Konserlerde kullanılan mixerin görevleri ve ekleri nelerdir?

S

superhero

Mixerin görevleri ve yanında kullanılan ekipmanlar nelerdir ve ne işe yararlar? Örneğin multicore veya amplar..
 
Ev ödevi sorar gibi soru sorarsanız bu forumda pek tatmin edici cevap alamazsınız.

Bu sorduğun sistemi sana vidasına varana kadar anlatırdım ama öyle bir yazı en az yarım günümü alır, yazacak herhangi başka birisinin de aynı zamanını alır, o kadar zamanı da kimse bir soruya ayırmaz.

Bu forum bu noktaya gelsin diye ilk başlarda ayırdığım oldu o zamanı ama artık vakit kalmadı.

Böyle temel bilgileri edinmek için kitaplar var, alın okuyun öğrenin. Kitaplarda olmayan çözümleri böyle forumlarda arayın.

Sevgiler.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
yaw haklısın da benim öğrenmem gerekior ve kitap alma şansım da yok bu konuda,yani diğerlerini biliorum ama mixerin yanındaki o sıra sıra amplikatör tarzı makinaların ne işe yaradığını merak ediorum bi de multicoreun.. ayrıca ışıklandırma sistemlerini anlatan bi kitap da görmedim piyasada.. yine de teşekkür ederim ilginden dolayı..

vidasına kadar ha :)
 
Superhero. Burada bazı insanlar müzik ve kayıt tekniklerinden para kazanıyor ve sadece keyif için ilgilenenler ve doktorasını! bazı spesifik konularda yapanlar bile var. Vidasına kadar bilen de var kolaya kaçıp bedavadan bilgi arayan da var. Profesyonal insanlara kendi alanlarında iş buyurulursa onlar da profesyonelce davranırlar. Bence insan isterse kitaba da para bulur aya gitmeye de.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Yaw kusura bakma beni yanlış anladın sanırım.. Benim demek istediim ben yeni bir işe girdim ve sattığımız malların ne işe yaradığı öğrenmek istedim amacım bu,hem maaşı almadan kitap alamam ve maaş almam için de bişileri öğrenmem lazım.. Amatör olarak müzik yapıorum ben de ama mixerler hakkında pek bir bilgim yok,bi de sattığımız mallar ne yazıkki yanımızda olmuor,herşeyi ofisten yaptığımız için hiç o malları görmüorum ama bir şekilde tanıtmam gerekior müşteriye.. Anlatabildim mi sorunumu? Bari bu sefer yanlış anlaşma olmasın aramızda..
 
Öncelikle forum kurallarını oku, burada "olmuo, gelıom gıdıom" gibi çoluk çocuk işi abzürt yazıları hoş karşılamıyoruz. ciddi cevaplar bekliyorsan sen de ifadelerinde ciddi ol.

Şimdi soruna gelelim:


Mikrofon/manyetik sesi elektrik sinyaline çevirir.

Mikser o sinyalleri (parametrik EQ ile) işler/gruplar/yönlendirir/birbirine karıştırır.

Miksere Aux'dan bağlanan reverb/delay gibi cihazlar üzerlerine yönlendirilen sese yapay olarak boyut kazandırır.

Mikser ile mikrofon/manyetik arasına Insert noktasından bağlanan compressor/limiter/gate tipi cihazlar üzerlerinden geçen sinyalin seviyesini kontrol altında tutar, sinyalin aşırıya kaçmasını önler. (Bunun daha detayı için compressor nedir? başlığını oku.)

Mikserin çıkışına bağlanan Amplifikatör karıştırılmış haldeki ses sinyalini yükseltir.

Mikser ile Amplifikatör arasına bağlanan genelde grafik tip EQ [equalizer/eşitleyici] cihazı mekâna yayılacak sesin mekânın iç akustik cevabına uygun bir şekilde dengeli tınlamasını sağlamak amacıyla sesin frekans dengesini değiştirmede kullanılır.

Amplifikatörün çıkışına hoparlörler bağlanır, hoparlörler de elektrik sinyali formundaki sesi hava dalgası haline dönüştürüp kulaklara geri yollar.

EQ çıkışı ile amplifikatör(ler) arasına bir de Crossover Filter denen bir cihaz bağlanır ki bu cihaz da sinyali belli frekans dilimlerine bölüp ayrı amplifikatörlere gönderir. Bu sayede her ampli ses frekans aralığının tamamı ile uğraşmak yerine dar bir frekans aralığındaki sesleri işler, daha az yorulur, performansı artar vesaire...

Multicore "çok damarlı" demektir. İçinden birbirinden bağımsız çok hat (genelde 4 ve yukarısı) geçen zırhlı kablolara verilen bir addır, multicore Cable denir. İngilizcede Snake veya Loom diye adlandırıldığı da vâkidir. Sahneden kontrol kulesine seksen tane ayrı mikrofon veya line sinyal kablosu çekeceğine içinde 80 bağımsız hat bulunan bir tek zırhlı kablo çekersin, böylece hem kablolar birbirine girip salata olmaz, hem hangi ucun nereye gittiğini numara indekslerinden bilirsin, toplaması çıkarması çarpma bölmesi kolay olur, hem de arada dolaşan millet üzerine basıp ezmez, takılıp düşmez.

Umarım bu sana bir başlangıç olur. Şimdi sorularını teker teker lokal anestezi ile verirsen daha güzel işleriz. Ama yazımına dikkat et, bir daha öyle oluo walla gelıo diye yazarsan cevap alamazsın.

Sevgiler.
 
Eğer mikserin marka ve modelini tam olarak biliyorsan, google.com 'da aratıp, teknik dosyalarını, resmini, kullanma kılavuzunu falan bulabilirsin.
Böylece "AUX, Insert, Parametrik EQ nedir ki? Mikserin neresinde bulunur" gibi soruların cevaplarını da en azından görerek bulabilirsin.

Anlayamadığın bir teknik terim olursa, "Arama" bölümünden (en üstteki değil; Forum bölümünün altındaki, SSS 'nin yanındaki) arattırırsan, forumda o terimle/konuyla ilgili tartışılan konuları bulabilirsin. Çünkü, büyük bir ihtimalle tartışılmıştır...

Eğer bulduğun sonuçlar seni tatmin etmezse, forumdaki arkadaşlar bilgileri dahilinde yardım etmeye çalışırlar zaten.

Saygılar.
 
Geri
Üst