Klasik Olmak?

klasik olmanın belirli çizgileri var mıdır?
varsa nelerdir?
klasik olmak için eski mi olmak gerekir?
bir eser çıktığı dönemde klasik değeri alamaz mı?
alabilirse yakın dönemde ortaya çıkan,klasik olarak gördüğünüz eser var mıdır?
varsa nelerdir?

bence kavram kargaşasına açık bir konu klasikler.tartışmaya da değer bir konu.
 
Klasik olmak nedir abi? Çıktığı dönemde toplumu bir şekilde etkilemiş veya bir yerlere sürüklemiş bazı olaylar eğer gerçekten kaliteliyse o klasik olur. Mesela "topgun" filmi Amerika'da gösterime girdikten sonra 80'lerin rüküş modası başladı. Elvis'de bir klasik mesela.
 
klasik;o eserden önceki eserlerden farklı olur ve arkasından gelen nesilleri etkiler.eğer bir eserin böyle bir özelliği varsa o klasiktir.
 
bi eser çıktığı dönemde klasik olamaz,mümkün değil. çünkü zaten klasiğin anlamı bir eserin ortaya çıktığı çağda ve diğer gelecek çağlarda da güzelliğini kaybetmemesi,popüler kültürün bi parçası olup yok olmaması demektir. klasikliğin ölçülerini zaman ve estetik belirler.
 
eser kendi döneminde klasik olamaz,kendi döneminde -klasik olmaya aday varsayılan- eserler için "kült" ifadesi kullanılır,günümüzde "kült eser" deyimi her ne kadar farklı,bağımsız,aykırı eserlere veriliyor olsa da,kendi içinde bir bütünlüğü olan ve kalıcı olmayı başarabilenler ileride "klasik" olarak adlandırılacaklardır.bunun için yalnızsarkının da belirttiği gibi ileride de aynı etki va anlamını barındırıyır olması gerecektir.sonuçta her kült eser klasik olamaz,ama her klasik bir külttür diyebiliriz.
 
üzerine, söyleyecek güzellikte söz bulamıyorsak bu bir klasiktir.
klasik yapıtlar,bizleri karşılarında başlı başına bir ağrı kesici edasıyla çağresiz cümelere sevkedendir...
 
Klasik akım herkesin sandığının aksine "Eski ve güzel " olanı değil mükemmel olanı arar.Klasik bir sanatçı mükemmelliyetçidir.Bu yüzden klasik olacaktır.Yeniliklere kapalı olan bir akım sanılıyor oysa bence değil.
 
Klasik = Classic den gelir...

Class = Klas, güzel..vb. anlamında
ic= isimleştirme ekidir.

Yani asıl kökeni güzel olan fln anlamındadır. Ama günümüzde eski ve kült olan anlamında kullanılır.

Hatalımıdır? Hayır... Yenilere bakarsak... :?
 
Klasikleşmiş eserler, zamanının çağının bir adım önünde olanların içinden doğar...

öncü (avantgarde) çalışmaların önemli bir böülümü sonraki dönemlerde klasik haline dönüşür..

mesela Iron Maiden'ın "Fear of The Dark", Metallica'nın "One", Anathema'nın "Fragile Dreams" parçası marşlaşmış klasikleriden birkaçı..
 
Önce fark yaratır sonra bu farkı insanlara bi güzel başarıyla sindirtir!İşte bence bunlar klasiklerdir
 
Klasik bazı arkadaşlarımızın kullandıgı anlama gelen bir kelime kesinlikle değildir.Yani klasik demek bayatlamış demode olmuş klişe olmuş kötü , vasat anlamlarına asla gelmez.Bu anlamlarda kullanmak tamamen yanlıştır.Bu anlamların ancak tam tersi anlama gelebilir.

Resimde mesela bir klasik dönem vardır.Görsel sanatın mağara duvarlarından tuvale ilk geçtigi zamandan başlar birkaç ressam ismine kadar devam eder.Klasik dönemden sonraki dönemlerde "klasizm" herzaman işin alfabesi gibi temel olmuştur.Bir ressam doğuştan sürrealist , puantilist , popilist , realist vs. olmaz.Klasik dönemle başlar ögrenir reprodüksiyonlar vs. yaptıktan sonra kendine bir tarz , akım belirler vs.

En durusudur , başyapıttır klasikler.

Müzikte de aynı şekildedir.Metallica Iron Maiden gibi gruplar klasik değildir.Böyle bir kullanım doğru olmaz.Yine müzik sanatı da klasik müzik ile başlamıştır.Klasik müzik Vivaldi , Handel , Bach , Mozart , Beethoven , Pachelbel , Gascogne , Lobo , Brahms vb.dır.Klasik akımdan sonraki akımlar klasik akımın etkisi altında kaldıktan sonra farklı akımlarda müzik yapma çabasına girişmişlerdir.

2007 yılından sonra klasik olamaz bir sanatçı.O yüzden bir çizgisi yoktur.En fazla klasik akımdan etkilenmiş diyebilirsiniz 2007 yılındaki bir kişi hakkında.:)

Çıktığı dönemde de klasik olmak mümkün olmaz böylece.Klasizm sanatın her dalında en başarılı akımdır bence.
 
klasizim mi başarılı? saçmalamayalım,'sanat soylular için,halk bi pok anlamaz' anlayışı mı başarılı? ne diyim sana pes.
 
bir eserin yada bir yapıtın, akımın klasik olabilmesi için üzerinden belli bir süre geçmesi gerekir...ama bu kelime günümüzde anlamından çok şey yitirmiştir o da ayrı bir tartışma konusu...
 
feelinggood demiş ki:
klasizim mi başarılı? saçmalamayalım,'sanat soylular için,halk bi pok anlamaz' anlayışı mı başarılı? ne diyim sana pes.

Biraz klasik dönemi incelerseniz , o cümlenin düşündügünüz basit anlamından daha farklı şeyler anlattığını anlayabilirsiniz.Pop art , mekanik çoğullanma 19.yy sanayi devrimi öncesidir bu dönem.O dönemde bir tablo aynı anda tek biryerdeydi tek birtaneydi.Şimdiki gibi milyonlarca kopyası yoktu.Ve pahabiçilmezdi.Halk yiyecek yemek kalacak ev bulamazken o tabloyla ilgilenebilicek durumda değildi elbette.Böylece sanat soylulara hitap etmek zorundaydı.Müzik de aynı şekilde...Köylünün ahırında Orkestra yoktu doğal olarak halk sanata uzaktı zaten yakın olmak da akıllarından geçen birşey değildi.Günümüze bakar gözle bakarsak o yukardaki kullanılan cümleyi anlarken saçmalayabiliriz...Zaten o tarz bir üslubla söylenmiş birşey değildir.Okumadan ögrenmeden bilgisizce yargılamak en büyük saçmalıktır bence.

Ve ayrıca sanatın kime hitap ettiği durumu , soylu yada soysuz , bu bir başarısızlık veya başarılılık durumunu asla belirlemez zaten.Halka hitap etmek zorunda hiçbirzaman değildir.Sanat sanat içindir.Sanatçı sanatı icra edince anlayan ve değerini bilenindir sanat eseri
 
Geri
Üst