NADY TCM 1100 - Peak problemi...

277065.t.jpg


Merhaba,

Uzun zamandir kayitlarimda su mikrofonu kullaniyorum. cok ciddi bir problem yasiyorum. en ufak ses yukselmesinde peak veriyor ve cizirdiyor.

Sorum şu:
bu problem her condenser mikrofonda olan bir problem mi? problemin sebebi mikserdeki sesin acikligi mi? yoksa compressor kullanmiyor olmam mi?

özellikle vokal yaparken "e" ve "s"lerim cok patliyor. onlari oturup wave editor'de birer birer kismak zorunda kaliyorum. cozumunu bulamadim. compressor kullanacaksam ne ayar yapmaliyim bilemiyorum.

mikrofonun detaylarini surada bulabilirsiniz
musicians friend
 
pek bilgi alanım dahilinde olmasa da, bu tarz sesleri almak icin de-esser adlı sadece bu seslerin oldugu frekanslara ayarlanıp uygulanabilen bir compression/filter kullanıldıgı konusulmustu burada, bir göz at:

http://www.turkrock.com/ftopic3406.html


Bunun freeware plugin versiyonları var nette, arayıp indirip deneyebilirsin, birinden freeware programlar baslıgında bahsetmiştik hatta. Ama mikrofonundan da kaynaklanan bir şey var mıdır o konuda benim bilgim yok.
 
f205 demiş ki:
bu problem her condenser mikrofonda olan bir problem mi?

Evet, condenser mikrofonlar sesteki ani cikislara (transient) karsi dinamik mikrofonlara gore daha hassas oluyorlar.

Eger mikrofonda veya phantom guc unitesinde bir ariza yoksa (ki sanmiyorum, oyle birsey olsa distorsiyon yalnizca belli seslerde olmazdi) sorun buyuk ihtimalle mikserin girislerinin asiri yuklenmesinden kaynaklaniyor olmali.

Mikserin mikrofonu bagladigin kanalinin giris hassasiyetini trim veya gain ayariyla kismayi dene. Bu sikayet ettigin seslerdeki distorsiyon sorununu cozecek ama bu sefer yumusak sesler dusuk kalacak. Bunun tek caresi cikardigin seslerin farkinda olup, yumusak seslerde mikrofona yaklasip sert seslerde uzaklasmak veya en azindan diyaframin ekseninin disina dogru (off-axis) soylemek. Mikrofon teknigi denen olayin baslangici bu zaten.

Compressor falan kullanma sakin. Bunlar, kendilerinden sonra gelen birimlerin asiri yuklenmesini onlemek icin kullanildiginda ise yarar. Eger distorsiyon kaynakta varsa, compress etmekle sorunu cozemedigin gibi daha da duyulur hale getirirsin.
 
Peak verme olayı kazanç ayarı ile ilgili. Doruk açıklamış.

Sesin çatlamasının nedeni de mikrofonun muhtemelen rutubet almış olması. Condenser mikrofonlar için en ufak rutubet dahi felç geçirme sebebi olur. Condenser mikrofonu sakladığın paketin/kutunun içinde mutlaka birkaç tane silikon jel paketi bulunduracaksın, özellikle ızgaranın etrafında. O paketleri de her bir iki ayda bir ya yenileyeceksin ya da çıkartıp kurutacaksın.

Ayrıca mikrofonu da kutusunda dahi olsa duvar kenarından veya rutubet alabilen raf ve çekmecelerden uzak tutacaksın.

Eğer mikrofon rutubet aldıysa kapalı bir mekanda kutunun ağzı açık ama mikrofon toz almayacak bir şekilde birkaç gün boyunca havalandır. Sakın ha kurutacağım diye saç kurutma makinesi filan kullanayım deme, mikrofonu öldürürsün. Ani ısı değişimleri mikrofon membranını öldürür.

Ayrıca elindeki bu mikrofon lambalı tip (valve) condenser mikrofon, kullanırken başaşağı pozisyonda tutman mikrofonun daha uzun yaşamasını sağlayacaktır, zira eğer membranı gövdenin üstünde tutarsan lambadan çıkacak ısı uzun süreli kullanımlarda membranı zaman içerisinde kavurabilir.

P, s, ç, t gibi seslerin patlamasını engellemek için:

1) Condenser mikrofonun membranını ağız seviyesinde değil, iki göz-burun üçgeninin ortasına gelecek şekilde yerleştir.

2) Şarkı söylerken telaffuzuna dikkat et, o seslere gelince yuvarla, fazla bastırma, gerekiyorsa o sesleri yuvarla es geç, söyleme.

3) Aradan kaçanlara da de-esser ile lokal anestezi ile müdahele edersin.

Üzerinde çalışmaktayım, MüzikTek sitesini bir açayım, bütün bu konularda hazırladığım makaleleri koyacağım.
 
Yeri burası değil belki ama aklıma bir fikir geldi, bu tube condenser mikrofonlardaki lamba yerine FET koyup, hem daha ekonomik, hem daha sağlam, hemde ısı problemleri olmayan bir mikrofon yapsalar, hatta başkaları değilde biz yapsak :) Hep merak etmiştim bu mikrofonlar niye baş aşağı duruyo diye :)

Düzeltme : Zaten yapmışlar, yeni gördüm :)
 
Geri
Üst