Istemediğiniz Kadar Sustain Ve Feedback Için Bir Yöntem

Arkadaşlar, gitarı düşük volümlerde hatta clean tonla çalarken bile sustain ve feedback (hatta sonsuz sustain) elde etmek için bir yöntem buldum (daha doğrusu başka bir aletten esinlendim) Karaköy'deki elektronikçilerden 3 milyon TL'ye 3-4 cm çapında flat range (tweeter değil ama tweeter boyutunda) speaker alıp, gitar amfisinin kolon çıkışına kabloyla paralel bağlıyorsunuz sonra da bu speaker'ı gitarı sapının ucuna sabitliyorsunuz (nalburlarda satılan plastik kelepçeyle bağladım, hiçbir zarar da vermiyor, istemediğim zaman rahatlıkla arasından çekip çıkartabiliyorum). Araya bir de potans koyarsanız istediğiniz volüm'de istediğiniz kadar sustain/feedback rahatlıkla ayarlayabiliyorsunuz, (potans olmazsa anfiyi fazla açarsan deli gibi feedback yapar, ama evde çaldığım volüm seviyesinde pot olmadan dahi ötme olmuyor). Toplam maliyeti 5 milyon TL. Maniac music ve Fernandes firmalarınca üretilen benzer sistemler yüzlerce dolara satılıyor. Roland'ın 70lerin sonunda bu konuda bir patenti de var. Halen aynı sistem şu sitede incelenebilir (tek farkı, amfiye paralel çekmek yerine pedal şeklinde ikinci bir amfi kullanıyor):
http://www.sustainiac.com/model-b.htm
Denemesi bedava herkese tavsiye ederim. Hatta araya volume pota ek olarak gitarınızdaki gibi tone pot da koyarsanız sustain/feedback'in karakterini de gitarı çalarken değiştirebilirsiniz(normal/infinite sustainden iniltilere ve ciyaklayan feedback tonlarına geçiş gibi:) İsteyene daha detaylı anlatabilirim, herkesin denemesini isterim özellikle gitarının sustaininden veya distortion tonundan memnun olmayanlar. (Bu sistemle clean tonla çalarken bile sustain ve feedback elde edilebiliyor)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
sustain ve feedback arayanlar için bire bir çözüm. steve vai ve king crimson gitaristi robert fripp (manyak aletleri vardır zaten) de kullanıyor, onların gitarındaki model geri besleyici bir manyetik şeklinde
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
kimseye hayran olmak gerekmiyor önemli olan farklı bir sound yakalamak. maniac music'in web sayfasında audio sample için linkler var bir dinle istersen.
 
slm

ilginç bi olay benim anlamadığım speaker koymana ne gerek var orjinalinde vibrasyon için sarılı bobin kullanmışlardır.burda amaç teller rezonans getirmek yani her maddenin kendine özgü rezonans frekans ı aynı frekansı verdiğinde rezonansa gelir.oraya bi bobin koyup telleri daha verimli ve ufak bi cihazla rezonansa getirmekte mümkün.rezons ı iletmek için hava yolunu kullanmak daha verimsiz gitarın kendi ağacını iletken olarak düşünürsen bobin sardığında titreşimi daha verimli ve daha az enerji harcarayak yapabilirsin buda bu işlevi gören aletin boyutlarına yansır.misal rezonans verebilmek için gitarın herhangi bi manyetiğinide kullanabilirsin.manyetikler titreşimi elektrik enerjisine çevirir hoperlörler gibi ama elektrik verirsen uygun ölçülerde telleri titreştirebilir.zaten bu dediğimi ordada yapmışlar manyetik yuvasına bu işlev için özel tasarlanmış bişey koymuşlar.hem akustik olarak hemde manyetik olarak sustain veriyor.kullandığı yer gitarın manyetiğine yakın olduğundan manyetik bu frekansı alıyor aynı zaman bu frekansla telde titreşiyor.
 
'Karaköy'deki elektronikçilerden 3 milyon TL'ye 3-4 cm çapında flat range (tweeter değil ama tweeter boyutunda) speaker alıp,....'


demişsin flat range nedir nerden bulurum bunu yapımıyla ilgili detaylı bilgi verirsen çok memnun oluru wala dostum gerçi ö.m de attım ama..
 
İlginçmiş de zaz 'ın da dediği gibi biraz daha detaylı bilgi alabilir miyim(z)? Flat range nedir, tweeter nedir mesela.

Saygılar. Teşekkürler.
 
Geri
Üst