Akort kaçıran gitarlarda bu problemin giderilmesi

merhaba arkadaşlar sürekli akort kaçıran bi gitarda bu sorunu nasıl ortadan kaldırabiliriz acaba. akort kulaklarını değiştirmek, sap ayarı vs sorunumuza çözüm olurmu ?
 
Floyd Rose lu bir gitarsa eğer bu bölümde problem olabilir.burguları değiştirmek tabiki bir çözümdür ama eğer körüdeyse problem boşa masraf olacaktır bu.eşiğinde de problem olabilir.
 
Çok muallak bir soru, detay vermeden olmaz ama şunu söyleyeyim bir çok gitar probleminde sap ayarı EN SON oynanacak yerdir. Çalakalem girişmeyin saplarınıza.
 
çoğu zaman floyd rose yaylarının eskimesi sonucu akort kaçma sorunu yaşanıyor. yaylar eskiyince metal yorulması denen olay yüzünden esnekliğini kaybediyor. bu problemi daha önce yaşamıştım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
aslında şöyle söyleyim gitar ben değil. almayı düşündüğüm bi gitar epiphone flying v sabit köprü bildiğiniz üzere bu gitar. başıma böyle bi sorun gelirse neler yapabilirim. bunun için açtım bu başlığı ama böyle sorunu varolan arkadaşlarada çözüm olur diye düşündüm
 
Dostum ilk önce şunu belirtmeliyim ki kilit sistemi olmayan her gitar akort kaçırır ve bu akort kaçması malzeme kalitesi ne kadar iyiyse ona göre azalır...Tabiki kilit sisteminde de akort kaçırma kalitesiz malzeme olduğu vakit çok daha fazla olacaktır...

Akort problemleriyle az uğraşmadım zamanında benimde gitarım aşırı derecede akort kaçırırdı...Yayları değiştirdim onu yaptım bunu yaptım derken baktım astarı yüzünden pahalıya gelicek durdum...Bence bunu düşünerek gitar al zaten alacağın gitarında öle aham şaham akor kaçıracağını sanmıyorum...Hem sabit köprü hemde dandik bi gitar değil...İçin rahat olsun hem gitar akort etmek güzel bişidir ve zamanla çok daha kulağın hassaslaşır daha rahat akort edersin...Önceden tuner dan öğrendiğim hafif kaçıklıkları şu an çalarken hissedebiliyorum veya boşa vurduğumda tellerin tınısından akoru ayarlayabiliyorum...Eğer benim eski gitarım akor kaçırmasaydı ayda bir akort etseydim sence bu şekilde gelişebilecek miydim?

Rahat ol akort etmekten korkma...Çok değil topu topu 6 tane tel var :D
 
Nut'ada baktırmanı tavsiye ederim. Çok bir bilgim yok ama '' Türkiyedeki Luthierler '' başlığında anlatıldığı üzere birinin derdine deva olmus :)
 
Benim de aklıma şu geldi les paul bir gitarım var Bilindiği üzere sabit köprü :) akort kaçırma sorunu çok yaşıyordum Özellikle si ve sol tellerinde Bend yapar yapmaz yarım ses düşüyordu bu iki telin akortları Tellerin burgulara sarıldı yer kilit nokta Gözle göremeyeceğimiz kadar esneme payı kalıyor Bunu esneme payını ortadan kaldırmak için teli çekiştirip birkaç kere akort etmekte fayda var Aman çok çekmeyin Sonra abi dedin bak yaptım yüzümde tel izi kaldı falan :) İlk çektiğimde sol telim fa ya kadar düşmüştü Ayrıca izmir senfonide çalışan hakan abi şunu demişti Burgulardan kesinlikle kaynaklanacağını düşünmüyorum Onların kalitesi sadece akort yaparken ki hassasiyetle ilgili, tel tamamen sıkıca sarıldıktan sonra burguyu döndüremez kendiliğinden falan demişti Bana da son derece mantıklı geldi
 
aa lütfen arkadaşım 50 liralık tel bağlı odun falan deme. öyle bi gitara sahip olduğu için çok mutlu olan insanlar var. ilk gitarın heyecanı gibi bişey bu. ilk gitarını alırsın 100 liralık 2. el falan. beklersin slash tonları. güzel ton alamazsın ama o gitar senindir. ahh ahh efkar bastı getirin cort'umu geri özledim. :)
 
eğer önlem almak istiyorsan, nut içine kurşun kalem kırıntıları koy, telleri kayganlaştıracağından dolayı daha ince akor yapılır ve akort kolay kaçmaz. eğer kulakların markası kötüyse, grover, hipshot, sperzel tavsiye ederim. ve çok ince gauge tel kullanma ;)
 
ve tabi ki teller yeni deiştiğinde her birini 2 step (o kadar şart değil) bend yaparak peglerdeki sargıları sıkıştırmak lazım. her tele 3 kere strech yapıp akord ettinde artık akordun pek kaçmaması lazım
 
akort kulakçıkları ve nut ı kalitelileriyle değiştirmek sorunu çözecektir bir miktar
ancak gitarın ve hardware in kalitesi ile ters orantılıdır

kalitesiz gitarlarda daha sık yaşanır bu problem

hiçbirzaman kesin çözüm olmayabilir nut ve tuner lar
 
köprüde sorun yoksa locking tuners ;)


369951.jpg


5294.jpg


wing_2.jpg
 
ayrıca akord kaçıran gitarın problemi sap ayarıyla olmaz , sap ayarı ve açılarla ilgili diğer ayarları bozuk olan gitarlar doğru düzgün akord tutmaz.mevcut olan akordun bozulmasındaki en sık karşılaşılan nedenler
-düzgün tel bağlayamama
- tunerların eskimiş olması
- köprüyü stabil tutan ekipmanın eskimesi veya bozulması (yaylar vidalar v.s.)
- kalitesiz tel kullanımı
- aşırı dandik ağaçtan yapılan gitar :D
hava durumunu göre kendi kendine akord değiştirebilir.
 
Geri
Üst