İzolasyon, Yalıtım, Ev stüdyosu...

Müzik yapmak için nerede toplanıyorsunuz?


  • Toplam oy veren
    1,807
Arkadaşlar merhaba! Yukarıdaki başlığı feryat, figan bir şekilde atıyor, bir yandan da başlığın hayli rastlanan bir başlık olmasından mütevellit doğabilecek olası kilitlenme riskinden, değişik duygulara gark ediyorum...

Ses yalıtımı, izolasyon yani evde stüdyo kurmak için bu değerli kelimeleri gerek burada gerek nette yersiz fazla aramamdan ötürü bir tür psiko-bronşiyal durum yaşamaktayım. Verilen linlere göz attım, aynı adla açılan başlıkları okudum.
Konuya kendimi bir nebze fransız hissetmekle beraber somut bir başarıya ulaşamadım.
Zaten bu işlemlerin bir parça öncesinde ölçülerimle işin profosyonellerinden fiyatlar almıştım ki; "5 metreye 3 metre" kontrol odalı bir ev stüdyosu için 8,5 milyara tekabül ediyor bu fiyatlar. Takdir edersiniz; maddi buhran...

Şimdi değerli forum sakinleri, kıt "lingualitem" ile ingilizceyi anlamlandırmaktan yorgun ve saatlerce süren telefonlardan bitap düşmüş bir zat olarak sorarım sizlere;

Abi allahaşkına daha önce kendi yalıtımını kendi yapan varsa bir anlatsın!

Odayı bölme işlemini başarır ya da başartırsam bu izolasyon işini naçizane
ellerimle yapmam mümkün müdür?

Mesela "basitinden şunu al, şununla yapıştır", "8,5 milyar, sen deli misin?", "Hiç elleme, giden para olsun" , "şu senin işini görür" tarzındaki bilgilere açım, açığım.

:?: Kendi etinin yahnisini yiyen açıklasın, tadı nasıldı?

:arrow: Bu kadar yazmış divane mahluk, "Ne yapacaksın o sessiz ortamda?" diyecekseniz, cevabım; "şarkı söylemek, bongo, saksafon çalmak, basımı anfisine bağlamak" olacaktır.

Şimdiden sonsuz teşekkür, kilitlenmemek umudu ve herbişeyler ile...

Not: Ev stüdyosu işine gönül veren kardeşlerimi bu başlık altında toplamak ve görüş paylaşmayı istemekte naçizane bir çabamdır diğer yandan...
Cinnot: Müziğinizi nerede yapıyorsunuz daha bi anlamlamlı olurdu herhalde ama...
 
valla arkadasim ben de cok dertliyim bu konuda. Daha once ben de cok kafa yordum bu konuda,interneti destim falan.Ama o zamandan bu zamana sartlarim degisti ve forumdakilere soracagim sorum da degisti.
Onceden sorunum sesin hem disaridan duyulmasini engellemek(malum komsular) hem de gereksiz reverb u engellemekti.

Simdi sorunum degisti. Sehirden uzak,insan oturmayan,fabrikalarin arasinda bir yerde bir depo kiraladim daha dogrusu pederin varmis benim haberim yokmus. Ora daki kiraci da kira odemiyormus ve peder de kara kara dusunuyormus.Cunku adami cikarsa depo yu kimse almazmis. Benim oraya talip oldugumu ogrenince havalara uctu.
90 metrekare bir yer. Ben grup calismasi ve kaydi yapacagim orda ve ses istedigi kadar disari cikabilir.Tek derdim gereksiz reverb u kesmek. Bu mereti duvarlara hali yumurta kabi gibi ucuz seylerle kesebilirmiyim acaba?

Iste sorum bu. Cok ucuza mal olcak boyle olursa ve cok guzel olacak. Onceden control room dusunmuyordum ama bu guzel mekanda buna da yer var. Control room u surgulu pimapen benzeri bir seyle ayirmayi dusunuyorum. Ne kadar yer ayirmaliyim sizce ama bu yer metrekaresini soylerken ileride "digidesign ICON" benzeri genis control deskler koyabilecegimi unutmayin... 8O
 
Arama yaparak bu konuda bilgi toplayabilirsin.Crazylead arkadaşımız yanlış hatırlamıyorsam bir yöntem anlatmıştı.Yeşil renkli köpüklerle ilgili filan.Sanırım onun anlattığı yöntemle ses mes çıkmıyor dışarıya.
Kolay gelsin
 
ah benim hüsrana uğramış dostlarım.. başım bacaklarım arasında düşünürüm bende.. nasıl olacak bu studio olayları..? sürekli gidip studioya saati 15milyn. vermekle mi geçecek müzik yaşamımız.

nyse.. boş lafla kafa patlatmadan.. söyle anlatayım ben de bir Apartmanın en alt (bodrum katına) bir studio düşünüyorum. fakat izolasyon alayından ötürü benim derdim 1 komşu değil 20 tane olacak.. çevreden duyduğum bildiimi anlatayım ; arkadaşlar yine bir apartmanın bodrumdaki 25m² lik odasına (bir ses mühendisine danışarak en makul fiyata) alçıpandan arada 15cm boşluk kalacak şekilde bir iç oda yaptılar ve bu iç odacığın duvarlarını taş yünü denilen (içinde tekstil artıkları ipler fln var gri renk) 10-15cm lik keçe gibi malzemeyle kaplayarak izolasyon yaptılar. dışarıya çıt gitmiyormuş (ben gidemedim henüz).. taksimdeki studiolarda bu mazemeden kaplı ve rulosu 6m² yi kaplıyormuş 50milyn tl.
benim fikrim ise apartman için; yine duvarları taş yünü ile kaplamak (tavan da dahil) sonra o yomurta kartonu gibi olan sünger var koltukcular çantacılar fln. kullanıyo ve koca bir rulosu oldukça ucuz.. üzerini bu süngerle desteklemek akustik açıdan..
hee bir de piyasada (bauhouse'da) plaka renkli süngerler var üzeri piramit şeklinde bisürü çıkıntı var. bunlar daha profesyonel malzemeler onların her rengi farklı yoğunluklar ve yüksekliklerde çıkıntı akustik düzenleme için.. işte bas sesler aşağıda sarı renk.. az yoğun olnlan midler ortada truncu olan..vs.. tabi bu süngerlerin 60*60 lık plakası 8-12milyn arasında.. tabi dediğim gibi bir izolasyonda içeriye klima şart yoksa sauna gibi olur bu sıcakta..
 
Uc konu var:

1) Disaridaki sesin iceri gelmesini ve kayitlara sizmasini onlemek: burada studyonun yeri onem kazaniyor. Sehir icinde bir ara sokakta veya tercihan sehir disinda sessiz sakin bir mekanda kurulacak studyoyu dis dunyadan gelecek seslere karsi yalitmak biraz daha kolay olabilir. Yakinda agir vasitalarin gectigi islek bir yol veya havalimani yoksa duvarlarin sagladigi yalitim oldukca yeterli olacaktir, geriye pencere ve kapilari adam etmek kalir. Bu yapildiktan sonra da iceri hava gelmeyecegi ve icerideki kirlenmis hava disari cikamayacagi icin ufukman'in bahsettigi sauna etkisi ve klima ihtiyaci ortaya cikar. Sessiz calisan pencere tipi klima diye birsey olmadigi icin (daha dogrusu yalnizca reklamlarda varolan mitolojik bir urun oldugu icin) merkezi havalandirma sistemi monte etmek gundeme gelebilir. Bu da butceyi bir hayli degistirebilir.

2) Icerideki sesin disari (komsulara) gitmesini onlemek: studyo apartmanda olacaksa, davul seti ve bass amfisi kurulacaksa, unutun. Gercekten. Bunun tek istisnasi, bir bodrum bulursunuz, uzerinde (giris katinda) sesten etkilenmeyecek bir isyeri vardir (muzikevi, lokanta, vs.) bu sizinle daireler arasinda izolasyon yaratiyordur. Komsular gunun 24 saati apartmanin bodrumuna girip cikan "genclere" kafayi takmayacak kadar kendi isiyle mesgul insanlardir. Hatta arada bir kapiyi calip "evladim acikmissinizdir bak taze pogaca ve cay yaptim, alin birer tane" diyecek kadar sizi severler :D

3) Icerideki fazla yansimalarin (reverberation) ve sesi bozucu unsurlarin (standing waves) ortadan kaldirilmasi: oda cok bos ise yerlere hali, duvarlara... evet yine hali veya perde, veya raflar dolusu kitap (kitap raflari mukemmel diffusor gorevi gorur, isi biten OSS kitaplarini atmayin sakin) koyarak yankiyi bir olcude "oldurmek" iyidir. Yankiyi tamamen oldurup odayi "oldurmek" kotudur. Standing waves konusu biraz daha karmasik olmakla birlikte, odada paralel yuzeyleri azaltmak iyi sonuclar verecektir. Ornegin paralel duvarlardan birine hafif capraz duracak sekilde paravan, kitaplik vs. konabilir.

En, boy, yukseklik olculerinden ikisi veya ucu ayni veya birbirine cok yakin olan odalarda studyo kurmaya hicbir sekilde kalkismayin. Fizik ve akustik kurallari herzaman aleyhinize isler.

Kolay gelsin :D
 
o zaman bu yazi dizisinden sonra isimin daha kolay oldugunu anladim.
Benim studyo su anda bombos o yuzden yerlere duvarlara hatta tavana hali kaplarim,bir iki de birbirine parelel olmayan kitaplik koydummu,bir de bunlarin yanina bir cek yat attimmi tadindan yenmez,yeme de cek yatta yat. :D
Zaten bu studyo dedigim yer zindan gibi bir yer :twisted: pencere falan yok. Tek bir kapi var onu da bir sekilde yalitirim. Araya battaniye falan soksam olur mu acaba?

Su anda tek sorunum disaridan gelen sesler,hatirladigim kadariyla etrafta havaalani yok ama trafik ne durumudadir bilmiyorum. Umarim duvarlar yeterli olur.
 
ünivrst. de l.burgazda okurken orada bize tahsis edilen müstakil evde bilimum sünger yatak, yaylı yatak, yastık..vb. ile pencereleri kapattık oda kapısına da sünger yatak çakmıştık.. içerde 50w ses tesistı,mapex rock pro,60W gitar amp.. fln vardı. dışardan ses gelmesi mümkün değildi ama dışarı yine de öyle bir ses gidiyordu ki.. yan apartman ve evlerdeki komşulardan şikayet geliyodu her gece.. bence taşyünü ve sünger çok ekonomik ve ideal.. tabi sesi öldürmemek için (daha akustik olsun) onun üzerine ahşap plakalar da çakılabilir..
 
Dusuk frekansli sesleri beton ve tugla disinda hicbir sey tam olarak yalitamaz. Icerideki bass ve kick sesi disariya, disaridaki kamyon, tren, ucak sesi de iceriye mutlaka gelecektir. O yuzden yer secimi onem tasiyor.

xero, hali kaplama isini yavas yavas yap, odanin akustigini oldurmeden once de birak. Tavani hali kaplamaya buyuk ihtimalle gerek olmayacak :D
 
Sesin içeri/dışarı sızmasını önlemenin tek yolu oda içinde oda yapmak, iç odayı dış odadan ses yutma özelliği olan özel izölasyon malzemesi ve hava boşluğu ile ayırmak, ve bu muallakta odayı yere titreşim iletmeyen Neopren pabuçlar üzerine oturtmaktır. Bütün stüdyolarda bu iş böyle yapılır.

Bu konuda şemalı güzel bir açıklamayı http://www.saecollege.de/reference_material/index.html adresinden Construction linkine tıklayıp edinebilirsiniz.
 
Sağolun... Fikrim yettiğince anlamlandırıyorum. Şüphesiz ki; "dimağımı" genişlettiniz... Yürümeye başladığım anda yolu paylaşaca(ğı)m... :p
 
Ben bu değilim...

Bu forum beni korkutmuş sürekli kuyruğum kısık takılma durumlarındaymışım onu farkettim....
Herşey iyi güzel de biraz fazla düzey beraberinde soyut çözümleri getiriyor.... Geçmişe bakıyorum ve ne de yapay davranmışım diyorum.... Bu kadar insan içinde hiç mi yalıtan olmadı mekanını.... Dünyanın düştüğü akademik çukura mı benziyoruz? Ben şu malzemeyi aldım, şunla yaptım diyecek hiç mi adam yoktu? Ben daha işimi yapamadım, malum araştırıyorum... Madem böyle bir yola girilmiş, paylaşım sınırlı değil mi? Herkesin derdine soyut "çare gibilik" mi, yoksa somut yaşanacak çözümler mi.... İşim bitince vakıf olabildiğim kadar anlatıcam, eli bilgilerle dolu ama odası yalıtımsız dostlarıma sevgilerle...
 
artoferror sitemkar olmadan önce konu hakkında biraz farklı bir açıdan düşünmek gerekebilir mi sence? yukarıda gerçekten değerli bilgiler var. bir apartman dairesinde oturuyorsanız, ve çok paranız yok ise(oda içinde oda yapıp, arasını özel malzeme ile doldurup, neopren papuçlar üzerine oturtmak mesela) bu işi unutun demişler. şimdi durum buyken, hiç kimsenin dairesini kendi emeğiyle, yumurta kartonlarıyla ucuza yalıtıp başarılı olamadığı aşikar. bu durumda kimsenin anlatacak bir başarı hikayesi olmayabilir değil mi? şu durumda ben burayı yalıtacak olsaydım(apartman dairesi, alt kat komşum sağır, üst katım boş) vazgeçerdim. çünkü alçak frekanslar büyük sorun. seloteyp bantla yapılacakacak cinsten değil. bu yüzden ciddi bir yatırım işi olduğu doğrudur.

bahsettiğin biçimde bir somut çözüm olmaması burada cevap bulunmamasının sebebi olabilir.

bu kadar cihaz efekt şu bu tartışılırken, bunun yanında yalıtımın da büyük bir masraf kapısı olduğunu kabul etmemiz gerek. yumurta kartonu işe yaramıyor, bunu da kabul etmemiz gerek. masraflı iş, masrafsız başarı sağlayan eminim anlatırdı diye düşünüyorum.
sana kolay gelsin arkadaşım, umarım istediğin rahat çalışma ortamına kavuşursun.
saygılar
 
Bu arada yumurta kartonu, yumurta kartonu diyor millet de nerden buluyorlar bu kadar yumurta kartonunu?

Orta boy bir oda yani yaklaşık 9~10m2lik,duvarlar-tavan-taban aşağı yukarı 40m2 ye gelir hadi tabanı sayma 30m2, bir yumurta kartonu 0,5m2 gelse :) 60 tane yumurta kartonuna ihtiyaç var nerden bulunur o kadar karton :)

Bide acaba yumurta kartonun sesi kestiğini filan mı zannediyor insanlar?
 
ben geçen hafta bi ev kiraladım davul çalışmak için.sizin forumda yazdığınız yalıtım bilgileri gerçekten çok güzel ama evde iki tane cam var bunları nasıl kapatacam???
 
bende bir şey sormak istiyorum

perpa da küçük bir dükkanımız var metrekaresini bilmiyorum ama oldukça sessiz biyerde ve çevresinde iş yapan fazla insan olduğunu zannetmiyorum
yani kısaca komşu derdi minumum düzeyde

bu taş yün denen şey duvaın üzerinemi yapıştırılıyor?

ben bu dükkana taşyün+yumurta süngeri yapsam etkili olurmu?
penceresi ve kapısı biraz muamma illaki oralardan ses gidecek gibime geliyor

ama sonuçta oraya bateri götüreceğimizi zannetmiyorum,sadece gitar çalışma ve beste yapma mekanı gibi bir yer oalrak düşünüyorum,eğerki bass gelirse onunda sesini kısarız artık napalım =)

sorun işte bu malzemeleri alsam etkili olurmu?tahminen kaça patlar(oldukça küçük bi yer gibi diyeyim,normal bir stüdyo içi kadar)
 
e hep soru soruyosunuz kardeşim bide cevap yazan biri olsa nevar :twisted:

vallaa bizim bi stüdyo vardı.ben oradan ayrıldım.sistemi söyleydi:

- önce duvarın bikaç yerine sistemli delikler açılarak saplamalar çakılır.(yaklaşık 10cm kadarı dışarıda kalacak.) bunun amacı,duvara konulacak malzemelerin yerçekimiyle yere düşmemesi için destek olcak.

- duvara soğuk silikonla strafor köpükler yapıştırılır.(silikonla,çünkü bally straforu anında eritir.)

- straforun üzerine koli kortonu tekrar silikonla yapıştırılır

- bunun üzerine ise bally ile yumurta kartonları yapıştırılır. üzerine istenirse kumaş veya izocam kaplanabilir.

ben yeni bi gurup topladım ve yeni bi stüdyo yapmaya başladım.3 gün oldu. çok güzel bi yer bulduk.ve işlemlere başladık.

daha farklı fikirler bulduk ama masraflı çıktı..

mesela paket süngerler var. bi radyo stüdyosunda görmüştüm.böyle araba koltuklarının altındada bulunur.sert,girintili-çıkıntılı...

benim yeni yerde şu sistemi kullancaktım;

en alta yumurta kolisi,
üzerine strafor,
onun üzerine tekrar yumurta kolisi ve kumaş.

ama duvarlara toplam 490 tane y.kolisi gerekince vazgeçtim :D çünkü bide onun 2.katı var.(tavan hariç) ettimi 1000 8O

yine ilk sistemi yapmaya karar verdim.

camlar straforla kapandı(silikon ile).

duvarlar delindi, saplamalar yerleştirildi. şimdi ise işler başlıyo. akşam 7de gidip en üstteki işlemleri yapcaz. :oops:

hadin eyvallah
 
Death Lead Sonucuda bizlerle paylasırsan seviniriz bende taşyünü denicektim ama arkadaslar önce straforu deneyelim diyolar bakalım senden haber bekliyorum
 
Kalınlık ve yoğunluk değerleri aynıysa strafor veya taşyünü ya da camyünü farketmez. Ancak strafor etrafa dağılmaz ve daha temiz kaplama yapabilirsiniz. Toplam fiyatı da iyi hesap edin.
 
arkadaşlar profesyonel ses yalıtımı işiyle 1996 yılından beri uğraşmış, birçok stüdyo, tiyatro, sinema salonu, makine ve çeşitli unsurların yalıtımını yapmış, hatta ses yalıtımı ile ilgili method statement ve teknik spec hazırlamış biri olarak bazı yanlış bilgileri müsadenizle ve affınıza sığınarak düzeltmek isterim.

Öncelikle, XPS ve EPS yani piyasada strofor olarak bilinen malzeme ses yalıtım malzemesi değildir. Cam yünü ve taş yünü her ses frekans aralığındaki sesi yutmaz ve aslında bir ses yalıtım malzemesi değildir. Cam yünü esas itibariyle ısı yalıtımı için üretilir. Taş yünü ise bazalt esaslıdır ve yangın yalıtımı amaçlı üretilir. Ses yalıtımında kullanılan akustik süngerler ise aslında ses yalıtım malzemesi olmayıp, akustik düzenleme ürünleridir. ses yalıtımı ile akustik düzenleme aynı şey değildir.

Konu ile ilgili profesyonel ellerden, bu işlerin teorisi ve pratiğine ömrünü vermiş mühendislerden yararlanmak isterseniz Erakmanlar inşaat ltd. şti. ile görüşebilirsiniz.

Erakmanlar İstanbul irtibat bürosu:
İstanbul caddesi 50 / 3 Bakırköy
Tel: 0212 572 03 00
GSM: 0506 908 57 49

Erakmanlar inşaat Ankara irtibat bürosu:
Hoşdere caddesi 124 / 14 Çankaya
Tel: 0312 442 78 96
Faks: 0312 442 51 82

Erakmanlar inşaat imalathanesi:
Fatin sokak no: 41 Siteler / Ankara
 
Geri
Üst