Şarkı sözleri ve aranjmanının telif hakkı?

Me_ThuS demiş ki:
Cd'ye basarsın da bunu tasdikletmekse mesele yukarıda Mahcem'in de başına geldiği üzere noter sorun yaratabilir.

Mümkünse nota öğrenmeye çalışın bestecilik hayatınızda çok işinize yarar.

İyi günler.

Desene işimiz zor gel bu yaştan sonra nota öğren bakalım zaman ne gösterecek
 
aranjör telif hakkı % 10 luk pay dışında ne gibi kazançlar ve sorumluluklar getiriyor. bir hukuksal belge varmı konuyla ilgili.
 
Aranjör telif hakkı %10 değildir, besteci,söz yazarı ve aranjör aynı eser bildirim formunda eser üzerindeki hak sahipliği paylaşımını mutabık oldukları şekilde yapabilir. Besteci ve söz yazarının payları kanunen bir aranjör payı vermek istemiyorlarsa yarı yarıyadır. Bunlardan herhangi biri aranjöre pay vermek istemeyebilirler,bu durumda hangisi aranjöre pay vermek isterse onun payından kesinti olmuş olur.

Merteray,eğer tüm taraflar meslek birliği üyesiyseler (mesam/msg) bu meslek birliklerinin eser bildirim formu,eğer değilseler kendi aralarında yaptıkları basit bir protokol bu konuda kanuni belgedir.

Aranjörler eser sahipliği payı aldıklarında aynı besteci ve söz yazarı gibi telif geliri elde etme şansı elde etmiş olurlar.

Anonim eserlerde tüm dünyada aranjör payı %100 olduğu halde güzide ülkemizde bu pay plak şirketlerinden korkan eser sahibi meslek birlikleri yüzünden %10 gibi saçma bir oranla sınırlanmaya çalışılmaktadır. İşin komiği mesam/msg TÜrkiye'de %10 olan bu paylaşımı yurtdışına da bu şekilde bildirerek aranjörlerin yurtdışından alması gereken teliflere de kan doğramaktadır.
 
aranjör, besteci ve yorumcular için ayrı ayrı meslek birlikleri var. mesam - msg (birleşiyorlar), muyorbir gibi birliklere kayıt olmakta fayda var.

Eserinizin size ait oldugunu kanıtlamak için çeşitli yollar var. bunlardan eseri zarf içine koyup kendine postalama ve açmama seçeneği kolay bir yol ancak yasal değil.

Noter üzerinden tasdik ise çok külfetli.

Hak sahipliğinizi kanıtlamak için zaman damgası kullanmak en hesaplısı ve kolayı. bunun için web siteleri var.

www.sahiplen.com sitesinin hizmetini kullanıyorum ve eserlerimi çok cüzzi bir rakama yasal olarak koruma altına alıyorum.
 
Geri
Üst