Boss Gt3

Bu kadar yorumun arasında hiç GT3 yorumu yoktu bende ekleyeyim dedim. :)

Envayi çeşit pedal setin ve multi effect processoru çeşitli varyasyonlarda (direk çıkış, çeşitli ünlü ampliler) uzuuuun uzun dinledim. Zevkler ve renkler tartışılmaz tabii... Ben burada kendi kişisel görüşümü sunuyorum

Pedal-processor tartışması birçok yerde binlerce kez açılmıştır. Profesyonel gitarislerin çoğu illede analog pedal derler. Malesef digital sesinden yakındığı için anolog pedal kullananların birçoğunun artık deforme olmuş amfilerle çalışa çalışa artık kulakları artık bozuk sese alışmıştır. Analog pedalın kötü olduğunu savunmuyorum. Gerçekten çok muhteşem tonlar yakalıyorsunuz onlarla... Ama processorlar kadar pratik olmadıklarını da söylemek durumundayım. Daha önce yakaladığınız bir tonu tekrar yakalamanız için baaaaaya uğraşmanız lazım. Ve bazen yakalayamaya biliyorsunuz. Processorda yakalamış olduğunuz tonları anında hafızaya kaydedip daha sonra istediğiniz tonu istediğiniz zaman kullanma şansınız var. Canlı performansta durum daha da vahim... Analog pedallarla mecburiyetten genelde performas başlangıcından sonuna kadar aynı yada çok benzer tonlarda gidilmek zorunda kalınıyor... Konser esnasında eğilip ayar yapmak pek pratik olmuyor... Özellikle barlarda çalanlarda bir de işini bilmeyen kendine tonmaister diyen ama olaydan anlamayan insanların yanlış mikrofonlaması veya tonlaması sonucu ortaya çıkan hilkat garibesi tonları, yada müzisyenlerin kendi başlarına sahne arkasından kendi seslerini duymadan yapmak zorunda kaldıkları tonları aklıma getirmek bile istemiyorum... Buna karşın preampli'li processorlar rüyalarımızdaki amfilerin "renk"lerini en kötü durumlarda bile alabilme şansı verir bizlere... Ama mullti effect pedallarda da hissedilir şekilde digital gelen ses problemi sorun yaratır.


BOSS GT SERİSİ:
Gerçek amfilerden alabileceğiniz sesleri size çok ucuz bir maliyetle sağlıyor. bunu da COSM simulasyon sistemiyle sağlıyor;
Her ünlü gitar amfisi kendi özel soundunu içindeki değişik kombinasyonlarla dizilmiş tubelere ve diğer devre elemanlarına borçludur.. Piyasadaki bir çok amfi simülasyonu yapan cihaz simulasyonu, gitarın sinyaline, modellediği amlinin sinyalini ekleyerek yapar. COSM da ise Rolandın mühendisleri herbir devre elemanını izole etmişler daha gerçekçi bir modelleme yapmışlar. Sonra bu devre elemanlarını GT3-5-6 processorleri, çalarken sanal olarak orjinal amfinin devre şemasındaki gibi dizip, amfinin simulasyonun gerçekçiliğini arttırmışlar. Ama bu da yetmemiş, gerçek bir amfideki gibi devre elemanlarının birbirleri arasında yaptıkları interaksiyonu da simule etmişler... Aynı gerçek amfide olduğu gibi simulasyonu yapılan amfinin volumü açıldığında, orjinal amfide meydana gelen drive, preampda da meydana geliyor. Bu da yetmemiş, simule adilen amfinin kabinini hoparlör büyüklüğünü me mikrofonlama çeşitlerini de simüle etmişler. İster direk kayıt için düşünün ister performans için, hatta kulaklıkla dinlerken bile süper gerçekçi ve canlı tonlar elde ediyorsunuz.

Alette davul ritmleri gibi bir özellik yok, ama aletin sesini dinlediğinizde bunun nedenini anlıyorsunuz; alet oyuncak değil, özellikle sahne performansı için düşünülmüş ve tasarlanmış bir alet. Değişik çıkış seçenekleriyle evinizdeki gitar amfinizden aldığınız soundu konserde mixere direk girerek alabilir yada evinizdeki gitar amfinizden, başka klasik yada modern gitar amfilerinin seslerini alabilirsiniz.

140 kullanıcı, 200 de hazır tonları olmak üzere 85 bankada 340 ton hafızası var Herbir ton hadızası birbirinden bağımsız, farklı amfi simülatörleri, EQ ayarları, ve efekt ayarları(yine herbir efekt için farklı volume level ton seçeneklerini birbirinden bağımsız olarak değiştirebiliyorsunuz), ve efekt sırası ayarları yapmanıza olanak sağlıyor...


Analog efekt pedallara en yakın sesi de bossun GT3-5-6 serisinde yakaladım. Efekt tasarımında da COSM teknolojisinden yararlanılmış. Diğer digital processorlerde olduğu gibi "köşeler" traşlanmıyor. Bu da daha anolog bir ses elde etmenizi sağlıyor. Boss özellikle kendi analog pedallarını simüle ettirebilmek için mühendislerini epey uğraştırmış olmalı... Efektler inanılmaz gerçekçi... (Bazılarını kıskandıracak kadar:) )

Hele aletlerde çılgın :kaydim bi özellik var ki akıllara zarar. Amfi simülatöründe mikrofonun hoparlörden uzaklığını ayarlayabiliyorsunuz ton buna göre istediğiniz gibi değişiyor sonra simüle edilen amfinin direkt çıkışıyla mikrofon çıkışından çıkan sesleri istediğiniz gibi mixleyebiliyorsunuz. :dans

BOSS GT3:

Efsanevi processor GT5 in compact hali olarak piyasaya sürüldüğünden beri kullananların beğenisini kazanan bi alet GT3. Bugün bir üst modeli olan GT6 nın piyasada olması ve artık GT3 ün üretimde olmamasına rağmen hala sound kalitesiyle kullananların övgülerini almaya devam eden bi alet.

Tabi ilk görüşte piyasadaki onca janjanlı marka ve modelin arasında GT3 epey sade gelmişti bana. Hani biraz amatör duruyor gibiydi... Ama sesini dinlediğimde gerçekten beğendim.

GT3 ile GT6 ile karşılaştıracak olursam; hazır tonlarda; GT3 sınıfındaki prosessorlere oranla çok daha iyi de olsa, GT6 daha iyi (bu noktada eğer yani başlıyorsanız yada efekt parametre ayarlarını bilmiyorsanız hazır tonlarla tam performanslı bir sonuç elde edemeyeceğinizden, bu işlerden anlayan birinin yardımıyla yaparsanız daha iyi sonuçlar elde edersiniz)

Yeni başlayanlar için EZ (Kolay) tonları var onları ayarlamak daha basit. Yeni başlayanları parametre ayarlarını kavrayıncaya kadar tatmin eder...

Ama efektleri kendiniz hazırladığınızda(ki GT6 yı da verimli kullanmak için kendiniz tonlamalısınız), GT3'te de efektler PROFESYONEL kalitede. Bu noktada GT3, ton olarak GT6 ya çok yakın ama aralarındaki en büyük fark üzerindeki knoblar sayesinde GT6 çok daha kullanıcı dostu bi tasarıma sahip.
Bazı prosesörlerde sayı olarak çok daha fazla efekt var ama onlar oyuncak gibi kalıyor... GT3 te 11 çeşit ve overdrive/distortion soundları(ki kesinlikle bu tonlarda kalmıyor dilediğiniz her türlü overdrive ve distortion tonunu tasarlayabilirsiniz), ve artı olarak chorus, flanger, phaser, tremolo, panning, wah, reverb, delay, compression, feedbacker, slow gear, EQ, harmonist, vibrato, guitar synth effects, acoustic guitar simulation gibi 32 adet öldürücü efekt var.

Bütün bu efektleri birbirinden bağımsız olarak istediğiniz gibi tonlayabiliyor, parametrelerini değiştirerek dilediğiniz tonları kendiniz yaratabiliyor, efektleri istediğiniz sırada dizerek tam istediğiniz gibi bi sound alabiliyosunuz. Anolog tadında, profesyonel kalitede... Özellikle Zoom GFX8'de (700$) övgüyle bahsedilen bu özellik (custom drive) uzun zamandır GT serisinde sadece drive/distortion da değil bir çok efektinde zaten olan bir özellik... Bütün efektler için ayrı ayrı EQ, effect level, effect volume vb anolog pedalların bile üstünde olmayan birçok parametresini, birbirinden bağımsız olarak ayarlayabiliyorsunuz... Bu noktada radikal bir söylem de yapıp, eğer ton yapmasını biliyorsanız, anolog pedallar hikaye kalıyor birebir aynı soundu alırsınız diyorum.


Bu arada çok önemli bir de artısı var;

GT6 da "sık kullanılmayan" olarak düşündükleri efektler iki bloğa ayrılmış şekilde... Bir bloktan bir efekti kullandığınızda aynı bloktaki diğer efektleri kullanamıyorsunuz. Bu özellikle fazla sayıda efekti compressor ile aynı anda kullanmak istediğinizde sıkıntı yaratabiliyor. (Bence de eğer böyle olmasaydı GT6 tadından yenmezdi) Halbuki GT3 te birbirinden bağımsız olarak istediğiniz 13 tanesini bir arada kullanabiliyorsunuz.

Başta knoblarının olmaması yüzünden ayar yaparken biraz kafanız karışabiliyor. Ama kullanmaya alıştıkça GT6 da olduğu kadar olmasa da kullanıcı dostu, kullanımı basit bir yapısı olduğunu görüyorsunuz; üzerindeki 20 düğme, 1 value seçeneği, 1'i expression olmak üzere 8 pedal sayesinde canlı performans sırasında bile işinizi gayet çabuk halledebiliyorsunuz.

Tüm bunlar çalarken zevk almanızı sağlıyor. Elinizden bırakamıyorsunuz.

Expression pedalını efekt seviyesi, süresi, volümü gibi bir çok özellik için yada wah için ayarlayabiliyorsunuz. yine Control pedalını da istediğiniz her bir olay için birbirinden bağımsız olarak 8 simultane farklı görev için atayabiliyorsunuz.

Donanım olarak alet tamamen metalden yapılmış ve diğer profesyonel aletler gibi ağır (4kg) Ama bu ona inanılmaz bir sağlamlık variyor; yıllarca güvenle kullanabilirsiniz... İlk bakışta ekran biraz daha büyük olabilirdi diyorsunuz, ama okunuşu hem gündüz hemde gece oldukça net, ayrıca küçük ekran onun sağlamlığını ve dayanıklılığını da arttırıyor. Yapısı o kadar basit ki ayarda donanımsal olarak zorlanacağınızı zannetmiyorum.. Ama Efekt parametrelerini bilmeyenler, genelde processorlerin hepsinde olduğu gibi, parametre ayarını öğrenene kadar zorluk çekebilirler. Bu yüzden biraz daha orta profesyonel gruba hitap eden bir ürün bence. Ama orta dediğime bakmayın, GT6 çıkmadan birçok ünlü gitaristin yaptığı gibi, GT3 lede çok sıkı konserler çıkarabilirsiniz.


Efektleri:
Acoustic Guitar Simulator
Slow Gear
Anti Feedback
Feedbacker
Pickup Simulator
Tremolo
Pan
Compressor
Limiter
Pedal Wah
Auto Wah
Overdrive
Distortion
Preamp
Speaker Simulator
Equalizer
Harmonist
Flanger
Phaser
Auto Riff
2x2 Chorus
Short Delay
Humanizer
Vibrato
Guitar Synth
Ring Modulator
Slicer
Delay
Chorus
Reverb
Noise Suppressor
Foot Volume


GT3 şu anda üretimi durdurulmuş bir ürün. Üretimi durudurulmadan GT6 ile aralarında 50$ fiyat farkı vardı... Sıfırını bulamazsınız. Ama temiz ikinci elini bulursanız kaçırmayın derim.

Kolay gelsin.
 
adam herşeyi yazmış:) bunun üstüne sadece kullanıyorum,memnunum diyebilirim..
birde processorler içinde bulabileceğiniz(zevke göre tartışılabilir) en iyi whammy'ye sahip pedal olduğunu düşünüyorum...analogta aynı zevki alamıyorum,belki whammy digital olunca daha etkili oluyodur...sound işi sonuçta,pratikte çok kalitesiz olması gereken bi ses öyle bir frekansla gelebilir ki "aha işte bu" dedirtir müzisyene...tek başına dinlendiğinde kötü ses veren ucuz bir trampet,çalındığı yerin akustiğiyle ve grubun sounduyla birleştiğinde mükemmel bir hal alabilir..buda onun gibi birşeydir belki:)
 
Analog Whammy olmaz. olması pek mümkün değil.Whammylerin alayı dijitaldır. Analog zincire whammy katarsanınz tonunuz digital olur . delay ve reverb içinde aynı durum geçerli ..
 
CrazyLead demiş ki:
Analog Whammy olmaz. olması pek mümkün değil.Whammylerin alayı dijitaldır. Analog zincire whammy katarsanınz tonunuz digital olur . delay ve reverb içinde aynı durum geçerli ..

Abi merak ettim de analog olmazlar mı?.Çünki Bir keresinde rocktron marka preamp ı açıp içini incelemiştim içindeki yay ne işe yarar diye babama sormuştum.Babam da reverb o sakın dokunma bozarsın demişti.
 
:) Ben bozdum ama nasıl bozdum bilmiyorum, Marshall amplilerin kasasının içerisinde, metal plakanın altında var yaylar, geçen gün durup dururken 'hum'lama benzeri bir gürültü gelmeye başladı bir baktım reverb uçmuş, daha kurcalamadım ama pek ümitli değilim hiç hoş bir ses değildi çünkü gelen.

Analog delay kendin yaratabilirsin sesin fiziki özelliklerini kullanarak, açık alanda 2 tane ses üretecini (ampli vb.) birbirine hatırı sayılır uzaklıklarda yerleştirirsen bir ses diğerine göre gecikmeli gelir,ayrıca yansıma yüzeyleri sayısıylada feedback kontrolünü yaparsın yani kısacası footpedallarda olmaz, whammy'de sesin işlenip oktavının arttırılması komple dijital bir olay.

Edit:Yazdıktan sonra aklıma geldi,olmaz çok iddalı bir kelime, japon bulur onada bir çözüm :)
 
processorlerden ayrı,tek whammy pedallarındaki denemelerimde gt-3'teki güzelliği bulamadım demek istemiştim...analog yok eyvallah :) ama çin capon dersen bak onu bilemem :)
 
mertrix demiş ki:
arkadaşlar gt6nın efektleri 2 bloğa ayırma olayı bizi çok limitlermi yoksa bu bağlamda gt 3 veya 5 mi bakmalıyız...

Aslında çok fazla bağlamaz çünkü dediğim gibi sık kullanılan efektler için ayrı kontroller var, ama belki GT6 da aynı anda fazla sayıda efekti kullanmak istersen özellikle sık kullanabileceğin extradan bir compressor alabilirsin.
 
bi arkadaşta yanına metal zone gibi sağlam bi distortion alman lazım diyodu
şimdi bide compressor çıktı : )
vallahi baya pahalıya gelecek gibi bu iş bize...
 
Distortion tonları bence kötü değil.
Hatta şu ana kadar gördüklerimin en iyisi diyebilirim. Sadece parametreleri doğru kullanmak gerekiyor. EQ'larla vs biraz zaman geçirmekte fayda var. :)

Bizim eski gitaristimiz, ayrı bir distortion pedalı alıp eklemişti, pek bir fark görmemiştim kendi adıma. Bu biraz kişisel tatmin meselesi sanırım. :)

Compressor olayına birşey söyleyemeyeceğim ama.
 
mertrix demiş ki:
bi arkadaşta yanına metal zone gibi sağlam bi distortion alman lazım diyodu
şimdi bide compressor çıktı : )
vallahi baya pahalıya gelecek gibi bu iş bize...

Fazla sayıda efekti aynı anda kullanmak istersen extradan birde compressor alabilirsin dedim. Bir çok profesyonel gitarist böyle bi çorba yapma ihtiyacı duymaz normalde... Normal bi kullanımda içinde iyi bi compressor var zaten... Mesela önceden konserlerine rack sistem çıkan John Pecrucci'nin(Dream theater) ve Marty Friedman'ın konser setuplarında sadece GT6 vardır.

Ama illa ben bu efektleri aynı anda kullanıcam dersen Efsanevi alet olan GT5 i(placebonun hala kullandığı alet) yada onun kompakt hali olan GT3 ü de seçebilirsin. Aralarında tonda fazla bi fark yoktur ama GT6 nın üzerindeki knoblar sayesinde kontrolü biraz daha rahattır. Yani GT6 biraz daha kullanıcı dostu bi tasarıma sahiptir.

Bu arada ayrıyeten başka pedal kullanan arkadaşın bence bu işten anlamadığını göstermiş oldu... Bu aletlerin yapabileceklerinin yanında mt2 biraz küçük kalır :)

Ton GT serisinin işidir, başka bi oyuncak özellikleri yoktur aletlerin. En kötü gitarla en kötü sistemlerle ne kadar iyi soundlar çıkardığına hala şaşarım. Üçünden birini hiç çekinmeden alabilirsin. Sonra bana çok dua edersin... ;)
 
ndman john petruccinin o hayvani rigi ve şu an ismini hatırlayamadığım bir adama yaptırdığı o custom rig controllerini bırakıp boss gt6 ile konsere çıktığını belirten bir kaynak gösterebilir misin? sen söyleyince merak ettim.
 
Elimdeki bi yabancı dergide yazıyor. Bu arada bi düzeltme yapayım: John petrucci sürekli kullanmıyormuş, genellikle turnelerde; büyük rackını taşımak istemediğinde kullanıyormuş... Scannerim olsaydı upload yapardım bi yere.. Ama ankaradaysan buluşuruz gösteririm sana. Hatta aynen şöyle söylemiş;

"I use GT6 in situasions where I don't want to use a big rack, but still want things to sound really good."

Ama adam GT6 ile kullanacağı zaman bi volume pedal ile wah pedal daha kullanıyomuş. Çünkü kendi controllerinde de öyle alışkınmış. Üç tanesi yanyana; Efect level , volume pedal, wah pedal...
 
FX1 ve FX2

Selam.

FX1 (Bunlardan sadece biri seçilebilir.)

Compressor
Limiter
Ac Guitar Simulator
Pickup Sim
Tremolo
Slow Gear
Feedbacker
Anti-Feedbacker
Defretter

FX2 (Bunların sadece biri seçilebilir.)

Phaser
Flanger
Harmonist
Pitch Shifter
Pedal Bend
2x2 Chorus
Pan
Vibrato
Uni-v
Short Delay
Humanizer
Ring mod
Slicer
Auto Riff
Guitar Sinth
Sub Equalizer

Tabi bu iki efect ile beraber şunlar da kullanılabilir:

Wah
Equalizer
Reverb
Delay
Chorus....

Aslında FX in kendi içindeki efectler de aynı anda kullanılabiliyor. Ama boss firması sağolsun o kadar ayrıntılı döküman koymuş ki internete henüz o olayı çözemedik. Çünkü alet 16 efect simultaneus.
 
Geri
Üst