Disk buffer size ile ilgili

arkadaşlar merhaba,ben xp ve cubase sx kullanıyorum,ayrıca layla ses kartım var,ben bu sx'in ayarlarını biraz ezbere kullanıyorum,deneme yanılma yolula bir setup kurdum ama daha iyisini yapabileceğimi düşünüyorum,p 4 işlemcim var...neyse uzatmayayım!? bu asio ayarlarında disk buffer size ve disk buffer number hakkında daha detaylı bilgiye ihtiyacım var,bu ikisiyle farklı kombinasyonlar elde ediliyor,bazı durumlarda cubase daha rahat ve akıcı çalışıyor,ama en optimum değerlerini bilmek ve bulmak istiyorum,ayrıca yine cubase'in device setup'ında multitrack'da asio wdm değerleride herşeyi değiştiriyor,onuda
bilmek isterdim... teşekkürler...
 
Ufak bir sir vermek gerekirse, bilgisayarlar muzik produksiyonuna uygun aletler degil. Biz onlari o isi yapmaya zorluyoruz.

Bilgisayarlar verileri kucuk paketler halinde islemeye alisiklar. Normalde biz yazi yazarken veya internete bakarken bu sorun yaratmiyor. Ama muzikle ugrasirken yaratiyor cunku muzik kucuk paketler halinde bolunecek birsey degil, surekli ve kesintisiz veri akisi gerektiren birsey.

Bu sorunun ustesinden gelmek icin Cubase ve benzeri muzik programlari buffer memory veya tampon hafiza denen bir yontem kullaniyorlar. Ornegin sen ayni anda 4 kanal kayit yapiyorsun diyelim. Bu kayda iliskin veriler Cubase tarafindan surekli olarak isleniyor, sonra Cubase bunlari tampon hafizaya yonlendiriyor, tampon hafiza doldugu zaman icinde biriken verileri bir paketcik halinde hard disk'e gonderiyor, hard disk bunlari kaydetmeye ugrasirken tampon bir sonraki paketcigi hazirliyor.

Ayni sekilde hard disk'ten paketcikler halinde gelen verileri biriktirip Cubase'e duzenli ve kesintisiz olarak gonderen bir tampon da var.

O bahsettigin ayar da bu tamponlardan kac tane olacagini ve her birinin boyutunun ne kadar olacagini ayarlamana yariyor. Kural olarak tamponun buyuklugu ve adedi arttikca doldurulmasi da bir o kadar uzun surmeye basliyor, dolayisiyla buffer memory'yi artirmak latency miktarini da artiriyor. Ama tamponu cok kucultursen bilgisayar surekli tamponu doldurup bosaltmakla ugrasacagi icin performans olumsuz etkileniyor, belki daha az kanal acabiliyorsun veya daha az efekt koyabiliyorsun.

Optimum ayar bilgisayardan bilgisayara degisir, ama P4 islemci, 7200 rpm donus hizi olan bir hard disk ve 512 MB gibi bir RAM varsa Cubase'in default ayarlarinin (4 adet buffer, herbiri 128 KB) iyi sonuc vermesi lazim.

Multitrack penceresinde Layla'yla gelen ASIO surucusunu sec ("ASIO Layla" falan gibi birsey olmasi lazim). Bundan sonra karsina cikacak secenekler Layla'ya has secenekler olacaktir. Cubase ile birlikte gelen "ASIO Multimedia" veya "ASIO Full Duplex bilmemne" suruculerini kullanirsan Layla'nin kendi surucusunun verecegi performansi elde edemezsin.
 
Domokun'un anlattığı buffer'ın çalışmasını kafanızda daha net canlandırmak için bir discman'in anti-şok devresine benzetebilirsiniz :) Aynı mantık :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Arkadaşlar mesajı yazan arkadaşım ikinize de çok teşekkürler etti.
Uğraşıp cevapladığınız için sağolun. sölyediklerinizi deneyeceğini belirtti

..bu arada ska benzetmen aklıma olayı iyice canlandırdı diyebilirim.. :)
 
Buffer adedi ve boyutu ne kadar küçük olursa gecikme (latency) de o kadar küçük olur ama buna karşılık CPU yükü de büyük olur, plug-in ve okunan/yazılan kanal sayısı arttıkça bilgisayar daha kısa sürede boğulur.

Rahat çalıştığın bir ayarın varsa bence onu kenara not et ve daha iyi yapayım diye kurcalama. Bir de eldeki ayardan da olursun. Bence aleti kurcalamayı bırak, bir an önce müzik yapmaya başla ve devam et derim.

Sevgiler.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Mahcem senin bu konuyla ilgili sözlükte yazdıklarını okmuştuk daha önce. Ama belli bir ayar dengesi var mıdır acaba diye soralım dedik. Öğrendik ki en sorunsuz çalıştığı durumu yakalayıp fazla kurcalamamak gerekiyormuş :) tavsiyen için ve sözlük kısmına yazdıkların için teşekkürler.

Saygılar.
 
Aynen öyle. Bahsetmeyi unuttum, doruk orada aslında benim basitçe söylediğimi biraz daha detayı ile anlatmıştı sağolsun, benimki biraz iknâ etmeye yardımcı olsun diye oldu :D

Bu işlerin standart bir ayarı formülü yok, her bilgisayarın taşıyabileceği yük farklı oluyor, dolayısı ile birine uyan ayarlar diğerinde netice vermeyebiliyor.

Sevgiler.
 
Geri
Üst