birden fazla ses kartinin senkronizasyonu ve out olayi

selamlar,


bu foruma bir kac aydir katiliyorum. simdiye kadar hickimsenin sorusuna bir yanit yazmadim cunki; sagolsun mahcem ve demokun sorulara/sorunlara ciddiyetle (soru/sorun hangi derecede olursa olsun), bilgelikle yanit vermeye calisiyorlar ve gelen ovgu-yergileri de alcakgonullulukle kabul ediyorlar. yetisemedikleri, farketmedikleri yerleride diger arkadaslar dolduruyorlar. herkese tesekkurler . hic soru sormadim cunki; o kadar cok sey yazilmis, tartisilmis paylasilmis ki aylardir oku oku bitmedi bi turlu. aradigim-aramadigim bircok sey buldum burada.( konya dan avrupaya ve amerikaya condenser mikrofon ihrac eden bir mucit dahil :eek: ) bi daha tesekkurler
gelelim konuya.



  • p4 1.7 prss
    512 sd ram
    40 gb hdd
    xp pro
    veeeeeee sb live!
    inspire 5.1 speaker
    pc-300 midi controller
    bi de ben



burada gezinirken (ogrenirken) tanidikca bilgeligine guvendigim adamlar ozetle dediler ki "olmaz! o kartla hiic bisey olmaz! otur oyun oyna!" :? "hangisini alayim " dedim. " sen bilirsin neye ihtiyacin varsa, ne kadar paran varsa " dediler.aradim taradim ihtiyaclarimi dusundum, fiyat/performans, para pul derken usa da bir m-audio delta 1010 lt siparis ettim ve geldi.


sorun: bu kartin tum cikislari xlr ( ben onlari tos fiş ya da lale jack diye bilirim) benim 5.1 speaker girisleri ise kucuk lale jack. kaldik! :?


soru: hani diyorum live i hic cikarmasak pc den bisekilde delta yi kullansak calisirken ama sesi live a yollasak live dan out etsek nasil olur,kralari nelerdir zararlari nelerdir?
tesekkurler.
 
Foruma hoşgeldin arkadaşım, güzel sözlerin için teşekkürler.

Öncelikle:

1) İki kartı birbirine senkronize etmek mümkün, bunu SPDIF üzerinden yapabilirsin, bir kartın SPDIF çıkışını diğerinin girişine verirsin, software mikser kontrol panelinden de çıkış veren kartı Master (Internal) Clock, o çıkışı alan kartı da Slave (External) Clock olarak seçersin, olur biter. Ancak eğer SB Live kullanıyorsan bunu tavsiye etmem, zira SB Live'ın bildiğim kadarı ile SPDIF girişi yok, dolayısı ile o konfigürasyonda SB daima master olmak zorunda. Clock jitter olayında da SB kartlar M-Audio'dan kilometrelerce geride kötü performanslı olduğundan cânım 1010LT'yi SB standardına mahkûm edeceksin. Zira ses kartına esas karakterini veren öğelerden biri de clock sinyalinin sağlamlığıdır, elindeki kart 5000$'lık Apogee de olsa, clock sinyali olarak SoundBlaster'a senkronize ettiğin anda o koca Apogee'nin kalitesi bir anda SoundBlaster'in seviyesine düşer. Yazık. SB'in yapıp da 1010LT'nin yapamadığı hiçbirşey yok ama tam tersi bir gerçek. Bence o SB'i sök at.

2) Pro/Yarı-pro kartlarda genelde giriş çıkışlar doğal olarak balanslı olur, o sebeple ya TRS denen (ülkemizde stereo jak olarak bilinen) soketler ya da XLR kullanılır.

Balanslı bir çıkışı balanssız girişe bağlayabilirsin, şöyle ki:

Balanslı çıkışta üç uç vardır, bunlar: +V , -V ve Şase (0V).

Balanssız girişte iki uç vardır: +V ve Şase (0V).

Balanslı çıkıştaki +V doğruca balanssız girişteki +V ucuna gidecek.

Balanslı çıkıştaki -V ve 0V (Şase) ise beraber balanssız girişteki Şaseye bağlanacak.

Standart XLR bağlantısında 1 numaralı bacak 0V (Şase), 2 numaralı bacak +V, 3 numaralı bacak ise -V ucudur. Bu değişmez (değişmemesi gerekir, zira standart böyledir, ama sen yine de dokümantasyonu iyice gözden geçir).

Bu arada DİKKAT! orada "5.1 Speaker Girişleri" demişsin; 1010LT ses kartının çıkışları asla hoparlöre doğrudan bağlanmaz (tabi hoparlörlerin aktif tip değilse), ne empedansı ne de çıkış seviyesi hoparlör beslemeye uygun değildir. LT'nin çıkışını bir surround amplifikatöre, amplifikatörün çıkışlarını hoparlörlere bağlaman gerekir. Eğer "ben de bunu kastettim abi" diyeceksen sana diyeceğim terminolojiyi mümkün olduğu kadar düzgün kullan ki diğer insanların kafası karışmasın. "Anlarsın be işte abi, kasma" da deme, bu yazıları okuyan sessiz bir çoğunluk da var, aralarında o detayı algılayamayan olur, gider kafasında kalan bilgi ile yanlış birşey yapar, cihaz yakar yazık olur.

Ayrıca balanslı pro sinyal seviyesi ile balanssız ev cihazı sinyal seviyesi arasında yaklaşık 12dB'lik bir fark vardır, her 6dB'de sinyalin voltajı ikiye katlandığına göre pro sinyal referans seviyesi ev cihazı referans seviyesinin dört katı demektir, o yüzden karttan sesi açarken dikkatli ol, amplifikatör sistemini çok âni yükleme.

Kolay gelsin.
 
Mahcem abi ben de birşey soracağım.
elimde 2 kart var.Biri terratec dmx6 fire biri de m-audio audiophile.Ben kaydı sadece m-audio dan yaparken çıkışı yani playback i hem m-audio hem de terratec den almak istiyorum.Yani terratec i kayıt için kullanmayacağım.Bu durumda da wordclock senkroizasyonu yapmalı mıyım?
İkinci bir sorum da ; Belki başınıza benzeri gelmiştir.Bilgisayarımı açıp kapatırken suspend to ram yöntemiyle sleep tuşuyla kapatıyorum.
Bu durumda sorun yok fakat bazen ses kartım çalmıyor ve denetim masası -> aygıt yöneticisinden ses kartımı kaldırıp tekrar etkinleştirmem gerekiyor.Ondan sonra çalışıyor.Bunun sebebi işletim sistemimin çökmesi olabilir mi.Çünki bazen nadir de olsa makinam hata roporu verip tüm programları kapatıyor.Makinamda oyun ya da winamp bile yok.Ama neden böyle anlamıyorum.Bir tahmininiz var mı ?
Saygılar sevgiler
 
Geri
Üst