Bass gitar alırken nelere dikkat edilmeli?

T

Trek

Melodik death metal gurunda bas gitar çalıyorum.
Death'in bas tonlarını çok beyeniyorum
Yeni bir gitar almak istiyorum fakat teknik bilgim olmadığı için
net bir karar veremiyorum. Gurupların kulandıkları basları inceliyorum
ufak bir araştırma sonucu genellikle ibanez bas kulanıldığını gördüm.
İbanez'lerin çalım açısından oldukça rahat olduklarını duydum.
Fakat kafamda birde jackson c-5 var. Tabiki bilmediğim iyi gitarlarda
olabilir. Gerek tarz (ton) açısından gerekse çalım açısından en uygunu nedir? Çaldığımız parçalardaki bas sololarının duyumu içinde önerdiğiniz
manyetik varmı? Tel sayısının bir önemi varmı?
Verilecek cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 
oldukça öznel bir cevap olarak diyebilirim ki:
ibanez'ler oldukça sağlam ama şahsen denemediğim için bir şey diyemem..
bunun yanında evet jackson c-5'lar da oldukça iyi, hatta metalci gitarı filan diye geyiğinin de yapıldığına şahit olmuştum=) ama nebileyim şahsen oldum olası sevmem.
epiphone'un bassları güzel aslında, özellikle şu büyük kasalı olanları onlara bir göz at derim.
fender veya squier'ın precision bassları oldukça güzel bir ton veriyor, death için zayıf kalır mı onu tam kestiremiyorum ama iyi bir amfi veya sağlam bir overdrive pedalıyla da destekleyebilirsin.
bunların yanında epiphone ve fenderlerde çalım rahat olabilir, squier'ın klavyesi ise biraz daha hantallık yapabiliyor. ağacından filan da olabilir gerçi..
tona gelince, nasıl bir ton istediğine bağlı, yani daha tok, kalın sert mi yoksa daha tiz ve cızırtılı mı, ona göre de değişkenlik gösterebilir gibi geliyor bana.
tel sayısı senin çaldığın şeylerle veya kısacası koymayı düşündüğün partisyonlarla ilgili bir şey. buna ise tarzına göre karar verebilirsin. bana sorsan git 4 telli al hiç kasma sonra gider 5 telli alırsın derdim o ayrı..
 
Selam. basçı olmamama rağmen iyi bir basçı ile aynı evi paylaşmaktayım. arada bu konuları konuşuruz onun yorumlarına yer vermeyi uygun gördüm. :) - öncelikle bas seçmek dünyanın en zor işlerinden biri. değişik ağaçların ton karakteristiğine olan etkisi çok büyük, öncelikle iyi bir ağacı olmalı. basta aranılan en önemli durum pes tonların notayı anlaşılır şekilde vermesi. ucuz modellerin en kötü dezavantajı bu. kalın teller ve notalar uğultu şeklinde çıkabiliyor. ki bu sesler 5 telli ve 6 telli modellerin kalın si telinde resmen işkence halini alıyor. özellikle 5-6 telli modelleri görüntüsü dışında :) tercih edenlerin en büyük amacı bu kalın si sesinin hacimli soundunu kullanmak. ayrıca aktif devreli modeller bu sıralar baya revaçta. sanırım çalmak istediğin sounda uygun olacaktır. bu aktif modeller anfi kullanmadığın ortamlarda soundunun biraz daha dolgun gelmesini sağlayabilir pasiflere nazaran, ki ülkemizde bass anfi kullanımı pek yaygın değil genelde direk miksere giriyor basçılar.iyi bir bass yine iyi bir bass anfisiyle çalındığı zaman daha zevkli hem monitör görevi görüp sahne içi dengede kaybolmanı engeller hemde tabi soundun çok süper olur. ama baştan da dediğim gibi en önemli durum pes notaların tek tek duyulabilmesi hatta tele boş vurulduğunda bile. birde sapın rahatlığına dikkat et ve mümkünse bir kaç anfide dene. iyi anfide deneyip duyduğun bass frekanslı sesler evde gelmeyebilir hüsran olmasın. bu arada MXR firmasının üstünde distortion opsiyonu olan bir bass D.I cihazı var, sinyali kuvvetlendirip tonunu daha kaliteli yapıyor şu an pahalı bir bass kullanmıyor ama bu sayede idare edebildiğini söylüyor. bu arada bartolini firmasının ürettiği devre ve manyetiklerin bu pes sesleri elde etme açısından faydalı eserler olarak nitelendiriyorlar ve birçok firma da bu manyetikleri kullanıyorlar. warwick,ken smith,fodera gibi firmaların sitelerindeki ağaç kombinasyonlarını incele faydası olacaktır bu aletler pes sesler konusunda inanılmaz başarılı. warwick ve ken smith in sounduna şahit oldum arkadaşlarımda var ben bile çalmak istedim soundu duyunca. yani özetlersek en önemli amaç pes sesleri doğru notasında net olarak uğultusuz duymak. umarım biraz fikir sahibi olmuşsundur.

iyi çalışmalar.
 
Bu işler sadece bas gitarla değil, kullandığın amfi ve prosesörle de ilgili. Özellikle kayıtlarda dinlediğiniz bas tonlarının geçekle pek ilgisi yok. E konserler de de aynı sesi veriyor bu bas gitar ama derseniz, zaten o konserde de aynı ekipmanı kullanıyorlar ki aynı tonu versin diye. Belli başlı frekanslar bas gitarlarda ortaya çıkartılıyor ve diğer enstrümanlardan ayrılıp sıcak sesler veriliyor. Mesela Korn bas tonu size en rahat bilebileceğim renktir. Sadece bas gitar yetmiyor.
 
15 senedir bas çalan birisi olarak söyleyebileceğim, alırsın enstrumanı eline, çalarsın, eğer hoşuna gidiyorsa alırsın, gitmiyorsa bırakırsın.

Bu kadar basit.
 
basstan anlamam ama grubumun bass gitaristi uzun bir aramadan sonra ibanez almıştı(kriterleri nelerdi bilmiyorum)

bunun yanında mahcemin dediğine sonuna kadar katılıyorum...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Herkese ilgisinden dolayı teşekkürler. Mahcem haklı fakat ben Konyada yaşıyorum. Buradaki imkansızlıklar yüzünden istediğim aletleri bulmam mümkün değil. Hal böyle oluncada sizlere sordum.
Saygılar...
 
washburn xb120 bas gitarı dene hem ucuz hemde ses tonu çok iyi klavye desen manyak... ben kullanıyorum imkanın olursa denemeden geçme 8O
 
ben iki yıldır bas çalıyorum. iki tane basım var biri cort marka 5 telli digeri vivace diye bisey .cort heryerde bulunabiliyor ama grovecan ın dedigi gibi si telinde frekanslar acayip derecede birbirine karısıyor.eger diğer cort larda böyleyse sakın cort alma.çalgı yapım bölümünde okuyan biri olarak sunu söyleyebilirim ki olay sadece üzerindeki manyetiklerde bitmiyor.ağacın türü .tek parça olup olmaması,klavyenin temizliği.teller vs.. yaramazsa anfiden veya pedallardanda fazla bisey beklememek lazım.diğer gitarım (vivace) 4 telli ama ben onun tonunu daha cok seviyorum.oda cort la aynı fiat.sesi daha temiz ve tiz.pasif ama iş görüyor.en azından dip ses yapmıyor.

genede bası alırken mahceminde dedigi gibi markaları fazla takma.
seçerek al.
 
Trek demiş ki:
Herkese ilgisinden dolayı teşekkürler. Mahcem haklı fakat ben Konyada yaşıyorum. Buradaki imkansızlıklar yüzünden istediğim aletleri bulmam mümkün değil. Hal böyle oluncada sizlere sordum.
Saygılar...

sana sunu dıyebılıırm. bende konyalıyım, bu konudakı imkansızlıkları bende biliyoru. ama bass tone var konyada. ben ondan alacagın yardımın sana cok yardımcı olacagını dusunuyorum. fıyat ve markada cok yardımcı oluyorlar... bence bıraz daha arastır.!
 
Yamaha, Warwick, Fodera, Music Man, Fender Jazz Bass bankolarımdır.

Ben kendim bizzat Yamaha RBX6JM (eski myung signature) kullanıyorum klavyesi rahat, öyle kırcıllı, sert bir tonu var; düz çalmak ve hız için ideal bir bass. Tek sorunu rahat slap atılamaması ki bunu ince tel takarak ve telleri klavyeye yaklaştırarak çözmeye çalıştım ama yine de zorlanıyorum slap olayında.

Bi de param olsa kesinlikle Warwick Streamer Jazzman alırım...
 
Music man'i de bir dene derim...bence bütçene göre bir seçim yap...şu fiyata kadar baslara bakmak istiyorum dersin dükkan'daki adama hepsini dene ve hoşuna gideni (ton,klavye rahatlığı,manyetikler) al ve çık...

Yamaha çok rahat klavyesi var..Fender biraz kalas ama tonları tamamen efsanedir..Cort ise ucuza bas olayını kapatabileceğin ama hiç de dandik olmayan bir marka..Ben de evde bulunsun diye bi cort aldım gerçekten klavyesi fender'den bile rahat...slap düşünmezsin sanırım eğer düşünürsen 5 telli cort'lar bile zorlar seni...4 telli cort olabilir mesela

Yamaha istiyorum artık DaRQsiDe arkadaşınkinden çok aradım ama henüz bulmuş değilim..:))
 
Forumda bass collection satan bi arkadaşım vardı(sb-310),bi araştır istersen bass collectionlar da çok sağlamdır,hem aktif ve 3 band eq'lu olduğu için parça içinde kendi sololarını duyuracak ayarlar da yapabilirsin
 
Arkadaşlar ben bir cort curbow4 kullanıyorum...Belki artık alıştığım için bilemiyorum ama fender jazz'dan daha rahat benim için klavye...Kesinlikle slap çok çok daha rahat..Cort çok kötü basslar çıkardı ancak bu signature curbow serisi sanki Cort değil...Üzerinde Bartolini MK1 Active manyetik var ve eq'ı sayesinde yüzlerce farklı ton alabiliyorum...Buradaki çoğu kişinin söylediği gibi ağaç vs.. önemli elbette ancak bu signature serisi ağaç değil...Lithude body (yazılışını unuttum yanlış olabilir..) denen bişi..Ve ağaç olmamasının eksikliğini hiç hissettirmedi..Bence teller çok çok önemli..Gitarın bütün karakterini 10dk içinde tamamen değiştirebiliyor bu teller..Ben Smith Slapmaster 35 kullanıyorum fiyatı biraz tuzlu,ömrü kısa ama ben daha iyi bir tel kullanmadım...(eminim daha iyisi vardır ama bana hiç uğramadı...)Neyse fazla abartmayayım arkadaşa tavsiyem git bi Cort Curbow al bide ken smith al ucuza kapat bütün dertlerini..
Hadi eyvallah...
 
groovecan adamımsın... bende warvic var ama la telinin 7. perdesiyle si telinin 12. perdesine fitim, ordan guruv gelmiyo... Bu yüzden fender jazzbas alıcam da bizim gibi melodic death-black-grind core metal grubu için olur mu yoksa sadce cazcı mı olmak lazım? 20 ytl diye düşündüm warvicin la telinin 7. perdeyle si'nin 12. perdesi için. Başka parça isterseniz msn'e ekleyin

[email protected]
 
Geri
Üst