Cort KX101 - Cort KX Custom

Arkadaşlar merhabalar, yakın zamanda bu iki gitardan birisini alacağım. İlk başlarda X Custom HT (eskisi gibi Kore üretimi değil, Endonezya oldu artık) düşünüyordum, ancak Cort KX1Q Katana'yı da görünce hoşuma gitti diyebilirim. İki gitarı da deneme şansım yok, sizce hangisini tercih etmeliyim? Gitara yeni başlıyorum o yüzden bilgim sınırlı, fakat gördüğüm kadarıyla:

X Custom HT'nin artıları(?): Seymour Duncan Manyetikler
Cort KX1Q Katana'nın artıları(?): Set-neck olması, maun gövde

http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=6439

cort.cortxcustomht.wh.jpg


http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=2881&gid=111

kx1q_te.jpg
 
Dostum sanirim sabit koprulu gitarlar uzerinde duruyorsun. Baslangic icin Floyd Rose'a gercekten de gerek yok cunku Tremolo kolunu kullanmak ileri bir teknik sayilir. Ben de gitara Cort X-6 ile baslamistim seneler evvel. O zamanlar ilk deneyimim oldugu icin anlamiyordum fakat gitarin hakkini da veremiyordum. Ne zaman gitar islerime yetersiz geldi, o zaman 2. el okutup yenisini aldim. Ama bu dedigim 1 yil surdu en fazla :) Baktim da X Custom HT pek bir olayi yokmus gibime geldi. Seymour Duncan orjinal manyetik koymazlar oyle gitara. Ucuz kopyalaridir onlar. Manyetikler basli basina gitar parasinin yarisi olurdu obur turlu. KX1Q Katana'nin iscilik kalitesini bilemem ama malzeme kalitesi iyi duruyor. Gitar daha uzun soluklu gibi digerine gore. Eger ben yaniliyorsam ve Seymour Duncan orjinal Vintage manyetik kullaniliyorsa bu gitarda, enteresan bir durum hakikaten. Ama bunlar eskiden pahaliydi cunku Koreydi. Endolari cikinca Koreler daha da pahalandi. Bu durumda Bunun 1000tl'lik kore modeli ile aralarindaki farki kiyaslaman lazim. elbet bir fark vardir. Bir de , isterse 1000$ lik manyetik taksinlar, gitarin agac kalitesi iyi degilse o gitardan cacik olmaz. Bir butun olarak degerlendirmen lazim yani.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Hocam bildiğim kadarıyla X Custom HT'deki manyetiklerin sahte olması gibi bir durum yok, hatta bu benim de kafamı kurcalamıştı, çünkü sadece 2 manyetik 350-400 lira civarında, fakat bu yorumu yapınca "Cort binlerce gitar ürettiği için haliyle ucuza alıyordur" yorumu geldi, bana da mantıklı geldi.

Evet, sabit köprülü gitar alacağım büyük ihtimal. Bütçem de 600-700 lira civarında, çok ekstrem bir durum olursa KX-Custom alabilirim ki o da 850-900 lira civarında.

X Custom HT'nin manyetikleri iyi güzel de, ağacı nasıldır acaba onu bilmiyorum, gitara yeni başlayan birisiyim ancak az çok ağacın da önemli olduğunu biliyorum. X Custom HT 1000 liranın üzerindeydi geçen yıl yanlış hatırlamıyorsam ancak Kore üretimiydi, bildiğim kadarıyla Cort Kore fabrikasını kapattı ve tüm ürünleri Endonezya oldu, ürün özelliklerinde bir değişiklik olmasa da fiyatı bu düşürdüğü sanırım. Yani bildiğim kadarıyla (eğer yanılmıyorsam) ikinci eller dışında Cort'un sıfır Kore üretimi gitarını bulmak artık mümkün değil.

X Custom HT'de floyd rose yok, o da sabit köprülü, zaten Hard Tail (HT).

Bu nedenle sırf manyetiklerine kanıp X Custom HT alıp pişman olabilirim diye düşünüyorum, Cort KX1Q Katana set neck ve maun gövde olması, EMG HZ yüklü olması ile daha mantıklı bir seçim mi olacaktır acaba?

Teşekkürler. :)
 
EMG HZ'leri ben Schecterlerde denemistim. Baya sert tonlar veriyorlar. Rock-Metal icin ideal yani. Bu gitari nasil bir amfide kullanmayi planliyorsun o da onemli. Cort dunyadaki en buyuk gitar ureticilerinden oldugu icin ellerine milyon tane ana bilesen geciyor, ucuza geliyordur dogru. Ama bu adamlar bu isten baya da iyi kar edecek sekilde satis yapiyorlar. Senin alacagin bu gitarlarin vergi binmis fiyati bu 500-600 TL'ler. yani 300-400 liralik gitarlar bunlar yurtdisinda. belki daha ucuzlardir bilemiyorum. Bu fiyata ne kadar iscilik beklersen o yani. Ben olsam KX1Q alirdim. Neden Cort dusunuyorsun onu sorabilir miyim ? Baska secenek degerlendirmeyi dusunmuyor musun ? Rock Gitari istiyorsan baska alternatifler de var.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Kullanacağım amfi büyük ihtimal Ibanez'in TBX serisinden 30 Watt'lık olanı olacak (belki çok düşük ihtimal Marshall MG olabilir)

Rock-Metal çalacağım, ama çalacağım en ağır şey arada sırada Slayer olacaktır muhtemelen. (Slayer hafif değil tabi, yanlış anlaşılmasın, ama çok ekstrem tonlar aramıyorum yani) fakat metal çalacağım diyebilirim.

Cort düşünme sebebim, benzer fiyat aralığındaki ürünler arasında gördüğüm kadarıyla özellik olarak da, kullanıp-beğenilme olarak da iyi ürünler olması. Çok iyi markaların 2. el gitarlarını ucuz fiyatlara belki alabilirim ama sıfır alacağım için bu seçenek de ortadan kalkıyor. Genelde Cort alacağım deyince insanlar "Cort'a para verme diyorlar", fakat gidip 2 milyarlık Jackson öneriyorlar, o fiyata çıkamayan birisi için anlamsız oluyor tabi öneri.
 
Dostum Schecter'in Damien serisi var senin aradigin fiyat araliginda. Onlarin da isciligi ve tasarimi cok guzel. EMG HZ manyetikler var. Bulundugun sehirde denk gelirsen kesinlikle denemeni isterim. Ayrica 2. el meselesi gercekten dogru. Mesela ben de 1100-1200 liralik gitari aldim daha kullanamadan sifir halde baska gitar almak icin baya bir ucuza satiyorum. Hirs iste. = )) O nedenle icine sinecek bir tercih olmasi onemli. 600-700 lira da az para degil. Biraz daha ust kalite gitarlara yonelmeni oneririm o nedenle. Butcen varsa ileride de kullanabilecegin baslangic+orta seviye gitar tavsiye ederim. Bu da 2. ellerde 800-1000 TL arasina denk gelir ortalama. Ama baya bir goturur. Yepyeni ariyorsan bende senin ilgilendigin tarzda bir sey var, birkac yil kullanilmis ariyorsan Ibanez RG 1570 Prestige'ler 900-1000 TL civari satiliyor. Temiz bulabilirsin iclerinden. Ben de alali 1 ay oldu iste amfi de dun geldi ama gitar da aldigim haftadan beri satilik diger aradigim modele erisebilmek icin. Niye boyle bi sey yaptin o zaman dersen obur gitardan bulamadim ulke capinda ben de bunu denedim bunu aldim ama hala aklim o alette : ))
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Hocam 2. ele yanaşmama nedenim, yeni başlayan birisi olduğumdan anlayamayacağım kusurlara sahip gitarların kakalanmasından korkmamdır açıkçası, daha önce bir başka şeyde başıma gelmişti ondan sıfır almayı düşünüyorum. Yoksa dediğin gibi ucuz fiyatlara çok iyi şeyler bulmak mümkün, ve iyi referansı olan satıcılardan da alınca bir problem çıkmaz muhtemelen. Fakat ben biraz takıntılı olduğum için sıfır almayı düşünüyorum.

Ne yazık ki deneme şansım olmadığından, ancak yorumlara güvenerek alabileceğim gitarı. X Custom HT'yi kullanana rastlamadım dersem doğru söylemiş olurum fakat Cort KX1Q deneyen, kullanan arkadaşlar varsa onların da yorumları çok faydalı olacaktır eminim :)
 
Magazalar da guzel kakaliyor yalniz onu da soyleyeyim. Daha Once Aldigim JS 100'un Arka yay kapaginin vidalarini tutan cita catlamis. Ben ne anlarim tabi yasim o zaman 15. Sap-yay ayari falan filan icin bir gun bir actim bir baktim cita bildigin catlak. yani orasi nasil catlar be kardesim butun gitar saglam citalar catlak. yuh yani. adam da illa o gitari al deyip durmustu bana. kesin kaktirdi diye suphelenmistim ben de daha sonra. Zaten kisa bir sure sonra cita tamamen kirilmisti. Ha yay kapagi hep acikti bende o nedenle problem yoktu. Ac kapa ugrasmiyordum yaylara hemen eriseyim diye. Zaten cogu gitarist oyle kullanir gitarini. Ama yine de kusur kusurdur. O nedenle dikkat et derim. Magazalarda da herkes gitarlari deniyor cunku. Sifir dedigin gitar bile 2. el sayilir yani.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Valla reklam yapmak olarak algılanmasın lütfen ancak Mydukkan'dan alacağım, sıfır kutulu geleceği için sorun olmayacağını "umuyorum"; ayrıca alışveriş yapanların sorun yaşamadıklarını duydum çok kere.
 
Anladim dostum. O zaman mecbur orada sadece stoklardaki gitarlardan bakacaksin. Belirledigin fiyat araliklarinda tum gitarlari gez derim. En iyi baslangic gitari Cort'tur diye bir genelleme yapilamaz. Hepsini gez hepsinin ozelliklerine bak, ayrica denemeden gitar siparisi de risklidir. Yeni baslayacagin icin hic bilmiyor olacaksin ondan cok da fark etmez senin icin. Ama Ibanez RG 370 DX de seceneklerin arasina koy bence. Gercekten iyi bir baslangic ve orta seviye gitar sayilir kendileri. Kalitesi dusmediyse, iyi bir rock machine'dir yani. FR'lidir ama iyi gitardir. FR var diye kotu gitar diyemeyiz zaten. Tarz meselesi.
 
progressiva demiş ki:
Dostum sanirim sabit koprulu gitarlar uzerinde duruyorsun. Baslangic icin Floyd Rose'a gercekten de gerek yok cunku Tremolo kolunu kullanmak ileri bir teknik sayilir. Ben de gitara Cort X-6 ile baslamistim seneler evvel. O zamanlar ilk deneyimim oldugu icin anlamiyordum fakat gitarin hakkini da veremiyordum. Ne zaman gitar islerime yetersiz geldi, o zaman 2. el okutup yenisini aldim. Ama bu dedigim 1 yil surdu en fazla :) Baktim da X Custom HT pek bir olayi yokmus gibime geldi. Seymour Duncan orjinal manyetik koymazlar oyle gitara. Ucuz kopyalaridir onlar. Manyetikler basli basina gitar parasinin yarisi olurdu obur turlu. KX1Q Katana'nin iscilik kalitesini bilemem ama malzeme kalitesi iyi duruyor. Gitar daha uzun soluklu gibi digerine gore. Eger ben yaniliyorsam ve Seymour Duncan orjinal Vintage manyetik kullaniliyorsa bu gitarda, enteresan bir durum hakikaten. Ama bunlar eskiden pahaliydi cunku Koreydi. Endolari cikinca Koreler daha da pahalandi. Bu durumda Bunun 1000tl'lik kore modeli ile aralarindaki farki kiyaslaman lazim. elbet bir fark vardir. Bir de X Custom HT de Floyd Rose var. Tremoloylaa oynarsin edersin ama akor cok kacirir bu gitarlar soyleyeyim. Ben olsam sabit kopruluyu alirdim yine de ikisi arasinda da floyd rose disinda kalite farki olacagini sanmiyorum. Bir de , isterse 1000$ lik manyetik taksinlar, gitarin agac kalitesi iyi degilse o gitardan cacik olmaz. Bir butun olarak degerlendirmen lazim yani.

yeteri kadar bilgi sahibi olmadan lutfen yazmayalim.saymour duncanin hangi modelleri sahte ya da orginal.bir tek saymour duncan ureten hatta fabrika vardir orginali zaten studyo kalitesinde hazirlanan unlu insanlara verilenlerdir.birde gitari oyle degerlendirirsek yanlis etmis oluruz.birincisi kx1Q ve x custom birbirlerinden tamamen farkli tipte kasalar.birisi maun agaci birisi ihlamur agaci.maun manyetiklere daha iyi karsilik veren agactir.sebebi rezonansi daha dusuktur.ihlamurda daha basit bir agactir ve rezonansi mauna oranla daha yuksektir dolayisiyle sustain daha azdir.bir de birisi katana tarzi kasadir birisi klasik gorunum modern kasadir.tarz olarak farklidir iki gitarda .kx1 de emg hz manyetikler vardir. x custom da saymuor duncan jb/59 tam olarak tarzlari faklidir.senin tarzina en yakin hangisiyse onu al tabiki.
 
Dış görünüm olarak değerlendirirsek ikisini de alabilirim, ama dediğim gibi acaba X Custom HT'nin ağacı manyetiklere az mı gelir gibi bir düşünce oluştu kafamda? Katana'nın set-neck olması avantajdır değil mi genel olarak bakarsak?

Manyetikler ve genel sound olarak iki gitar tam olarak hangi müzik tarzlarına gider peki?

Teşekkürler.
 
set nech'ler tabiki hem calma hemde tamir olarak saglamlik olarak tam bir avantaj degildir.cunku fenderlerde bolt on sistemleri.o gitardan gitara gore degisir.ama set nech olan gitarin sustainleri daha uzundur.kasaya girerek yapistigi icin.saymour duncan daha cok funk fusion pop rock hard rock calanlar tercih eder ama yine kisiseldir.ama emg'ler daima metal isidir.az gelme olayi da degiskenlik gosterir her gitarda faklidir frekanslar.bazi ihlamurlar maunlardan iyi olabilir.kesilen kutugun neresinden alindigiyla cok fazla alakasi vardir :) ama genel olarak maunlar daha sik yapili agaclardir.bence ikisini de dene kulaklarina hangisi daha guzel tonlar veriyor hangisi daha rahat calinabilir ona gore al derim.schecter'lerde cort fabrikalarinda uretiliyor bu arada.butcen musait ise m900 ve kx101'lere de bak derim.
 
:) tarz olarak iki gitarda da coil tap denen bir ozellik var yani humbucker single ayni anda kullanabiliyosun.ikisi de guclu manyetikler.kx1 daha guzel benim sahsi fikrim.ama kx serisinde daha guzel gitarlar var.birde o fiyat araliginda m serisi var cort'un.mesela m600. ama paran yeterse m900 herkesin sahip olmasi gereken bir gitar diye dusunuyorum.kolay gelsin.
 
Fiyat olarak yukarı çıkabilsem KX Custom ya da KX101 alırdım muhtemelen ancak, limit 700 lira civarı. İlk zamanlar kesin almayı düşündüğüm gitar X Custom HT idi, sonradan kafamı kurcalamaya başladı manyetik-ağaç mevzusu.
 
M600 tükenmiş, M600T var stoklarda, manyetikler sanırım KX1Q ile aynı. Fark olarak tremolo var (floyd rose değil), ama 22 perde. KX1Q'e tercih etmem gerekir mi sizce bunu? Yazdıklarım dışında aynı gibi geldiler hemen hemen özellik olarak.
 
su anda m600 duncan design manyetikli cikiyor.emg yok bu senekilerde sanirim.les paul tarzi gitarlarin yasasina aykiridir tremolo sistemi t serisini bosver :D
 
Geri
Üst