Gitarın Verdiği Ton-ses : Çelişkide Kaldım?

İyi ve kötü gibi kavramlar hakkında konuşurken çok sivri ve kesin konuşmayın diyorum.Aynen öyle Blues Junior'dan çok çok iyi solid state amfiler bulmak mümkün.
 
SiLeNoZ demiş ki:
Ne var mesela Blues Junior fiyatına solid state olup da daha başarılı diyebileceğin bir amp?

Örnek ver biz de bilelim

Tech 21 TM60 mesela veya 30 W lığı da olabilir. Power Engine de kullanmıştım zamanında baya da güzeldi...

not : yanlış anlamayın sadece fikrimi belirttim, solid state var mıdır diyince...
 
Öncelikle fiyat konusunda aynı fiyat diye bir şey söylemedim,Blues Junior'dan daha iyi ss amfilere örnek isterseniz fiyatları arasında uçurum olmayan Roland JC-120'ye bakın derim.Ama sizin başarılı iyi kötü gibi kavramlarınız neye dayanıyor bununla alakalı yani Blues Junior her solid state amfiden iyidir savı tamamen yanlıştır.
 
SiLeNoZ demiş ki:
Crate Blue Voodoo ile SL1 çalarken yer gök inliyordu. POD la PS4 de SL1 de nerdeyse aynı çıkıyor :)

Anlayın burdan ne olduğunu işte

Abi şimdi hep senin dediklerini alıntı yapmış da sana kıl olmuş adam izlenimi vermek istemem :) Forumda öyle samimi bir ortam olunca bu konuda da fikrimi belirteyim dedim.

abi tm serisi ile de gibsonlar ibanezler uçabiliyor. Özellikle PE 60 la baya güzel şeyler çıkarmıştım Fender lonestar ve pgm le...Gibson mahogany idi ama gene de o da sağlamdı...

not : 2 mesajdır tech21 leri baya övdüm organik bağımız yok Tech21lerle :D
 
Solid state'ler sadece iki noktada avantajlıdır. Fiyat ve güvenilirlik.
Onun dışında solid state'lerin aslında lambalı amfi imitasyonu olarak türediğini unutmayın.
Solid state'lerin neden sound açısından asla lambalılar kadar iyi olamayacağını da açıklayayım bir elektronikçi olarak.
Sinyal peak seviyesine, yani maksimum değerine ulaştığı zaman transistör bu sinyali kırpar, yani makasla kesmiş gibi keser. Ses dalgalarında bunun gibi doğal olmayan köşeli sinyaller kulağımıza rahatsızlık verir. Bunun sebebi bu tür sinyallerin doğal ortamda oluşamayacak olmasıdır. Sen bunu dinlerken farketmiyor olsan da aslında beynin bunu algılar. Lamba ise bu sinyalı kırpmaz, limitler içerisine doğru sıkıştırmaya çalışır, sinyal asla makasla kesilmiş gibi köşeli olmaz, yuvarlanmış olur. Bu da daha doğal bir sesin ortaya çıkmasına yol açar. Kulağına ve beynine rahatsızlık vermez. Kayıt işiyle amatör seviyede bile olsa uğraştıysan bilirsin, sinyal peak değerine ulaşıp geçtiğinde (yani 0db'yi geçtiğinde) nasıl bir durum ortaya çıktığını. Aynı olay transistörlü amfiler için de geçerlidir. Ayrıca "ben lambalı ile solid state arasındaki farkı algılayamıyorum" diyen adam yalan söyler, bu kadar basit. Modelleme preamp'lar ile lambalı preamplar arasındaki farkı ayırt etmekte zorlanabilirsiniz ama solid state preamp+poweramp'ler ile alltube'ler arasındaki fark her açıdan bariz ortadadır.

İkinci olarak belirtmek istediğim başka bişey var, lambalı amfilerin güç/ses çıkış oranı transistörlülerden farklıdır. Lambalı bir amfi solid state'in yaklaşık watt açısından 4-5katı kadar gürültülüdür.Yani 15w'lık bir all-tube 65w'lık bir solid stateden daha fazla ses çıkarabilir. yani ses çıkışı yaklaşık 1,5-2 kat daha fazladır. Bunu da unutmayalım.
 
Yanlış ama oturup size uzun uzun yazmayacağım zira kendi kişisel zevkinize uygun olmayanı kötü kulağa ve beyine rahatsızlık verici olarak tanımlayabiliyorsanız size laf anlatamam.
Amfiden daha çok ses çıkması olayına hiç girmeyeceğim eğer ölçütünüz buysa.
Bu arada siz metalcisiniz sanırım yanılıyormuyum.
 
PhoibosApollon;

Dediklerin doğru olabilir ona laf yok (Bende ITU Elektrik Elektonik fakültesine yıllarımı verdim :) )

Ancaaaaak;

İyi gitar tonu zevktir. MT2 ye güzel diyen var, Roadking sevmeyen var. POD alıcam diye deliren var TSL 100 ü salla diyen var :). Lambalı amp soundunun avantajları kadar dezavantajları da var. Iyi yerine , avantajları daha fazla, daha doğal, gerçekte olması gerektiği gibi falan dersen daha az tartışılır.

Lambalı ile Solid amp arasındaki farkı duyarak herkes anlayabilir diyorsun. Yok öyle birşey bence. OD ile çalarken net anlaşılabilir evet. Ama clean ve hi gainde çalarken kişi eğer daha önce bir çok amp ile çalmadıysa (ltube ve solid ) anlamak çok zor.
Ama bazı deliler de aynı preamp poweramp ve kabine farklı power lambaları takınca bile farkı net anlayabiliyor :) onlara da burdan ayakta alkış yolluyoruz

Asıl modelleme yapan preamp ile lambalı preamp arasındaki farkı herkes çok rahat anlar diye düşünüyorum. Bir bend yap ince tellerde bak bakalım ne fark oluyor :)

Az çok alet geçti elimizden bizim de. Onlara dayanarak söylüyorum.

Bir de güç olayına gelirsek,

Kontrolsüz güç güç değildir :) Bir 60 wattlık solid al, bir de dediğin gibi 15 wattlık bir all tube. İkisinin de sesini 10 da 1 kadar aç. All tube yarı performanstayken solid hep aynı olucaktır.

Komşusu kıl olan adam lambalı amp ile kabus yaşayabilir.
 
Geri
Üst