dadario tellerin yarattığı sorun

arkadaşlar yıllardır dadario tel kullanırım ve hiç şikayetim olmamıştı. fakat son 1 yıldır garip şeyler oldu. eski gitarımdayken de vardı bu sorun son zamanlarda ama yeni gitara geçmeme rağmen daha da arttı.

sorunum şu ki; özellikle en alt tel, tellerin eşiğe veya gitara girdiği yere tutunduğu o ufak halkalardan kopuyor. hatta kopuyor demek biraz hata olacak. düzgün bir şekilde çıkıyor. yani tel, o halkanın üstünde hiç bir parçası kalmayacak şekilde, tek parça olarak çıkıyor.

dadario yu 5 yıldır kullanırım ve hiç şikayetim olmamıştı. sandığım kadar iyi bir marka değil midir yoksa? ya da son zamanlarda bozdular mı n'oldu acaba? bundan çok da pahalı olmayan teller tavsiye edebilecek olan var mı?

bir de 0.9 tel kullanıyorum ama bazen ses yetersiz gelebiliyor bana. nasıl anlatırım bunu bilemiyorum. en azından şunu sorayım ki; dokuzlukla onluk arasında bir ton farkı olur mu?

teşekkürler.
 
düzgün bir şekilde çıkması senin bir hatan değil, firmanın hatasıdır. bende uzun bir dönem kullandım hiç sorun yaşamamıştım. tel markası değiştirmeni öneririm. diğer telleride bir denemelisin. belki daha tatmin eder.

tel önerisi için ise d'addario değilde birazdaha para verip Elixir almanı şiddetle öneririm.

0.09-0.10 arasındada büyütülecek bir ses farkı, ton farkı zannetmiyorum olsun. 0.08 kullanmaktayım ne zamandır. hala o ton farkını anlamış değilim. kayıtlarda belki farkeder. ama çok büyük bir ses değişikliği yok gibi ;)
 
Bende bu onu ile ilgili bir soru sormak istiyorum
Bende dadario kuıllanıyorum 010.
En çok yaşadığım problem ise ince mi telinin sık sık kopması.

Akord yaparken kimizaman akoru D ye kkimi zaman Mİ ye cekiyorum Buda akordu yaparken telin sık sık kopmasına neden oluyor.

Elixirin paslanmadığını biliyorum.
Peki elixir aynı zamanda bu kopmalara karşıda etkilimi?
Yada bunun yerine önerebileceğiniz tel markası modeli nedir
 
selam

selam iki gitarımın 1 ay kadar önce tellerini değiştirdim
Birisin de ernie ball diğerinde dadario kullandım dadario 1 hafta içinde kötüleşti.kötüleşmekten kastım telin özellikleri gitti.ernie ball daha canlı ve parlak iken dadario daha bass hale geldi birde tel yüzeyi bazı bölgelerinde hemen karardı bir daha almamayı düşünüyorum ucuz gibi ama kısa sürede deforme olduğundan daha pahalıya geliyor aslında ernie ball slinky daha kaliteli .Bunlar benim izlenimlerim.
 
Elixir kararmaya karşı ve tonal kayıba karşı çok etkili.
+ olarak antirust özelliği sayesinde kaygan bir yapıya sahip. buda çalımı çok rahatlatıyor. kopma olarak 0.08 telde ince mi telini aşırı derecede bend yapıyorum hiç birşey olmuyor. fakat zaman geçince (2,3 hafta) FR köprüsünden kopmalar oldu. 3 telimde köprünün saddle larından koptu. e haliyle bayağ ince bir tel. her tel mutlaka kopacaktır. d'addario gerçekten rezalet bir tel. kopma, kararma gibi dezavantajlı bir tel. 3 tane d'addario alacağınıza elixir alın aynı süre kullanın. hem dahada ucuza gelecektir. 1 kerede olsa mutlaka denemenizi öneriyorum.
 
Osxfang2 demiş ki:
düzgün bir şekilde çıkması senin bir hatan değil, firmanın hatasıdır. bende uzun bir dönem kullandım hiç sorun yaşamamıştım. tel markası değiştirmeni öneririm. diğer telleride bir denemelisin. belki daha tatmin eder.

tel önerisi için ise d'addario değilde birazdaha para verip Elixir almanı şiddetle öneririm.

0.09-0.10 arasındada büyütülecek bir ses farkı, ton farkı zannetmiyorum olsun. 0.08 kullanmaktayım ne zamandır. hala o ton farkını anlamış değilim. kayıtlarda belki farkeder. ama çok büyük bir ses değişikliği yok gibi ;)

D'addario ile elixir muadil değil ki hem fiyat hem kalite olarak ne biraz dahası neredeyse 3 kat daha fazla alakasız eşleşmeler.ayrıca 0.9 0.8 0.10 ayırımı içinde sertlik farkı vardır.bu yazdıklarım başlangıç sertlikleridir daha çok gerdiğinden sustain artırır ama bend'ler zorlaşır hepsinin kullanıldığı ayrı tarzlar vardır..ve ayrıca tonlara da çok büyük etkisi vardır.

D'addario ya gelince seri üretimden kaynaklanan bir sorun olabilir.ya da gitarın da bu arızayı çıkarıyo olabilir.telin oturduğu yerde bir sorun varsa böyle bir şey olabilir.
 
@cihandemir

haklı olabilirsiniz, yazdıklarınıza katılıyorum. fakat şunu belirtmek isterimki; Elixir in piyasa fiyatı 30tl D'addario nun 12,5 tl . kararma gibi sıkıntılardan bunaldıysanız cidden bu fiyat farkına deyecektir ve eminimki D'addario nun ömründen kat ve kat fazlasını barındıracaktır.

teşekkürler yorumun için.
 
katılıyorum.D'addario şunun için çok iyi:elixir sağlam ve kullanışlıdır.zor eskir.D'addariolar ilk bir hafta güzel ton verir ki zaten rofesyonel bir sürü adam tanıyorum d'daddario kullanıyorlar bir hafta sonra değiştiriyorlar.ama daha uzun süre parlak ton isteyen bir sürü müzisyen arkadaşım da var onlar da elixirden vazgeçmiyorlar :)
 
Bende Elixir kullanıcısıyım ve kendimde inanmazdım şimdi bu kadar parayı bu tele mi vereceğim diye ama... veriyorum :) paslanma olayına gelince gercekten paslanmıyor tellerde kayganlık sağlayan bir kaplama var ve 2 ay kadar kayganlığını hiç kaybetmiyor(calmaya göre değişir tabi).Diğer tellerden farkı üzerinde teri atan bir kaplaması var penanın değdiği yerlerde bu kaplama cıkıyor ancak klavyede pek bir şey olmuyor.Bence d addrio ile arasındaki fiyat farkına değiyor.
 
ernie ball nasıl bir teldir peki ve elixir le karşılaştırılınca ne durumdadır? ernie ball ı kullananları gördüm de baya ünlü gitaristler ve müzisyenler var.
 
Ciddi olarak piyasada sahte D'addario tel setleri satıldığını düşünmeye başladım.
Normalde kolay bulunabilir olduğu için sürekli D'addario set kullanırdım.
En son 4 ay önce RG2550'ye D'addario 9'luk set taktım ki daha ilk kullanımda akort kaçırmayan gitarımın akort tutmadığına şahit olmak; "acaba FloydRose mu arızalandı" diye düşünmeme sebep oldu.
Yeni tellerde alıştığımdan farklı, kirli bir ton ve temiz teldeki kayganlık hissinin olmaması da garip gelmişti.
FloydRose'a girişmeden önce gidip Ernie Ball Super Slinky alıp denedim ve gitarımın stabilliğinden bir şey kaybetmemiş olduğunu gördüm.

O günden beri bulabilirsem Ernie Ball temin etmeye çalışıyorum.

Öncesinde bir kere Elixir nanoweb denemişliğim vardı. Sanırım 6 ay kadar hiç sorunsuz o telleri kullandım ve yeter artık diyerek değiştirdim.

Benim gibi gitarın komple bakımını ayda bir yapmayı seviyorsan Ernie Ball tavsiye ederim.
Bence D'addario'lardan kat kat kaliteli; bir miktar daha ucuz da olması ayrı bir güzelliği.

Yok tel değiştirmek eziyetli geliyorsa Elixir'in nanoweb serisini tavsiye ederim; ödediğin paranın hakkını veren tellerdir.
Al ve kullanım sıklığına göre 3-6ay (eminim ki 1 yıl sonunda bile hiç paslanmamış olarak kalacaktır) içinde değiştir.
 
1 ay kadar önce gitarımı değiştirdim. fender jaguar aldım ve 1-2 kullanımdan sonra fabrikasyon telleri değiştirdim. d'adario aldım. akort tutmadı. gitara alışamadığımı sandım. çok da garip bir tremolo sistemi var o sorun yaratıyor sandım. sonra teller eşik kısmında oynama yapmaya başladı. gitarın eşiğinde sorun olduğunu düşündüm. ama sonra hatırladım ki fabrikasyon tellerde bile o 1-2 günlük sürede hiç sorun olmamıştı.

son 1-2 aydır da bu başlığı açma sebebim olan kopma değil artık resmen telin sökülmesi olayı arttı. tek tel alsam bile 2 lira 2 lira vere vere takım parasına geliyor. hem de jaguar'a tel takmak (hele ki ince tellerde) tam işkence. en kısa sürede ernie ball deneyeceğim.
 
Şöyle bir soru sorayım

Bildiğiniz gibi 009 luk telin toplam cekim gücü yaklasık 39 kg civarında

010 ise 46 falandı diye hatırlıyorum
(rakamlar da ufak oynamalar olabilir net hatırlamıyorum)

Buna göre bir gitara takılan 010 luk dadario tel deki kopma ihtimali ile
Elixir deki kopma ihtimali nedir.

Sık sık akort değiştirdiğimden tel kopması başıma bela oluyor.

şöyle bir hesap yapacak olursak dadario ince mi teli bana 2 hafta dayanıyor.

Buna oranla elixirdeki kopma süresi ne kadardır?

(havuz problemi gibi oldu ama kusura bakmayın :D )
 
Çekim gücü terimini tam anlamadım; dayanım ile ilgili bir ifade sanırım ama standart akortdaki gerginliği mi yoksa kopma anına kadar dayanabildiği gerginliği mi ifade ediyor?

Hangi durumu ifade ederse etsin kopma hadisesini sadece telin gerginlik dayanımı ile ölçmek yetersiz gibi; belkide malzeme yorgunluğu kopmada daha etkilidir.
Tel düşük gerginlikte kullanılsa bile bend/dive gibi teli hareket ettiren tekniklerin kullanılması sonucu teller gitara temas ettiği noktalardan kopabilir.

Tabiki bu durumun kısa süre içerisinde ve sık sık meydana gelmesi normal değil.
Mesela tel kopması benim başıma çok nadir gelen bir durum.
Ama ben ayda bir (en çok 2 ayda bir) tel değiştiririm.

Eğer sık sık tel değiştirmenize rağmen tel kopmaları ile uğraşıyorsanız telin koptuğu noktada bir sorun olduğunu düşünmek normal olurdu.
Mesela köprü tarafından kopuyorsa köprüde bir aşınma; ya da bend yaparken, perde demirlerinin civarında kopuyorsa perde demirlerinde teli yıpratabilecek bir aşınma mümkün görünür.

Hatta gitaristin vücut kimyası bile daha etkili bir durumdur.
Bir arkadaşım kendi gitarında tel değiştirdiği günün ertesi tellerini karartmayı başarırken, ben 2 hafta temiz ve parlak teller ile idare edebiliyorum.
Bu arkadaş ne zaman gitarımı çalsa ertesi gün tellerim kararmış oluyor.
Bir ay içerisinde benim teller kararmış olurken onun gitarındaki teller paslanmış oluyor ki ikimizin de işten fırsat bulup gitar çalabildiğimiz saatler aşağı yukarı aynıdır.
Tahmini onun bu sorununu Elixir çözerdi ama temiz tel ile çalmayı çok da önemsediğini söyleyemem...

İhtiyaç duymadığım için kullandığım tellerin gerginlik dayanımlarını araştırmadım.
Fakat Ernie Ball'ın RPS (Reinforced Plain Slinky) serisi tellerini denemeyi düşünüyorum; mydukkanda'ki ürün açıklamasında kopmalara ve paslanmaya karşı dayanım arttıran katkılar ile üretildiği yazılmış.
Denemediğim için net bir ifade söylemek istemem.
 
GIRNATA demiş ki:
Çekim gücü terimini tam anlamadım; dayanım ile ilgili bir ifade sanırım ama standart akortdaki gerginliği mi yoksa kopma anına kadar dayanabildiği gerginliği mi ifade ediyor?

Hangi durumu ifade ederse etsin kopma hadisesini sadece telin gerginlik dayanımı ile ölçmek yetersiz gibi; belkide malzeme yorgunluğu kopmada daha etkilidir.
Tel düşük gerginlikte kullanılsa bile bend/dive gibi teli hareket ettiren tekniklerin kullanılması sonucu teller gitara temas ettiği noktalardan kopabilir.

Tabiki bu durumun kısa süre içerisinde ve sık sık meydana gelmesi normal değil.
Mesela tel kopması benim başıma çok nadir gelen bir durum.
Ama ben ayda bir (en çok 2 ayda bir) tel değiştiririm.

Eğer sık sık tel değiştirmenize rağmen tel kopmaları ile uğraşıyorsanız telin koptuğu noktada bir sorun olduğunu düşünmek normal olurdu.
Mesela köprü tarafından kopuyorsa köprüde bir aşınma; ya da bend yaparken, perde demirlerinin civarında kopuyorsa perde demirlerinde teli yıpratabilecek bir aşınma mümkün görünür.

Hatta gitaristin vücut kimyası bile daha etkili bir durumdur.
Bir arkadaşım kendi gitarında tel değiştirdiği günün ertesi tellerini karartmayı başarırken, ben 2 hafta temiz ve parlak teller ile idare edebiliyorum.
Bu arkadaş ne zaman gitarımı çalsa ertesi gün tellerim kararmış oluyor.
Bir ay içerisinde benim teller kararmış olurken onun gitarındaki teller paslanmış oluyor ki ikimizin de işten fırsat bulup gitar çalabildiğimiz saatler aşağı yukarı aynıdır.
Tahmini onun bu sorununu Elixir çözerdi ama temiz tel ile çalmayı çok da önemsediğini söyleyemem...

İhtiyaç duymadığım için kullandığım tellerin gerginlik dayanımlarını araştırmadım.
Fakat Ernie Ball'ın RPS (Reinforced Plain Slinky) serisi tellerini denemeyi düşünüyorum; mydukkanda'ki ürün açıklamasında kopmalara ve paslanmaya karşı dayanım arttıran katkılar ile üretildiği yazılmış.
Denemediğim için net bir ifade söylemek istemem.

Şöyle anlatayım.
Bildiğin gibi tellerin tümü gövde ile gitarın kafası arasında bir basınc uyguluyor. Hatta sen gitarından tek teli cıkarttığında akort değiştiğini biliyorsundur. akordun Bozulmasına neden olan şey ise tek telin yaptığı basınc (ortalama 8kg) diger tellerin üzerine dağıtılır. buda akordun bozulmasına neden olur. Bu basınc gitar gövdesi ile sapını dogru orantıda tutacak şekilde ayarlanmıştır.

Yani yaklasık 40 kilo kadar tellerin toplam basıncı var.

Bu anlattığımdan yola cıkarak kararan bir telin kopması gayet kolaydır.

Çok merak ettiğim Ernie Ball 'ın 011 liğinide deniyeyim bir. Bakalım fark ne olacak. Sonraki aşamada elixire geçicem :)
 
Dadario gerçekten alınmaz. Biraz klişe olacak fakat Elixir tektir candır. Kullanmayanlar çok büyük hata yaparlar. Dadario yu her gün silsem bile temiz 1 haftada kopacak kıvama getiririm ama elixir 5 - 6 ay garanti gidiyor. Tınısı aynı hep yeni tel gibi... Kirde çok fazla tutmuyor bezle silmen yeterli ama dadario gibi teller için bir ton tel temizlik malzemesi var ;) Elixir Nano Gerisi boş...
 
dadario nun ilk günlerde performansı gerçekten iyi ama bende en fazla 5. günden sonra gitardan soğuma hissi yaratıyor ne yazıkki elixir denemedim hiç ama en yakın zamanda alıp deneyeceğim burdaki yazılanlardan sonra
 
Fender hakkında ne düşünürsünüz arkadaşlar?
dün gitarımı genel bakımdan aldım üstünde 09 fender set vardı.6. telden gelen sesi pek beğenmedm ama gitar sesinden uzak gibi geldi.
öbürleri de normal tel gibiydi hani :D
 
Bence bütün sorun köprüde, telin koptugu bölgede sorun var. 3B kurşun kalemle(yumuşak grafit) çizin, o bölgeyi yağlamış olacaksınız ve kopma sorunu ortadan kalkar.Büyüteçle telin geçtiği yeride inceleyin, zımpara gibi olduğunu göreceksiniz. Eğer perdelerinizide d'addarionun özel fret polishing paer ile silersenin tel ömrü en az 3 misli uzuyor. Telin belli bir sürede kararması tel değiştime ikazıdır.Eğer kararmazsa kaplaması belliki çok sert ve fretleri aşındırıyor, buda gitara büyük zarar veriyor, tekrar yeni tel takıldığında fretler aşındığından artık eskisi gibi tel ömrü uzamıyor.
Her tel değiştirdiğimizde fret polishing paperle hafifçe fretlerinizi silerseniz(bu özel pelur kağıt gibi bir ürün, fretler hem parlıyor hemde tel ömrünü uzatıyor. Okside olmuş telle fazla çalmayın, hemen değştirin, bunları yaparsanız D'Addario telin mükemmelliğni görürsünüz. Zaten dünyada enfazla satan ve artislerin tercih etme nedeni bu. Webden araştırırsanızda göreceksiniz. Bir telin kopma nedenini kendiniz inceleyin, eğer erken kopma oluyorsa, fret veya köprülerden, eğer tel uzun süre kopmuyorsa ve üzerindeki nikel kaplama aşınmıyorsa belliki gitarınızda kalıcı hasar yapıyor.
 
Fender teller çok sert ve rahatsız geliyor bana. Zaten bir kere kullandım birdaha asla.

Daddario teller sürekli konser verenler için idealdir. Her konserde tel değiştirmek ses kalitesi açısından iyidir ve Daddario ucuzdur ve en az 2 saat çok iyi sound alırsınız.

Ben 24 yıldır Daddario ve son yıllarda bazı gitarlarımda da Ernie Ball kullanıyorum. Ernie ler gerçekten evde takılmak için uzun vadeli iyi teller.

Elixir kullandığım bir gitarım var mavi takım tellere sahip. 9 aydır kullanıyorum !!! Fiyatı kalitesini gösteriyor.

Çok uzun süre Daddrio kullandım. Şimdi Ernie ye transfer oldum. Elixiri de sadece renkli setlerini arada bir kullanıyorum. Siyah ve maviler, siyah ve mavi gitarlarımda hala durmakta. En iyileri onlar tabi ama ortalama olarak Ernie yi tercih edin derim.

Akort değiştirmekle mi teli iki üç kereden sonra kesin kopuyor. Normaldir. Metal tel kulağa sarılınca bükülüyor, sonra aç kapayla deforme oluyor. Özellikle tremolo ayarı yaparken çok mi teli koparmışlığım vardır, illettir. 11 numara tellerde olmaz. 11 numara takım tel çok sert olur tabi D ve aşağısı akortlarken iyi gider.
 
Geri
Üst