57/62 Strat Manyetikleri ve SRV Tonu

Selam Arkadaşlar;

Öncelikle bir adet 57 RI Stratım var.Üzerinde 57/62 strat manyetikleri varmış sanırım fabrika çıkışlı olarak.Ben daha çok SRV ve John Mayer tarzı (compressyonlu clean deniyor yanlışta biliyor olabilirim) tonlar seviyorum.Amfim Fender Deluxe Reverb ve silverface 76 model, drive pedalımda Fulltone Fulldrive 2.

Sizlere sormak istediğim konu ben bu setup ile SRV nin o Little Wings şarkısındaki tabiri caiz ise çatır çutur tonunu alamıyorum... Sorun acaba manyetiklerlemi alakalı diye bir sormak istedim acaba Texas Spacial yada Liny Fralin manyetikler işe yarar mı ? Hatta şu sıralar tellerimi 0.10 dan 0.12 ye falan çıkarmayı bile düşünmüyor değilim.

Setupum yeterli gibi geliyor bana bu ton için arkadaşlar fakat sizce ben nerde yanlış yapıyorum ? Acaba bu işin can damarı manyetikler mi ? Yada 57/62 Fender pickup ile Texasların aralarındaki sarım farkı oldukça yüksek mi ? Hatta birde istediğim tonun linkini vereyim ;

http://www.youtube.com/watch?v=mmiH0h7FCho


Çok teşekkürler ilgilendiğiniz için...
 
O aletlerden gayet güzel SRV tipinde ton çıkıyor olması lazım. Çatır çutur derken neyi kastettiğini anlamış değilim ama Blackface'inden Deluxe Reverb (Hot Rod Deluxe değil değil mi, ikisi çok farklı aygıtlar) artı TS tipi bir pedal (ki FD2 gayet TS808 temelli bir pedal) bu işi çok rahat kotarıyor olması lazım.

Aklıma acaba amfiden sesi yeterince açamıyor musun sorusu geldi. Eğer öyle ise normal, yüksek seslerde hadise kendiliğinden olacak. O 6L6ların kırılması lazım ve o da düşük seslerde olmaz.

Eğer sesi açamıyorsan, sana tavsiyem Dr. Z. Air Brake, Bad Cat Leash gibi biraz pahalıcana ama bir o kadar da yararlı ve de tizleri traşlamayan bir güç düşürücü (attenuator) edinme. O durumda aslında pedal falan bile istemeyeceksindir.

Bu bahsettiğim aygıtlar hakkında daha detay istersen bana ya dr.barlo at gmail.com'dan ulaş, ya da daha da iyisi gitarpedaldaki daha önceki kaynaklara bir göz at.

B
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Çok teşekkürler Barlo hocam ve Osxfang2...

Dediğiniz gibi sesi fazla açamıyorum amfim hot rod deluxe değil bildiğimiz fender deluxe reverb silverface.Alt ve üst komşular beni karantinaya almış durumdalar...En ufak bir seste kapıdalar.Dediğiniz aleti bir araştırayım ben Barlo hocam çok teşekkür ederim.
 
Hadise ses açamama olayıdır bence... Silverface de olur, dert değil bu arada. Manyetik falan daha fine tuning işi, ve de tahminim yüksek sesteki performansını görünce manyetik müdahalesini en azından kısa vadede düşünmeyecek olman.

Güç düşürücülere bak derim, çok faydalı hadiseler.

B
 
Evet Barlo hocamın dediği gibi güç düşürücüler (yanlış yazmıyorsam attenuator olması lazım) oldukça yardımcın olurlar.
Gitarpedal.net'de (umarım yasak falan değildir başka forumlardan bahsetmek) oldukça yararlı dizinler mevcut oraya bakabilirsin.

Edit: Direk atlamışım, hocam zaten bahsetmiş hepsinden :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
:D Çok teşekkür ediyorum tekrar, güç düşürücülere bakacağım fakat yinede almadan önce amfiyi evin aşağısındaki stüdyoyu 1 saatliğine kiralayıp yüksek seste tadını çıkaracağım :D Bu arada bahsettiğiniz sitenin forumları ciddi anlamda çok yararlı baya hoşuma gitti.Teşekkürler..
 
Çok net bir bilgim olmamakla beraber SRV tonu için şunu diyebilirim, Srv ve Hendrix gibi adamlar akordlarını E değil D den yaparlardı bunu nedeni ise şu,

oncelikle gitara 0.11 tel takıp tonu daha dolu ve telin titreşimini daha duzgun yapıyolar, sonrasında gitarın daha sustainli bir tonu olması için telleri oldugundan 2 kat yuksekliğe cıkartıyolar tabi tel manyetikten ne kadar uzaklaşırsa sustain o kadar artıyor. Tabi hem 0.11 tel hemde 2 kat tel yuksekliğinin yaptığı basıncı sap kaldıramıyor, sapın atmaması içinde bu basıncı indirmek için akordlarını E değil D den yapıyolar.

Tabi gitarı çalması bela gibi zor oluyo, ancak SRVnin o sustainli dolu dolu gelen tonunun temelide bu olsa gerek.
 
Hayır, öyle garip gurup akor durumları yok. Insan gayet alışır 0.11lere falan (benim bir stratımda yıllardır 0.11 - 0.56 Ernie Ball (sarısından yani) Slinky var, ve de alışınca öyle atla deve falan değil), dolayısı ile milleti yanlış yönlendirme olmasın. Sadece SRVnin kendisi 0.11 değil 0.13 tel kullandığı ve de bu telleri de gayet yüksek tutmasından dolayı Dye değil, Eb'ye akorlardı, yani yarm ses daha kalın. Bütün olay o kadar.

B
 
Yanlış hatırlamıyorsam ,SRV nin klavyesi farklı bir ağaçtan yani genelde standart olan rosewood değil . tonun farklı sebeplerinden biri bu

2. Dr.B nin de dediği gibi diğer etken amfi;ses yüksek açılmadıkca ton alamazsın . Bende de BluesJuniour var. Master 10 da vol 2 de (bu bile az ama) master düşük olup vol yüksek tuttugumdaki sesle dağlar kadar fark var Master yüksek olmalı kısaca. Gitarın isterse squier olsun düşük ses seviyesinde (öyle bir amfide) fark çok fazla olmuyor
 
SRV signature gitarin klavyesi pau ferra diye bir agac sert bir agactir.Bas gitarda kullanildigini duydum ama tonu almamasindaki sebep bence bu degildir ki bu ekipmanla tonu alman lazim diye dusunuyorum...
 
Geri
Üst