Siddharta Gautama (Buddha)

Sidharta Gautama M.Ö 563 yıllarında yaşamış bir bilgedir. Ancak Buddha dediğimiz zaman bir çoğumuzun aklına din geliyor. Sadece dinde değil Harun Yahya gibi yobazlar puperest bir din diyor. Hatta bununla kalmayıp hinduizm ile karıştırıp realkarnosna inanıldığından bahsediyor :) Neyse cahillik başa bela. Malesef Sidharta'nın olağanüstü felsefesine sadece bir insanın ulaştığına inanamayan kesimler zamanla bu felsefeyi budizm dinine çevirmiştir. Ki Sidharta izm ist gibi takılı topluluğa verilmiş adlara bile karşıdır. Ancak her şekilde yinede bu felsefe birçok bilge sayesinde orjinalliğini korumuştur.

Malesef Türkçe pek kaynak yoktur ama bir iki tane vereyim araştırmak isteyenlere.
National Geographic Aralık 2005 "Buddha'nın Yükselişi"

-Yukardaki linkle makale tam olarak yok ancak ben Aralık 2005 sayısından ayrıntılı olarak okudum gerçek çok objektif ve güzel bir araştırma olmuş.

Budist Felsefe

-Yukarıdaki yazıda budizm derinliklerine pek girmeden özet halinde anlatılmış.

Gautama Buddha
Budizm Tarihi
Budizm Kronolojisi
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
GAUTAMA BUDDHA'NIN BAZI SÖZLERİ

- Kendine bir ışık ol, kendi hakikatının içine doğru tut.
- İnsanlar arasında nehri geçip karşı kıyıya ulaşan azdır. Büyük bir çoğunluk nehrin kıyısında bir aşağı bir yukarı doğru koşup durur.
-Formlar, benlik/ruh değildir; algılama benlik değildir, kavrayışlar benlik değildir, mental oluşumlar ve hisler de "ben" değildir, hiçbiri "ben"/"ruh" değildir, bunların hepsi değişime tabiidir ve kalıcı değildir.
- Nedensellik, etkileşim, koşullar ve ayırt edici algılama...Dört büyük element bunlardandır.
- Fiziksel objelerin aslında kendilerinden gerçekliklerinin olmadığını öğretiyorum, bunların ancak zihnin ürünleri olduğunu söylüyorum, aslında hepsi bir hayaldir. Bunların duyularla algılandığı ve ayırt edildiği doğrudur fakat aslında diğer yandan hiçbirinin kendiliğinden kendi doğaları, gerçeklikleri yoktur. Onlar gerçekte görülmüyorlar ama zihin tarafından ?tasarımlanıyorlar?. Bir bakıma kavranabiliyorlar ama bir bakıma da gerçekte kavranamıyorlar.
- Nefret hiçbir zaman nefretle yok edilemez. Nefret sevgiyle yok edilir bu ölümsüz kanundur.
- Öfkeyi sevgiyle, kötülüğü iyilikle yen. Açgözlülüğü cömertlikle, yalanı gerçekle yen.
- Hınca hınçla cevap verilirse, hınç ortadan kalkar mı?
- Uykuda yaşayan insanı uyandırmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. Belirli şartlar sağlanamazsa farkındalık oluşmaz.
- İnsan isimlere, formlara ve maddesel dünyaya bağlanır ve onların zihnin bir yanılsaması olduğunu, zihinde oluştuğunu unutur ve hata yapar böylece zihnin özgürlüğü engellenmiş olur.
- Bizim olan herşey düşüncelerimiz sonucundadır. Düşüncelerimizde kurulur,düşüncelerimizde oluşur. Eğer bir kimse kötü düşünceyle konuşur ya da davranırsa onu tıpkı tekerleğin kağnı çeken bir öküzü izlemesi gibi, acı izler.
- Nedensellikler, zerreler, en küçük şeyler, madde, fiziksellikler hepsi gerçekte zihinde oluşan, zihnin oluşturduğu şeylerdir.
- Sizi kendinizden başka hiç kimse kurtaramaz. Kendi kendinize ışık olun.
- Bir şeye sırf kulaktan duydunuz diye körü körüne inanmayın, birkaç kuşaktan beri itibar görüyorlar diye, geleneklerin de doğru olduğuna inanmayın. Sırf hocalarınızın ya da rahiplerin otoritesine dayanıyor diye hiçbir şeye inanmayın. Ancak bizzat hissettiğiniz, denediğiniz ve doğru olarak kabul ettiğiniz, kendinizin ve başkalarının hayrına olan şeylere inanın ve tutumunuzu onlara uydurun.
- Bu dünyayı bir hava kabarcığı bir serap gibi düşün. Dünyayı böyle gören kişiyi ölüm görmez.
- Damı basit yapılmış bir eve yağmur dolması gibi, derin düşünmeyen beyine de tutku öyle dolar.
- Derin düşünen bilge kişinin tek bir günlük yaşamı, bilgisiz ve kontrolsüz kişinin bütün bir yaşamından daha değerlidir.
- Kimse 'nasıl olsa bana zararı dokunmaz' diyerek küçücük de olsa kötülük düşünmesin. Su damlalarının damlaya damlaya su kabını doldurması gibi, budala kimse de azar azar toplayarak kendini kötülükle doldurur.
- Gökten altın yağsa insanın arzuları doyurulamaz. İsteğin küçük bir zevk verdiğini ve aslında acıya neden olduğunu bilen kişi, bilge kişidir.
- Bizden nefret edenlerden nefret etmeden yaşayalım. Gelin, bizden nefret edenler arasında nefretten kurtulmuş olarak yaşayalım.
- Sağlık en büyük hediyedir, doyumluluk en büyük zenginlik, güven en iyi akrabalıktır. Nirvana ise en büyük mutluluk.
- Başkalarının kusurları kolayca görülür ama kendi kusurumuz görülmez; kişi komşusunun kusurlarını ayıklar bulur, kendi kusurlarını ise kumarda hile ile zar saklar gibi saklar.
- Yaşayan varlıkların hepsi; zayıf, güçlü, uzun, kısa, büyük, orta veya küçük görünen, görünmeyen; doğmuş olan veya doğmakta olan, hepsi mutlu olsun! Kimse kimseyi aldatmasın, kimse kimseyi küçümsemesin, kimse kimseye öfke ile darılma ile zarar vermek istemesin.
- Geçmişte kim olduğunu bilmek istiyorsan, şu an kim olduğuna bak. Kim olacağını bilmek istiyorsan, ne yaptığına bak.
- Aklınla ve sağlıklı zihninle uzlaşmıyorsa hiçbir şeye inanma, onu ben demiş olsam bile.
- Kin taşımak yanan bir kömür parçasını başkasına atmak için eline almak gibidir. Sadece kendini yakarsın.
- Bırakmayı öğren. Mutluluğun anahtarı budur.
- Övmek veya yermek bilge kişinin dengesini bozamaz.
- Bir derdin varsa, derman bulmaya çalış; bulamıyorsan da, onu dert etme.
- Buddha denizinin kıyıları yoktur.
-Bu dünyayı yaratan, zihninizdir.
- Ne anne, ne baba ne de herhangi bir akraba insana iyi yönetilen bir akıldan daha fazla yararlı olabilir.
- Bir kişinin kendi kendini yenerek kazandığı zafer, bir başkasının savaşta bin kişiyi bin kez yenerek kazandığı zaferden daha iyidir.
- Bütün biçimler gerçek dışıdır, bunu idrak edebilen kişi acılara tepki vermez; işte bu saflık yoludur.
- Varlığın öteki kıyısına vardığında önce, sonra ve ortada olandan vazgeç.
- Öfkeniz yüzünden cezalandırılmayacaksınız, öfkeniz tarafından cezalandırılacaksınız.
 
Bir şeye sırf kulaktan duydunuz diye körü körüne inanmayın, birkaç kuşaktan beri itibar görüyorlar diye, geleneklerin de doğru olduğuna inanmayın. Sırf hocalarınızın ya da rahiplerin otoritesine dayanıyor diye hiçbir şeye inanmayın. Ancak bizzat hissettiğiniz, denediğiniz ve doğru olarak kabul ettiğiniz, kendinizin ve başkalarının hayrına olan şeylere inanın ve tutumunuzu onlara uydurun..

Bunu hep derdim ben uhm..
 
bildiğim kadaryıla bu günkü doğu felsefenininve kültürünün tohumunu atan kişi olmuş buddha.tabi ki zamanla bu öğretiye sahip olan her toplum , onu kendine göre yorumlamış . jamais-vu 'nun yazdığı sözünü de çok beğendim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Bende budist felsefe gercekten tanımaya basladıgımda bayagı heycanlandım. Gautama M.Ö 500 lerde yaşamış ama ama 2000 lerde bile onu anlamayanlar yanlış yorumlayanlar var. Budist felsefesinin çok içine girdiğinde belki baş ağrısıda yapar ama kendine güzel bir pay çıkardın mı Buddha'nın dediği gibi;

Derin düşünen bilge kişinin tek bir günlük yaşamı, bilgisiz ve kontrolsüz kişinin bütün bir yaşamından daha değerlidir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
jamais-vu demiş ki:
Bir şeye sırf kulaktan duydunuz diye körü körüne inanmayın, birkaç kuşaktan beri itibar görüyorlar diye, geleneklerin de doğru olduğuna inanmayın. Sırf hocalarınızın ya da rahiplerin otoritesine dayanıyor diye hiçbir şeye inanmayın. Ancak bizzat hissettiğiniz, denediğiniz ve doğru olarak kabul ettiğiniz, kendinizin ve başkalarının hayrına olan şeylere inanın ve tutumunuzu onlara uydurun..

Bunu hep derdim ben uhm..

Bu çok normal bende Buddha felsefesiye ilk tanıştığımda bazı benzer noktalarımız beni hayrete düşürmüştü. Başka bir örnek verirsem David Hume (Deyciliğin Babası Diyebilirim) Buddha'nın zihinsel töz konusunda söylediklerinin çok benzerlerini söylemiştir Buddha'dan hiç haberi yokken. Madem konu açıldı Buddha'nın fikirlerinden biride benlik kavramı üzerindedir. Dünyanın tözler olarak değilde, işleyişsel olarak anlaşılmasını savunmuştur. Yani benlikten bahsedilemez. Her saniye kişiliğimizi oluşturan fani ve geçici bilinçlilik durumlarının bir akışını tecrübe ederiz sadece. Tabi benlikten gireriz quantum fiziğinden çıkarız oda ayrı bir konu :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Peaceful Warrior (Dingin Savaşçı) Filminde de buda felsefesi konu alınmış. Gerçi filmdeki gizemli karakterin direk budist bir bilge olduğu söylenmiyor ancak yiğenine küçük buda lakabı takmasından ve zaten görüldüğü gibi felsefesinden bu anlaşılabilir. İzlemenizi tavisye ederim.
 
-İnsan isimlere, formlara ve maddesel dünyaya bağlanır ve onların zihnin bir yanılsaması olduğunu, zihinde oluştuğunu unutur ve hata yapar böylece zihnin özgürlüğü engellenmiş olur. Buddha

Bu buddha'nın fikirlerinden sadece biri. Yukarıda bir çok sözü var. Quantum Fiziği ile Buddha öğretileri birbirine çok paraleldir. Tabi quantum fiziği adı Buddha'dan gelme değildir sadece aradaki paralellikler çok şaşırtıcıdır. Yada "Bu dünyayı yaratan zihninizdir" sözü. Yukarıda bir kısım sözleri mevcut onları okursan ne demek istediğimi anlarsın. Tabi quantumu çözmüştür derken günümüzün quantum fiziğine M.Ö bir nevi ışık tutmuştur demek istedim.
 
budha iyi bir öğretmendi evet ama onun kurduğu bu felsefeye ne derece din denir burası tartışmalı bir konu... sadece literatürde adı din olarak geçiyor ve bizde din olarak kabul ediyoruz..... tarihe ismini yazmış başka büyük üstatlarda düşünülürse konfüçyus gibi belki o da siyaset yerine içinde bir inanışı benimseyen herhangi bir felsefeye dahil etseydi kendini belki onun öğretileride bugün konfüçyus dini olarak günümüze gelecekti....

bu arada konuyla alakalı Başar Akşan'ın Satori (aydınlanma, uyanış) adlı kitabını öneririm... içinde farklı erdem imgelemleri bulunan küçük hikayeler var....
 
Din denmesi zaten çok açık bir saçmalık. Şuan budizm içine kapanmış mezhepleri dışında modern dunyanın buddha'ya bakışı tamamen felsefe içeriklidir
 
Gautama Buddha'nın sözleri bilinmeyen sözler değil ki, ben doğdum doğalı hep böyle öğütleri duydum hiçbir söz yok ki ilk defa söylensin yada son olsun yani sen zaten araştıran okuyan duyarsız biri değilsen bu sözlere heryerde rastlamak mümkün...
 
Cümlelere rastlamak olay değil, asıl olan uygulayarak özgürlüğe kavuşabilmek. Bir hayat boyu içinde buna sahip olan var mıdır, hiç sanmam.
 
Nisa demiş ki:
Gautama Buddha'nın sözleri bilinmeyen sözler değil ki, ben doğdum doğalı hep böyle öğütleri duydum hiçbir söz yok ki ilk defa söylensin yada son olsun yani sen zaten araştıran okuyan duyarsız biri değilsen bu sözlere heryerde rastlamak mümkün...

Bu sözleri bir tek ben biliyorum başka yerde yok gibisinden bişeymi dedim acaba bilmeden? Amaç sadece paylaşım başka bişey değil. aaa pardon sen diyosun ki buddha'ya gerek yok bu sözleri yoldaki adam bile söyler? Kusura bakma ama ilkçağ filozoflarından 20. yüzyıl filozoflarına kadar bir kaç filozof tesadüfen buddha'dan habersiz buddha'nın bir kaç fikrine ulaşmıştır. Sana basit gelebilir ama bence en derin en karmaşık felsefelerden biridir. Dışardan bakarsan tabi pislik içinde budist rahipler bilimden dunyadan uzak gibi sonuçlar çıkarırsın.
 
Atalay demiş ki:
Cümlelere rastlamak olay değil, asıl olan uygulayarak özgürlüğe kavuşabilmek. Bir hayat boyu içinde buna sahip olan var mıdır, hiç sanmam.

Var tabiyikide. Budist bilgelerin bir çoğu bu yoldadır bir çoğuda ulaşmıştır. Zaten ilk örneği Gautama'nın ta kendisidir.
 
metalcafe demiş ki:
Atalay demiş ki:
Cümlelere rastlamak olay değil, asıl olan uygulayarak özgürlüğe kavuşabilmek. Bir hayat boyu içinde buna sahip olan var mıdır, hiç sanmam.

Var tabiyikide. Budist bilgelerin bir çoğu bu yoldadır bir çoğuda ulaşmıştır. Zaten ilk örneği Gautama'nın ta kendisidir.

nasıl yani özgürlüğemi kavuşmuşlardır bu bilgeler.....
 
Eğer atalayın kastı özglükten siyasi ve insani özgürlüklerse zaten bu söz konusu bile değildir. Budizmde iç özgürlük vardır. Benim kastımda budur. Yoksa öbür türlü özgrlüğe çoğul hareketlerle ulaşılabilir ki buda budizmde yoktur. Ki eğer kastı buysa olay demokrasiye gider budizmden çıkar. Ben budizm çerçevesinde şuan tartışıyorum. Öbür türlü özgürlüğü ise demokrasi yada benzeri bir başlık altında tartışabiliriz.
 
metalcafe demiş ki:
Eğer atalayın kastı özglükten siyasi ve insani özgürlüklerse zaten bu söz konusu bile değildir. Budizmde iç özgürlük vardır. Benim kastımda budur. Yoksa öbür türlü özgrlüğe çoğul hareketlerle ulaşılabilir ki buda budizmde yoktur. Ki eğer kastı buysa olay demokrasiye gider budizmden çıkar. Ben budizm çerçevesinde şuan tartışıyorum. Öbür türlü özgürlüğü ise demokrasi yada benzeri bir başlık altında tartışabiliriz.

özgürlüğün budizmden çok çok farklı bir kavram olduğunu düşünüyorum.... ilişkilendirmek biraz garip geldi..... iç huzur yada başka birşey olabilir ama onlarında özgürlük kavrmıyla ilgilendiğini sanmıyorum...

iç özgürlük ne demek?.....
 
Geri
Üst