya da 1000 dolarlık bir ses kartı alsam bana getirsi ne olucak?yani ustunde ki donanimsal efektler dısında?ki bu efektlerde yine kabul edilebilir olcude cogu yazılım tarafından saglanabiliyor.

muzikle profesyonel sekilde ilgileniyorum bu arada ...yani basit acıklanmıs doyurucu cevaplar bekliyorum :)(bosver senin isine yaramaz vs gibi cevaplar yazmayın)
 
Mikrofon için bir preamp kullanıyorsun sanırım?
Ben de live dan emu1212m ye geçmiş biri oalrak diyebilirim ki, halinden memnunsan hiç bir kart işine yaramaz. Yani bu cevabı istememişsin gerçi ama böyle, ben pek kartın üzerindeki efektlerle ilgilenmiyorum, zira temel olarak kullandığım software efektler var, ama canlı kayıt alacağın zaman, d/a a/d convertorların kalitesi devreye giriyor ki live burada çok çok zayıf. Karta giren sesi kartın convertorlarının kalitesi etkiliyor direk. Ama kendi kartından memnunsan, sorun yok demektir değil mi?

Ses kartlarını 500$lık 1000$ diye değerlendirmek biraz yanlış, özelliklerine göre değerlendirmek daha doğru olur. Mesela, aynı anda birden fazla kanal kaydediyor musun? Veya davul kaydı yapıyor musun? Diyelim ki 8 inputa ihtiyacın var, bu durumda elindeki kartı değiştirmek zorunda kalacaksın. Ama ihtiyacın yoksa, convertorları ve yazılımı kaliteli bir kart alıp tek input mutlu mesut devam edebilirsin. Şimdi tek mikrofon kaydedeceksen üzerinde 50 inputu olan kartı almak saçma olur zaten.

Stüdyo kalitesi denilen şeyde de bir yanlış anlaşılma oluyor genelde, stüdyolarda insan faktörü genelde gözardı ediliyor. Stüdyo kalitesi deyince, hangi stüdyo, hangi donanım, ve ne kadar yetkin bir kişi yapıyor kaydı? Bunlar önemli. Düşündüğümüz şey sadece canlı mikrofon girişinin kalitesi ise, zincirdeki mikrofon, preamp ve bilgisayara girerken kullanılan convertor kaliteli ise, zaten geriye bir şey kalmıyor. İşini bilmeyen birine en has ekipmanı versen ne olur, veya kısıtlı zamanda, para için adam bunun üzerinde ne kadar uğraşır? İşini bilen biri bir live ile, işini bilmeyen veya umursamayan birinin, çok daha kaliteli ekipmanla yapacağından daha iyisini çıkartabilir. Bu yüzden müzikle ilgili konuşurken ekipmanın yanında insan faktörünü de göz önünde bulundurmak gerekir diyorum.

Özetlemek gerekirse, tek giriş kullanacak birinin ses arabirimi için para saçmasının kesinlikle anlamı yoktur. Ama daha kaliteli inputları olan bir ses kartı ile, "kendin" kendi ekipmanınla kayıt yapmayı denersen aradaki farkı hissedersin sanıyorum. Ama dediğim gibi, bunlar da 200-300$ barajını geçmeyen aletler(tek veya 2 input için konuşuyorum).
 
aslında biraz kendi acından yorumlamıssın :) yani istedigim bir cavap yoktu..ev studyosuyla ugrasıyorum.. o bakımdan sordum.

en basta preamp kullanmıyorum.. "mic in"den direk kayıt ediyorum,preampli denedim gercide ama su an kullanmıyorum.
es zamanlı kayıt yapmıyorum buyuzden tek giris yetiyor.
soyle ki: kayıt et,sonra ustune cal :) acidde ust ust oynat gibi pasit bir kayıt teknigi kullanıyorum.biraz eq biraz kes yapıstır,mixing vs.....bass dısında,davulla zaman zaman sample zaman zaman hic ugrasmıyorum acıkcası,cunku kalitesiz basit bir hava veriyor,ehh oturup davulda calamıycagıma gore ...
bir andanda kayıt kalitesi artar diye,mikrofonlarda shureun ust modelleri icerisinde kayboldum.

studyo olayında haklısın maselef ki...ne desem bos olur.ben iyi sartlarda olandan bahsetmistim.
 
Hmm, bir mikrofon preamfisi kullanmadan live ın mic inine girip kayıt yapıyor, ve bunu iyi şartlarda(mesela albüm?) kaydıyla karşılaştırabiliyorsan, yaptıklarını başkalarına dinletmeyi dene derim. Amacına göre kabul edilebilir şeyler yapmak mümkün, ne dinlediğini bilmeyen birine "olmuş abi bu" dedirtmen de mümkün, ama profesyonelim diyorsan, profesyonel çevrenin "olmuş abi bu" diyebileceği bir netice alamazsın. Zaten ikisini karşılaştırmak elma karpuz meselesi gibi olur biraz. Duysal yeteneklerle de ilgili azcık. Veya aradaki farkı cidden daha önce görmemiş olmak da olabilir. Yani, sonuçta live bir oyuncak kart, ne kadar kahır çekse de, müzik yapmak için, hele kaydetmek için tasarlanmamış kesinlikle.

Kendime göre değil sana göre cevap verdim, çünkü yaklaşık aynı şeyi yapıyoruz. Benim de tek giriş ihtiyacım oluyor sadece. Senin de. Ve diyorum ki, iyi convertorları olan bir ses kartı edin, ve bir mikrofon preamfisi kullan. Sisteminin bottlenecki mikrofon olmadığı için, mikrofon araman gereksiz bence biraz.
Kolay gelsin.
 
farkedersen ev sartlarında kabul edilebilir dedim,yani kayıtların kalitesinin iyi oldugundan bahsetmedim(studyo kalitesinide biliyorum dedim ve karsılastırma dahi yapmadım.),ses rengim ve yaptıklarım cok net olarak anlasılabiliyor,oldukca sıcak oluyor kayıtlar,belki yapamayanların mic.ve ses kartı standartları uyumusyordur(ici bos,soguk ve bozuk kayıtlarda olabiliyor ki bu sekilde bence bozuk kayıtlarda dinledim,sanırım nedemek istedigimi anlattım :) ),ek bisey olarak vokal kayıtlarını 24bitle yapıp 16bite ceviriyorum..(acid izin veriyor ama 24bitle dinliyemiyorsun) tiz notalarda genelde mikrofonda catlama oluyor malasef ki,ayrica pop-uplar icin corap kullanıyorum :)
 
Ben de kayıtlarda sblive serisi bir kart kullandığım için söylüyorum ki bu kartlara direk mikrofon girilerek hakikaten "çatır çatır kayıt işte be kardeşim" demek mümkün değil.. Çok sıcak oluyor demişsin kayıtlar ama bence tam tersi, çok kuru ve cılız oluyor.. Biraz öne çıkarmak için bin türlü numara çekmen gerekiyor sese ki bu da ayrı problemlere yol açıyor.. Sblive ile kayıt olmaz değil, olur ama işte kaliteyi anca anlaşılabilirlik olarak belirleyebilirsin.. Halbuki kayıt zaten anlaşılacak.. Anlaşılmaması kayıt yapamadığının göstergesidir.. Önemli olan anlaşılmasının ötesinde dinlerken zevk vermesi... Sırf kaydın temizliğinden ötürü ha, melodinin veya kaydedilen şeyin güzelliğinden değil :)... Ben bunu sblive ile hiç başaramadım.. Başarılabileceğini de sanmıyorum pek doğrusu...

Ha ama 200-300$ lık mic preamfili kartlar ve kaliteli bir kapasitif bir tane de dinamik mikrofonla neler yapılabileceğini de kestirebiliyorum.. Aradaki fark çok rahat hissedilecektir...İşte o zaman sıcaklık belli olacaktır :)..
 
her neyse..
peki profesyonel anlamda kullanıcagım bir ses kartı aldgımı farzeledim mesela emu,404ler veya terratec phase22..24/96da kayıt,2 line in,mid giris cıkısları,az biraz sntz ve donaimsal efektler var..(bu bahsettigim kartlar 100 dolar sınırına kadar cıkıyor...)
bu gibi bir alette ayrica bir mic. processor almam gerekir mi?sadece mic.ten kayıt yaptıgım icina acaba tum paramı vokal proc.amı yatırsam karar veremiyorum, gerci su an behringerin 50 dolarlık(lambalı) birkac modeli elimin altında ama bana ait degil.

bu arada benim ki pci livelardan degil,anakratla tumlesik durumda,bilmem denediniz mi hic?sanırsam ki latencyden o yuzden kurtarıyorum...

ya bu arada kıyaslama icin SwaLLoweD sizin album vokal kayıtlarından daha iyi sonuc alıyorum :) sanırım sizde ev ortamında kayıt etmissiniz... ;)
bazen mic ve ses kartı ozellikleri tutmuyor,empadans vs gibi..o zaman kotu sonuc alıyorsun,yeni degilim.su an kullandıgım mic.e kadar baya mic.denedim..cogunda sonuc kotuydu(cıkız ve soguk).supriz sekilde roportaj amaclı kayıt cihazına giren, bir mic. ile dogru yolu buldum
 
Behringer mic100 var bende, mikrofon amaçlı değil gitarı bağlamak için preamp olarak kullanıyorum. Ama mikrofon preamplisi aynı zamanda. Lambalı, 12ax7 var üzerinde bir tane, neyse. 60€ almıştım, güzel bir alet.

Daha iyi sonuç, daha kötü sonuç, dediğin çok göreceli bir şey. Yani, bunları kendi kendine mi dinliyorsun, yoksa birine mi sordun? Mümkünse bize dinletebilir misin? Yani senin daha iyi sonuç alıyorum demen pek bir şey farkettirmez, ki ikisi de aynı ekipmanla yapılmış kayıtlar madem, bunu neden dedin anlayamadım.

Mic ve ses kartı özellikleri tutmaması diye bir şey yoktur. Preampın kullanım amacından haberdar değilsin sanırsam, karışıklık ondan çıkıyor, digidesign sitesinde bir yerde pek çok farklı preampla kaydedilmiş örnekleri mp3 olarak vermişti, demin aradım ama bulamadım, link verebilseydim duyma imkanın olurdu.

Başta belirttiğim gibi, kendi kulaklarınla duyacağın bir deney yapmadan veya aradaki farkı belirtmek için yapılmış örnekler dinlemeden ne farkettiğini kelimelerle anlatması pek kolay değil. Ne farkedeceğini bilmeden de yarı profesyonel/profesyonel bir ses arabirimine yatırım yapman pek mantıklı değil zaten. Denemeden gitar almak gibi bir şey olur bu, eğer çalıyorsan ne demek istediğimi anlarsın. Ekipmanından mutluysan, mutlu mesut işlerini yapmaya devam et derim, bir gün bir fark sezersin, öğrenirsin duyarsın o zaman bir şeylerin zamanı gelmiş olur zaten. Yani burdan kelimelerle nelerin değiştiğini anlatmak seni tatmin etmeyecek sonuçta, çünkü sen live ses kartına röpörtaj amaçlı bir mikrofonu bağlamanın doğru yol olduğunu düşünüyorsun şu an, bir şeyler dinlemeden ne desek fikrin değişmeyecek, yanılıyor muyum? Zaten memnunsan fikrini değiştirmene de gerek yok, ama ne kazanabilirim diye sormuşsun, ve yazılanlarla tatmin olmayacağın ortada, bu durumda en azından benim elimden daha fazlası gelmez. :)
Kolay gelsin
 
ben bosuna soruyorum,bu fikir alısverisi degil,anca ukala cevaplar alıcam,eh nede olsa yoneticisin,bastada birsuru sey acıkladım ama bosuna...
ayrica birkac sey:bahsettigim mik. emin ol studyo dısında goremezsin,oldukca kalitelidir ve ses aktarma ozellikleri kendinden gucu olayman dusuk ohmlu ses kartlarına daha uygundur,hifi sistemlerinde bile cok farkeder.empadans,ohm gibi uyusmazlıklar hep olur,bilmiyorsun bence :)
en basitinden gidip dj kulaklıgını ya da studyo mikrofonunu bilg. takarsan bu ne.cok kalitesizmissin dersin,ses kartı ses bile vermez,aynı sekilde mikfronun akımını tam olarak alamaz.delaylere ugrar.ben sana vokal proc. kullandım diyorum sen bana bence sen daha ne oldunu bilmiyorsun diyorsun :p
nediyim...
bu arada ben yaptıgım kayıdın cok iyi oldunuda hic savunmadım,burda oyle bir hava olustu,yani yapılan varsa ve feedback oyleyse ,benimki ondan iyi dedim,dinletmeme gerke yok.kulagım var ve duyuyorum aradaki farkl,yok sen mutluysan kullan yok bilmemne? ne bu ya?

sanırım dusuncelerimi pek gelistiremiycem burda,saol az cok fikir belirttigin icin.,lafıda cok uzattım ....
 
CoolDog senin o dinlediğin kayıtlar hakkında biraz bilgi vereyim o halde..Çünkü benim kıyas yaptığım kayıtlar feedback için yaptığım ve sitede duran o kayıtlar değilller..

Sitedeki kayıtlar, n-track stüdyo ile yapılmıştır ve kayıtta sblive value'nun mic girişine direk bağlı olan normal böyle eğilip bükülebilen bilgisayar mikrofonu kullanılmıştır.. Dandik de olsa bir pop-filter dahi uydurulamamıştır.. Özellikle vokal kaydının üzerine eq ve reverb hariç compression dahi verilmemiştir... Compression olmadığı için ortalamada, gitar volume'une göre 3 ila 6 dB aşağıdadır vokaller (ki tam tersi olması lazım biliyorsun)...Vokal kayıtları bir veya iki sonradan düzeltme dışında baştan sona tek seferde kaydedilmiştir.. (Keza gitar ve baslar da)....Zaten otomasyonun "o"su yoktur...Drummachine olarak leafdrums ve kendi presetleri kullanılmıştır..N-track studio'nun zırt pırt çöken bir yazılım olması yüzünden her parça en az 3 defa baştan mikslenmiştir..

Çünkü niye? Onlar benim yaptığım ilk kayıt "denemeleri" idi.. "E müzik yaptık, bari dinlemebilsin" çabasının ürünüdür... Hâlâ bir kısmı sitedeler çünkü utanç duymuyorum.. O bilgi ve o imkanlarla yapılabilecek en iyi kayıtlardan biridir o... Üzerinde çok uğraşılmış ama ne yapılacağı bilinmediğinden pek ilerletilememiş kayıtlardır.. Şimdi senin karşılaştırma yaptığın kayıtlar böyle bir şeyler.. Tabi elma ile at kestanesini karşılaştırmış oluyorsun...Benim şu an internette gösterebileceğim bir referansım yok... Ama mesela yine bizim sitede bir stüdyo kaydı var, bilmem gördün mü?.. O kayıttaki vokaller de böyle dehşet stüdyo ekipmanlarıyla değil bir shure sm-58 ve şu roland'ın dijital kayıt aletlerinden biri ile yapıldı, tabi kendi mic pre-ampı var...Ha bir de arada analog compressor var idi...Kayıt mekanı ise bir gardrop....Onunla karşılaştır yaptığın vokal kayıtlarını, sonra de ki sblive iyi bir karttır :)..Evet kaydı deniz yaptı ama kuru kayıt ile miksten geçmiş hali arasındaki azıcık farkı ben biliyorum.. Orada her şey kurudur, vokalin dublesinde ise sadece delay vardır.. Ancak sıkı bir otomasyon yapılmıştır kaybolan heceler için v.s.. Şimdi bu karşılaştırmayı da sen haksız bulacaksın ama aslında haksız değil, ikisi de dijital aletlerdir birinde anaolg compressor+mic preamp vardır, diğeri ise doğrudan ses kartıdır..

Ha şunu da söyleyeyim, şimdi elimde çok dehşet ekipman yine yok. Ama en azından idare eder bir dinamik bir de kapasitif mikrofonum var... Yaptığım yeni denemelerin hiçbirinde "hah tamam" dediğim bir şey duyamadım..Fakat şu an artık onu demem gerekiyor.. Çünkü gördüğün üzere sen bile o kayıtların kalitesine göre değerlendirmede bulunuyorsun, ne gibi bir durumda üretildiklerini hesaba katmadan...

Neyse konuya dönelim.. Sblive'ın mic preampı diye birşey zaten yok sayılır da, dışardan ekleyeceğin bir preamp'ın da sesini bozmak gibi bir kötü huyu var meretin...(Converter'lar sağolsun)

İkinci bir mevzu ise sblive'ın sesi bir garip renklendirmesi sorunu (Hem kayıt ederken, hem çıkış verirken).. Herhangi bir onboard ses kartını al, bir de sblive ı al... Aynı sisteme ikisini bağla aynı eq ile çal.. Hangisinin spektrumu kulağına daha doğal daha açık seçik gelecek merak ediyorum :)....O kattığı renk güzel tabi böyle cıs tak oluyor, iyi vuruyor falan, ama sen bu ekipmanla kayıt yapıyorsan, senin sisteminde öyle çıkan ses bi başkasında öyle muddy oluyor bulanıyor ki...

Sonuçta ben son denemelerimi sblive ile yapmıyorum.. Nforce2 chipseti ile gelen onboard apu yu kullanıyorum... Çok daha net çok daha doğru sesler geliyor kulağıma, yine cılız ama en azından olduğu gibi orada, "Ben bunu böyle duyuyorum ama acaba şurda çalınca ne olacak ki bu?" diye düşünmüyorum.. Denemelerim sonucunda gördüm ki sblive iyi hoş ama eğer miks yapacaksan en azından sana referans olacak 1 ses kartına daha ve 2 farklı güçte çıkış sistemine daha ihtiyacın var... Aksi takdirde yaptığını sandığın şeyle alakası olmuyor çıkan ürünün...

Ha yanlış anlaşılmasın sblive ile iyi bir şey yapılamaz demiyorum, yapılır, yapanlar da var ama işte o sıcaklığı yakalayanını görmedim...Çok yerli yerinde oturmuş, sakin parçalar yapılabiliyor.. Burada da daha evvel örneklerini gördük, Ama ya çalan adamı yanı başındaymış gibi hissetmen? İşte sıcaklık öyle bir şey, her şeyin ezilip yerine oturması sıcaklık değildir, tam tersine kuruluktur...Ben onu yapmaya hiçbir zaman çalışmadım, hala da çalışmıyorum.. Amacım ya birinin kulağında böngürdeyen bir şey yapmak, ya da adamın suratına patlayan cayır cayır bir şeyler koymaktır oraya bir miks yaparken... Sblive ile henüz bunu bir kez bile başaramadım, Nforce'un apu'su ile dar bir ses oldu ama oldu.. Belki ilerde görürsünüz orda burda...
 
aynı sekilde mikfronun akımını tam olarak alamaz.delaylere ugrar

ve daha ne inciler... Burada ukalaca olan cevap yok, senin yaklaşımından kaynaklanıyor olabilir, doğrudur. Düşüncemi geliştirmek istiyorum diyorsun, bilgi veriyoruz, kabul etmiyorsun. Hadi kabul etmemek neyse, mantıksız gelir tamam da, bir de ukalalıkla suçluyorsun, nedir ki bu? Ne duymak istiyorsun? Bir sblive ve bir mikrofonla her şeyin hallolduğunu anlatıp onay verilmediği sürece neyi kabul edeceksin?

Diyoruz ki SbLive! ın convertorları kalitesizdir, convertor ne biliyor musun? Bu forumda çok yerde anlatılıyor ne olduğu, aratırsan çıkacaktır.

ayrica birkac sey:bahsettigim mik. emin ol studyo dısında goremezsin,oldukca kalitelidir ve ses aktarma ozellikleri kendinden gucu olayman dusuk ohmlu ses kartlarına daha uygundur,hifi sistemlerinde bile cok farkeder.empadans,ohm gibi uyusmazlıklar hep olur,bilmiyorsun bence

Bahsettiğin şeyin ne olduğunu iyi biliyorum, ama preamptan bahsediyorum, ne işe yaradığını bilmiyorsun bece dedim ki bu ayıp bir şey değil, bunu ofensif olarak algılamanda art niyet ararım. İki alet arasındaki elektriksel uyuşmazlıktan bahsetmiyorum, bu durum daha önemli. Hala aynı şeyi söyleyip bir de bilmiyorsun bence deyince kendini komik duruma düşürüyorsun. Emin ol bir şeyi bilmiyorsam veya yanlış biliyorsam, bunun olgunluğunu taşır ona buna ukala diye laf yapıştırmaya çalışmam. Her türlü bilgiye de açığım.

E şimdi sana, kalitede fark hissedeceğini, dinleyince anlayacağını söylüyorum, aradaki farkı hiç duymamış olabilirsin diyorum, doğaldır, ben de yakın zamanda tanıştım hadiseyle ancak hala "Hayır fark olmaz, beni mikrofonum şöyledir böyledir!" diyorsan, sen yeni bir şey öğrenmek için soru sormamışsın demektir. Bir de forum yöneticisisiniz demişsin, forum yöneticisi doğru bir şey söyledin de mesajını mı sildi, ne oldu? Şu durumda bir fikir alış verişi yapmak için değil sadece "Benim live ses kartım var, süper mikrofonumla hepinizden güzel kayıt alıyorum!" demeye gelmişsin gibi geliyor. Dinleyelim deyince "Benim kendi kulaklarım var!" diyorsun.

Verilen bilgiyi tartışmadan reddetmeye, bilgi vereni de ukala yerine koymaya devam ediyorsan, yeni bilgiye de açık değilsen, nasıl düşünce geliştireceksin merak ettim. Düşünceni geliştirememende suç kimde bir sorgulamanı tavsiye ederim. Ne kendini komik duruma düşür, ne de başkasının vaktini boşa harcama, mutlu olduğun sisteminle kaydını yap diyorum o zaman yine. Onu da kabul etmiyorsun gerçi daha ne desem bilemedim, kolay gelsin diyeyim.
 
Geri
Üst