Amfiden gelen dip gürültü

Arkadaşlar merhaba,

Amfiden gelen dip gürültüleri ortadan kaldırmak için nasıl bir yol izliyorsunuz? Noise Suppresor gibi pedallar kullanıyor musunuz? Varsa kullanan arkadaşların görüşlerini alabilir miyim. Tonu nasıl etkiliyor..?

Saygılar...
 
İlk önce dip gürültüsünün nedenini öğrenmek gerekir.Dip gürültüsü topraklama olmayışından,pedalın gain ayarından,kalitesiz kablolardan single manyetiklerden(noisless harici),gitarın içindeki elektronik aksandan,gitarın kalitesinden,hatta ve hatta amfinin kalitesinden kaynaklanabiliyor.Çok sinir bozucu birşeydir ama iyi de ayarlanarak sorun halledilebilir.Piyasada nois gate türü birçok pedal bulunmaktadır.En çok kullanılan genellikle boss ürünüdür( boss ns -2 ).Ama sana tavsiyem bu peldaı almamandır.Çünki tonunu bozuyor.Bozmaktan ziyade zayıflatıyor,emiyor.Ama piyasada ISP marka pedallar var gürültüyü,tonu emmeden,bozmadan yok ediyor.Onu da Türkiye de bulman biraz zaman alabilir.Zira fiytatı da uçuktur 400 tl civarı.Ama daha öncesinde kullandığın kablolar,topraklama vs gibi sorunları halletmeni tavsiye ederim.Kökten çözüm pedal almak değil,sorunun kaynağını yok etmektir.Saygılarımla...
 
Amfiden gelen dipsesi tamamen kesmek için noise gate işine yarayan pedallardan alman gerekir ki bu pedalları çok açarsan tonun canlılığını öldürürsün, her halükarda dip gürültüyü kesecek kadar açsanda bu seferde tuşe hassasiyeti kaybolacaktır. (Bu işi gerçekten iyi yapan kaliteli pedallar var fakat çok pahalı orta yollu pedallar için konuşuyorum). Bunlar haricinde dipsesi tamamen kesemezsin anca azaltırsın. Eğer rahatsızlık vermeyecek seviyeye çekmek için;
1- Gitarın topraklaması düzgün yapılmış olmalı,
2- Kaliteli kablo kullanmalı,
3- Hiçbir zaman gain(drive) en sonda olmaz çamur gibi ses alırsın, biraz gaini kız...
4- Topraklı priz kullanmalı,
5- Buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi vb ev aletlerinden uzak bir yeri kullanmalı,
6- Single manyetikler hum manyetiklerden daha fazla dip gürültülüdür.
7- Herşeye rağmen gitar çalmalı :D ki zaten her halukarda sesi açtığında cırrrrrrr diye bir ses duyarsın fakat bu ses senin gitarın tellerine vurduğundaki çıkan sesle aynı yada daha yüksek volumde ise işte o zaman sorun vardır yoksa cırrrr ses gelirken sen gitarı çalmaya başladığında hayvani bir fark varsa arada no problem olur öyle şeyler.

Dip gürültüsü zaten elektro gitarın doğasında var.
 
Ayrıca yeni bir 220 volt kablo alıp prize bir ters bir de düz takmayı dene. Fazdan dolayı cızırtı yapıyor olabilir. Tabi genel olarak sebep yukarda belirtildiği gibi topraklama veya polarite sorunu olabilir (ground lift).
 
abi bunu doğal yollardan kesmenin imkanı yok.bir elektrikçi olarak söylüyorum ;) teoride kesersiniz,şunu şöyle bağla bunu yalıt şunu yap ama şi pratikte bozulur.ya noisless kullanıcaksın ya da noise suppresor.en baba gitarı getir,en baba kabloyu bağla,en baba amfiyle çal yinede duyulacaktır o ses.
 
Yok o ses duyulmaz. Burada ekstra bir durum var. Benim amfiden sadece hafif bir tıslama geliyor o kadar. Cız bız oluyorsa sorun vardır ama çözülür. İyi malzeme ve topraklama şart.
 
backtothefuture demiş ki:
abi bunu doğal yollardan kesmenin imkanı yok.bir elektrikçi olarak söylüyorum ;) teoride kesersiniz,şunu şöyle bağla bunu yalıt şunu yap ama şi pratikte bozulur.ya noisless kullanıcaksın ya da noise suppresor.en baba gitarı getir,en baba kabloyu bağla,en baba amfiyle çal yinede duyulacaktır o ses.
Noiseless derken? Fender vintage noiseless'lardan falan bahsediyorsan, kaliteli bir humbucker onlardan çok daha sessizdir.

Topraklı prize takılı iyi dizayn edilmiş bir amfi, kaliteli jaklar ve kaliteli humbucker manyetikler ile 0 dip gürültüsü elde edebilirsin. Noise gate falan kullanmadan.
 
noise gate kullandım ve emin ol tonu mahvedebiliyor ayarlarını kıssan da tuşeni oldukça bozar, iyi bir elektrik tesisatına bağlı (kaçaksız topraklı vs) iyi topraklanmış humbucker lı bir gitar kaliteli kablolar ve doğru pedal ayarları ile dip gürültüsünü önemsenmeyecek duruma getirebilirsin...Ama amfi sadece acıldıgı zaman geliyorsa noise gate falan işe yaramaz noise gate ler gitardan ve amfi öncesi olaylardan kaynaklanan gürültüyü kesebilir sadece...
 
ayrıca eğer amfi lambalıysa anot gürültüsü önlenemez. ne kullanırsan kullan geçmez. tabi durum anot gürültüsü değil zannımca çünkü foruma kadar taşındığına göre bariz rahatsız eden birşey. arkadaşların dediklerini tek tek gözden geçir.
 
Geri
Üst