yeni başlayan biri notamı tab mı çalışmalı?

başlık pek açık olmadı biraz daha açayım ben yeni başladım elektro gitara ve şimdiye kadar hep notadan gitmeye çalışıyordum.ama nota çok sıkıcı.bizim arkadaş vardı o ben tab dan çalıyom daha kolay dedi.bende denedim gerçekten çok daha kolay tab.nota öğrenmeyipte şarkıları hep tab dan çalsam olurmu?yani ilerlememi engellermi?
 
Bunu başka bir forumda da konuştuk. Nota değerlerini tabda göremezsin. Müziği dinlerken tabı kullanabilirsin sadece. Seçim sana kalmış.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
tavsiyeler içi saolun.yani benim öyle sahneye çıkma falan vb. amacım yok.ben evde yada arkadaş ortamında çalıcam.o yüzden tab ı tercih ettim.daha rahat öğreniliyor şarkılar.nota birazda bıktırmaya başlamıştı beni
 
Nota öğrenmek dil öğrenmektir. Sıkıcıdır gerçekten. Çok sevmek ve azmetmek lazım. Hemn olmaz tabi. Tab iyidir, besteleri biliyorsan tabi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
sevdiğim şarkıları çalmaya çalışıyorum zaten.ama notalarıda boşvermiş değilim.bu tab da biraz geliştireyim kendimi, notalarıda öğrenirim ilerleyen zamanlarda.şimdilik bıktırmasın beni nota o yüzden
 
bence nota öğrenmeyeceksen bile en azından kulak'tan çalışmayı denemelisin.en azında müzik için gerekli olan en önemli tek şeydir tartışmasız.tab iyi bişey değil gerçekten..Kulağını geliştirdikçe ve yeni yeni bişeyler yapmaya çalmaya veya üretmeye başladıkça zaten şaşırıcaksın,sürekli çalıcaksın...işin en güzel kısmıda bi işi bitirmek ve sonucunu yaşamak:)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
ben bu işi hobi maçlı yapıyorum.o yüzden tab dan olurmu dedim.bide yeri gelmişken sorayım ben şimdi akorları ezberliyorumda kaç tane akor var?akor ezberleyerekte şarkılar çalabilirim demi yani?son olarak akor çalarken bütün tellere vuruyoruz diye biliyorum ama forumun birinde sadece bastığınız tellere vurulur yazıyordu hangisi doğru?

thrasyllos kulaktan çalışmak derken neyi kastettin anlayamadım?
 
Kaç tane akor var mı ? Maj,Min,Sus 2, Sus 4 , Aug,Dim,Maj7,Min7,Dominant 7,9 lu,11 li,13'lü başlıcaları ayrıca Interval olarak basacağın 2 sesli akorlarda var. Ama bunlar gereksiz sen azıcık teoriyi öğrensen zaten bu sorduğun sorunun anlamsızlığını kendin anlayacaksın. Onu da zaten akorların oluşma şekli nasıldır, Tonalite nedir, gamlar hangi mantıkla oluşmuştur 1 günde anlarsın mantığın ne olduğunu ama bu bilgini kullanıp müziğe dönüştürmek ömür sürer.
 
kulaktan çalışmak dediğim şey mesela; çalmak istediğin şarkıyı açıp sürekli pause/stop yaparak duyduğunu çalmaya gitarın üzerinde bulmaya çalışmak gibi bi takım bişeyler. yaratıcı ol işte:)
tab ezber iş yapmana sebep olur ve kulağıda öldürür.çoğunluklada yalan yanlış tablar geziniyo zaten sanal ortamda. bir sürü akor var bu arada.ancak sen şimdilik temek akorları bi öğrende gerisi zaten gelir.kendi kendine keşfetmeye başlarsın zamanla akorları sonra bi de sevinirsin akor buldum diye.sonra bi bakarsın varmış o akor:D neyse kolay gelsin
 
Ben gitarı az buçuk çalarım,müzikal kısmı ile çok ilgilenmem diyorsan nota öğrenme işinin belli bir kısmını es geçebilirsin.Ama ben ev gitaristi değil müzisyen olacağım diyorsan nota şarttır.Nota müziğin dilidir harfidir ne de olsa.Ve bence her 2 koşulda da öğrenmelisin nota.Akor konusuna da çok takılma, bi adam 1001 akor diye bir kitap yazmıştı ve bunun da 2 cildi vardı yani sayılan 2002 tane var, kombinasyon permütasyon biliyorsan standardı şöyle, 22perdex6tel,kaç farklı kombinasyon ;)
 
Nota bilmeden müzik yapılmaz. Armoni ve teori bilgisine ihtiyacın var. Eğer sadece tab kullanırsan bilinçli olarak beste yapamazsın. Kendini armoni konusunda geliştir.
 
Nota tabiki daha iyi fakat öncelik iyi gitar çalmaksa kendini geliştircek bi yöntem bulmalısın,bunun için illa kursa gitmene flan gerek yok,gidersen daha kolay olur tabi. İlgiliysen seversen sabır ve yeteneğe sahipsen en önemlisi yetenekliysen bastığın perde hangi nota bilmeden bile mükemmel gitarist olabilirsin.kulak herşeyi çözer :)
 
Geri
Üst