Custom Gitar Yaptıracagım onerilerinizi bekliyorum

M

mr_picking

Merhabalar forumda yeniyim, hemen belirtmek isterim ki sahane bir oforum ortamı var...

Yaklasık 4 yildir gitar calıyorum. benim bir ibanez rg 570 im var manyetiklerini PAF PRO ile değiştirdim. Gayet memnunum. Ancak farklı bir gitarım daha olsun diye custom gitar yaptırmayı düsünüyorum.
(ANKARA'da).

Teknik olarak söyle bir şey düşünüyorum

Maun gövde ve sap (Neck-thru olacak)
Abanoz klavye
Dimarzio Evolotion bridge Pickup
Dimarzio Paf Pro Neck Pickup
Edge Pro I veya II bridge (ibanez)
İbanez RG 570 sap profilinin aynısını kullanacağım.
24 perde klavye (Cutway 21. perdede düşiünüyorum)

Tarzımı herhalde konfigurasyondan anlamıssınızdır. Steve vai ,satriani gibi seyler caliyorum

Sorunum şu ki; İbanezin edge pro1 veya edge pro2 sistemlerini nereden bulabilirim. Bir de bunların ikisini de deneyen var mı sizce hangisi daha
iyi?

Ayrıca gitarla ilgili onereceginiz bir ekleme var mı?

Bir de bu buzz feiten tuning sistem ne ise yarar. simdiden herkese tesekkurler
 
evet foruma hoşgeldin(ben de yeniyim gerçi)

şimdi söyleyeceklerime şöyle başlayayım, her işini ciddiye alan gitarist custom gitar yaptırmayı veya yapmayı(ozan a selam ederim) bir zaman aklından geçirir, imkan bulursa yaptırabilir.

ancak enstruman yapımı legolar gibi parçaları alayım, onları birleştireyim olsun sana gitar mantığıyla yapılan bir şey olamadığından bu yüzden "şu şu parçaları düşünüyorum" derken laflarının arasında bir luthiere değinmemiş olman enstruman yapımında insan faktörünü tamamen gözardı ettiğin izlenimini uyandırdı bende.(istanbulda o meşhur murat sezen isimli luthierin "ben bu gitarları yapıyorum, bunlardan yaparım alacaksan" şeklinde bir yaklaşımı vardır mesela)

enstruman yapmak, özellikle güzel ses çıkaran sağlam ve rahat enstruman yapmak herkesin harcı değildir. bu da ciddi bir sanat dalıdır ve bir gitarist kendine özel bir gitar yaptırmak istiyorsa, öncelikle bu gitara ve yaptırdığı özel modifikasyonlara ihtiyacı olmalı, sonrasında da bu enstrumanı yaptırabileceği işinin ehli bir luthier bulmalı diye düşünüyorum.

satriani/vai tarzında çaldığından bahsetmişsin, peki custom bir gitar istemenin sebebi nedir? yani piyasada bulunan gitarların üzerinde yapabileceğin modifikasyonların hiç biri yeterli gelmeyecek mi sence? unutma ki, yaptırdığın gitarın fiyatıyla onunla aynı sesi çıkartabilecek en iyi ihtimalle aynı rahatlıktaki gitarlardan 2 belki 3 tane alabilirsin(yapan kişiye göre değişir). bu kadar para saydığın "özel yapım" gitar piyasadaki gitarlar kadar sağlam ve rahat olacak mı? bunlar hep düşünülmesi gereken şeyler kendi fikrimce. bir gitar alıp üzerini manyetiklerini şusunu busunu modifiye edip memnun olabilecekken insan, hem riske girip, hem de o kadar ekstra para döküp özel gitar yaptırması için cidden bir sebebi olmalıdır diye düşünüyorum.(param bol, üzerini istediğim gibi boyatıcam diyorsanız bilemiyorum, siz bilirsiniz :) )

sen bahsettiğim sebeplerden bazılarına sahip olabilirsin, yazım da sana cevap niteliğinden biraz çıktı, özel gitar yaptırmak isteyenlere karşı(bir gün ben de yaptırırım umarım, gerekince) fikirlerimin çıktısı oluverdi. başta dediğim gibi her gitarist "custom gitar" meselesini aklından bir zaman geçirdiği için, dışarıdan bakınca yazdığıma benzer şeyler düşünmesi olasıdır diye düşünüyorum. belki de değildir bilemiyorum. neyse bağlayamadım da yazıyı. gitarlar iyidir. :)
 
buzz feiten tuning system gitarının entonasyon ayarı ile ilgili bir sistemdir.
her fretten dolgun ve temiz sesler alırsın..ki buda entonasyonla olur zaten.
türkiyede ki tek ustası(official)taksim(ist) tüneldeki yüksel ustaoğlu dur.
 
buzz feiten sistemi ile "dolgun ton" arasında bir bağlantı olduğunu sanmıyorum, varsa da bilmiyorum. sadece tuning sistemi değişiyor ve doğruluğu/güzelliği fazlasıyla tartışmaya açık bir mesele. bilsem iyi tartışırım da bilmiyorum, official sitesinde(google da aratın) her türlü ayrıntısı var. old_style ın belirttiği gibi, bu iş için türkiyede yetkili tek kişi istanbulda ayrıca.
 
Güzelliği bilmem ama power chord lar dahi her akor un daha düzgün çıktığı bir gerçek. Entonasyon problemlerinden dolayı olan ekşilik, flanging yok oluyor.

Custom gitar yapmak/yaptırmak zevkli bir iş. Kendine has, ayrı bir alet yapıyorsun. Sana özel birşey oluyor. Evlilik gibi birşey :)

Tek anlamadığım konu yaptıracağın gitar ile elindeki gitar arasında fazla bir fark olmayacak. Oysaki sen farklı bir gitar istiyorsun. Yaptıracağın elindeki gitarın daha iyisi olacak. Benim tavsiyem farklı soundlar farklı tatlar için farklı tasarımlara yönelmen. Hi -tech bir ibanezin yanına hard tail bir strat gibi :)
 
custom gitar sahibi olmak, o gitara olan bağlılık tabi ki çok güzel bir şey ama, işinin ehli birini bulmak gerekir demek istiyorum ben.

yani evlilik gibi tamam da, bir türlü kendime göre ayarlayamadığım karıyı da boşarım afedersin :) iyi bir adam temiz bir işçilikle sağlam bir gitar yapar,
o zaman olur.

bu arada zamanında ben de abanoz klavye hastasıydım ama maple ile tanıştığımdan beri gözüm başka bir şey görmüyor. hele rosewood fretboardlı gitarları ellemez oldum. ha versen bi tane alırım o ayrı :)
 
Buzz Feiten hakkinda:

Bati muziginin, bir oktavi olusturan notalar arasindaki mesafeyi olcmek icin kullandigi sistem, ilk kez matematiksel olarak Pisagor (evet su bizim OSS'den tanidigimiz Pisagor) tarafindan ifade edilmistir. Fikra gibi anlatayim size:

Pisagor birgun yolda yururken bir demirci atolyesinin yanindan gecmis. Atolyede iki demirci, demir cubuklari cekiclerle dovuyorlarmis. Pisagor, iki demirci ayni anda vurdugunda demirlerin cikardiklari seslerin cogunlukla uyumsuz oldugunu, fakat arada bir cok uyumlu sesler ciktigini farketmis (e adama bosuna Pisagor dememisler tabi).

Hemen iceri girip demircileri izlemeye baslamis. Birbiriyle uyumlu sesleri cikaran demirleri bir kenara ayirip almis evine goturmus (klasik Yunan'da filozof olmaktan guzel ne var, istedigin kaprisi yapabiliyorsun).

Evde demirleri inceleyince farketmis ki, iki demirin uzunlugunun birbirine orani basit kesirlerle ifade edilebiliyorsa bu iki demir uyumlu ses veriyor. Sonra outurup bunlari isimlendirmis. Bir demirin uzunlugu digerinin iki katiysa (yani uzunluklarinin orani 1/2 ise) aralarindaki iliski oktav olmus. Aralarindaki iliski 2/3 ise besli, 3/4 ise dortlu, falan derken butun notalari boylece tanimlamis.

Pisagor'un bu sekilde yaptigi tanimlama notalar arasinda mutlak matematiksel mesafeler ortaya koymus. Bu nedenle bu sisteme equal tuning (esit mesafeli akort) deniyor.

Epey bir yuzyil sonra, muzik daha da ilerleyip besteciler daha farkli seyler denemek istemisler. Yaptiklari bestelere hep ayni notadan baslamanin pratik olmadigini farketmisler. O yuzden ornegin parcaya do yerine mi'den baslandiginda yine major gam calinabilsin diye diyezler, bemoller, kisacasi siyah tuslar icat edilmis.

Fakat bu arada farkedilmis ki Pisagor'un matematiksel tanimlamasi do'dan baslayan dizilerde gayet iyi sonuc verirken, enstruman bu sisteme gore akort edildiyse ve sen tutup mi'den baslarsan o mutlak matematiksel ayrimlar kulaga hos gelmiyor. Bunun nedenini de matematiksel olarak aciklamak mumkun, ama konuyu dagitmayalim. Merak eden asagidaki linke bir goz atsin, yalniz Ingilizce maalesef:

http://home.comcast.net/~zekehoskin/tuning.htm

Bu sorunun ustesinden gelmek icin her notayi oktavin icine biraz yayarak akort etmek gibi bir care bulunmus. Sonuc matematiksel olarak ifade edilebilse de aslinda cikis noktasi "kulaga hos geldigi icin". Bu yeni akort sistemine Ingilizcede "well tempered tuning" veya "stretch tuning" deniyor.

Bu yenilik muzige yaklasik J.S.Bach zamaninda getirilmis. Bach bu yeni sistemi kullanarak beste yapan ilk bestecilerden biri olmus.

Gitar antik caglardan kalma bir enstruman oldugu icin Pisagor'un tanimladigi akort sistemine gore tasarlanmistir. Belli bir notayi esas alip akort ederseniz ve hep o notayi temel alan armonilerde kalirsaniz sorun yok, fakat baska notalara gectiginiz anda (kulaginiz yeterince hassas ise) akordun hafiften kactigini hissedersiniz. Gitarin entonasyonu ne kadar iyi ayarlanmis olursa olsun bu degismez (aslinda entonasyon gitarin Pisagor sistemine % 100 uyumlu hale gelmesini saglar).

Buzz Feiten gitara stretch tuning sistemini uygulayan bir sistem gelistirip patentini almistir. Bu sistem mevcut gitarlara sonradan eklenebildigi gibi, kimi gitar ureticileri bazi ust modellerinde bu sistemi standart olarak sunmaktadirlar.

Olay kisaca bundan ibaret :D
 
Buzz Feiten uzun süredir aradıgım sorunun cevabı olarak duruyor, entonasyonu ne kadar iyi ayarlarsam ayarlayım, sap ne kadar iyi olursa olsun, ara notalarda tam sonuc alamıyorum hic bir zaman. Sitesi de varmıs, daha yeni duymusum kendimi bir ayıpladım, http://www.buzzfeiten.com

Pek kendine özgü/spesifik şeyler belirtmemişsin esasında, eğer yukarda yazdıgın şeylerden farklı ve daha sana özgü özellikler aramıyorsan, ibanez prestige rgt serisindenbir gitar zaten bu özellikleri taşıyor(abanoz klavye dısında, ki o sonradan da takılabilir). Tabi böyle yapınca fiyatı daha uygun oluyor derseniz bilemem.

(üst model maun gövdeli ve necktru rg serileri, rgt olarak geciyor, ibanezin sitesinden bakabilirsin özelliklerine)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
herkese tesekkurler;
Oncelikle bazı sorulara cevap vereyim. Ben ankara'da Kenan Turgut'a yaptırmayı dusunuyorum. Daha once yaptıgı gitarları gordum ve gercekten rahat gitar yapıyor. Hem Murat Sezen gibi de kaprisli birisi degil. Adama (murat Sezen) gittigimde bana soyledigi ilk laf "bizim kimlere gitar yaptıgımızı biliyor musun?" oldu. Gayet aşağılayıcı bir üslup takındığını da belirtmeden edemeyeceğim.

Böyle bir davranıştan sonra dünyadaki en iyi gitarı o adam yapsa ve bedavaya bana verse çal diye almam...

Elimdeki gitarı tabi ki modifiye ettim. Ayrıca son derece de memnunum. Ama benim istediğim bir marka'nın adamı olmamak. "Ulan bu gitarın tonu çok kötü, hiç de rahat çalınmıyor" dediğim bir an dahi olmadı.

Ayrıca Ska. arkadasımız yaptırmak istediğin gitarın elindekinden bir farkı yok demis. Bir olcu de haklı olabilir ama benim istedigim sap inceliginde (Wizard prestige) bir neck-thuru gitar ne yazık ki yok. Ayrıca kilit sistem konusunda da simdiye kadar kullandığım en iyi marka ve model ibanezinkilerdi. Orijinal floyd rose'da dahil olmak üzere.

Ayrıca bu gitarın gövde ve sapın ağacı, manyetikleri, klavyesi elimdekli rg 570 den tamamen farklı. Benzer tek özellikleri ise sap profili ve kullanmayı düşündüğüm kilit sistem. Aynı modelin bile tonları farklı çıkıyorken. Böyle farklı gitarın da daha özgün bir tonu olacağı su götürmez bir gerçek...

Kilit sistem konusundaki kararsızlığım hala devam etmekte. Edge pro ile edge pro 2 arasında kararsızım. yoksa lo-pro edge mi kullansam?
 
sanırım mesajım gözünden kactı. RGT modellerine bak ibanezin, cogu özellik var istediğin(abanoz klavye ve maun sap dısında, necktru rg' lere verilen ad bu rgt. maunu öyle rg sapı inceliğinde işlemek ve kopruyle dengeyi tutturmak da ayrı beceri tabi... ). Kenan abi iyidir, bir ara da benim gitarımı bitirip verse ehehe :)

Lo-pro edge' in dediğin köprülerden tek farkı, el oradaki vidalara değmeyecek şekilde daha alcak tasarlanmıs olması. Bunlar keyfe keder şeyler yani biraz da.
 
ilgine tesekkurler awake
benim ev arkadasımda ibanez rgt42 var piyasadki diger neck-thurulara nazaran daha ince(hatta en ince) bir sapa sahip. Ama benim istediğim yeni tasarlanmıs olan wizard prestige(43mm-56mm/17mm-19mm) sap. zaten bu yüzden custom yaptırıyorum. Piyasada bulunmuyor bu incelikte neck thuru...
edge pro kopruler de yeni cıktı. İbanez jem'lerde falan edge pro 1 kullanılıyor artık...
 
edge pro yeni değildir, yıllardan beri kullanılan bir köprüdür. en son çıkan köprü şekli ise ZR denilen süper ötesi şeydir. eğer custom yaptıracaksan bunu kullanmanı tavsiye ederim.
 
buzz feiten kesinlikle olmalı ancak sonradan yapılan buzzlar o kadar iyi olmuyomuş diye duydum.ama sen cstm ypatrcan,iyi birine yaptırırsan sorun çıkmaz heralde
 
herkese selam

valla dostlar burada sizinle aynı duyguşarı payşaşıyorum hemen hemen.bende yıllarca washburn du ibanezdi jackson dı derken tünelin taşlarını eskittim.sonra artık karar verdim ki hiç bir gitar istediğim şeyi veremiyor.zaten custom olayıda bu düşünceyle başlıyor.les paul tonu çok mükemmel ama sololarda sıçıyor bir malmsteen gibi parlak tonlar veremiyor eşşek ölüsü gibide ağır bir ağacı var(maun)jackson tonu sanki nezleli biri gibi ama neck müthiş.ibanez neck sanki elinde 2 klavye var gibi tip çok ii çalınıi güzel ama ıhlamur ağacı çok zayıf ve sağır bir ağaç.fender strat parlak tonlar kalın klvaye yeni nesillerde ve dip sesten bulantı yapıyor adama.eee ne yapıcaz dedim babacım.prs süper ama el değmiyor usa lere santana 8000 euro.o zaman custom yapıcaz dedim.asım abinin yaptığını öğrendim asım can gündüz.netten mail attım.baba dedim böle böle.
tamam dedi ozan kardeş bir iki resim attı yaptıklarından.mükemmellerdi gerçekten.6 ayda bitti.eğer isteyen olursa özelliklerini ve resimlerini atatrım.sevgiler.customı ii düşünün tek size özel olucak unik dünyada tek sizde.ve en güzel sesi vericek.patates soyar gibi ağacınızı soymicaklar.elle yavaş yavaş olucak.
 
2500 dolar ama her şeyiyle değer.1.sınıf weight light bir case golden strap lock sistemi ve strap,3 adet tel,ve bir tanede golden,low noise cable ile birtlikte...
 
asım can gündüz'ün gitarları gerçekten parasını hakediyor.özellikle kendine has olan tremolo sistemi ile.tam bilmiyorum ama sabit köprü prensibine sahip bir floyd rose sistemi.yani akord etmesi tel takması kolay ama floydun yaptığı her şeyi yapıyor.kullandığı kaplama ağaçlarından tut da aksama kadar kaliteli.birde renkli gitar fantazisi olan insanlar için birebir :)
 
belki hatırlayanlar vardır: zamanında asım can gündüz burada gitarlarından birini satmak için verdiği ilanda yukarıda yazılana benzer bir tanımla hem metallica hem malmsteen tonu bir arada dediği için infial çıkmıştı, ortalık birbirine girmişti, nedense o geldi aklıma :)

ergonomik olarak her gitarın en iyi özelliklerini custom yaptırarak bir araya toplamak mümkün ama bence ses olarak birinin yaptığını diğerinin aynı şekilde yapmasının pratikte imkanı yok, en fazla yaklaşır. nabza göre manyetikle falan olacak iş değil bu pek, yoksa keşke les paul tonunu jackson'ın ergonomik tasarımıyla alabilsek :roll:
 
benim gitarın özellikleri.
alder body-yani les paul ün kullandığı maun ağacıyla aynı skalada sıcakçok ve parlak tonlar yakalayabilen bir ağaç ve çok hafif bir ağaçtır kendisi ayrıca ve çok da önemli.ben ibanez andy timmons modelini seviyordum stili böle yaptırdım.sizin istediğiniz her tipi yapıyor.
sap-7 parça neck through.yani yekpare.ve tam bir solo gitar çok hızlı bir sap.elinize aldığınımda inanamadım.
fretler-jumbo 24 fret
renk-transparent dye black finish
manyetikler-di marzio hsh şeklinde.çift potans knoblu.yani isterseniz single coil istersen hum ses alıyorum.
cut way ın arkası özel carved virtuolar için yapılan bir teknik.yani 24 üncü perdede sanki birincide çalıyor hissi veriyor.o kadar rahat.ve her perdede tuşe süper.
head stock-prs tipi yani 3-3
hardware full gold
tremola-gotoh floyd rose-dünyada ikinci sırada
quilt maple carved top-ön taraf bu agaçla kaplı.yalnız bu ağacın carved(yani oyulması) olması için kalın bir parça olması gerekiyor ve benimkide o şekildedir.
flame maple back
tiger flame maple finger board.
prs inlays-kuş desenlere-%100 sedef.
sapta adım yazılı gold fontlarla
abanoy binding-abony kakmalar yani sedef gibi...
tremola da abony binding


ayrıca handmade crate vintage u.s.a fx 5212 60 watt 2 celestion speaker lı amfim var:)
 
Geri
Üst