Floyd Roselu Gitarda Tel Değiştirme Sorunu

  • Konuyu açan DiseasedMinds
  • Başlangıç tarihi
D

DiseasedMinds

Elimde bir cort var arkadaşım tellerini değiştirmem için vermişti . Ben de hiç bu zamana kadar floyd roselu gitar teli değiştirmemiştim . Herşeyi iyi güzel yaptım ama gitarı akort etmeye çalıştığımda sürekli akor kaçıyor ve (tremolo köprüsü mü diyim artık ; tremolo kolunu indirdiğinizde kalkan kısım ) havaya kalkıyor . Ne yaptıysam çözemedim bu sorunu ? Nasıl halledebilirim ?
 
:)

Köprü havaya kalktığı halde akort henüz pes ise gövdenin arkasındaki yayları bir miktar sık ve akort etmeye devam et.

Bir teli akort ederken gerdiğinde; FR (floydrose) yaylarının etkisine ters yönde kuvvet katmış yani köprüyü yukarı doğru çekmiş olursun.
Bu da diğer tellerin gevşemesine neden olur.

Her telde bu durum kendini yeniler.

Yapacağın şey ise bir teli kabaca akortlayıp diğer tele geçmek.
Akort işini sıra ile ve tekrar tekrar tüm tellere yapınca bir denge noktasında gitar akortlu kalacak.
Bu denge noktasının ideali FR'nin gövdeye paralel olduğu konumdur.

Diyelim ki akortlu durumda FR gövdeye paralel değil.
O zaman arkadaki yayların gerginliğini, köprü gövdeden yukarıda ise arttırmalı; köprü gövdeden aşşağıda ise azaltmalısın.
Yayların gerginliği değiştiği için köprü pozisyonu değişir; köprü pozisyonu değişince tellerin akortları da değişir ve takrardan aynı akort işlemini yapman gerekir.

Bu hususları göz önünde bulundurup sabırlı olursan arkadaşının işini görmenin dışında FR'li gitarda tel değiştirmeyi de öğrenmiş olursun.
BAşlarda eziyet çektirir; beter eder. Zamanla iki-üç dakika içerisinde tel değiştirir kıvama gelirsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Hmm yani köprü kasaya değmiycek gitara paralel olarak havada kalıcak :) Ben yere değmediği için paniklemiştim biraz aha teller kopcak fln durumundaydım :D ki zaten o arada akor gevşetirken mi teli koptu ama allahtan köprünün dibinde koptu yeni tel kullanmadan düzelttim
 
Yeni tel takarken önce eski telleri akort et kabaca. Sonra bir teli çıkart yenisini takıp akort et. Böyle devam edersen sorun olmaz. Sadece aynı kalnlıktaki takım tellerde çabuk akort edersin. farklı kalınlıktaki tellerden takarken önce tremoloyu ayarlaman gerek.
 
Geri
Üst