Cort Markasının Tarihçesi

Gördüğüm kadarı ile Cort marka gitar kullanan birçok arkadaş var ve bunun yanında Cort kullanmayıp kulaktan dolma bilgiler ile Cort karşıtı olan arkadaşlar da çok . Durum bir takım tutma olayına dönüşmüş durumda fakat bu çok yanlış . Dünyanın en büyük gitar üreticisi olan Cort hakkında biraz bilgiye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum . İlgilenenlerin hoşuna gider sanıyorum.

46 yıl önce ilk kurulduğu zamanlarda "Cortez" ismiyle Japonya'da üretim yapmakta olan firma, sonraki yıllarda ABD gitar piyasasında git gide yükselen maliyetler sonucu kendisine yeni üretim üsleri arayan piyasanın duayenlerinden Jack Westheimer ortaklığı ve çabaları ile üretimini genişleterek merkezini Kore'ye kaydırmış ve şimdiki ismini almıştır. Kore'de savaş sonrasında ülkenin, dünyanın çalgı yapımı üslerinden biri haline gelmesi yolunda büyük pay sahibi olan Jack Westheimer, uzun yıllar Park Young-Ho ortaklığında şirketi yürütmesinin ardından ortaklıktan çekilerek ABD'de kendi ismiyle bir firma kurmuştur. Günümüzde Cort, şirket merkez ve yönetimi olarak tamamen Koreli bir firmadır.

Cort, Cortez ismiyle ABD piyasasında yaptığı bir kaç ufak girişimin ardından on yıllar boyunca diğer firmalar için fason olarak gitarlar üretmiştir ve üretmeye devam etmektedir. Ayrıca çok etkin olmamakla beraber bu süreç boyunca kendi adıyla da diğer gitar markalarının kopyası bazı modeller üretmiştir.(Les Paul kasalar, 12telli-efektli elektrolar, çift saplılar, KingV-explorer-RR-steinberger kasalar vb.)

90'lı yılların ortalarından itibaren firma kazandığı bu birikimden faydalanmaya karar vererek, şirket politikasında yeni bir anlayışa gitmiştir. Bu yeni anlayışa göre Cort, artık kendi dizayn ettiği orjinal dizayn ve projelendirmeye sahip modeller üretecektir. Bu yeni adım kısa zaman içerisinde meyvelerini vermiş ve Cort, özellikle Avrupa ve Asya'da en fazla ilgi çeken markalardan birisi haline gelmiştir.

Cort, kendi ürettiği gitarlarda kendi alanında uzmanlaşmış gitar parçası markalarının ürünlerinden faydalanmaktadır. Bunlar arasında Wilkinson, Gotoh, Grover, Sperzel, Fishman, Seymour Duncan, EMG, Lace Sensor, Barolini, TonePros, Aguilar, Dunlop, Graph Tech, D'Addario, Floyd Rose, Schaller, Hipshot sayılabilir. Bünyesinde büyük bir ağaç stoğu bulunduran firma, dünyanın çeşitli yerlerindeki yerel ağaç türlerini ithal etmekte, kontrollü ve teknoloji destekli olarak çalgı üretimi faliyetlerini sürdürmektedir.

Ayrıca Cort, sahibi bulunduğu Mighty Mite adlı şirket vasıtasıyla, ürettiği gitar parçalarının satışını yapmaktadır (Özellikle ABD'de). Bunlardan Cort gitarları üzerinde en çok kullanılanları; manyetikler, lisanslı köprüler ve akord kulaklarıdır.

Cort'un elektro ve bas gitarlarının ve elektronik aksamın üretildiği 'Kore Incheon' ve 'Endonezya Surabaya' fabrikalarının dışında, akustik ve klasik modellerin üretildiği Kore ve Çin'de birer fabrikası bulunmaktadır. Bunlar içerisinde en büyük fabrika Incheon fabrikası olup burada yıllık 300.000 gitar üretimi yapılmaktadır. Toplamda ise Cort, yıllık olarak 1.000.000 dan fazla gitar üretmektedir ve bunların büyük çoğunluğunu diğer gitar firmaları için fason olarak üretilmektedir. Incheon ve Surabaya fabrikalarında üretimi yapılmakta olan; Fender(Special Editions), Ibanez, Schecter, PRS, Brian Moore, ESP, Washburn, Conkin, Tanglewood, BC Rich, Kramer, Lakland, G&L, Hohner, Hamer bu firmalardan bir kaçıdır. Bu markalar dışında onlarca orta ve küçük ölçekli şirket için de gitar üretimi yapılmaktadır.

Kore Incheon(Elektro ve Bas) ve Taejon(Akustik) fabrikaları bünyesinde tamamen el işçiliği kullanılan iki özel yapım atölyesi bulunan markanın, Elektro ve Bas serilerinde "Masterpiece" ve Akustik serilerinde "Custom" ve "Limited Edition" adlarıyla anılan el yapımı modelleri de buralarda üretilmektedir. Son yıllarda bu atölyelerde, diğer bazı gitar markalarının da(örneğin Ibanez H.R. Giger modeli) bazı modelleri yapılmaktadır.

Cort'un kendi AR-GE birimi tarafından geliştirilmiş "Luthite" isimli alaşım, Curbow model bas gitarlarında ve Ibanez gibi diğer markaların elektro ve bas gitarlarında (örneğin Ibanez'in 10. kuruluş yıldönümü şerefine özel olarak üretilen Joe Satriani imzalı JS10th modeli) gövdede ağaç yerine kullanılmaktadır.

Günümüzde Cort, dünyanın önde gelen gitar markalarından birisi haline gelmiş ve satış rakamı itibariyle de Türkiye dahil bir çok ülkede en fazla ilgi çeken gitar markalarının başında gelmektedir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
evet merak edip araştırınca Vikipedi (özgür ansiklopedi) de bu detaylı bilgileri bulunca paylaşmak istedim. 45 yıllık bir tarihi bir tarihci gibi kendim kayıt altına alamayacağımdan alıntı olması kaçınılmazdı , kusuruma bakma gogostar , bir dahaki sefere herşeyi kaynakları ile belirtirim , herkesin yaptığı gibi. Uyarın için teşekkürler.
 
Evet doğrudur.Çünkü piyasaki çoğu markanın (Ibanez, LTD, Squier, PRS, Epiphone, Schecter vs...) Endonezya ve Kore üretimlerini kendisi yapıyor.Bunca yükün üstüne bir de kendi ürettiği gitarlar.Helal olsun vallah. :)
 
"Cort kullanmayıp kulaktan dolma bilgi ile karşıtı olma" çok iddialı laf olmuş sweetrock. :D
Herkes tabi cort sevmeli , bir usa jackson, japon jackson, esp std(ltd demiyorum) hele esp orijinal seriler, usa yapım prs ler vs... gibi kaliteli tabi o cortlarda. Diğerleri sadece marka olduğu için fiyatı yüksek, cort ta bu yok. Bunları almaya ne gerek, cort hepsini karşılıyor.
Yani cort almayan insanı ayıplayacaksınız nerdeyse. Gidişhat bu yönde.:D
Bir arkadaşım demişti; kahvede oturan adamın takım tutması gibi gitar tutuyorlar diye. Hakikaten öyle.
 
abi valla ben 2 senedir cort kullanıyorum. şimdi cort adını duymak bile istemiyorum açıkcası..tamam fiyatına göre iyi gitarları var ama param olsa jackson,ibanez falan dururken yüzüne bakacağımı sanmıyorum yani işin açığı.
 
Saygıdeğer Arkadaşlar ,
Bu yazıyı kaleme alırken yeni bir tartışma platformu oluşturmayı amaçlamadım , sadece bazı bilgileri ilgilenenler olabilir diyerek paylaşmak istedim .
Ben söylemesi ayıptır ama Gibson Les Paul Custom , USA Strat , 2 adet Cort masterpiece , Ibanez Artist ve Brian Moore Custom sahibiyim ve iyi ve kötü gitar arasındaki farkı ayırabiliyorum.Burada reklamda yapmıyorum fakat bazı yanlış bilgileri düzeltme adına bu başlığı açtım . Söylemek istediğim Cort'un premium sınıfta gitarlar üretebildiğidir. Bununla birlikte alt , orta , ileri , profesyonel ,custom sınıflarda da üretim yapar. Eleştiri yaparken gitara verilen parayı göz ardı etmemek gerekir kanısındayım. Neredeyse tüm önde gelen dünya markalarına üretim yapar.Sonuçta gitar bir zevk meselesidir ve birçok iyi marka dünya pastasını paylaşmaktadır.
Sayılarımla
 
Geri
Üst