Şarkı sözleri ve aranjmanının telif hakkı?

Sozlerin ve melodinin telif hakki vardir. Buna ek olarak bir de ses kayitlarinin telif hakki vardir. Aranjmanin telif hakki da bunlarin icinde bir yerlerde kalir, tek basina aranjmanin telif hakki oldugunu sanmiyorum.

Bir baska deyisle, ben Yesterday icin cok guzel bir aranjman yapsam, gidip bunun telif hakkini alamam cunku zaten basta melodinin telif hakkina sahip degilim.

Yaptirim meselesine gelince, biri senin bir parcandan (c)alinti yaparsa, onu mahkemeye verirsen, mahkemeye parcayi once senin yaptigini kanitlarsan, mahkeme iki parca arasindaki benzerligin calinti olacak derecede olduguna ikna olursa, ve bunun senin icin maddi zarar olusturduguna karar verirse, iste o zaman karsi tarafin canina okuyabilirsin :D
 
mesamın üyelerine periyodik yolladığı aralık2003 tarihli dergideki açıklama. aranje payının arttırılması yönündeki isteklerinde genel kurul tarafından reddedildiği yazıyor.

genel kurulun kabul ettiği ve halen geçerli olan paylaşım oranları:

aranjör olan durumlarda:
besteci%50 Söz yazarı%40 aranjör%10

aranjörün olmadığı durumlarda:
Besteci: %60 Söz yazarı %40

-aranjörsün dediler kız vermediler :( gibi bir sonuç sanırım :)

Bunları da www.mesam.org.tr den buraya paste ediyorum faydalı olacaktır.


Telif Hakkı Nedir?

Sözlük anlamı ile, bir sanat ya da düşün eserini yaratan kimsenin bu yapıttan doğan haklarının tümüdür.


Eser Sahibi Kimdir?

Bir eserin sahibi, meydana getirendir. Bir eserin yapımcısı, mali hakları ancak eserin sahibi ile yapacağı sözleşmeye göre kullanılabilir (Madde 8).

Eser Sahibinin Hakları Neden Korunmalıdır?

Sanatçıların yeni eserler üretmesi için öncelikle kendilerini yeniden üretmeleri gerekir. Türkiye'de, ürettiği eser üzerinden para kazanarak kendini geçindirebilen besteci sayısı oldukça azdır. MESAM, mesleği sadece müzik eseri üretmek olan sanatçıların teşviki ve daha iyi korunabilmeleri için uğraş verir.

Eser Sahibinin Mali Hakları Nelerdir?

Mali haklar genel olarak; henüz alenileşmemiş bir eserden her ne şekilde ve tarzda olursa olsun faydalanma hakkı münhasıran eser sahibine aittir.

Eser sahibinin meslek birliğine üye olması halinde, yazılı yetki belgesinde belirttiği eseri ve ona ilişkin mali haklarının takibi, telif ücretlerinin tahsili, bu ücretlerin ve eserin dağıtımı meslek birliği tarafından yapılır (Madde 20).

Mali Hak Çeşitleri Nelerdir?

1. İşletme Hakkı: Bir eserden, onu işleme suretiyle faydalanma hakkı münhasıran eser sahibine aittir (Madde 21).

2. Çoğaltma Hakkı: Bir eserden, onun aslını veya işlenmelerini çoğaltmak suretiyle faydalanma hakkı münhasıran eser sahibine aittir (Madde 22).

3. Yayma Hakkı: Bir eserden; onun aslından veya işlenmesinden çoğaltma ile elde edilmiş nüshalarını satışa çıkarmak veya dağıtmak yahut diğer bir şekilde ticaret mevkiine koymak suretiyle faydalanma hakkı münhasıran eser sahibine aittir (Madde 23).

4. Temsil Hakkı: Bir eserden, onun asıl veya işlenmelerini doğruda doğruya yahut işaret, ses veya resim nakline yarayan aletlerle umumi mahallerde okumak, çalmak, oynatmak ve göstermek gibi temsil suretiyle faydalanma hakkı münhasıran eser sahibine aittir. Temsil hakkı, eser sahibinin veya meslek birliğine üye olması halinde, yetki belgesinde belirttiği yetkiler çerçevesinde meslek birliğinin yazılı izni olmadan, diğer gerçek ve tüzel kişilerce kullanılamaz (Madde 24).

5. Radyo ile Yayın Hakkı: Bir eserden, onun asıl veya işlenmelerini radyo veya buna benzeyen ve işaret, ses yahut resim nakline yarayan diğer teknik tesislerle umumi mahallerde temsil etmek suretiyle faydalanma hakkı münhasıran eser sahibine aittir (Madde 25).

MESAM’ ın İşlevi Nedir?

MESAM, müzik eseri sahiplerinin (besteci, söz yazarı, aranjör ve editörler) meslek birliğidir. MESAM, üyelerini temsilen, onların eserlerinin başka kişi ve kurumlarca ticari amaçla kullanılmasından doğan mali hakları toplayarak üyelerine dağıtan bir kuruluştur.

MESAM müzik eseri sahipleri ile kullanıcılar arasında bir köprüdür. Televizyon-radyo yapımcıları, müzik yapımcıları, canlı müzik organizatörleri ve benzerleri ancak eser sahibinin izni ile kayıtlı eserleri halka açık alanlarda kullanabilirler. Bu da MESAM aracılığı ile sağlanır.
 
telif hakları mevzuatları çok karışık. cümleler bazen çok yuvarlak anlamlar içerebiliyor bu rahatlıkta sağlayabilir, yanlış anlaşılmalar hukuki sorunlara da yol açabilir. benim bu yasal prosedürler hakkında çok fazla bilgim yok bu yüzden sana en sağlıklı bilgiyi verebilecek olan mesamdır. bir projede anonim eserlerle ilgili çalışma yapmayı düşünüyorsan bence mesam ankara şubesine danışabilirsin ilgileneceklerdir.

adres ve telefonu vereyim.

Atatürk Bulvarı Soysal Han No:91/37 K:4 06240
Kızılay. (senelerdir bir şeye yaramayan kızılay binası vardır ya. onun karşısında sakarya girmeden köşede bir yerde olmalı) ilgili bir bayan var şube müdürü sanırım.

telefon: 433 47 72
 
üye olmak için tüzükteki 13 ve 14. maddelere uymak ve diğerlerine tabi gerekir demişler. tüzüğü aktarmamışlar sitede. neyse artık bir şekilde bağlantı kurup, sormak lazım.
 
Ben zamanında baktığımda yayınlanmış yada yayınlanma aşamasında ( plak şirketi ile görüşme halinde ) olan en az 1 eser diye bir madde geçiyordu, onada dikkat.

Basitçe yaptığım müziği bir cdye yazsam, cdyide zarf içinde götürüp notere mühürletsem ileride hak idda edebilirmiyim ?
 
Bu onaylama olayını mesam degıl noter yapıyor sanırım. Mesam hukukı durumlarda hakkınızı savunmak ıcın devreye gırıyor. Tamamen sanatcıyı uretıcıyı koruma durumu. Sozlerı vokal melodısının altına nota nota yazarak notere onaylatmak yeterlı olması lazım.
 
Şöyle bir durum varki, notaya dökülemiyecek canlı performanslarda var koruma altına almak istediğim.

Ben demo cd bastıktan sonra adamın teki parçayı alıp bunu biz çaldık diyebilir :) Sonra otur uğraş mahkeme mahkeme
 
skatheist demiş ki:
Ben zamanında baktığımda yayınlanmış yada yayınlanma aşamasında ( plak şirketi ile görüşme halinde ) olan en az 1 eser diye bir madde geçiyordu, onada dikkat.

Basitçe yaptığım müziği bir cdye yazsam, cdyide zarf içinde götürüp notere mühürletsem ileride hak idda edebilirmiyim ?

Ben onu denedim, olmuyor. "O CD'nin içinde ne olduğunu bilemeyiz, tespitini yapabilecek uzmanlığa da sahip değiliz" diyorlar, ki haklılar.

En doğrusu akorları, basit melodiyi porteye döküp tam sözlerini de altına yazmak ve götürüp öyle onaylatmak.
 
aslında yok mu hiç noterden onaylatan? birisi çıksa da "bak işte ben notaları yazdım, işte bilmem nüfus cüzdanı fotokopisi ve bir adet çiçekle notere gittim. şarkımı onaylatacam dedim. o da onayladı, şu kadar para aldı. bana da şöyle de bi belge verdi" falan gibi anlatsa çok iyi olacak. çünkü genelde bu işlerde formalite çok oluyor. o yüzden bu konuda tecrübeli birisi bizi bilgilendirirse sevinirim.
 
Noter o parçanın size ait olduğunu onaylamaz,sadece sizin beyanınızı onaylar istersen cd içine Mıchael Jackson'un parçalarını koy götür bunlar benim dersin o da tamam şu tarihte kendisinin olduğunu beyan etmiş diye onay basar bir kopyasınıda kendisine alır...Mahkemeye çıkınca,yüce divan noterden aslını ister sendekiyle karşılaştırır,daha sonra dava ettiğin taraftan ispat ister ve durum değerlendirmeye alınır haklı haksız bulunur.Bunu resmi hertürlü delille ispat imkanı vardır ama noter en garantili ve pahalı yol olarak gözüküyor.
 
erdem555 demiş ki:
Noter o parçanın size ait olduğunu onaylamaz,sadece sizin beyanınızı onaylar istersen cd içine Mıchael Jackson'un parçalarını koy götür bunlar benim dersin o da tamam şu tarihte kendisinin olduğunu beyan etmiş diye onay basar bir kopyasınıda kendisine alır...Mahkemeye çıkınca,yüce divan noterden aslını ister sendekiyle karşılaştırır,daha sonra dava ettiğin taraftan ispat ister ve durum değerlendirmeye alınır haklı haksız bulunur.Bunu resmi hertürlü delille ispat imkanı vardır ama noter en garantili ve pahalı yol olarak gözüküyor.

doğrudur noter parçanın sizin olduğunu onaylamaz sadece şu tarihte biri bana şu belgeyi getirdi (içindekiler ne olursa olsun teknik bir tastik olamaz uzman değiller çünkü) üzerindede şunlar yazıyoru buyrun bir kopyası bizdedir der.Bu ne işinize yarar bir günbiri sizi parçanızı çaldı kasedinde kullandı sizde mahkemeye elinizde ki noter tastiğini gösterirsiniz mahkeme aynı şeyi çalan adamdanda ister.Eğer aynı şeyi daha önce çalanlar yaptıysa işler karışır, ama beyan edemezse tazminat falan albilirsiniz...noter bu iş için şimdilik akıllıca görünüyor...

kolay gelsin...
 
Ben bikaç şarkımı onaylattım
galiba beş şarkı için 70 milyon civarında bir para ödedim.
Noter sizin CD'nizi falan onaylamaz. Hakkınızın tam olarak korunabilmesi için, notalarını ve sözlerini doğru bir biçimde yazmanız lazım. Bir deşifre uzmanı (ne demekse) notayı önüne alıp çaldığında ya da söylediğinde çalındığını söylediğiniz eserle yeterince benzeşiyorsa kazandınız demektir.
Size tavsiyem. Mümkün olduğunca az kâgıt kullanmanız. Mümkünse bir A-4'ü önlü arkalı doldurun. Parça başı diil kağıt başına para alıyorlar. Okunabilecekse bir kağıda 4-5 şarkı bile yazabilirsiniz. Doğru yazmazsanız hakkınızı koruyamazsınız.
 
ben sürekli şarkılarımı notere onaylatıyorum.şu anda sayfa başına en son 12 milyon alıyorlardı. 1 ay falan oldu en son gideli. sayfa başına dediğime dikkat, sayfaya ne kadar fazla şarkı sığdırırsanız o kadar iyidir.
 
canım kardeşlerim :) noterler şu anda tek parça şarkıya 25-30 milyon civarı para alıyor.ayrıca yukarıda soylendiği gibi kağıt başına para alıyorlar...mahcem in dediği cd yi notere götürme işi ise var.yani mahcem gıcık bir notere rastlamışsın.bazı noterlerin emanet kasaları vardır.oraya cd yi bırakabilirsiniz.

bir başka yontemde iadeli tahhaütlü yontemdir.postahaneden yapılır.forumlarda yarıbuşuk anlatılmış.bütün detayları ile anlatırdım ama ÜYELİÐİMİ 3 kere sildikleri için içimden gelmiyor :)


aranjör telif hakkıda isteğe bağlı.yani besteciye sorar..kardeşim buna aranjörün telif hakkınıda ekleyecekmiyiz diye oda evet veya hayır der.fakat çok küçük bir orandır.%10 mu ne.MSG ÜYESİYİM.SORUSU OLAN BUYURSUN.
 
arkadaşlar mahkemeye çıktığınızda sizden delil isterler..bu dedilin illa noter tastiki olması zorunlu değildir..kabul edilebilecek her türlü delil uygundur.. bestenizi cdye çekin..bir kağıda şarkı sözlerini isminizi yazın..parçanın isiz ait olduğunu belirtin, imzalayın (bu çok önemli deil ama olsun) sonra cd yi kağıdı bir zarfa koyup postaneye gidin ve kendi adresinize iadeli tahhütlü olarak postalayon..zarf size ulaştıktan sonra kesinlikle açmayın ve o şekilde saklayın.. bi sorun olduğuda mahkemeye çıktığınızda mahkeme nezaretinde zarfınız açlır..resimi mühürlü ve tarihi olan bir zarf olduğunda kesinlikle delildir..bilirkişi zaten durumu değerlendirir.. olay bu kadar basit.. çok bilinen bir yöntem değildir ancak uygulanmaktadır..aynı şey film seneryosu içinde geçerlidir..saygılar.. notere kalırsanız iş uzun
 
Selamlar, şarkı sözlerimin teklif haklarını almak istiyorum.
Bir sayfaya 3 şarkı sığdırsam 5 sayfa ortalama ne kadar tutar ? Yardımcı olursanız sevinirim :)
 
Bilgisayar programı ile yaptığımız eserlerimiz var kendi formatında kayıt edip CD'ye yazsak olur mu?
Nota bilgimiz yok programlar kendi formatında hazırlıyor çoğu şeyi hatta enstrümanları kanal kanal
 
Cd'ye basarsın da bunu tasdikletmekse mesele yukarıda Mahcem'in de başına geldiği üzere noter sorun yaratabilir.

Mümkünse nota öğrenmeye çalışın bestecilik hayatınızda çok işinize yarar.

İyi günler.
 
Geri
Üst