Trapez köprü sorusu

H

hckarakuyu

Trapez köprülü gitarların ne gibi sıkıntıları olabilir. tel takmak vs.. sıkıntı olur mu?
 
Sanırım karıştırdınız terimleri, trapez denen Gibson ın custom larda falan kullandığı kesik block inlay in bir diğer ismi, bahsettiğiniz köprüye sahip bir gitar modeli vs. söylerseniz hem ismini hem özelliklerini söyleyebiliriz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
afedersiniz. flying bridge diyelim tam olsun. trapez bunun alt kolu gibi bişi. yani tam olarak demek istediğim köprünün gövdeye sabit olmaması.
 
Sabit olmayan köprülerde tel değişimi sıkıntı yaratmaz. Kilitsiz tremolo köprülerde (örneğin fender strat köprüsü veya diğer kilitsiz köprüler) tel sabit köprülerde olduğu gibi kolayca değiştirilir. Sadece çift kilitli (hem köprü, hem üst eşik) tremolo köprülerde (örneğin floyd rose veya ibanez edge) tel değişimi için bu kilitleri alyan anahtarı ile açıp teli değiştirince sonra tekrar sıkmanız gerekir.

Bunun yanısıra farklı kalınlıklarda tel seti takarsanız tremolo köprülerde köprü pozisyonunun ayarlanması gerekir. Örneğin 09-42 takımdan 10-46 takıma geçerseniz köprü biraz havaya kalkar. Bunu da köprünün arkasında yayları tutan aletin vidalarını biraz sıkarak yay gerginliğini arttırarak dengelersiniz ve köprü yine önceki yatay pozisyonda dengelenir.

Genelde bu tip köprülerin ayar işleminde yaşanan sorunlar ağzı bozuk alyan anahtarları, vidaya uygun olmayan ağız yapısında tornavida vb. kullanımından olur. Çevremde pekçok arkadaşımın köprünün biryerindeki civatayı yalama ettiğine, ayar yapılamaz hale getirdiğine bizzat şahit oldum. Uygun alet edevat kullanımı ve acele etmeden dikkatli yapacağınız işlem sonrası eliniz alışır, kısa sürede o da sıkıntı vermez ve normal bir işlem haline gelir. Her tel değişiminde otomatik olarak yaparsınız. Yani sıkıntı demeyelim, tecrübe için biraz süre gerekir, hepsi o.

Kolay gelsin.
 
Geri
Üst